Tymczasowy ogród Margo_margo cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. V

Post »

Nawet nie chce mi się liczyć ile tego masz dokładnie, ale dobrze widzieć, że nie jestem sama w tym pomidorowym szaleństwie. :;230
;:136
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

O Kasia :wit

Nie ! Nie jesteś sama w tym szaleństwie. :D ;:136 ;:304

Ja już ma to za sobą, wcale Ci nie zazdroszę tego co Cię czeka. :;230
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko o tyle będę mieć łatwiej, że wykreślę z mojej listy odmiany które podałaś ;:224 ( by się nie dublować). Reszta chyba pójdzie do " maszyny losującej, bo nie będzie już czasu na rozważane wybieranie. :wink: :;230

Irenko kota mrugającego widzę. Ale kransala??? ;:185
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu

Fakt, to ułatwi Ci sprawę. :D
Jednak bądź pewna, że emocje i tak będą. ;:108 ;:108

A u mnie ani kotka, ani krasnala. :(
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Kasiu, dla mnie krasnale, to wszystkie Dwarfy, jak się sprawdzą, to w przyszłym roku więcej wsadzę, nie wyciagają się, masywne sadzoneczki, ciekawe ile owoca na nich będzie??
Na zdjęciu mniejsze sadzonki to Green Martin Dwarf, jeden z nich do Ciebie Obrazek

Beatko, najgorsze za Tobą, teraz tylko siać, żeby przestudiować Twoją listę to muszę ;:136 , inaczej nie rozbiorę. :;230
Gratuluję ilości odmian, oj będzie się działo na Mazurach, oj będzie. ;:196

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu Ale jakiś maleńki kamyczek zaplącze Ci się do bagażu?
Zazdroszczę tego 25* a koło zera ostatnio mieliśmy, więc nic nie tracimy ;:306
Arbuzik piękny ;:138 ale i banany jakieś takie inne ;:173 Jakby jednoosobowe ;:306
Nie dość, że lista pomidorowa zamknięta, to na dziś 6 nasion poszło podkiełkowanych do ziemi :heja
Przy paprykach takiego tempa nie ma i trochę mnie zadziwiło kiełkowanie ;:131

Czekam na Twoją listę pomidorową, skoro ma być kompletnie inna niż Beatki, to będzie się działo ;:oj

Irenko Mnie też kusiło pikowanie kupkami ale pomyślałam, że jak teraz nie zrobię tego jak trzeba, to potem już nie zdążę bo będę zajęta pomidorami.
Poziomki na dziś wyglądają tak

Obrazek

Lubię porównania :D No i wysiałam tego Rode de Berne od Ciebie. Liczę, że w donicy pokaże swoje pyszne oblicze ;:215
Nie miałam w planie dziś siana ale jak nawołujesz, to wyłożyłam pomidorki dla Marty ;:108

Beatko Doczekasz się i Ty ;:3 Wciąż mnie zadziwia różnica w porach roku pomiędzy nami. Wiem, że u Ciebie sezon jest krótszy niż u nas ale ważne aby był nie mniej intensywny i pełen obfitości ;:304
Czytałam Twoją listę pomidorów z nadzieję, że wypatrzę jakiekolwiek znajome nazwy i znalazłam: Malachitowa Szkatułka + Winogronek ;:306 :;230
No, jeszcze Brandywine Apricot widuję w rożnych działach ale reszta? Tych cyrylicą pisanych nawet nie próbowałam odczytać, bo pewnie mózg bym sobie połamała :;230
Jestem bardzo ciekawa Twojego sezonu ;:138
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Ogrodnicy

Leje okropnie i chyba będą nici z prac działkowych, dobrze, że zawsze znajdzie się coś do przepikowania w domu. :D

Małgoś, szacuneczek za to pikowanie poziomek, z Rose di Berne powinnaś być zadowolona, tym bardziej, że Ty lubisz pomidorki średniej wielkości, "do łapki", donica jeszcze powinna poprawić smak, on lubi sobie podjeść, a tu jedzonko będzie dostawał systematycznie.
Uważam, że te donicowe pomidory są smaczniejsze, w którymś roku porównywałam z gruntowymi, miałam wtedy ponad dwadzieścia donic na samej działce i ręce wyciągnięte, nie powiem jak, od podlewania, bo Mżonkowi nie pozwoliłam ich podlewać, wolałam sama, upały były straszliwe, więc trzeba było podlewać dwa razy dziennie, oj, nie chciałabym powtórzyć tego eksperymentu. ;:224

Beatko, rozbieram tą listę przy porannej kawie, dowiedziałam się, że pomidory prezentują różne zakątki świata i różne władze, Putina tu brakuje. :;230
Najbardziej mi się podoba nazwa Serce Desdemony, ciekawe, jakie będzie??
Liczę na duuużo fotek i opisów z uprawy.

