Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD
- IWONA1311
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD
Marysiu dziękuję za nazwy liliowców, już sobie zapisałam teraz jak będę robiła jakieś zamówienia to będę wiedziała jakie zamawiać bo te ze zdjęć ze sklepów internetowych często różnią się kolorem od tego co później zakwitnie w ogrodzie. Zaglądam często ale też bardzo często nie mam weny do pisania.
- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Maryniu, ogród nadal mieni się kolorami, choć kolejną już tematyką .. do róż i powojników dołączyły dystyngowane lilie i przepiękne liliowce.
Masz wspaniałe aranżacje a zestawienia roślin bardzo oryginalne no i te owadzie stołówki, z wielką starannością zaprezentowane.

Masz wspaniałe aranżacje a zestawienia roślin bardzo oryginalne no i te owadzie stołówki, z wielką starannością zaprezentowane.

- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Stasia ma rację
, zmieniają się rośliny, bo lato "idzie swoim tempem" i zakwitają kolejne kwiaty. Dalej masz ślicznie i kolorowo
. Róż jeszcze kilka, jak widzę, kwitnie. U mnie już są nowe gałązki na powtarzających, oby zakwitły.
Jest chłodno, więc ciężko pracuję i wywalam niektóre rabatki do góry nogami. Niektóre rośliny mają takie korzenie, że muszę użyć siły i to niezłej, a wyglądają często bardzo niewinnie
. Może znajdę zdjęcie.
Poza tym uwzięłam się na tę brązową koniczynkę, co kwitnie na żółto i próbuję ją opanować. Pewnie to walka z wiatrakami, ale jeszcze próbuję
.
Byłam rano targu po warzywa, a wróciłam z lawendą i żółtą jeżówką
. Nic nie powiem, że stoi kilka doniczek z różyczkami do posadzenia, ale czekam na glinę (miała dojechać dzisiaj, ale się Panu od budowy kanalizacji zapomniało). Ma być jutro, zobaczymy.

Jest chłodno, więc ciężko pracuję i wywalam niektóre rabatki do góry nogami. Niektóre rośliny mają takie korzenie, że muszę użyć siły i to niezłej, a wyglądają często bardzo niewinnie

Poza tym uwzięłam się na tę brązową koniczynkę, co kwitnie na żółto i próbuję ją opanować. Pewnie to walka z wiatrakami, ale jeszcze próbuję

Byłam rano targu po warzywa, a wróciłam z lawendą i żółtą jeżówką

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- Ola2310
- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
Maryniu zawsze jest co fotografować.
Ogród zmienia się z dnia na dzień i codziennie rośliny wyglądają inaczej.
Nie trzeba mieć nie wiadomo ile areałów aby móc coś pokazać.
Pięknie sfotografowałaś lilie. Muszę ich sobie wiosną trochę dokupić bo w niektórych miejscach pusto i mogłyby uatrakcyjniać rabatę.
Miłego weekendu życzę i dużo
.U mnie dziś jakaś taka jesienna pogoda się zrobiła. 

Ogród zmienia się z dnia na dzień i codziennie rośliny wyglądają inaczej.
Nie trzeba mieć nie wiadomo ile areałów aby móc coś pokazać.
Pięknie sfotografowałaś lilie. Muszę ich sobie wiosną trochę dokupić bo w niektórych miejscach pusto i mogłyby uatrakcyjniać rabatę.

Miłego weekendu życzę i dużo

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Maryniu, wróciłam i nadrabiam zaległości, no i do Ciebie przyszłam zobaczyć co nowego, a widzę budleję co już kwitnie
no i lilie trąbki, oj śliczne one, śliczne 

- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Przepiękne zdjęcia budlei!
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Na Fo sezon ogórkowy.., nieliczni korzystają z wakacji ... inni się czają.. mizeria znaczy się...
niewielkie zainteresowanie nawet stałych bywalców...
Ogólnie jakoś tak...nie zachęcająco...
myślę...
stasia_ogrod Stasiu ..toż to pełnia sezonu....jak nie teraz to kiedy ???
Dziękuję za uznanie dla moich letnich prezentacji!
Aniu u mnie większość róż ani jednego kwiatuszka nie pokazała bo buszujące nadal sarenki regularnie zjadają im pączki...
Brązowej koniczynki/ szczawika/ już nie mam..wyrywałam ją dzielnie i poszła sobie..
Piszesz, że intensywnie pracujesz w ogrodzie..
ja tylko walce z chwastami się poświęcam...Mam zamysł coś tam podziałać na rabacie paprociowej ale jakoś tak schodzi...
Wczoraj zrobiłam oprysk chwstoxem na ścieżce wejściowej bo kamyki zdominowane zostały przez trawę...
A dzisiaj deszczowa pogoda i poza zakupami - w domowych pieleszach tkwimy...
Olu2310 względem fotografowania- moja szkoła!

