Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Post »

Marysiu dziękuję za nazwy liliowców, już sobie zapisałam teraz jak będę robiła jakieś zamówienia to będę wiedziała jakie zamawiać bo te ze zdjęć ze sklepów internetowych często różnią się kolorem od tego co później zakwitnie w ogrodzie. Zaglądam często ale też bardzo często nie mam weny do pisania.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Maryniu, ogród nadal mieni się kolorami, choć kolejną już tematyką .. do róż i powojników dołączyły dystyngowane lilie i przepiękne liliowce. ;:138
Masz wspaniałe aranżacje a zestawienia roślin bardzo oryginalne no i te owadzie stołówki, z wielką starannością zaprezentowane. ;:215
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Stasia ma rację ;:108 , zmieniają się rośliny, bo lato "idzie swoim tempem" i zakwitają kolejne kwiaty. Dalej masz ślicznie i kolorowo ;:63 . Róż jeszcze kilka, jak widzę, kwitnie. U mnie już są nowe gałązki na powtarzających, oby zakwitły.
Jest chłodno, więc ciężko pracuję i wywalam niektóre rabatki do góry nogami. Niektóre rośliny mają takie korzenie, że muszę użyć siły i to niezłej, a wyglądają często bardzo niewinnie ;:oj . Może znajdę zdjęcie.
Poza tym uwzięłam się na tę brązową koniczynkę, co kwitnie na żółto i próbuję ją opanować. Pewnie to walka z wiatrakami, ale jeszcze próbuję :;230 .
Byłam rano targu po warzywa, a wróciłam z lawendą i żółtą jeżówką ;:223 . Nic nie powiem, że stoi kilka doniczek z różyczkami do posadzenia, ale czekam na glinę (miała dojechać dzisiaj, ale się Panu od budowy kanalizacji zapomniało). Ma być jutro, zobaczymy.
;:168
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Maryniu zawsze jest co fotografować. ;:108
Ogród zmienia się z dnia na dzień i codziennie rośliny wyglądają inaczej.
Nie trzeba mieć nie wiadomo ile areałów aby móc coś pokazać.
Pięknie sfotografowałaś lilie. Muszę ich sobie wiosną trochę dokupić bo w niektórych miejscach pusto i mogłyby uatrakcyjniać rabatę. ;:173
Miłego weekendu życzę i dużo ;:3 .U mnie dziś jakaś taka jesienna pogoda się zrobiła. ;:222
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Maryniu, wróciłam i nadrabiam zaległości, no i do Ciebie przyszłam zobaczyć co nowego, a widzę budleję co już kwitnie ;:215 no i lilie trąbki, oj śliczne one, śliczne :wit
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Przepiękne zdjęcia budlei!
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Na Fo sezon ogórkowy.., nieliczni korzystają z wakacji ... inni się czają.. mizeria znaczy się... ;:131
niewielkie zainteresowanie nawet stałych bywalców... ;:7 Ogólnie jakoś tak...nie zachęcająco... ;:7 myślę... ;:14 ;:131

stasia_ogrod Stasiu ..toż to pełnia sezonu....jak nie teraz to kiedy ???
Dziękuję za uznanie dla moich letnich prezentacji! ;:196

Aniu u mnie większość róż ani jednego kwiatuszka nie pokazała bo buszujące nadal sarenki regularnie zjadają im pączki... :twisted: Brązowej koniczynki/ szczawika/ już nie mam..wyrywałam ją dzielnie i poszła sobie.. :)
Piszesz, że intensywnie pracujesz w ogrodzie.. ;:63 ja tylko walce z chwastami się poświęcam...Mam zamysł coś tam podziałać na rabacie paprociowej ale jakoś tak schodzi... ;:131
Wczoraj zrobiłam oprysk chwstoxem na ścieżce wejściowej bo kamyki zdominowane zostały przez trawę... ;:oj
A dzisiaj deszczowa pogoda i poza zakupami - w domowych pieleszach tkwimy...

Olu2310 względem fotografowania- moja szkoła! :) ;:306
Dzień bez aparatu dniem straconym...dzisiaj tylko na balkonie kilka fotek i kilka widoków plenerowych pstryknęłam ale dobre i to! :) Na balkonie też można!
M.in .lilie są bardzo wdzięcznym obiektem do fotografowania i skrzętnie korzystam...

iwona0042 miło, że wpadłaś do mnie po powrocie na FO! ;:196 Coś tam kwitnie i owszem na działce typowo letnie widoczki...Wprawdzie róże nie dopisały w tym sezonie ale inne rośliny dzielnie je zastępują...Kwitną liliowce wnet rozkwitną rozchodniki okazałe i codziennie coś nowego...

Dorota71 serdeczne dzięki za uznanie ! ;:196

mini różyczka balkonowa
Obrazek

kolejna balkonowa intensywnie pachnąca lilia trąbkowa
Obrazek
a na działce ... kwitną floksy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pospolite liliowce
Obrazek
arabella
Obrazek

piętrowa the fairy
Obrazek
mini paprociowa rabatka
Obrazek

Miłej niedzieli !

