Mój ci On...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ci On...

Post »

Witam prze,prze przemiłych gości :wit Od rana siąpił deszczyk,teraz zrobił sobie przerwę,rozumiem,odpocząć też trzeba :wink: ale myślę,że jeszcze wróci.Był gęsty i delikatny.
Obrazek
Oto moja macierzanka,posadzona miesiąc temu.Dorotko,nie musiałam szukać na wolności,na wiosnę dostałam i bardzo się rozrasta.Douczcie kiedy przycinać.Zdjęcie nie oddaje jej uroku w pełni,bo ledwie się podżwignęła po przesadzaniu,ale na wiosnę będą poduszeczki.Rojniki odpadają,bo w kontakcie z krowią racicą przegrywają,a jak wspominałam nie chcę nikogo stresować ;:224 Dorotko,i ja pierwszy raz tawulca widzę i myślę,że będzie z niego pociecha.Kwitnie wiosną,nadaje się do zadarniania skalniaków.
Alu cały trawnik odpada,ale place mniej uczęszczane można poświęcić.Pszczoły przy owocowych drzewkach bardzo pożądane :)
Obrazek
Stokrotko,praca mnie nie minęła,w myśl zasady,kto wymyślił,niech robi :lol: Zanim główny majster przyszedł,pomocnik już wszystko przygotował :)
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Początki,widać już,że ma być dokładnie i fachowo ;:224
Obrazek
Noc nie pozwoliła na dokładne zakończenie pracy,ale z efektu jestem zadowolona.Przedstawiłam mężowi radę,jakiej udzielił mi Zbyszek i mąż skwapliwie przytaknął.Jutro kupimy bejcę i malujemy,tylko martwię się,bo wieczorem nie zauważyliśmy,że trochę pobrudziliśmy betonem palisadę i są plamki :roll: Może bejca to ukryje ale jeszcze prośba do Zbyszka o podanie proporcji wody i bejcy ;:180
Winogrona w tym roku rzeczywiście rewelacyjne,dojrzewają różne odmiany,tylko muszę dobrze jedne przyciąć znowu,bo słońce nie dotrze do nich ;:185
Mam nadzieję,Grażynko,że te chmury i u Ciebie wreszcie coś przyniosły :D
Wracając do palisady,musieliśmy pojechać wymienić na wyższą,bo tamta okazała się za niska i dlatego praca przeciągnęła się do nocy.
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Macierzanka cudo. Jeśli ktoś ją zna, to wie, jak pieknie wyglada, nawet jeśli zdjęcie tego nie pokazało w całości.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Macierzanka to świetny pomysł.
Przydepnięta wydziela miły zapach.
;:224 dzieje się u Ciebie stale coś nowego.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
stokrotka_polna
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 16:47

Post »

Mireczko, ale z Ciebie pracowita pszczółka. Piękny płoteczek i co ważne dokładny i fachowy ;:138. Będzie na lata :D
"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
U stokrotki polnej cz. 1 cz.2
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

ZbigniewG pisze:
Miriam pisze:..Drewniane miały na pewno więcej uroku ,ale te przeżyją nas ;:108 ...
Mirka mała podpowiedź - palisadę betonową możesz podbarwić bejcą do drewna rozcieńczoną w wodzie (weź najciemniejszą) wygląda bardziej naturalnie - sprawdzone na obrzeżach betonowych, trzymają kolor już trzy lata
Albo obsadż płożącymi floksikami lub podobnymi i nie będzie rzucało się w oczy.
Mireczko , to niebieskie nie mogło być czerwoną ostróżką , bo to niebieski tojad mocny, jest trujący , jak nazwa wskazuje.
Pozdrówka. :D
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mirka w sprawie proporcji najlepiej zrobić 2-3 małe próbki z własnymi proporcjami i zobaczyć na drugi dzień jak wyszło, bejca nie jest taka tania więc nie ma co szastać -lepiej kupić za to jakąś jeżówkę :D
ja zrobiłem na oko i pomalowałem, na drugi dzień zwiększyłem ciut stężenie i zrobiłem poprawkę

