Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Post »

Piękna kolekcja irysków ;:138

Miałam ochotę posadzić złotokap ale troszkę się boję bo jest trujący...
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Doborze, że mam małe dzieci i nie jeżdżę po szkółkach i ogrodach :;230 , ja już spacerując po Waszych ogrodach oczopląsu dostaję. Piękne irsy.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu - tygrysie iryski i mnie ujęły więc systematycznie powiększam ich zbiór :D Niestety nie mogę jakoś dostać dość starej odmiany Batik; może nie jest łatwa w uprawie(?)
Ago-Czarodziejko - piwonie dopiero zaczynają kwitnąć i wyglądam bezdeszczowej pogody aby mogły zaprezentować cały swój czar ;:173
Beato - tak, to u Janka kupowałam te iryski. Szkoda, że już nie sprzedaje ;:145 , bo miał ciekawe odmiany SDB.
Beato-misiu - z pewnością masz w swoim ogrodzie inne szkodliwe po zjedzeniu roślinki :D Ja nie boję się złotokapu :D :D
Dorotko - :;230
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj było zimno i wietrznie. Bałam się, czy łodygi kwiatowe moich irysów nie powyłamują się ale nic im się nie stało. Rozwijają pąki nowe odmiany.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Kamazje

Obrazek Obrazek

Na skalniaku niezbyt dużo kwitnących roślin

Obrazek Obrazek

W ogrodzie zrobiło się ciaśniej - po obfitych opadach wszystkie rośliny bardzo podrosły.

Obrazek Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Aniu wreszcie wiem jak nazywają się te rośliny , które podziwiam kamazje, piękne i szałwie już kwitną?. U mnie pewnie susza ;:145 , nie liczę na pokaz kwiecia jak pojadę. Serdeczności i dużo słoneczka na długi weekend.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko - to jest szałwia łąkowa, która kwitnie wcześniej niż inne gatunki. Uwielbiam ją tym bardziej, że wspaniale znosi moje suche piaseczki. Muszę tylko pilnować ścinania w porę przekwitłych kwiatostanów, bo niesamowicie się sieje.
Będę na bieżąco zaglądać do Twojego wątku w poszukiwaniu aktualnych zdjęć. U mnie znowu susza ale w mikroklimacie Twojego ogrodu wcale nie musi tak być :D Dziękuję za życzenia na weekend i Twojej Rodzince również życzę miło spędzonych dni w ogrodzie ;:196

Bardzo ciepłe dni przyspieszyły wykwitanie pozostałych odmian irysów bródkowych.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Niektóre zakwitły po kilku latach rozrastania się kłączy ale za to bardzo obficie

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Przy tych zgubiły się etykietki. Tę pierwszą podejrzewam, że to odmiana HELENA C ale druga... (?)

Obrazek Obrazek

Gromadnie wykwitają moje ukochane piwonie ;:173

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pierwszy mieszaniec intersekcjonalny

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Cudowne piwonie i irysy ;:167 . Mi najbardziej podobają się TB, ale im dłużej przyglądam się Twoim zdjęciom tym bardziej zastanawiam się nad rozszerzeniem upodobań :wink: . Widzę u mnie w ogrodzie jeszcze kilka miejsc na irysy, więc pewnie szykują się zakupy ;:224 . A piwonie oglądam z dużą uwagą, bo od jesieni zaczęłam wypełniać nimi mój ogród.
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Piwonie wyjątkowo cudne!
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edyto - witam serdecznie :wit Wcale się nie dziwię, że uległaś urokowi irysów i rzeczywiście zmieścisz ich jeszcze w swoim ogrodzie niemało ( byłam w Twoim ślicznym wątku i widziałam :D ). Jeśli oprócz TB, zasadzisz przedstawicieli grup SDB i IB , wydłużysz bardzo okres kwitnienia irysów bródkowych. Wydaje mi się, że warto ;:173 Ja też nie oparłam się zakupom nowych odmian i już szykuję dla nich miejsce. Tymczasem sadzonki przekorzeniają się w donicach - to mój wypróbowany sposób na kwitnące nowe irysy w przyszłym roku. A piwonie.... to moja ukochana grupa roślin. One nigdy mi się nie znudzą.

