Guciowe storczyki - gucia
- Siedmiokropka
- 100p
- Od: 11 maja 2007, o 13:16
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Soniu, myślę, że Kasia(Figa)ma rację, a preparat raczej poprawia psychikę hodowcy a niekoniecznie kondycję rośliny.
Siedmiokropko, dziękuję. Sądząc po sobie, rozrośnie się szybciej niż Ci się wydaje. Życzę Ci tego z całego serca, bo przecież każda miłość jest piękna.
A co sądzicie o stosowaniu Asahi?
Wypadałoby rozpocząć działanie już od połowy marca, macie już może jakieś doświadczenia?
Siedmiokropko, dziękuję. Sądząc po sobie, rozrośnie się szybciej niż Ci się wydaje. Życzę Ci tego z całego serca, bo przecież każda miłość jest piękna.
A co sądzicie o stosowaniu Asahi?
Wypadałoby rozpocząć działanie już od połowy marca, macie już może jakieś doświadczenia?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- gucia
- Przyjaciel Forum
Dorotko, to tzw biostymulator, który cytuję:" poprawia kondycję rośliny, cudowny środek pomagający naprawić wiele błędów w uprawie storczyka"!
Ale to kolejna chemia i czy aby na pewno konieczna ?
Ale to kolejna chemia i czy aby na pewno konieczna ?
Moje wątki
Moje wątki
Ja tam się nie znam na tych wszystkich "pomagaczy" dla storczyków
wczoraj przejrzałam książkę "storczyki w mieszkaniu" i dostałam lekkiej głupawki
pisze tam, by stosować non stop odżywki, a jedynie w fazie spoczynku, należy jedynie ograniczyć podlewanie i nawożenie oraz to, ze po przesadzeniu storczyki podlewamy na drugi lub trzeci dzień, a ja byłam przekonana, że po tygodniu 
Gucia piszesz, u Dorotki, że lubisz białe storczyki, ja też i te białe z różowym środkiem lubię
i dziś w gazecie "claudia" jest fotka gdzie na parapecie w białych osłonkach stoją 4 białe phalaenopsisy, cudowny widok aż mi sie taki parapet u mnie marzy 

wczoraj przejrzałam książkę "storczyki w mieszkaniu" i dostałam lekkiej głupawki

Gucia piszesz, u Dorotki, że lubisz białe storczyki, ja też i te białe z różowym środkiem lubię

- gucia
- Przyjaciel Forum
Dorotko, jest chyba wszędzie, mam na myśli Castoramę, OBI, Lm itp. Buteleczka w kartoniku 25 ml, cena też przystępna, ok 10-15 zł.
Moje wątki
Moje wątki
- gucia
- Przyjaciel Forum
Soniu, to ja chyba tej Claudii nie powinnam oglądać!
A taką głupawkę mam już od dawna, ale ciągle czytam, pytam i ciągle mam nadzieję, że za jakiś czas, będzie trochę mniejsza.
A taką głupawkę mam już od dawna, ale ciągle czytam, pytam i ciągle mam nadzieję, że za jakiś czas, będzie trochę mniejsza.
Moje wątki
Moje wątki
Witajcie Dziewczyny ! Tak czytam co piszecie w związku z tą wiedzą z "Claudii"...
Myślę, że na pewno można w niej pooglądać ładne zdjęcia storczyków (zresztą to ostatnio
modny temat w wielu czasopismach). Natomiast wiedza niewątpliwie lepsza jest na Forum
, lub w książkach
Co do wątpliwości z podlewaniem, to pewnie zależy od tego, czy podłoże, do którego przesadzamy storczyka
jest suche, czy wilgotne?
Jeśli jest wilgotne, a stan korzeni dobry, to można podlać po tygodniu, lub nawet później - aż przeschnie.
Jeśli natomiast ktoś włożył storczyka do suchego podłoża, można podlać wcześniej (całkiem suche podłoże nie
jest zbyt wskazane)
I tak znaków zapytania pozostanie "tona"
...... A my w uprawie storczyków wciąż ;:67 ;:67 ;:67
Ale dzięki temu się znamy
Pozdrawiam cieplutko, Joanna
Myślę, że na pewno można w niej pooglądać ładne zdjęcia storczyków (zresztą to ostatnio
modny temat w wielu czasopismach). Natomiast wiedza niewątpliwie lepsza jest na Forum

Co do wątpliwości z podlewaniem, to pewnie zależy od tego, czy podłoże, do którego przesadzamy storczyka
jest suche, czy wilgotne?
Jeśli jest wilgotne, a stan korzeni dobry, to można podlać po tygodniu, lub nawet później - aż przeschnie.
Jeśli natomiast ktoś włożył storczyka do suchego podłoża, można podlać wcześniej (całkiem suche podłoże nie
jest zbyt wskazane)

I tak znaków zapytania pozostanie "tona"

Ale dzięki temu się znamy

Pozdrawiam cieplutko, Joanna

Pomogę wyprostować

Bo czytać trzeba , ale i analizować przymusowo!!:
Przesadzanie i podlewanie
-rozróżniamy przecież :
a/ przesadzanie - samo dla siebie - podlewać trzeba!!! normalnym cyklem i od początku prawie/po 2-3 dniach już/
b/przesadzanie chorowitka - i tutaj po zastosowaniu środkówX +skalpel , trzeba mu dać czas na zagojenie ran, wstrzymanie infekcji, gdy była itp....- woda sprowokuje nawrót!!
Tutaj... odczekać musimy nawet 2 tygodnie, lekko skrapiając czasem powierzchnię.
Nawożenie
Różne są metody

Przy każdym 1/4 dawki zalecanej dla nawozu lub 1/2 co drugie podlewanie.Sami decydujemy, dawek nie można przekraczać.
Nie zasilamy w czasie spoczynku .
Przepłukujemy podloże 1x w m-cu wodą bez nawozów.
Myślę, ze troszkę uspokoiłam Wasze myśli skołatane

Wierzę, że nadmiar info przytłacza

A teraz powiedzcie po co? jak ? i do czego ? * pomagacze* ASAHI chcecie stosować ?
to tak jak na kolokwium- sprawdzian maleńki ;:117
pozdrawiam J