Moja mała zielona oaza spokoju

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja mała zielona oaza spokoju

Post »

Wszystkie są śliczne ;:oj Nawet ceny na zwykłą "dziurawą" kieszeń ;:108 Jak tylko się okaże, że trafiłam im z miejscem i chętnie będą kwitły, to na pewno dokupię jeszcze takich "maluszków".
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko, poczytałam sobie o irysach. ;:108 Ogromna ilość ich odmian powoduje zawrót głowy. ;:7
Jednak nie będę ich do siebie zapraszała, ;:185 a powód bardzo prozaiczny: za mało miejsca odpowiedniego do ich prawidłowej uprawy. ;:204
Z przyjemnością pooglądam sobie Twoje okazy, które są naprawdę piękne! ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu dziękuję ;:196 Warto przygotować odpowiednie podłoże i miejsce pod uprawę irysów. To kwiaty słońca, lubią pławić się jego promieniach.
Nie wiem czy wolno mi podać adres strony p. Roberta? Wpisz w google "irysek" i znajdziesz drogę do Jaźwina.
A może na swój skalniak posadzisz kosaćce z grupy MDB (Miniature Dwarf Bearded) - 5 ? 20 cm wysokości?

Obrazek

Alu zgadza się, niskie iryski nie wykładają się. Jedyny minusik to ten, że kwitną najwcześniej z tej grupy roślin.
Nie wszystkie moje irysy pochodzą z kolekcji p. Roberta. Część nabyłam tu na forum.
Pan Piątek dopiero w marcu stworzy listę nadwyżek. Pewnie, jak co roku, coś tam dołoży z nowości. Nie wiem jak to będzie się przedstawiać cenowo. Ja wybierałam zawsze te tańsze.

Obrazek

Izuniu ;:196 Pisałaś, że Twoje irysy jesienią miały już nowe przyrosty. Jeżeli trafiłaś im z miejscem, to na pewno niektóre pokażą kwiaty.
Tak jak pisałam wyżej, dopiero w marcu będzie wiadomo o nadwyżkach p. Roberta.

Obrazek

Lucynko w takim razie zapraszam do oglądania :D Nie da się mieć wszystkiego na działce ROD. Masz tyle innych pięknych kwiatów u siebie, których ja nie uprawiam a podziwiam u Ciebie.

Obrazek
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Ponieważ po raz pierwszy widzę Twoją kolekcję niskich kosaćców z ub. roku - jestem pod wrażeniem! ;:oj Chyba tylko 3 wyłapałem, które znam, a reszta - nieznajome piękności! ;:180
Piszesz, że w ub. roku nie trafiły z pogodą u Ciebie? U mnie część rosło w przedpołudniowym cieniu więc się tak nie prażyły i kwitły rekordowo długo (ponad 2 tygodnie).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Halinko stronę już wczoraj znalazłam tylko tam chyba nie ma sprzedaży, no chyba że za wcześnie. Odmian znalazłam że ho ho! Skalniak pęka w szwach ale coś wymyślę! może najpierw swoim stworzę dobre warunki, a potem będę dosadzać. Twoje mnie tylko utwierdzają w postanowieniu ;:167
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie cieszę się, że zawitałeś do mnie :D . Niskie iryski to mój mały bzik. Nazbierałam ich trochę. Co roku hodowcy i kolekcjonerzy kuszą pięknymi nowymi odmianami. Trudno się im oprzeć :oops:
U mnie okres kwitnienia kosaćców był krótszy. Niestety, prawie wszystkie rosną na słonecznych stanowiskach.

Marysiu to prawda, katalog p. Roberta robi wrażenie. Pan Piątek listę nadwyżek rozsyła e-mailem. W marcu najprawdopodobniej będzie już gotowa.
To miło być Twoją inspiracją :D

Mam jeszcze kilka fotek bezimiennych irysów z grupy SDB, ale chyba je pominę i pokażę najwyższe TB

Obrazek 'Sofia' (Blyth ?03)

Obrazek 'Designing Woman' (Gatty 1989)

Obrazek 'Copatonic' (Blyth 1995)

Obrazek 'Bratislavan Prince' (Mego'09)
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ło matko! ;:oj Jakie cuda! Aż trudno uwierzyć, że takie kwiaty istnieją. Coraz bardziej się cieszę, że znów masz swój wątek i mogę sobie bezkarnie cieszyć oczy ;:196
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Halinko, przepiękne odmiany irysów, ja pamiętam z dzieciństwa jak rodzice mieli na działce, ale to takie zwykłe odmiany w kolorze żółtym i niebieskim, a teraz cuda :) nic tylko podziwiać :) ;:138
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Sporo jest tych irysów.O Plamkę i Copatonica też wzbogaciłem się.Okrywałaś je trochę na zimę ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuniu ależ to miłe co napisałaś ;:196 W dalszym ciągu uważam, że za wcześnie założyłam wątek. Lada dzień mogę znowu "zamilknąć" na pewien czas. Na razie czekam na to ważne wydarzenie :D

Mariusz na moich rabatach nadal można znaleźć te stare odmiany irysów i nie mam zamiaru się ich pozbywać. Mają swój urok, a poza tym mam do nich sentyment.

Janku cieszę się z Twojej wizyty :D . Ano jest ich trochę. Nie okryłam żadnego irysa i już tego żałuję. Boję się, że ta skorupa lodowa trochę ich przydusi.

Obrazek 'Opposing Forces' (Keppel 2002)

Obrazek 'Queen's Circle' (Kerr '99)

Obrazek 'Perfect Lady' (Mego 2010)
Pozdrawiam Hala
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kolejne piękne irysy, Halinko! ;:63
Ten biały z niebieską obwódką cudo prawdziwe! ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Halinko zamówienie poszło i odzew był ,że nie wszystkie odmiany już mogą być. Teraz czekam do lipca. ;:196 ;:167
Pokazuj kolejne. Wiem,ze jeszcze masz co pokazać. Wszystkie odmiany masz odP.Roberta?
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani przedwczoraj przyszedł na świat mój wnusio Aleksander. Przybyło mi do kochania 3900 g i 57 cm ;:167 :heja

Lucynko cieszą mnie Twoje pochwały ;:196 . Mnie również zauroczył irys 'Queen's Circle'. Ma wyjątkowo duże, piękne kwiaty.

Alu raduję się razem z Tobą. Ja w tym roku skromnie, ale to co chciałam mam już zaklepane.
Hmm... a na którym to płocie ptaszki ćwierkały o moich irysach? :wink:
Nie wszystkie odmiany kosaćców przywędrowały do mnie z Jaźwina. Są z różnych źródeł ale o tym mogę napisać Ci na PW.

Obrazek 'Suky' (Mahan 1988)

Obrazek 'Cross Current' (Keppel 1994)

Obrazek 'American Classic' (Schreiner 1996)
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gratuluję! ;:196 Kawał chłop rzec można. Mam nadzieję, że z mamą i synkiem wszystko jest OK.
Wszystkie pokazywane iryski przyprawiają o zawrót głowy. Już nie mogę doczekać się wiosny. A za oknem mam kolejny atak zimy :(
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuniu dziękuję w imieniu córki i wnuka ;:196 . Czują się dobrze i są już w domu.
U mnie również za oknem sroży się zima. Mróz trzyma, śnieg sypie i jest ślisko i nieprzyjemnie. Tęsknię za wiosną i zielenią.

Dla Ciebie mój ulubiony irys TB 'Delfin i Rusalka' wyhodowany przez Igora Khorosha w 2005 r.

Obrazek
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”