Jeszcze irysy TB choć już wykwitły prawie wszystkie odmiany a niektóre rozwinęły już ostatnie kwiaty.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Moje dwie odmiany o płatkach ułożonych horyzontalnie. Jest więcej takich ( widziałam zdjęcia na facebooku ) ale w tej chwili dla mnie nieosiągalne :roll:

Obrazek Obrazek

Szukając roślin na bardzo suche , słoneczne rabaty, natrafiłam na babtysie i straciłam dla nich głowę. Z niecierpliwością czekam aż rozrosną się w wielopędowe rośliny. To moje pierwsze odmiany.

Obrazek Obrazek

Wykwitają następne piwonie

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

To bardzo ciekawe co piszesz Aniu o sadzeniu nowych irysów najpierw do donic :D czasami najtrudniej wpaść na prosty pomysł :wink: Just Crazy jest jednym z tych ,które u mnie nie zakwitnie,to jesienny zakup,a wszystkie nowe irysy w ubiegłym roku przyjechały do mnie na samym początku wielkiej suszy :( teraz żałuję ,że nie posadziłam ich najpierw w donice mogłabym lepiej o nie zadbać :(
Peonie masz przepiękne ;:196
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko - wypraktykowałam, że najlepszym okresem na kupowanie irysów jest przełom maja i czerwca. Dostaję wówczas niezbyt wielkie i z małą ilością korzeni kłącza ( pierwszy raz, gdy takie dostałam, załamałam się :roll: ) ale zanim wysadzę je na rabatę, są już świetnie ukorzenione i zwykle wyrastają już następne merystemy. Just Crazy kupiłam właśnie rok temu a mam już ładną, kwitnącą sadzonkę o trzech pędach. Jestem zachwycona tym irysem; lubię takie kolory i właśnie zakupiłam kilka takich odmian o niezdecydowanych, ziemisto - przydymionych barwach. Masz rację, że łatwiej zadbać o nowo nasadzone irysy, gdy są w donicach.
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Kontakt:

Post »

Piękne irysy i piwonie szkoda że tak mało miejsca mam .
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Annar13 pisze:Piwonie wyjątkowo cudne!
Aniu- to moje ukochane kwiaty :wit
Marzenko - mój ogród też już pęka w szwach a przecież nie jest mały i dlatego rozumiem bolączki właścicieli naprawdę małych ogrodów. Ja nie mogę już posadzić więcej krzewów i drzew a Tobie brakuje miejsca na większe byliny ;:168

Powolutku kończą kwitnienie irysy bródkowe TB. Czekam jeszcze na rozwinięcie pąków dwóch późniejszych odmian a niektórym już poobcinałam nagie pozostałości kwiatostanów.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Nadszedł czas na piwonie chińskie choć niektóre hybrydy wciąż niestrudzenie kwitną.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Piwonie masz po prostu zachwycające, widać, że to twoje ulubienice!
Ja tylko siedzę, wzdycham i notuję.... które bym chciała u siebie :wink:
Awatar użytkownika
gardener1987
500p
500p
Od: 10 lip 2010, o 21:47

Post »

Na pewno będę się powtarzać ale masz piękną kolekcję irysów :D tak odnośnie irysa ZAZZARAZACH ja też go kupowałam u Janka Jachu i odnalazłam swoje zapiski i jest to irys IB-BB :D a swoją drogą to były moje najlepsze zakupy irysowe szkoda że już nie sprzedaje.
"Młodość uśmiecha się bez powodu"
Pozdrawiam Ania
Ogród Ani :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”