Mój wiejski świat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój wiejski świat

Post »

U mnie też wyszło słońce! więc ciepły dzień się zapowiada!

Justynko no niestety życie lubi mnie obdarowywać takimi niespodziankami i komplikacjami :shock: Tak czuję sierpień nawet w zapachu w ogrodzie :D

Ewciu maja coś w sobie że buzia się śmieje i ten zapach! W tym roku poczułam że pachną różnie niektóre niekoniecznie mi odpowiadają ;:306 Pozdrawiam ;:168

Beatko ja dostałam zebrinusa i dość powoli się rozrasta, co prawda też dostałam kawalątek, ale od osoby od której wszystko mi rośnie ;:333 Mogę kawałeczek Ci wysłać ale dopiero wiosną, bo jednak trawy lepiej dzielić wiosną póki dopiero wychodzą :D Na razie na floksy się szykujemy ;:333
Beatko prognozy się nie sprawdzają ale grzyby rosną ;:333 Dziękuję i dobrego dnia Beatko ;:168

Julciu przenosiłam je na łopacie, a glina mocno oblepiła korzenie i udało się, teraz podlewane podnoszą łebki. Mam białą liatrę i powiem szczerze, że więcej białej niż różowej. Są dostane rośliny, ale i ładnie rosną te z nasion ;:333 Teraz wyglądają ślicznie :D Różowa jest w dwóch miejscach i na pewno się rozrośnie :D
Za życzenia dziękuję ;:168
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bo ten Zebrinus taki powolny chyba z natury jest. :wink: Przynajmniej u mnie też powolutku, powolutku, ale do przodu. ;:65 A do tego wiosną potrafi człowieka trochę zestresować, bo dłuuuugo się nie pokazuje i ospale budzi się po zimie.
Marysiu mam go już chyba trzeci sezon, więc coś tam dam radę z niego uszczknąć dla Beatki i już jej to obiecałam w moim wątku, więc sprawę możesz uznać za załatwioną. :)
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Teraz jest duzo wilgoci w glebie to się przyjmą. Ja musiałam przesadzić kwitnące jeżówki dwa dni temu i wcale nie widać, że były ruszane, nawet kwiaty nie omdlały...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu ale dziel na wiosnę, bo Marta zaleca wiosenne dziele nie traw, chyba że jest oddzielna kępa to można dać. A wiesz, że słucham doświadczonych ludzi ;:306

Mariolko tak i wilgoć i korzenie odlepione ziemią (gliną jeszcze bardziej) to łatwiej się przyjmują ;:215 Dzisiaj muszę powalczyć z tymi co mają gorsze warunki w wiadrze.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, oddzielnej kępy nie ma. ;:185
No kto jak kto, ale Marta to się zna na rzeczy. ;:108 ;:333
Tylko to czekanie do wiosny trochę męczące będzie, bo już by się chciało Beatkę uszczęśliwić. ;:65 ;:223
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Marysiu, masz piękne wszystki horki.Jak ja je uwielbiam.I ciągle myslę,że jeszcze jakś by sie przydała.
O onętek ładny.Ja też gdzieś mam.Muszę poszukać i zobaczyć, czy u mnie kwitnie.
Ten czerwonawy floksik jest piekny :D
Widzisz twój guzikowiec zaczyna kwitnienie.a mój juz przestaje :wink:
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Beatka na takie cudo chętnie poczeka do wiosny. ;:108 ;:108 ;:65

Ona też słucha i korzysta z rad mądrych ludzi. ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Trochę mnie tu nie było a tu czytam ,ze awaria na całego ;:oj Marysiu nawet roślinki zapadły się pod ziemię z tego faktu ;:174 Oby jednak fachowcy stanęli na wysokości zadania i naprawili błędy bez obciążania Cię kosztami.Niestety my słaba płeć :wink: nie musimy mieć nawet tytułów, a i tak jesteśmy mądrzejsze i bardziej zaradne od naszych połówek :wink: .Niestety to smutna refleksja, bo przecież M to głowa rodu, ale czy rzeczywiście .Barcarole wciąż mnie urzeka i kazałam ją sobie ukorzenić ją, może tym razem nie zginie Marysiu oby wszystko pomyślnie sie zakończyło
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jest tak parno, że zrezygnowałam z prac w ogrodzie, obok żniwa więc niech im grzeje

Obrazek

Kasiu ryzyk fizyk ja też często ryzykuję i odgryzam kawałek trawy dla jakiegoś gościa ;:306, a czy się gościowi przyjmie to już inna sprawa.