Pogodnego tygodnia Wszystim życzę, a Wędrowniczce szczęśliwego powrotu.

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo_margo pisze:Kasiu Ale jakiś maleńki kamyczek zaplącze Ci się do bagażu?
Oj jak Ty mnie Małgosiu dobrze znasz. ;:196 Oczywiście że się zaplątały ;:108 ;:306 Dziś się okaże czy na lotnisku nie będę musiała za nadbagż przez to płacić. :;230

Irenko dziękuję. ;:196
Muszę przejrzeć czy mam tego Putina, bo nie pamiętam czy to dostałam w ostatniej przesyłce . Jak jest to co dla Ciebie wysieję. :;230
Dwarfy też mnie bardzo ciekawią. Mam parę ich odmian na ten sezon to zobaczymy jak się sprawdzą.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Irenko

Ja jeszcze kawy nie piję, ale i spać jakoś nie mogę :D

Lista jak lista, zobaczymy co wzejdzie. Sama jestem ciekawa smaku tych odmian, kolorów i kształtów. Sama wiesz, że opisy to jedno, a sprawdzenie samemu to drugie.
Jak widzisz od Ciebie jest Winogronek i Raf, który gdzieś się na liście zagubił. Momotaru zostało przełożone na przyszły rok.
Jest też Malachitowa Szkatułka, do której w domu nie tylko ja czuję sentyment i musi być co roku.
Wiem, że u Ciebie ten rok należy do odmian z owocami w kształcie serca. Bardzo lubię ten kształt u pomidotów i takie na tej liście też znajdziesz. Ciekawi mnie bardzo jak będą się prezentowały. Jest też kilka koktailowych, za którymi generalnie nie przepadam. Skusiły mnie jednak kształtem owoców i kolorów.
Samma jestem ciekawa co mi z tego towarzystwa wyrośnie. :D
Oglądam z podziwem Wasze sadzonki. Papryki, poziomki, pomidorki. U Ciebie wszystkie sadzonki prezentują się fantastycznie. Stwarzasz im doskonałe warunki, jakich ja u siebie o tej porze roku stworzyć nie mogę.
Późna ta wiosna tego roku. I do tego bardzo ciemna, przynajmniej u mnie. Słońca jak na ratunek, prawie nie ma. Niebo od kilkunastu dni pokryte chmurami.
Noce z temperaturą bliską zeru, albo na minusie. Czosnek wyszedł z ziemi, ale ma się wrażenie, że stoi w miejscu. Wysiane w szklarni nowalijki ruszają się bardzo niemrawo, zimno im. Zielony groszek też milczy.
Mam nadzieję, że jak poświeci słonko, to wszystko ruszy z kopyta.
Pozdrawiam niedzielnie. :wit

Proszę, proszę niektórym już od rana Putin po głowie chodzi . ;:306

Witaj Kasiu :D daleko jeszcze macie do domu ?
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyszła dzisiaj do mnie wiosna :D

Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, zawsze możesz do podręcznego przełożyć, ja tak zrobiłam z kamykami z Góry Mojżesza. ;:224
Może Putina u siebie będę gościć, już ja mu miejscówkę przygotuję ;:306
Wracaj szczęśliwie.

Beatko, dzięki za komplementa, na warunki nie mogę narzekać, ale nigdy parapetowa rozsada nie dorówna tej z tunelu, sama o tym wiesz, specjalnie dla Ciebie dużo ;:3
Z sercami mam trochę stracha, dużo czytałam o ich trudnościach w uprawie, ale przecież mamy tu znawców tematu, razem damy radę, "pomożecie????" ;:136

Widzę, że nie tylko ja nie mogę dospać, sieję cynie, poprzednie zmarzły mi w szklarence balkonowej.

Słucham właśnie w mojej ulubionej stacji, że dziś dzień Szczęścia, więc dużo szczęścia Wam życzę, zarówno ogrodowo jak i w wymiarze osobistym.

Pozdrawiam Irena

Beatko, ta Twoja wiosna mało zielona jest. ;:202
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:D :wit

Przez pół godziny zrobiło się całkiem biało, trochę poleży, bo -2C na termometrze. :heja
Tak tu mam i trzeba się cieszyć tym co jest. ;:215

Na prawdziwą wiosnę też przyjdzie czas, wiem o tym, to już sprawdzone. ;:333
Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu a ja poziomek nigdy nie pikowałam rosły sobie w pojemniku do jakiegoś czasu, a potem większe oddzielnie, a malutkie w bukieciku sadziłam do gleby, wsadzone migiem wyrastały na duże roślinki. Zaowocują w roku sadzenia ogromnymi pojedynczymi owocami ;:333 Małgoś burza błyskawice, grzmoty i ściana deszczu wszystko to miałam ;:168 . Szalałam parę dni, bo mam wywózkę wielkogabarytowych więc na posesji rewolucja!