iglaczek niemowlak-trudno powiedzieć co z niego wyrośnie a i wtedy ciężko je rozróżnić zwłaszcza na zdjęciu
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Macierzanka świetnie wpasowała się w to miejsce. Wygląda jakby tam rosła od lat.
Przejeżdżałam dzisiaj niedaleko Twojego miejsca zamieszkania. Machałam do Ciebie. Widziałaś?
Pozdrawiam Hala
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kupiłam 4 buteleczki bejcy, ale nic jeszcze nie eksperymentowałam,po prostu brak czasu.A taka jestem ciekawa efektu.Posadziłam tam nowe nabytki i uzupełniłam ziemię.Całość,nawet jeżeli wykończę,pokażę jak odzyskam aparat.Córka wzięła na udokumentowanie wojaży w ostatnich dniach wakacji :) Cieszę się,że podoba Wam się pomysł z macierzanką,jasne,że podpatrzyłam na forum :;230 Grażynko,decyzja o trwałym obrzeżu podjęta została w czasie kiepskiego samopoczucia,uświadomiłam sobie,że kiedyś może nie być już siły na wymianę drewnianych kołeczków ;:131 A ta,jak zauważyła Stokrotka,będzie na lata ;:108
Tadziu,ja nie chcę tak za bardzo ukrywać tej palisady.Myślę,że jak wdrożę propozycję Zbyszka,będzie ładnie :) Czuję,że i Ty nie przepadasz za betonem,jak Basia :) A floksik jakiś tam się znajdzie,bo bardzo je lubię,tylko czy dobrze mu tam będzie z małą ilością słońca :roll: ?Z tojadu się cieszę,bo chciałam go mieć,ale kupiłam go jako czerwoną ostróżkę :evil: Wyobrażasz sobie z jaką niecierpliwością czekałam na kwitnienie?We wrześniu będę w Warszawie,wstąpię do tej szkółki i zobaczę,czy nadal tak jest ;:219
Halinko,musiałaś ostro pędzić i nie zauważyłam :;230 :;230 :;230 A na drugi raz,to wpadnij,od trasy to tylko kilometr :)
Pochłonięta jestem przetwarzaniem śliwek,malin,pomidorków koktajlowych,jabłek.Wszystko psuje się w zastraszającym tempie,a szkoda :( Wrócę tu,jak będę mogła pokazać zdjęcia :wit
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No i słuszna decyzja. ;:333
Teraz jakieś fotki by się przydały.
Lato u schyłku to każdy kwiatek na wagę złota. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Byłam pooglądałam i robicie pięknie i to szybko w takim tempie gratuluję ;:138
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Elu,cieszę się,że do mnie zajrzałaś i dziękuję :D
Kwiat na wagę złota,jak mówi Grażynka!!!Jak tak dalej pójdzie(bez deszczu) to jesienne kwiaty pozasychają zamiast zakwitnąć. :( Drugi dzień u mnie sączy się ze szlaucha,bo tylko tak ziemia cokolwiek przyjmie.Większy strumień spłynie po twardej jak skała ziemi :( Ogród wygląda marnie.Nie tylko z suszy ale i z nadmiaru chwastów,którym ta nie przeszkadza :evil: Basia (Barabella) ma interes w moje strony w najbliższych dniach,więc mam mobilizację,żeby ogrodowi przywrócić trochę blasku,ale co ja mogę,gdy susza jest szybsza :? Zaczęłam dzisiaj zrywać aronię.W tym roku gorszy zbiór a do tego już przysycha na krzaku.Maliny gęste ale też mniejszy owoc.
Pomalowałam raz moją palisadę,ale jutro rzucę jeszcze jedną warstwę,żeby uzyskać ciemniejszy kolor.Nie mieszałam bejcy z wodą,zużyłam dwie buteleczki więc jeszcze dwie mam.
Obrazek
A pokażę jeszcze wcześniejsze zdjęcia,których nie pokazywałam
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0eb ... e5b27.html]Obrazek[/URL
Z milinem w tym roku nie miałam takich kłopotów jak w ubiegłym.Doceniam tło,kamienna ściana.A jeszcze niedawno chciałam to otynkować ;:124
Mój ci on cz. 3
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój ci on cz. 3
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomalowałam drugi raz palisadę :D
Obrazek
I tak już zostanie ;:224
Susza nadal okropna :cry: Krzewy liściaste w kiepskim stanie,sporo dzisiaj podlałam.Prognoz nie mogę słuchać,bo obiecują deszcz,którego nie ma :?
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
stokrotka_polna
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 16:47

Post »

Brawo palisada! Super ;:138.

Dla odmiany u mnie z przerwami padało dziś cały dzień, do tego temperatura spadła do 13 stopni. Jesień :cry:.
"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
U stokrotki polnej cz. 1 cz.2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”