Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Post »

Ewelinko zazdroszczę ci że masz miejsce na taki rząd hortensji. W grupie od razu przyciągają wzrok. ;:333
U mnie tak porozrzucane pojedynczo i w ogóle ich nie widać. Miałabym miejsce ...ale, tu dzieci grają w kosza , tu teściu często działa przy garażu i potrzebuje miejsca, tu się przechodzi ....itd. Może kiedyś....
Też mam modę sadzenia za blisko siebie... ;:224 Tyle miejsca się wydaje ,jak roślinki jeszcze małe... będzie co przesadzać.
Na razie muszę ogarnąć ogród po wyjeździe a tymczasem pogoda nie pozwala na cokolwiek...
Może popołudniu się przejaśni to coś uda się porobić. Pozdrawiam cię serdecznie. Miłego dnia dla całej rodzinki. ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Kolejny pracowity dzień za mną ale niestety przez najbliższe kilka dni fotek nie będzie ;:222 . Mój eM rozpoczął urlop i wybrał się z kolegami na kilka dni pod namiot na ryby. Zabrał oczywiście aparat bo wierzy , że złapie rybę życia ;:173 . Po powrocie na pewno zostanie wykorzystany do różnych prac w domu i ogrodzie ;:108 . Tak więc urzędujemy z dziewczynkami same . Dzisiaj było całkiem ładnie, pogoda w sam raz ani za ciepło ani za zimno. Poza wyjazdem na rehabilitację wykorzystałam czas i robiłam dalszy ciąg rabat. Wymyśliłam sobie, że powstanie taki "cypelek" i oddzieli część ogródka przeznaczoną dla dzieci na piaskownicę itd. Ułożyłam już większość obrzeży z cegły i posadziłam część roślin. Dziewczynki w tym czasie dzielnie mi pomagały a i przeszkadzały trochę . Ostatnio dostałam sporo kamieni i kilka na prawdę ładnych głazów więc postaram się wykorzystać je . Zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie. Efekty postaram się pokazać jak tylko dostanę aparat z powrotem .

Lucynko bardzo Ci dziękuję ;:196 . To bardzo miłe kiedy to co robimy jest doceniane przez innych ;:108 . Hibiskus rzeczywiście bardzo ładny ;:333 .

Małgosiu moje hortensje w tym roku sporo urosły i wyglądają już dużo lepiej. W zeszłym roku to było kilka badyli zakończonych kwiatem. Musiałam je wiązać bo się kładły a teraz nie mam z tym problemu ;:108 . Trawę ciągle nawadniam i na pewno wyjdzie ;:108 . Nie zależy mi na tak spektakularnym trawniku o jakim Ty marzysz więc myślę, że będzie dobrze. Ja muszę swoje nasiona przykrywać włókniną bo wróble wyjadają mi je ;:222 . Mam ich sporo na działce bo gnieżdżą się przy dachu. Nie mamy podbitki i taki jest problem. Mam nadzieję, że kolejna inwestycja to właśnie ta podbitka .

Krysiu w tym roku pogoda jest zupełnie inna niż rok temu. Prawdę mówiąc mi to nawet odpowiada. Deszcz jest potrzebny więc od czasu do czasu musi padać. Rośliny rozwijają się dużo lepiej w takich warunkach. Dalie mam tylko takie , trzy karpy ale w przyszłym roku chcę dokupić trochę innych. Co do powojnika to w tamtym miejscu już miałam inne ale coś zawsze im nie pasowało. W końcu zdecydowałam się na tego i o dziwo temu pasuje bo ma sporo pędów i sięga już dość wysoko. Jak tylko eM wróci z wojaży to musi zamontować mu kratę jeszcze wyżej.