Kasiu wybacz zachłanność ;:180 , ale oglądam zdjęcia w fotosiku następne i mam identyczne zdjęcie ze spalania zwłok tylko oczywiście na slajdzie. :wink:

Beatko też brałam taka zimę wczoraj na szczęście krótko i do dzisiaj nie zostało po niej śladu :wink:
Jutro ma być prawdziwa wiosna słońce i ciepło, a jak będzie to się okaże ;:168

Pozdrawiam twórców list pomidorów, ja idę na żywioł jak zwykle :wink:
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit
Irenko Rose wszyscy chwalili a mnie nie wyszedł więc dostał ekstra- szansę. Miał być tylko jeden na moim balkonie a teraz będą dwa. Ciekawa jestem, co synuś powie na zmniejszenie powierzchni zabawowej ;:306
Mam dużego "Marcinka" co kwitnie jesienią? Pamiętam, że chciałaś. Czy ukopać Ci?

Kasiu Nadbagaż pełen wspomnień ;:215 Na pewno będzie warto. Mam nadzieję, że podróż będzie bezpieczna ;:108

Trzcinnik ruszył z kopyta więc w sobotę będę starała się wykopać kawałek dla Ciebie

Obrazek

Pamiętam o malinach ale jeszcze ich nie widać.

Beatko Masz za dużo tego białego!!! Specjalnie dla Ciebie pierwsze krokusy z Tymczasowego.

Obrazek

Marysiu Czytałam u Ciebie, jak szalejesz ;:168 Tylko żebyś się nie przepracowała i nie pochorowała bo te wiosenne prace są "niebezpieczne" ;:306
Cieszę się, że poziomki tak szybko będą rosły bo najmłodszy w rodzinie bardzo lubi je jeść i nie chciałabym pozbawić go tej przyjemności.

Mimo, że dziś nie sobota, pojechałam na wieś i nieco popracowałam. Ale mocy w rękach jeszcze nie mam :roll:

Przygotowałam dziś drugą skarpę pod nasadzenia ozdobne i oczywiście warzywne.

Przed

Obrazek

Obrazek

I po

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Walczyłam też z New Dawn. Problem z nią jest taki, że ma zabetonowane korzenie i nie mogę jej przesadzić. Rosła bidula wśród chwastów, zalewana gliną wypłukiwaną ze skarpy przez deszcz. Przycinałam ją co wiosnę ale rosła jak chciała i niestety bardzo chorowała. Pod koniec lata dostała podporę ale była tak poplątana i poskręcana, że trudno było ją przypinać. Teraz zostawiłam najgrubsze pędy jako stelaż i mam nadzieję, że będzie pięknie rosła i kwitła.

Przed

Obrazek

Po

Obrazek

Rośliny ruszyły :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgoś, wiosna u Ciebie na całego. ;:138
Marcinka bardzo chętnie, zaczyna się zielenić, to i spotkania reaktywujemy, chociaż nam to i zima w tym nie przeszkadzała. ;:4 ;:167
Pokój syna to teraz królestwo wnusi, dopytuje się, kiedy pomidory na działeczkę pójdą, ostatnio rozsiadły się nawet na kanapie, sądzę, że jeszcze bardziej oczekuje słoneczka i ciepełka niż ja. :;230
Od dwóch godzin u mnie leje i chyba będę musiała zmienić plany ogrodowe, na działce czeka zamoczone 10 róż, ale jak tak będzie lało, to nici z wsadzania., dobrze, że w domu też jest coś do pikowania. ;:306
Róże to mój ostatni kręciołek, mam nadzieję, że krótkotrwały, bo róże w pomidorach będą rosły.
Cały czas chodzi mi po głowie pomysł, by posadzić dwie róże w pobliżu siedziska, które organizujemy przy okazji większych imprez, ale musiałyby to być róże niezbyt krzaczaste i niewysokie, silnie pachnące, chociaż wizja gości uraczonych chateau żako i wąchających róże "bardzo blisko", trochę mnie przeraża, nie mogę jednak ;:124 tego pomysłu, to o ten zapach chodzi.

Marysiu, ja tym zdjęciem wraz z drastycznymi szczegółami zostałam uraczona przez Kasię w trakcie niedzielnego obiadku, mięso zostało na talerzu. ;:306
Pamiętaj o siłach i zamiarach. ;:303

Pozdrawiam Irena
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”