Moje zielone... wielokąty ;-) 2011 cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje zielone... wielokąty ;-) 2011 cz.1

Post »

Klonowe liście nie zaszkodzą na zimę rosplenica japońska da sobie radę z pewnością .
Posadź ją tylko w przepuszczalnej ziemi i nie w zagłębieniu by nie tworzyły się zastoiny wody.
W odróżnieniu Gosiu od rosplenicy amerykańskiej Purple Majesty - ta zimy nie przetrzyma. Jest u nas rośliną jednoroczną.

A kolorowe szałwie dziewczyny,również mają się dobrze w naszym klimacie tylko wiosną ruszają z wegetacja bardzo późno i łatwo można się pomylić,uznac je za zmarzłe i wykopać. Jednak lepiej jest nie sadzic ich w reprezentacyjnym miejscu,gdzie zwykle oczekujemy dobrego efektu wizualnego - szybko,natychmiast :wink: najlepiej w pierwszych dniach wiosny :D .
Rosnąc gdzieś w głębi i w przepuszczalnej ziemi mają czas na podjęcie wegetacji i nie drażnią nas widokiem swoich "suchych,czarnych" pędów.
Marto może się pośpieszyłas z usunięciem swoich a może jednak Ci zmarzły bo miniona zima i wiosna tez poczyniła wielkie straty w naszych ogródkach więc może... wszystko jest mozliwe :D
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu... w kwestii przepuszczalnej ziemi... spokojna glowa... inną nie dysponuję :lol:
W tym wypadku niedostatek przeradza się w atut!
W kwestii rzeczonej rozplenicy - informację o konieczności okrywania tej odmiany znalazłam na stronie jednej ze szkółek... ale takie dementi to dobra wiadomość! :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Piszę to z całym przekonaniem bo mam takie doświadczenia u siebie.
Rośnie dobrze czasem trzeba ją odmłodzić ale to za jakies 5- 6 lat :wink:
Aaaa i jeszcze jedno jeśli rośnie w ziemi bardzo piaszczystej,suchej jest drobniejsza w swojej 'budowie',
potrzebuje więc ziemi raczej żyznej i wilgotnej.
Mam właśnie w tym roku taki objaw,po przesadzeniu jej kłoski są grubości palca :roll:
x_Adasko

Post »

Jak się rozsiadłaś na tej ławeczce - i jeszcze te ręce :D :;230 Ale miejscówka fajna, idealna do wypoczynku :wink:
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Moje rozplenica i szałwia tricolor w gliniastej, mokrej glebie zmarzły. Prawdę KaRo prawi ;:108

Dawno mówiłam: szukaj większego ogrodu! :;230 Pamiętasz??? :wit
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko najpierw muszę znaleźć sponsora, bo ziemia w naszej okolicy horrendalnie droga ;:223 :;230
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

U mnie 40 za metr :-) z mediami :-)
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mimo wszystko nie emigruję :wink:
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

gorzata76 pisze:Mimo wszystko nie emigruję :wink:
"Tam dom Twój gdzie serce Twoje" :;230
x-d-a

Post »

Dzisiaj gdzie nie wejdę tam fotorelacje z jakiś pięknych, profesjonalnych ogrodów - a to u Szmita, a to Kapiasa...Przy okazji dziewczyny porobiły ciekawe zakupy, a ja wczorajszy dzień spędziłam najpierw na hamaku (potworny upał był), a wieczorem u znajomych (M. do teraz cierpiący jest :oops:).
Gosiu, fajna wyprawa i fajne zdobycze :P Rozplenica powinna Ci przezimować - u mnie ostatnią zimę przeżyła bez żadnego okrycia.
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Nie za dobrze Ci? :wink: :lol: Najpierw bajeczne widoki w ciepłej krainie, teraz takie spontaniczne wyjazdy w siną dal :wink: Oj, pięknie, pięknie ;:138
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Gosiu.
Strasznie dziękuję za figusie ;:167 ;:196 ;:167 doszły super zapakowane :D . takie maleńkie a radość wielka , nawet eMowi się udzieliła ;:108
Przy okazji obejrzałam od A do Z twój ogród i widząc lawendę, kamienny krąg , kamienie coś mi się wydaje że w jednym kierunku nas ciągnie. Ja też zwożę kamienie do domu. Nie mogę sobie darować jak widzę piękne kamienie pokaźnych rozmiarów, a ja nie mogę ich ruszyć. Super altanka ;:138 a szopkę podziwiałam już wiosną i powiem szczerze że wygląda rewelacyjnie ciepło i przytulnie. Bardzo mi się u ciebie podoba. Znalazłam na fotkach takie dwie duże donice ( betonowe) z tujami, czy one są może własnoręcznie robione :?: A i jeszcze zaciekawił mnie kamień na fotce poniżej, w rogu na dole, przywieziony czy zrobiony :?: :?: Choruję na takie właśnie kamienie ale mój M nie wyrażał zgody na zabranie większych kamyków z wakacji , musiałam zadowolić się reklamówką drobnicy :;230

Obrazek
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Emko... cieszę się, że przesyłka dotarła :)
Co do Twoich pytań: donice wyprzedażowe za kilka złotych z LM swego czasu, kamień - prosto z Rovinja... M dzielnie targał go w torbie plażowej przez pół miasta... i M i torba znieśli to bez szwanku... kamień, jak widać - też :lol:
Jak sama widzisz, u nas nie ma "ruchu oporu", więc M sam proponuje wyprawy na kamienie :wink:
Jeszcze parę mniejszych, specjalnie przebieranych na plaży, żeby były z dziurkami na wylot, czeka na powieszenie...

Aneta... proponuję po prostu wsiąść do samochodu ;:224 :;230

Dalu... z cierpienia M wnioskuję, że impreza była udana, a i pragnienie ugaszone :wink:
A tak niewinnie wyglądał na zdjęciu w Werandzie, którą po raz kolejny przeglądałam dziś przy śniadaniu :;230
Hamaczka zazdroszczę, w ramach stwarzania atmosfery sprzyjającej relaksowi, wreszcie nabyłam za grosze w Ikei podstawę betonową do parasola - teraz już nie będzie fruwał... stanął w kręgu...
Krzesełka już mam... teraz jeszcze potrzebuję stylowego stoliczka... z dziurą na parasol... i jeszcze żeby nie stał się łupem złomiarzy... ech...pomarzyć można :roll:
W Ikei przy okazji zaopatrzyłam się w metalowe znaczniki do roślin po 59 gr za 2 sztuki :)

Obrazek

Były jeszcze różowe i niebieskie...
Spróbuję pisać na ciemnych korektorem w pisaku...

Paweł, Siberio... akurat trafiłam dziś na artykuł o Suwalszczyźnie... wieczna zmarzlina 350 m pod powierzchnią... brrr... :shock:
Nie, żebym przepadała za upałami, ale ciepłolubna jestem zdecydowanie!
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Byłaś niedawno w IKEI?Podobają mi się te znaczniki i mimo niedogodności z dojazdem(trzeci rok w budowie,przebudowie,rozbudowie Rondo Ofiar Katynia)bym się po znaczniki metalowe wybrała.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedy to pisałaś, właśnie buszowałm u Ciebie i podziwiałam dzban :lol:
Znaczniki kupiłam w ubiegłym tygodniu w Katowicach... nie mam pojęcia, czy pojawiają się również w innych sklepach... i czy obowiązywałaby na nie jednolita - wyprzedażowa cena...
Bo regularna była chyba 3,99 zł... tylko wcześniej ich jakoś nie zauważyłam... no, ale nie bywam tam często :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”