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witaj Maryniu.
Piszesz ,że przewracasz rabatki do góry nogami. Nie boisz się ,że wrócą upały to roślinom nie zaszkodzi. Jeżóweczkę dokupiłaś. I słusznie , bo to cudne kwiatuszki i długo kwitnące. Do mnie też parę nowych odmian dojechało. Miłej niedzieli. :wit
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu fantastycznie wygląda piętrowa Fairy! Rewelacja! Bardzo ożywia iglaka ;:138
Floksy też Ci cudownie kwitną! ;:167
A przy floksiku, takie niebieskie, co to jest...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Róża na iglaku? - bomba !!!!
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Maryniu zaglądam, ale ciągle się zastanawiam, co pisać, żeby nie było to banalne. ;:131 Gipsówka z floksem wspaniale wygląda, ;:oj a ja swoją chcę wyciepać. ;:218 Czy w trzecim poście do tyły zielone strzępiaste z drobnymi białymi kwiatkami, to karmnik ościsty. :?: Dobrej niedzieli. ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ale masz fajny korzeń na rabacie. Tak super wkomponował się w roślinki. ;:333
Pada u ciebie? Ta pogoda całkiem inna niż rok temu. Wtedy była susza okropna , teraz pada a jak nie pada to te słonko takie nijakie... ;:3 Dzień pogody a następny już cały zachmurzony...ja zamawiam pogodę na najbliższy cały tydzień...
Oby podanie zdążyło dotrzeć do kogo trzeba... ;:306
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę. :wit
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Rabata paprociowa ładna, ale za mało paprotek ;:306 . Moje floksy jakoś z pewną nieśmiałością próbują zakwitnąć 'po całości'. Coś się 'czają' ;:224 . Twoje cudnie kwitną. Poczekam, może się doczekam ;:65 .
Zafundowałam sobie gipsówkę w ub. roku - sadzonki, ale nie ma śladu :( . Lubiłam je kiedyś ;:131 .
Ruch na FO taki, jak na pustyni w czasie suchej pory :;230 . Wszyscy pewnie urlopują; ja mam najlepszy urlop w domu, już od kilku lat ;:215 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witaj, Maryniu!
Coraz mniej czasu na spacery po zaprzyjaźnionych ogrodach, ;:131 bo jest nie tylko działka jako pochłaniacz dni, ale dochodzą jeszcze warzywa i owoce domagające się przeróbek na zimowe smaki lata. :)
Widzę u Ciebie pięknie kwitnące floksy. ;:333 Moje jeszcze się zastanawiają. Tylko biały pokazał troszeczkę kwiecia. ;:108
Zapachu lilii na balkonie zazdroszczę, ale niech Ci pachną jak najdłużej. ;:63
Ja mam na działkę bliziutko, 15 min. piechotką, więc pachną mi rośliny rabatowe. ;:7
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Biedronka Alu - to nie jaaa ! ;:oj Niczego nie przewracam , już dawno tego nie robiłam,roślinki moje bezpieczne a i jeżówki w tym sezonie ani w poprzednim nie dokupiłam... ;:185 Pomyliły Ci się wątki najwyraźniej... Niemniej miło, że wpadłaś do mnie! ;:196

apus miło, że zaglądasz do mnie ! ;:196 Floksy rozpoczynają kwitnienie , ich zapach miesza się w ogrodzie z zapachem lilii i liliowców ...cudnie jest! Floksik w lawendzie Ci się spodobał! :)

Dorota71 sama chciała! :)

cyma2704 Soniu ;:196 wystarczy choćby dzień dobry! :) nie oczekuję wielkich słów bo i sama jestem w nich oszczędna! :D Choć od miłych wpisów robi się przyjemnie! ;:306. Tak Soniu, to karmnik...

Ola2310 dziękuję za odwiedziny , pogodnych dni życzę i przyjemnego pobytu na rodzinnym wyjeździe . ;:196
Ten tydzień zapowiada się upalnie i u mnie!

Pulpa222 rabatka na razie i mnie się podoba , paproci na niej w sam raz bo rabata nie wielka...z odzysku pod przyciętym cyprysikiem... Paprocie - nówki trzeba było gdzieś posadzić a to miejsce z lekka ocienione iglaczkiem...Jeszcze parę " starych" mam i muszę popracować na paprociowej bo się ciasnawo tam zrobiło... Widzę, że ostatnio zainteresowanie paprociami na FO rośnie! ;:63 Ja też najlepiej lubię spędzać urlop w domu i na działce... Przyszedł czas na odpoczynek... wyjeździliśmy się kiedyś co roku i wczaso-wyjazdy były 14 dniowe co najmniej, a czasem przedłużało się jeszcze pobyt ... Byli to czasy ;:173 ...

plocczanka floksy się rozkręcają , najwcześniej stare babcine odmiany...Ja przetworów nie robię i chyba w tym sezonie nawet warzywne poza pomidorami - odpuszczę..Zapotrzebowania na nie brak...Trochę mrożonek kompotowych tylko ...
Z zapachów nie tylko balkonowych ale i rabatowych i ja chętnie korzystam ;:173 przemieszczam się ;:71 na działkę w też w takim czasie jak Ty i ostatnio dojazd mam komfortowy... ;:108 Wiosną miałam z nim pod górkę ale już ;:333 Gdyby jeszcze ten upał nie bywał taki nie znośny...Ale mam kilka zakątków cienistych gdzie mogę w każdej chwili popracować jak mam ochotę a i wypoczynkowy mam zacieniony więc dajemy radę jak trzeba!
Miło, że znalazłaś chwilę i dla mnie! ;:196

Parę fotek nie tylko działkowych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
i działkowych...
Obrazek

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Obrazek

"moja" rozplenica zaczyna się kłosić...brawo ja! ;:63 ;:306
Obrazek

Obrazek