Czosnek zimowy cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czosnek zimowy

Post »

Tak, wiem jak ze wszystkim zresztą :uszy ,ale wypraktykowałam to w zeszłym roku i wiem ,że mu to posmakowało a zdjęcia moich okazów pokazałam w tym wątku :)
kwiaty łagodzą obyczaje
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit są różne opinie dotyczące podlewania gnojowicą z pokrzyw czosnku i rozrobioną kupą :D Ja swój czosnek podlewałam pokrzywianką na początku ...tak do czerwca(raz w tygodniu).Potem przeznaczyłam ją dla pomidorów ,bo szkoda mi było na czosnek....
Jam go do tej pory a i posadziłam jesienią czosnek ze swoich główek,(jeszcze nie kiełkuje,,byłam dzisiaj)
Asia
Marianzet1
100p
100p
Od: 20 lip 2008, o 17:56

Post »

Ja posadziłem czosnek w połowie listopada.
Pozdrawiam Marian
------------------
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Warzyw mających jadalne części podziemne nie powinno nawozić się zbyt intensywnie nawozami "kupowymi" Najlepiej zastosować kompost/ czy przefermentowany obornik przed sadzeniem, potem po wzejściu liści wczesną wiosną nawóz azotowy(ja używam granulowany obornik lub azofoskę) i pod koniec maja/ początek czerwca gnojówka z pokrzyw. Potem tylko podlewać bo główki się tworzą :)
Awatar użytkownika
piotrq
100p
100p
Od: 18 sie 2010, o 13:24

Post »

MlodyOgrodnik pisze:Jako, że jestem nowym użytkownikiem forum, serdecznie wszystkich forumowiczów witam. :)

Pytanie mam do Marianzet1 i piotrq, kiedy sadziliście ten czosnek? ponieważ osobiście sadziłem 12 listopada, przykryty jest agro-włókniną i na dzień dzisiejszy nic mi jeszcze nie kiełkuje. Dodam, że od tego czasu padało może ze 3 razy a śniegu było co kot napłakał... najniższa temperatura bez pokrywy śnieżnej to -8'C będzie jeszcze coś z tego?
Mój trafił do ziemi dokładnie 15 października (nie przypuszczałem, że tak długo będzie ciepło). Twój też powinien wkrótce wystartować - no chyba, że zniechęci go spadek temperatur i śnieg, wtedy ruszy wiosną :)
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Oczywiście można podlewać czosnek gnojówką z pokrzyw,ale rzadko on jest żarłoczny i bardzo lubi dokarmianie wiosną suszonym obornikiem lub takim w granulkach w odpowiednich proporcjach oczywiście :) Najlepiej zrobić tak,jak napisał Adrian przygotować ziemię przed sadzeniem czosnku :) Mój nie osiąga znacznych rozmiarów,ale jest ostry i wiem,co jem. Dla moich potrzeb wystarcza w zupełności.
MlodyOgrodnik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 sty 2012, o 15:53

Post »

Uspokoiliście mnie wystarczająco, tyle, że nie dawałem obornika przed sadzeniem bo go jeszcze nie miałem. Będę podlewał z umiarem jak tylko przyjdzie na to Pora. Marianzet1 i piotrq dzięki za odpowiedz, w sumie sadziliśmy w podobnym terminie... pewnie brak tego obornika powoduje to, że się jeszcze nie pojawia :roll: hmm w każdym razie niech sobie rośnie w spokoju. powodzenia...
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Młodyogrodnik ja też nie daję nigdy przed posadzeniem obornika,a to czy wyjdzie prędzej czy później to zależy między innymi,jak głęboko go sadziłeś. spokojnie wylezie :)
MlodyOgrodnik
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

ARABELLA pisze:Młodyogrodnik ja też nie daję nigdy przed posadzeniem obornika,a to czy wyjdzie prędzej czy później to zależy między innymi,jak głęboko go sadziłeś. spokojnie wylezie :)

Jakoś 6-8 cm ale to już mnie tak nie stresuje... Mam inny problem i z pomocą Tego forum staram się zagospodarować 400m2 ogródka warzywnego aby uzyskać jak największe plony ;) ale to tematy na inne wątki
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę za głęboko wsadziłeś wystarczyłoby na 3-4 cm :) dlatego wylezie później. Ja też mam duży warzywnik,ale a plonem to różnie bywa w zależności od pogody,nasion itd :wink:
MlodyOgrodnik
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

te 400m2 chcę potraktować jako "szkołę" mam w zanadrzu jeszcze hektar, który leży ugorem i czeka na zagospodarowanie. Powiedz, dałoby się z tego uzyskać jakiś sensowny dochód ze sprzedaży detalicznej?
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powiem ci ,że to zależy od wielu czynników,ale spróbować można. Moja koleżanka ma zbyt na fasolkę szparagową,ogórki,cukinie,kabaczki i warzywa przyprawowe, które pęczkuje tzn marchew,por seler i pietruszkę. To ci mogę podpowiedzieć,ale decyzja należy do ciebie :)
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Widziałam na allegro Harnasia, znajomy jest akurat w Polsce to mógłby mi przywieźć, ale mam pytanko, czy będzie coś z niego jak go wysadzę na wiosnę?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

6-8cm to dobra głębokość na jesienne sadzenie tym bardziej w Krośnie, ja tak sadziłem jesienią i również siedzi pod ziemią, prawidłowo bo jest środek zimy :wink:
MlodyOgrodnik
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

właśnie gdzieś czytałem, że od 6-8 cm się wsadza. Jeszcze jak mieszkałem na śląsku to kiedyś bawiłem się w warzywka ale na dużo mniejszą skalę ;)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”