Kwiecisty ogród Doroty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwiecisty ogród Doroty

Post »

Marysiu bo wiesz zimą będzie w końcu czas na inne wątki. A ja mam tyle zaległości, może uda się je nadrobić. Pokazywać ponownie tego samego nie chcę bym Was zanudziła. Z forum nie zniknę, chyba nie dałabym rady bez tych naszych wirtualnych przyjaźni.
Moja jabłonka to odmiana "Ola" ( pierwsza też taka była) zależało mi aby nie rosła za wysoka, wybrałam tę odmianę. Nawet nie wiesz ile radości mi sprawiła jak zobaczyłam w ogrodniczym ( a pojechałam tylko po róże!), jak przyjechałam mąż musiał podejść do samochodu i podziwiać, a potem biegałam z nią i szukałam odpowiedniego miejsca, chyba tam gdzie wybraliśmy będzie dobrze rosła. Dziś przeliczyłam jabłuszka ma 14 szt nie wiem czy je oberwać, czy zostawić dla ptaszków. Kandyzowałaś już swoje jabłuszka, jak tak to proszę o przepis, będzie na zaś :D
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Znam niektóre osoby na FO (nie mówię o Tobie), które w zimie w ogóle się nie pojawiają, a na wiosnę nagle ożywają, a chyba łatwiej nam przetrwać czas jak mamy pracę w ogrodzie niż ten nijaki zimowy. No nie wiem mam inne podejście :?
Nie moje jabłuszka zostawiam na jabłonce z tym w pierwszym (kiedy kupiłam) miała pełno jabłuszek , a drugim parę a w tym jest obsypana.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo może oni zapadają w sen zimowy. A ja wtedy jak nie ma ogrodu potrzebuję kontaktów z ludźmi zielono- zakręconymi. Jak widzę piękne ogrody od razu robi się cieplej, można coś ciekawego wypatrzyć, podpatrzyć, zaplanować. Każdy inaczej przeżywa zimę.
Może rajskie jabłonki owocują co drugi sezon. Moja papierówka taka jest w jednym roku gałęzie się łamią pod ciężarem jabłek, a za rok ma 3- 4 jabłuszka.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Powiem Ci za rok, bo ja raczej myślę że się ukorzeniała. Jak będzie miała jabłuszka za rok to znaczy ze owocuje co roku.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Bo papierówki tak mają.
U mnie owocują tak samo.
Widziałam dzisiaj lecące wrony, setki wron.......to nie wróży dobrze. ;:185
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Dorotko ;:196 rajskie jabuszka wyglądają smakowicie!
Ja też kupiłam różę pnącą ale bez nazwy ;:173 zobaczymy jak mi zimę przetrzyma!
Chryzantemy ależ kolorowo u Cibie! :tan
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu czekam do przyszłego roku na informację. Ja mam nadzieję, że ta co posadziłam się przyjmie i wtedy też zacznę obserwację.

Grażynko w zeszłym roku moja papierówka miała takie zatrzęsienie jabłek, że pod ich ciężarem złamała się jedna spora gałąź. Tak miałam sporo papierówek, że nie wiedziałam co z nimi zrobić.
Grażynko nie znam tej przepowiedni z wronami, czyżby zima miała szybko nadejść.

Reniu ja w tym ogrodniczym kupuję już kilka lat mają fajny towar, ceny konkurencyjne, pani sprzedająca siedząca w temacie, ale właśnie nie wszystko ma odmianowo opisane. Róż jak zawsze wiele do wyboru są oznaczone kolorki, a nazw nie ma, nieraz dziewczyna szuka w katalogu i pokazuje zdjęcie. Ja i tak wiem, że będzie ładna, kupuję w ciemno, wcześniej zastanawiam się jaki kolorek mi będzie pasował. A tak naprawdę i tak szybko nazwę bym zapomniała ;:306

Powtórka moich chryzantem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wiem czy następne chryzantemki zdążą się rozwinąć, czekam na ich kwiaty z niecierpliwością.
Dziś u mnie pada, rankiem zdążyłam wygrabić liście tylko w dwóch miejscach, pozostałe muszą poczekać do jutro bo ma być ładnie.
Pozdrawiam Dorota
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiedy zobaczyłam kępki kwitnących chryzantem, to pomyślałam sobie, że kupiłaś je na groby.
Dopiero za chwilę doczytałam, że posadziłaś je na wiosnę ;:oj Ciekawe, jak przezimują ?
Jeżeli będzie wszystko w porządku, to udam się na zakupy do wątku sprzedażowego :wink:
W zeszłym roku zamknęłam wątek ogrodowy na zimę i to samo zrobię w tym roku.
Nadal będę prowadzić wątek z roślinami doniczkowymi i bezkarnie buszować w Waszych ogrodach :heja
Znajdę też czas, aby poznać nowe ogrody i sprawdzić, co dziewczyny robią "po godzinach"...byle do wiosny ;:170
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko mam nadzieję , że zima nie będzie mroźna i chryzantemy przetrwają. Jak przekwitną na pewno je pookrywam. Kupowałam jako zimujące, ale zawsze po każdej zimie coś mi przepadnie.
Ja też zimą odkrywam nowe ogrody, jest tyle wątków, że w sezonie nie jestem w stanie wszystkiego ogarnąć. Zawsze coś podpatrzę, a później staram się małpować u siebie z różnym skutkiem.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p

Post »

Dorotko ;:196 u Mnie też właśnie zaczęło ciapkać. Chryzantemki pięknie Ci kwitną! :tan może zdąży się rozwinąć. A to Ja też mam kilka roślin bez nazwy trochi coś gdzieś przypadkiem właśnie uda mi się ustalić nazwę :tan ważne że rośnie i ładnie kwitnie ;:306 ;:306
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W okresie letnim staram się, jak najwięcej przebywać w ogrodzie.
Po prostu szkoda mi czasu na siedzenie na komputerze, a i roboty w ogrodzie jest zawsze sporo.
Oczywiście odwiedzam zaprzyjaźnione wątki, ale brakuje czasu, aby sprawdzić nowo otwarte, a przecież ja kiedyś też byłam NOWA i chciałam, aby ktoś mnie odwiedził.
Teraz będę miała czas, aby to zrobić, a przy okazji złapać bakcyla na kolejne rośliny :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu u mnie ciapka od godz 9, deszcz jest potrzebny, więc ja z każdej kropli się cieszę. Nie muszę dzisiaj nowo posadzonych roślin podlewać, niebo mnie wyręczyło :;230
Masz rację z tymi roślinami NN, jak kwitną ładnie to nazwa nieważna.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p

Post »

Niech podlewa Mi tam też taki deszczyk nie przeszkadza :D gdyby była jakaś ulewa to tak ;:218
Ważne że kwitną Nam ładnie w ogródku :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie też pada.
Papierówki są najlepsze na kompot i pieczone ze śmietaną i miodem.
Ja takie uwielbiam a zwłaszcza zmiksowany kompot z miętą i schłodzony w lodówce.
To doskonały napój na gorące dni. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie padało bardzo mało i jutro chyba będzie pogoda sądząc po niebie. A taką miałam nadzieję że poleje i w lesie jeszcze coś urośnie :oops: Bardzo podoba mi się ta różowa z żółtym środeczkiem wygląda jak margerytka ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”