Dzień bez aparatu dniem straconym...dzisiaj tylko na balkonie kilka fotek i kilka widoków plenerowych pstryknęłam ale dobre i to!
Na balkonie też można!
M.in .lilie są bardzo wdzięcznym obiektem do fotografowania i skrzętnie korzystam...
iwona0042 miło, że wpadłaś do mnie po powrocie na FO!
Coś tam kwitnie i owszem na działce typowo letnie widoczki...Wprawdzie róże nie dopisały w tym sezonie ale inne rośliny dzielnie je zastępują...Kwitną liliowce wnet rozkwitną rozchodniki okazałe i codziennie coś nowego...
Dorota71 serdeczne dzięki za uznanie !
mini różyczka balkonowa

kolejna balkonowa intensywnie pachnąca lilia trąbkowa

a na działce ... kwitną floksy

pospolite liliowce

arabella

piętrowa the fairy

mini paprociowa rabatka

Miłej niedzieli !

niewielkie zainteresowanie nawet stałych bywalców...

stasia_ogrod Stasiu ..toż to pełnia sezonu....jak nie teraz to kiedy ???
Dziękuję za uznanie dla moich letnich prezentacji!

Aniu u mnie większość róż ani jednego kwiatuszka nie pokazała bo buszujące nadal sarenki regularnie zjadają im pączki...

Piszesz, że intensywnie pracujesz w ogrodzie..

Wczoraj zrobiłam oprysk chwstoxem na ścieżce wejściowej bo kamyki zdominowane zostały przez trawę...

A dzisiaj deszczowa pogoda i poza zakupami - w domowych pieleszach tkwimy...
Olu2310 względem fotografowania- moja szkoła!

Dzień bez aparatu dniem straconym...dzisiaj tylko na balkonie kilka fotek i kilka widoków plenerowych pstryknęłam ale dobre i to!

M.in .lilie są bardzo wdzięcznym obiektem do fotografowania i skrzętnie korzystam...
iwona0042 miło, że wpadłaś do mnie po powrocie na FO!

Dorota71 serdeczne dzięki za uznanie !

mini różyczka balkonowa

kolejna balkonowa intensywnie pachnąca lilia trąbkowa

a na działce ... kwitną floksy

pospolite liliowce

arabella

piętrowa the fairy

mini paprociowa rabatka

Miłej niedzieli !

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Witaj Maryniu.
Piszesz ,że przewracasz rabatki do góry nogami. Nie boisz się ,że wrócą upały to roślinom nie zaszkodzi. Jeżóweczkę dokupiłaś. I słusznie , bo to cudne kwiatuszki i długo kwitnące. Do mnie też parę nowych odmian dojechało. Miłej niedzieli.
Piszesz ,że przewracasz rabatki do góry nogami. Nie boisz się ,że wrócą upały to roślinom nie zaszkodzi. Jeżóweczkę dokupiłaś. I słusznie , bo to cudne kwiatuszki i długo kwitnące. Do mnie też parę nowych odmian dojechało. Miłej niedzieli.

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Marysiu fantastycznie wygląda piętrowa Fairy! Rewelacja! Bardzo ożywia iglaka
Floksy też Ci cudownie kwitną!
A przy floksiku, takie niebieskie, co to jest...

Floksy też Ci cudownie kwitną!

A przy floksiku, takie niebieskie, co to jest...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Róża na iglaku? - bomba !!!!
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Maryniu zaglądam, ale ciągle się zastanawiam, co pisać, żeby nie było to banalne.
Gipsówka z floksem wspaniale wygląda,
a ja swoją chcę wyciepać.
Czy w trzecim poście do tyły zielone strzępiaste z drobnymi białymi kwiatkami, to karmnik ościsty.
Dobrej niedzieli. 

- Ola2310
- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
Ale masz fajny korzeń na rabacie. Tak super wkomponował się w roślinki.
Pada u ciebie? Ta pogoda całkiem inna niż rok temu. Wtedy była susza okropna , teraz pada a jak nie pada to te słonko takie nijakie...
Dzień pogody a następny już cały zachmurzony...ja zamawiam pogodę na najbliższy cały tydzień...
Oby podanie zdążyło dotrzeć do kogo trzeba...
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę.

Pada u ciebie? Ta pogoda całkiem inna niż rok temu. Wtedy była susza okropna , teraz pada a jak nie pada to te słonko takie nijakie...

Oby podanie zdążyło dotrzeć do kogo trzeba...

Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę.

- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Rabata paprociowa ładna, ale za mało paprotek
. Moje floksy jakoś z pewną nieśmiałością próbują zakwitnąć 'po całości'. Coś się 'czają'
. Twoje cudnie kwitną. Poczekam, może się doczekam
.
Zafundowałam sobie gipsówkę w ub. roku - sadzonki, ale nie ma śladu
. Lubiłam je kiedyś
.
Ruch na FO taki, jak na pustyni w czasie suchej pory
. Wszyscy pewnie urlopują; ja mam najlepszy urlop w domu, już od kilku lat
.