Aniu dla mnie część tych hortensji jest tak podobna do siebie :D Nie mam przestrzeni do ich wyeksponowania więc wystarczy mi tych parę ;:108 Ten floks mnie urzekł świeci na grządce ja neon i muszę za każdym razem spojrzeć na niego ;:306 Wysiałam tyle onętków, a jest ich parę i żadnego pełnego ;:185

Beatko coś czuję, że Kasia nie wytrzyma ;:306 ale zawsze mamy dwie rośliny :D

Jadziu no widzisz jak się porobiło ;:223 wszystko się kręci wokół .... ;:306
A już nie będę komentować zachowań płci przeciwnej pewnie jak dwoje jest przedsiębiorczych to mogą się ;:124 więc jedno musi uzupełniać drugiego...a może źle myślę? ja ze starego pokolenia, młodzi teraz inaczej postępują :)
Barkarole udało mi się ukorzenić i straciłam ją przez własną głupotę wiosną dwa lata temu ;:222

Wszyscy fascynują się fauną ogrodową no to ja też poszukałam coś dzisiaj u siebie :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta róża pięknie kwitnie, ogromnymi kwiatami tylko nie daj Boże deszczu ;:131

Obrazek

Barkarole dzisiaj

Obrazek
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maska pisze:
Beatko coś czuję, że Kasia nie wytrzyma ;:306
No zgadłaś. ;:108 ;:306
Znalazłam na innej mojej rabacie zapomnianą zapasową sadzonkę Zebrinusa, która została zagłuszona przez inne krzewy i trawy, więc sprawa się sama rozwiązała. Nie trzeba będzie dzielić kępy, to może się przyjmie. Trawka już została poinformowana o rychłej przeprowadzce na Mazury (lub Warmię, bo nie wiem, gdzie Beatka ją posadzi :lol: ). :;230

Takie ładne te stonki ....a takie wredne. :wink:
Gratuluję refleksu podczas sfotografowania Fruczaka. ;:333
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu. Fauna ogrodowa bardzo ładna. Ślicznie ujęłas fruczaka a ja jakoś nie moge go złapać ;:306. Żniwa trwają w najlepsze a ja się dziwię, że u mnie nie pada ;:222 . W sumie to rolnikom taka pogoda odpowiada więc niech tak będzie. Dostosujemy się ;:173. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Marysiu, "Te inyniery w stanie spoczynku" to tak mają, mnie od dwóch lat drzwiczki od kredensu latają, muszę chyba postraszyć, że fachowca wynajmę. :;230
Widziałam różowa odętkę u Ciebie, a białą masz?
Ja postaram się zamieścić u Małgosi zdjęcia moich floksów, jeżeli którychś kolorów nie masz( co jest raczej niemożliwe ;:306 ) to ukopię na spotkanie Tobie i Dziewczynom.

Pozdrawiam i do rychłego spotkania ;:4

Irena

P.S.
Zauważyłaś, że nasza Beatka kfiotkami zaczyna się interesować :;230
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu - wierzę, że jak czasem zobaczysz taki śliczniusi łepek to wszystkie troski idą precz ;:136 Super zdjęcie!
I to podczas żniw też bardzo fajne. ;:3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lenię się, upiekłam ciasto, bo córuś ma przyjechać to w sam raz się podzieli i dla mnie będzie mniej ;:306 Teraz nic nie robię, bo niby czekam na nich...jakby nie wiedzieli gdzie mnie szukać ;:306 Chodzę i szukam miejsca dla tych biednych wysiedleńców, bo upał to dobrze byłoby ich ukryć w ziemi.

Kasiu wiedziałam, że coś wymyślisz ;:306 a swoją drogą fajny masz ogród skoro kryje takie skarby ;:215 Mnie też stonki się podobają i skoro była jedna to darowałam jej życie...zresztą teraz nie płacą za każdą sztukę (oj Ty nie wiesz o co chodzi :D ).
Fruczaka wzięłam na długi obiektyw :shock: jak one lubią floksy ;:167

Witaj Ewelinko pewnie że się dostosujemy, bo wszystko dla chlebusia ;:215 Martwi mnie, bo fauna u mnie jeno fruwająca a nie ani żabek, jaszczurek czy jeży :wink: Bywało lepiej. Ściskam ;:4

Iruś możesz u mnie wkleić floksy ;:180 mam trochę, ale na pewno nie wszystkie i fajnie byłoby wprowadzić nowego :wink: Wiesz one czasem mają jakiś szczegół inny szczególnie (MM) siewki. Ja Wam robię też niespodziankę, wczoraj wpadłam i doniczkuję ;:215
A propos IWSS to mój nie miałby nic przeciwko wynajęciu fachowca...starszy i bardziej roz.....no puszczony! ;:306

Bea kochinka ma mnóstwo takiego puchu i chyba maluchom jest gorąco, bo często łebki wystawiają. Na tym zdjęciu bardziej na lewo widać tylko dziubek następnego, ale robiłam przez kratkę i marnie widać. Jak otworzę drzwi to wyskakują w nadziei, że coś dobrego przyniosłam ;:306
Natura rozrzewnia ;:173 Lubię takie żniwne zdjęcia i nie umiem wytłumaczyć dlaczego. Szkoda, że nie ma już żniwiarzy z kosą i snopków na polach ...to już tylko na obrazach :lol:
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, bo ja to trochę jak wiewiórki z orzechami ...naznoszę tego zielska do ogrodu, pozakopuję to tu to tam i niekiedy zapomnę gdzie co mam, a nieraz że w ogóle to mam. :;230 Ale za to jaka radość potem jak się coś niespodziewanie znajdzie :wink: ;:306

Raz kazali nam w szkole zbierać stonkę. Ale ani grosza za to nie zapłacili. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”