Ogród jol_ki 2017

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2017

Post »

Mariusz niestety na wybieranie miejsca jeszcze nie było czasu :roll:
Muszę pomyśleć, gdzie by je tu upchnąć ;:306

Magduś tak, rzeczywiście mało jest niebieskiego w ogrodach. Sadzenie w najbliższych dniach, niech się trochę zahartują.

Gabi daj im jeszcze szansę. To jakieś wielkokwiatowe były?

W ten weekend mało czasu spędziłam w ogrodzie, kończyłam remont.. Jedynie na szybką kawkę wyskakiwałam do ogrodu, a dziś nawet odpaliliśmy grila i była pierwsza kiełbacha ;:215

Rano zrobiłam obchód z aparatem, te kilka cieplejszych dni i nocy sprawiło, że coraz więcej roślin budzi się do życia.
Obawiam się trochę o powojniki, mocno już wystartowały, szczególnie JPII a przecież może jeszcze przymrozić...
Przebiśniegi już przekwitły ustępując miejsca krokusom.
Zupełnie zapomniałam, że sadziłam krokusy ubiegłej jesieni :;230 Oto i one:

Obrazek

Obrazek

Nadal kwitną ciemierniki

Tego nazwy nie znam
Obrazek

Double Ellen Pink Spotted
Obrazek

Puszkinia
Obrazek

Tulipan
Obrazek

Wyrywny szafirek, pozostałe daleko w lesie... W tle wertykulacja :wink: (tata się na fotkę załapał)
Obrazek

Narcyzy
Obrazek

Sasanka
Obrazek

Cieszynianka
Obrazek

Forsycja już w blokach startowych, czas zabrać się do przycinania róż!
Obrazek

i jeszcze jedno :D
Obrazek

Weekendy trwają zdecydowanie za krótko :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Oj tak, weekendy trwają zdecydowanie za krótko! ;:224
Mam nadzieję, że wyrywne clematisy Ci nie pomarzną. U mnie też szaleją. Nie wszystkie. Niektóre wychylają się na świat bardzo asekuracyjnie. Ale są i takie co gnają do góry co sił w pędzikach.
Bardzo podobają mi się żółte krokusy. Dopiero w tym roku doceniłam ich urodę. A to takie małe słoneczka. ;:215
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Joluś świetne zakupy powojnikowe ;:215
Podglądnęłam sobie odmiany i kilka z nich wpadło mi w oko.
Na razie nie planuję zakupów, ale może w maju jak jeszcze będą dostępne, to ze dwa bym zamówiła. No chyba że wcześniej gdzieś upoluję w ogrodniczym.
Ciemierniki rewelacja :D
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu piękne zakupy clematisowe! ;:215 Będzie się działo jak zakwitną ;:167
A i ciemierniki masz cudowne...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Joluś, nie tylko u Ciebie jest taki wyrywny szafirek :D U mnie też jeden postanowił zakwitnąć.
Jak tam? Róże już przycięte?
Ja nieco przeholowałam z ogrodniczymi pracami co skończyło się kontuzją kręgosłupa i zastrzykami w dolną część ciała. Sytuacja wygląda dosyć poważnie i na razie o ogrodzie mogę tylko pomarzyć. I kto teraz nakarmi moje róże? ;:145
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Aniu drżę o te wyrywne powojniki, ale okrywać ich nie planuję. Może jakoś dadzą radę.
Martwi mnie teraz za to Józefina, znów chyba uwiąd łapie :evil: Nie zdążyłam jeszcze Switchem podlać niestety...
Krokusów muszę jeszcze dokupić, marzy mi się żeby było ich dużo ;:108 Wtedy to dopiero jest efekt.

Wioluś z powojników bardzo się cieszę, planuję je wysadzić jak tylko uporam się z cięciem róż.
Tak się prezentują teraz, sporo ma pączki.
Obrazek

Basiu już nie mogę się doczekać kwitnienia tych powojników. Ciemierniki są urzekające o tej porze roku ;:167

Dorotko szafirków już więcej się pokazało :D Bardzo je lubię, kojarzą mi się z ogrodem babci. Podobnie jak piwonie i korony cesarskie, no i róże... Jak tam kręgosłup? Mam nadzieję, że jest już lepiej. Ja nastawiłam złotko w weekend, teraz nabiera mocy i pierwsze podlewanko gdzieś za tydzień planuję ;:215

Jestem mniej więcej w połowie obcinania róż i powiem Wam, że szału nie ma. Nie stosowałam żadnych oprysków w ubiegłym roku i niestety mocno się to na moich pannach odbiło. Większość zielonych pędów jest porażona czarną plamistością i cięłam do kopczyka. Obie W&C, Eden i jeden Allbrighton są przycięte praktycznie do zera i nie wiem, czy coś z nich jeszcze będzie. Musiałam wykopać Cinderellę, która złapała jakiegoś guza na pędzie. To dopiero połowa róż i aż się boję, co jeszcze mnie czeka.

