Moje parapety.

Zablokowany
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje parapety.

Post »

Piękny kolor ,niezapominajkowy .I ja za jadzią powtórzę pytanie .Co z tymi podstawkami? zdradź rąbek tajemnicy... :?
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tyle osób mnie odwiedziło!!Storczykowa,justus27,nyskadu ;:196 jesteście niezawodne.Zawsze do mnie zajrzycie,z czego się bardzo cieszę :D
Kasia74 - Philadelphia dotąd nie robiła mi takich psikusów tylko grzecznie kwitła.Bardzo obficie.Teraz się rozmyśliła i postanowiła się zmienić.Wprawdzie zajmuje dość miejsca ale cieszę się,ze zechciała w tym roku kolejny raz zakwitnąć.A że przy tym sobie pofolgowała to trudno.
JAKUCH,marzanka ;:196 bardzo się cieszę,ze WAN sie u mnie podoba.Zawsze po kąpieli storczyków kłade je na warstwę ręczników jednorazowych aby odsączyć nadmiar wody.Ale może się zdażyć,że jeszcze trochę zostanie ( zawsze się tego obawiam) dlatego kłade je na odwróconych podstawkach.Kilka kropel,które wyleci,nie zostaje przy korzeniach tylko spłynie z podstawka na parapet.Nie zajmuje mi to więcej czasu a woda z parapetu dostarcza dodatkowej wilgotności.Chociaż z doświadczenia wiem,że zdarza się to bardzo rzadko,ale moze się zdażyć,więc wolę dmuchać na zimne :D
Wełnowce to są najgorsze paskudztwa na naszych roślinach!!!!!!!!Walka z nimi to walka z wiatrakami.Sama się przekonałam,że zmywanie liści mydłem + spirytus,nie daje efektów,mimo regularności!!Musi być wytoczona ciężka chemia i dalsza wnikliwa kontrola.One w ukryciu ( między ciasno przylegającymi liśćmi) są w stanie przeżyć kolejnych 5 lat!!!!Dlatego są tak uciążliwe w tępieniu.Są preparaty w aerosolu ( aktualnie nic nie mam to nie mogę podać nazwy :oops: ),trzeba pryskać głównie w zakamarkach!! Niestety nie można tego robić w domu,potrzebny jest dzień bezwietrzny,żeby rozpocząć z nimi walkę poza domem.Zachować środki ostrożnośći - przede wszystkim nie wdychać tego powietrza!!!Założyć rękawiczki,wskazana jakakolwiek maseczka ( chusteczka) na nos i usta.Nawet jak się zauważy tylko jednego osobnika to podjąć walkę natychmiast bo są ich całe kolonie.Życzę wytrwałości i sukcesu w tej walce!!
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Tak Grażynko jak najbardziej zgadzam się z Tobą. Moja dotychczas też kwitła książkowo, ostatni raz na wiosnę miała dwa pędy i około 50-ciu kwiatów, do tego kwiaty utrzymały się jakieś pół roku, więc myślałam że po tak obfitym kwitnieniu odpocznie sobie choćby do wiosny ale ona nie, ledwo skończyła kwitnienie wypuściła kolejny pęd tylko że taki zmutowany. Oprócz tego ma jeszcze drugi normalny ;:138
pozdrawiam serdecznie
Kasia
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Grażynko naprawdę dorodny ten phal :) szkoda że ja się takiego cuda jeszcze nie dokopałam w sklepach :( no ale wszystko przede mną :) dendrobium też cudne :) wiesz że mam do nich słabość :D
Wspaniałego nowego tygodnia :) ;:196
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Post »

Phalenopsis Philadelphia ma długi pęd i jeszcze keiczka ,super :wit
Pozdrawiam Iwona
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 27 sie 2008, o 22:51

Post »

A co u cymbidium? Zmężniał pączunio? Pewnie czujesz się dumna, to bardzo humorzaste storczyki.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

kasia74 czyli obydwie mamy z jednego źródła :;230
Trzynastko - Philadelphie kupiłam wspólnie z innymi osobami :D Pamiętam,że Mirka S też była w tej grupie.Moja przyszła z dwoma pędami zdolnymi do kwitnienia,jeden złamał się w podróży.Mam ją 3 lata,jest nieprzesadzana,ciągle w tej samej doniczce,praktycznie nie ma podłoża tylko korzenie.
iwka2 ona ma w takim chyba nietypowym miejscu keiki.To nieprzeszkodziło jej wypuścic licznych bocznych pędów, a te boczne wypuszczają następne :D No dziwoląg :D
Kinguś bardzo sie cieszę,że zajrzałaś.Staram się trzymać nerwy na wodzy i myśleć racjonalnie.Bo przecież wszelka nadgorliwość może się skończyć fiaskiem.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Grażynko- pierwszy raz właśnie u Ciebie zobaczyłam keiczka na Philadelphi ;) Pokazuj go często i z bliska. Ciekawa jestem, czy plamki na listkach już też są tak wyraźne, jak na dorosłej roślince? A dziwolągi to ja uwielbiam. Zawsze to urozmaicenie w "nudnym" hobby storczykowym ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Justynko małe listeczki są lustrzanym odbiciem swojej mamusi,czyli nakrapiane i posrebrzane :heja
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Czyli maleńka piękność :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dziękuję Grażynko za wyczerpująca odpowiedz . Niestety jak kupiłam 1 storczyka ttakieg z przeceny i również nie zauwazyłam tego robala . Dopiero uświadomiłam sobie w domu ,ale raz dwa się go pozbyłam . Ten drań atakuje wszystkie roślinki wokoło nawet fiołka jej zniszczył . Lubię obserwować Twoje roślinki masz do nich rękę a one odwdzięczają Ci się kwiatami
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:180 ja też bardzo dziękuję za odpowiedz ,chociaż Jadzia powinna od razu i za mnie to robić bo ostatnio parami do ciebie przychodzimy ;:224
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

JAKUCH,marzanko,Sylki3 ;:196
marzanko bardzo dziękuje za program.W sobotę przysiąde bo w ciągu tygodnia to raczej niemożliwe :oops:
Miłego wieczoru WAM życzę :wit
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Grażynko śliczne masz te Dendrobium phalaenopsis :) Kolorek jasnego fioletu jak najbardziej przemawia do mnie ;:108
No a Phal philadelphia to prawdziwy gigant :D Ledwo w kadr zdjęcia wszedł :)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”