Jolu budleja pięknie pachnie i przyciąga mnóstwo motyli . Dzisiaj widziałam na niej Pazia królowej i jak na złość nie mam teraz aparatu ;:oj . Mojej ewidentnie odpowiada stanowisko. Jest osłonięta i ma przez prawie cały dzień słoneczko . Na zimę zrobiłam spory kopczyk z ziemi oraz kory i dała radę przetrwać ;:108 . Mam nadzieję, że kolejny sezon też przezimuje. Dziękuję Ci za takie miłe słowa o moim ogródku . Staram się jak mogę i jeszcze sporo pracy przede mną ale kocham to więc powoli idę do przodu . Godecję wysiałam bo zaciekawiły mnie jej kwiaty ;:173 . Piękna ;:215 . Lilie polubiłam i będę musiała kupić te co mi polecasz, dziękuję ;:196 .

Soniu dziękuję Ci za takie komplementy ;:196 . Pytałam o te hibiskusy bo właśnie jednemu zaplotłam pędy i chcę zrobić takie małe drzewko z niego. Zobaczymy czy mi wyjdzie. Widziałam nawet w jednym markecie jak sprzedawali właśnie takie ze splątanymi pędami i bambusem dla podpórki. Z tym gęstym sadzeniem to rzeczywiście na początku większość osób ma problem . Dlaczego nie jesteś zadowolona z Limelight ??

Olu dziękuję ;:196 . Myślę, że na pewno przyjdzie do Ciebie ładna pogoda i zrobisz to co potrzeba w ogródku. Taka nieobecność daje nam potem sporo pracy, wiem bo po turnusie miałam dużo roboty. Na pewno sobie poradzisz ;:168 . A co do miejsca to ja też nie mogę wykorzystać go w 100% właśnie z uwagi na dzieci . Może kiedyś ... ;:224 .

Pozdrawiam Wszystkich i kolorowych snów życzę :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewelinko jestem pewna, że coś ciekawego wymyślisz! cypelek! M życzę złapania taaaakiej ryby to będzie jedno zdjęcie więcej ;:306 Czy Ty już pokazywałaś swoje kochane dziewczynki? Pozdrawiam serdecznie! ;:168
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To jak masz tyle kamieni to planuj oczko, predzej czy później i tak ne zrobisz ;:173
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko masz ciekawe pomysły, bardzo podobają mi się takie oddzielone ładnie różne miejsca w ogrodzie. ;:215 Moje dwie Limelight są zrośnięte i nie widać pokroju roślin, jest ściana kwiatów długości prawie cztery metry. ;:131
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Uwielbiam nowe pomysły, więc już nie moge się doczekać zdjęć ;:65 Powiedz emowi, że musi się mocno zrehabilitować za ten zabrany aparat :wink:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj pogoda dopisała ale do popołudnia byłam w rozjazdach. Dziewczynki zostały u dziadków do jutra a ja na spokojnie wykosiłam trawę, namoczyłam firanki i wieczorem umyłam okna ;:108 . Posprzątałam w domu i czas zleciał migiem . Byłam też w szkółce i kupiłam sobie dwie białe jeżówki, krzewuszkę " Nana Variegata" i powojnika "Arabella" . Wszystko podlane siedzi w ziemi ;:333 . Co do mojego "cypelka" to posadziłam tam trawy i odętkę . Trawy pięknie wyglądają kiedy są wyeksponowane a u mnie nie było gdzie tego zrobić , na cypelku będą widoczne w całej okazałości ;:108 . Zobaczymy jak to wszystko wyjdzie bo póki co nie wygląda to zachwycająco. Roślinom trzeba dać czas ;:224 .

Marysiu a wiesz, że nie pokazywałam ;:185 . Jak aparat wróci to postaram się to naprawić ;:108 . Cypelek właściwie to był taki spontaniczny pomysł ;:306 .

Tulap marzy mi się niewielkie oczko ale póki co nie mam za bardzo gdzie a i przy dzieciach to prawdę mówiąc boję się. Moja starsza córka ciągnie do wody i na pewno skąpałaby się nie raz. Biorąc pod uwagę Jej niepełnosprawność to mogłoby skończyć się różnie ;:222 . Wolę nie ryzykować .