Weekend ubiegły minął mi pracowicie, stawialiśmy tunel foliowy głównie dla pomidorów. Oto efekt naszej pracy, folia jeszcze nie naciągnięta, czekamy na słoneczny dzień żeby to zrobić.

Obrazek

W ogrodzie kwitną szafirki, sasanki, żonkile, szafirki, hiacynty i tulipany botaniczne. Cały czas oko cieszą też ciemierniki. Wiśnie ozdobne mają już mocno nabrzmiałe pąki, podobnie migdałek. Może w tym roku, o ile pogoda pozwoli doczekam się pierwszych kwiatów magnolii i glicynii.
Sad również szykuje się do rozkwitu. Potrzeba tylko kilku ciepłych dni. Młody trawnik koszony już dwa razy w tym sezonie.

Kilka fotek z weekendowego obchodu

Powojnik Markham's Pink
Obrazek

Pierwszy tulipan
Obrazek

Szafirkowe love ;:167
Obrazek

Żonkile
Obrazek

Cieszynianka
Obrazek

Ciemierniki
Obrazek
Obrazek

Morela w sadzie
Obrazek

Kosmosy - samosiejki na rabacie jednorocznej
Obrazek

Migdałek tuż tuż - jak tylko przestanie padać, muszę go opryskać przeciwko brunatnej zgniliźnie drzew pestkowych
Obrazek

Tulipany turkiestańskie
Obrazek

i zakupy lawendowe, czekające na wysadzenie - może uda się w końcu dokończyć obwódkę rabaty przed domem ;:215
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Jola uważaj na powojniki żeby Ci się nie poplątały razem, bo późnij będzie ciężko je rozplątać :) bo są bardzo delikatne i kruche ;) u mnie tak było hihi, no lawendy sporo kupiłaś więc będzie co robić :)
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Mariusz dzięki, że chociaż Ty zajrzałeś w tym przedświątecznym czasie ;:168
Powojniki rzeczywiście potrafią się poplątać, ale wszystko jest pod kontrolą, jak dobrze pójdzie to w następny weekend zostaną posadzone.
Lawendy planuję wysadzić w poniedziałek/ wtorek, może ich wystarczy do dokończenia obwódki rabaty :roll:

Pogoda w kratkę, raz słońce raz deszcz - wczoraj to nawet grad spadł... ;:oj
Przycinać nie ma co w taką mokrą aurę, trzeba poczekać na słoneczko. Udało mi się za to ogarnąć część rabaty przed domem, zaczyna to w końcu jakoś wyglądać. Ale w innych miejscach inwazja chwastów na całego :cry:

Przed domem pięknie kwitną ( i jak pachną :D) żonkile.
Obrazek

Powojnik Innocent Glance ma mnóstwo pąków, chyba będę musiała go okryć, w przyszłym tygodniu przymrozki zapowiadają :roll:
Obrazek

Powoli do kwitnienia zabiera się brunera (a obok jaki wypasiony mlecz :evil: )
Obrazek