Zafundowałam sobie gipsówkę w ub. roku - sadzonki, ale nie ma śladu

Ruch na FO taki, jak na pustyni w czasie suchej pory

Pozdrawiam Ania
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Coraz mniej czasu na spacery po zaprzyjaźnionych ogrodach,

Widzę u Ciebie pięknie kwitnące floksy.

Zapachu lilii na balkonie zazdroszczę, ale niech Ci pachną jak najdłużej.

Ja mam na działkę bliziutko, 15 min. piechotką, więc pachną mi rośliny rabatowe.

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Biedronka Alu - to nie jaaa !
Niczego nie przewracam , już dawno tego nie robiłam,roślinki moje bezpieczne a i jeżówki w tym sezonie ani w poprzednim nie dokupiłam...
Pomyliły Ci się wątki najwyraźniej... Niemniej miło, że wpadłaś do mnie!
apus miło, że zaglądasz do mnie !
Floksy rozpoczynają kwitnienie , ich zapach miesza się w ogrodzie z zapachem lilii i liliowców ...cudnie jest! Floksik w lawendzie Ci się spodobał!
Dorota71 sama chciała!
cyma2704 Soniu
wystarczy choćby dzień dobry!
nie oczekuję wielkich słów bo i sama jestem w nich oszczędna!
Choć od miłych wpisów robi się przyjemnie!
. Tak Soniu, to karmnik...
Ola2310 dziękuję za odwiedziny , pogodnych dni życzę i przyjemnego pobytu na rodzinnym wyjeździe .
Ten tydzień zapowiada się upalnie i u mnie!
Pulpa222 rabatka na razie i mnie się podoba , paproci na niej w sam raz bo rabata nie wielka...z odzysku pod przyciętym cyprysikiem... Paprocie - nówki trzeba było gdzieś posadzić a to miejsce z lekka ocienione iglaczkiem...Jeszcze parę " starych" mam i muszę popracować na paprociowej bo się ciasnawo tam zrobiło... Widzę, że ostatnio zainteresowanie paprociami na FO rośnie!
Ja też najlepiej lubię spędzać urlop w domu i na działce... Przyszedł czas na odpoczynek... wyjeździliśmy się kiedyś co roku i wczaso-wyjazdy były 14 dniowe co najmniej, a czasem przedłużało się jeszcze pobyt ... Byli to czasy
...
plocczanka floksy się rozkręcają , najwcześniej stare babcine odmiany...Ja przetworów nie robię i chyba w tym sezonie nawet warzywne poza pomidorami - odpuszczę..Zapotrzebowania na nie brak...Trochę mrożonek kompotowych tylko ...
Z zapachów nie tylko balkonowych ale i rabatowych i ja chętnie korzystam
przemieszczam się
na działkę w też w takim czasie jak Ty i ostatnio dojazd mam komfortowy...
Wiosną miałam z nim pod górkę ale już
Gdyby jeszcze ten upał nie bywał taki nie znośny...Ale mam kilka zakątków cienistych gdzie mogę w każdej chwili popracować jak mam ochotę a i wypoczynkowy mam zacieniony więc dajemy radę jak trzeba!
Miło, że znalazłaś chwilę i dla mnie!
Parę fotek nie tylko działkowych

i działkowych...

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
"moja" rozplenica zaczyna się kłosić...brawo ja!

Miłego dnia!

apus miło, że zaglądasz do mnie !

Dorota71 sama chciała!

cyma2704 Soniu

Ola2310 dziękuję za odwiedziny , pogodnych dni życzę i przyjemnego pobytu na rodzinnym wyjeździe .

Ten tydzień zapowiada się upalnie i u mnie!
Pulpa222 rabatka na razie i mnie się podoba , paproci na niej w sam raz bo rabata nie wielka...z odzysku pod przyciętym cyprysikiem... Paprocie - nówki trzeba było gdzieś posadzić a to miejsce z lekka ocienione iglaczkiem...Jeszcze parę " starych" mam i muszę popracować na paprociowej bo się ciasnawo tam zrobiło... Widzę, że ostatnio zainteresowanie paprociami na FO rośnie!

plocczanka floksy się rozkręcają , najwcześniej stare babcine odmiany...Ja przetworów nie robię i chyba w tym sezonie nawet warzywne poza pomidorami - odpuszczę..Zapotrzebowania na nie brak...Trochę mrożonek kompotowych tylko ...
Z zapachów nie tylko balkonowych ale i rabatowych i ja chętnie korzystam

Miło, że znalazłaś chwilę i dla mnie!

Parę fotek nie tylko działkowych

i działkowych...

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

"moja" rozplenica zaczyna się kłosić...brawo ja!

Miłego dnia!