Soniu mi także podobają się takie "przejścia" i oddzielone miejsca w ogrodzie ;:108 . Niestety nie mogę zrobić tego do końca tak jakbym chciała bo muszę zostawić trochę trawnika dzieciom. Ogólnie marzą mi się łuki z pnączami ;:224 ale to może kiedyś . Póki co zrobiłam to trochę inaczej ;:108 . Mam nadzieję, że w rezultacie nie będzie to wyglądało źle.

Małgosiu akurat jeśli o pomysły chodzi to jesteś górą ;:108 . Ten Twój z łukami i rabatami przy nich jest genialny i na prawdę gdybym miała miejsce to zerżnęłabym bezczelnie ten pomysł ;:173 . Niestety wielkość tego placu ,który mam za domem jest dość mały i nie mogę zaszaleć ;:222 . Poza tym nie mogę zabrać dzieciakom całej trawy ;:306 . Małżonek już jest przygotowany i wie, że musi to odrobić ;:224 .

Niestety dzisiaj zdjęć także nie będzie :( . Małżonek wróci z aparatem w niedzielę i mam nadzieję pokazać Wam co nie co z ogródka. Takiego szału kwitnień jak u Was nie ma ale zawsze coś. Zdecydowanie muszę dokupić sobie jeżówek ,lilii i liliowców bo to one teraz królują w ogrodach.

Pozdrawiam Wszystkich i życzę kolorowych snów :wit .
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ewelinko masz bardzo uporządkowane rabaty. Podobają mi się. A u mnie taki galimatias.
Ty się nie zdziw na widok Summer Snow w przyszłym roku, dopiero da czadu. ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Faktycznie brak podbitki to kłopot
Nie tylko ze względu na ptaki, ale też na gryzonie
Także życzę Ci jak najszybszego zrealizowania
Mój trawnik nie jest idealny i nie będzie. Mam za słabą ziemię.
Zależy mi tylko na tym, żeby był, bo z tym różnie bywało.
Mam masę pustych placyków, nie mam pojęcia dlaczego ta trawa ginie
Stąd moja ciągła walka. Ale liczę na to, że jak będę w końcu regularnie podlewała, to w końcu wszystko zarośnie
Chwastów do końca nie wyeliminuję. Ciągle się coś sieje. Walczę przede wszystkim z wilcami.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Taki zakątek trawiasty i mnie się marzy, moje póki co trochę porozrzucane... Patrząc na szybkość rozrostu twoich roślinek wnioskuję, że niedługo będziemy czekać na piękny efekt ;:108
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Ewelinko....podziwiam uporządkowane rabaty. ;:333 . U mnie kiedyś tak było. Z braku miejsca dosadzałam, dosadzałam i mam rabatowy galimatias. ;:306 Najgorzej z liliowcami i floksami gdzie korzenie się splątały i nie sposób oddzielić poprawnie. ;:173. Twoje hortensje i lilie pięknie wyglądają na rabatach zresztą jak cała reszta ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Bardzo jestem ciekawa nowych pomysłów, Ewelinko ;:108 ;:108
Póki co powtarzam jak mantrę: porządnie i estetycznie masz ogród rozplanowany. ;:138
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Ewelina?
Gdzie nam się zapodziałaś??
Mam nadzieję, że u Ciebie wszystko ok?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie było mnie trochę i trzeba to nadrobić ;:224. Em po powrocie z wyjazdu wymyślił spontaniczny wypad na działkę do Teściów i tak w poniedziałek rano spakowaliśmy się i pojechaliśmy. Teściowie mają nieopodal działki zbiornik wodny więc trochę pływaliśmy, grillowaliśmy i odpoczywaliśmy. Nocowaliśmy także na działce i ogólnie było sympatycznie ;:108 . Niestety pogoda trochę pokrzyżowała nam plany i wróciliśmy w środę do domu. Potem to nie miałam kompletnie czasu na komputer a jeśli już to z doskoku przeglądałam Wasze ogrody z telefonu ;:131 . Wczoraj mnie rozebrało i mam anginę, dostałam antybiotyk i tak trochę mnie męczy ;:222 . Nie byłam u lekarza już baaardzo dawno a tu takie coś. No nic, muszę przeżyć ;:131 . Mamy połowę lata i muszę przyznać, że u mnie trochę mało koloru. Koniecznie powinnam dokupić więcej roślin kwitnących w tym okresie .