I tulipanowiec w mojej ulubionej fazie ;:167
Obrazek

Wszystkim odwiedzającym mój wątek pragnę złożyć serdeczne życzenia, zdrowych i pogodnych Świąt Wielkiej Nocy, spędzonych wśród bliskich. Bogatego zająca i mokrego dyngusa. ;:333
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jola powojnik rwie się do życia,a tu takie zimno ;:224 U mnie dziś tylko deszcz,zimno,wietrznie,czekam na poprawę,ale w prognozach ma być tak cały tydzień ;:218
Lawendę uwielbiam ;:167 Wesołych,Zdrowych Świąt ;:3
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu witam cię świątecznie.
Życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy :wit
Ciekawa jestem czy Migdałek w tych obecnych warunkach sobie poradzi i zakwitnie w tym roku?
Szkoda że pogoda spłatała takiego figla na te święta.
Powojnik może lepiej narzucić agro,bo lepiej dźwigać niż ścigać...
Udał ci się powalczyć z rozsadami?
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Joluś widziałam Twojego poprzedniego posta, ale w tym przedświątecznym ferworze przygotowań już nie miałam ani czasu, ani siły żeby coś napisać.
Zawsze jednak zaglądam i jestem u Ciebie na bieżąco :D
Chociaż zimno okrutnie to powoli ta nasza upragniona wiosna się rozkręca. Ty nadal szalejesz z zakupami ;:333 Czasami to zazdroszczę Ci że masz jeszcze tyle wolnego miejsca. U mnie już od dawna go nie ma a i tak jakimś cudem upycham nowe rośliny.
Za każdym razem kiedy patrzę na ten Twój koszyk z Kika, to żałuję ze nie kupiłam ;:223
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Jolu nie martw się u mnie tak samo chwasty rządzą ;:223 no po prostu nie mam czasu... a pogoda teraz też nie sprzyja, powiem Ci, że też się zastanawiam czy swoich nie okryć, bo też mają być przymrozki.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Aniu ja tez uwielbiam lawendę, stąd pomysł na obramowanie jednej z rabat właśnie nią.
Mam plan, żeby w tym roku skończyć tą obwódkę i generalnie zamknąć już nasadzenia na tej rabacie przed domem, trochę jeszcze tam wcisnę co prawda, ale już nie za dużo.
Powojników większość taka wyrywna :roll:

Magduś migdałek mam nadzieję, że zakwitnie - różna pogoda bywała w poprzednich latach i zwykle nic mu nie było, to twarda sztuka, odrost z sadzonki z ogródka babci.
Z pikowaniem jestem w czarnej d... Na pierwszy ogień poszły groszki pachnące, papryki i kalarepa, to już zrobione.Kończę tego posta i idę brać się za pikowanie, dziś czas min. na pomidorki od Ciebie ;:333
Powojniki i cała reszta towarzystwa okryta agro wczoraj wieczorem, a tu przymrozku nie było... No i dobrze. Okrycie na razie zostawiam, ten tydzień taki podejrzany ma być jeśli chodzi o zimne nocki.

Wioluś tak, przed świętami to większość z nas czasu na pisanie na forum nie ma. Rozumiem to.
Miejsca u mnie cały czas sporo, tylko żeby jeszcze gwardia ogrodników przyszła to opanować, czasu na wszystko nie wystarcza.
Koło tego koszyka z Kika chodziłam kilka razy i w końcu go kupiłam, żeby później nie żałować, że nie wzięłam ;:306 Tak więc następnym razem nie ma co się zastanawiać.

Mariusz
z tym czasem to rzeczywiście i u mnie słabo, choć praktycznie każdą wolną chwilę spędzam w ogrodzie to i tak ogrom prac jeszcze mam do zrobienia na rozpoczęcie sezonu. Powojniki lepiej okryj, nie zaszkodzi im.

Jak już pisałam, przymrozku nie było, teraz wychodzi piękne słoneczko ale cały czas zimno, około 3 stopni.
Mam zamiar coś tam podziałać dziś ogrodowo, na szczęście u mnie nie muszę się oglądać na sąsiadów, wszyscy się już przyzwyczaili, że w święta też pracuję w ogrodzie.

Kilka zdjęć z wczorajszego obchodu - żonkile przed domem nadal obłędnie pachną, szkoda, że nie można przesłać zapachu :roll:
Obrazek

Szafirki ;:167
Obrazek

Obrazek

Hiacynty
Obrazek

Ciemierniki wciąż cieszą oko
Obrazek

Wiśnia ozdobna
Obrazek

Mój ulubiony odcień zieleni - pęcherznica
Obrazek

Jedna z czterech forsycji, jakie posiadam
Obrazek

i na koniec pierwsze kwiatki czereśni
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Joluś ślicznie zapowiada się wiśnia ozdobna.
Ciekawa jestem, czy moje będą w ogóle kwitły, bo np taka śliwa Pisardi nie zakwitnie, bo chyba zbyt przemarzła :?
U mnie dziś nad ranem pokazywało -4. Magnolia gwiaździsta wszystkie kwiaty przypalone i bure.
Pewnie wszelkie drzewa owocowe, które właśnie kwitną też załatwione ;:145
Ciekawe jakie jeszcze straty się pokazą .
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Joluś - wyobrażam sobie, jakie cudo urośnie z 4 krzaków forsycji. Pewnie będziesz mogła obdarować gałązkami wszystkich znajomych! U nas cały czas pada, zbieram wodę w wiaderka, ale już wiaderek zaczyna brakować. Nawet nie mam ochoty wychodzić do ogrodu. Wczoraj chwilkę poświeciło słońce,a dziś ... szkoda gadać. Moje żonkile podmokły i stoją w miejscu , nie myślą się rozwijać.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”