Aniu u mnie też w zasadzie jest galimatias . A co do powojnika to na to właśnie liczę ;:108 .

Ostróżki jednoroczne dają popis .

Obrazek

Małgosiu ja też mam wilce w dwóch miejscach na działce i są denerwujące. Puste place na trawniku też mam i póki sąsiadka nie zacznie dbać o swój ugór to na pewno będzie coraz więcej chwastów. Podbitkę musimy koniecznie zrobić ale zawsze wyskakują inne pilniejsze sprawy ;:222 . W końcu musimy to zrobić bo te wróble mnie wykończą.

Obrazek

Małgosiu - clem ja też mam tak porozrzucane te trawy no ale jak urosną będą na pewno widoczne . Póki takie małe to niestety słabo je widać. Właściwie to one szybko rosną, w zeszłym roku posadziłam Miskanta Gracillimusa i w tym roku utworzył na prawdę dorodną kępę ;:108 .

Bukietowe są cudowne ;:173 .

Obrazek

Calamburka witaj u mnie :wit . Dziękuję za miłe słowo.

Ogrodowe też nie są gorsze ;:108 .

Obrazek

Zeniu bardzo Ci dziękuję ;:196 . Prawdę mówiąc u mnie też zaczyna robić się galimatias i jesienią mam już zaplanowane kilka przesadzań . Za gęsto sadziłam w niektórych miejscach i mam ;:oj .

Babcina dalia wciąż zachwyca .

Obrazek

Lucynko bardzo mi miło to czytać, dziękuję ;:168 .

Powojnik " Summer Snow"

Obrazek

Agnieszko u mnie wszystko w porządku. Dziękuję za troskę ;:196 po prostu brakuje mi czasu .

"Iceberg Climbing ".

Obrazek

Róża NN z ostróżkami.

Obrazek

Powojnik "Inspiration Zoin".

Obrazek

Floks z aksamitkami .

Obrazek

"Arabella".

Obrazek

Dalie.

Obrazek

Ogólnie.

Obrazek

Hortensja na pniu słabo przyrasta .

Obrazek

Powojnik " Ville de Lyon".

Obrazek

Samosiejka.

Obrazek

Rabatka hortensjowa, żurawki przerosły same siebie i jesienią muszą zmienić lokum .

Obrazek

Kolejna hortensja bukietowa NN .

Obrazek

Wierzba "Hakuro" a w tle niezmordowana budleja wciąż wabi motyle

Obrazek

Rozchodniki okazałe .

Obrazek

"Cypelek" od drugiej strony .

Obrazek

Nowy nabytek- budleja " Black Knight".

Obrazek

Biała pysznogłówka jeszcze kwitnie.

Obrazek

Pąk róży "Reine des Violettes".

Obrazek

Ogólne.

Obrazek

Białe jeżówki.

Obrazek

Koleusek z czerwoną pelargonią .

Obrazek

"Iceberg Climbing " w pąkach.

Obrazek

Różanecznik rośnie ;:63 .

Obrazek

Ostatnie kwitnące lilie.

Obrazek

Ogólnie z balkonu .

Obrazek

Znowu ogólnie.

Obrazek

"Ville de Lyon ".

Obrazek

"Carnaby".

Obrazek

Jeżówki NN z lawendą.

Obrazek

Ciekawie ubarwiona ostróżka jednoroczna, jest cudna ;:167 .

Obrazek

Na tym zakończę bo znowu dopada mnie gorączka ;:222 . Dobrej nocy Wszystkim i pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ewelinko kuruj się kochana. Paskudne te choróbska są... ;:196
Ogólne widoczki masz piękne...Wszystko się zagęściło i pięknie rośnie.
Powojniki super ci kwitną. ;:333
Masz rację, hortensje zarówno bukietowe jak i ogrodowe, super dekorują nasze zielone królestwo.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”