Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Witam wszystkich!
Ja bym się specjalnie tymi plamkami na liściach nie przejmował. U mnie jest to samo, kilka starszych listków w ten sposób opadło, ale reszta ma sie dobrze. Poniżej zamieszczam zdjęcia mojego Adenium:

Obrazek Obrazek

Wykiełkowało w styczniu tego roku, aktualnie ma 5 cm wysokości, pojawiają się odrosty boczne i jak się przyjrzycie jeden z dolnych listków ma plamki i prawdopodobnie wkrótce odpadnie :wink:

pozdrawiam, arkandor
Awatar użytkownika
Casaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 sie 2008, o 18:14
Kontakt:

Post »

Dziś wysiałam 5 nasion :) zobaczymy co i ile wzejdzie. Kolejne wysieję może za 2 tygodnie.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p
Od: 20 sie 2008, o 22:56

Post »

kaksa266 pisze:
kaksa266 pisze:
Paula15 pisze:

.
kakso266, Aha, piszesz, że zdrowa roślinka rośnie w ziemi bez perlitu, a mnie się wydaje, że na zdjęciu widać właśnie perlit - te białe kuleczki. ;:24

:oops:
Te biale kuleczki to styropian .... byl w ziemi w ktorej kupilam jakiegos kwiatka ... pozniej kwiatka przesadzilam a ziemia zostala wiec wsadzilam tam adenium :0))
Aha, sprzedawcy często zamiast perlitu albo nawozu dodają styropian. :/

I co u Twojej roślinki? Polepszył się stan jej liści?
Pamiętaj o tym, by podlewać swoje Adenium dopiero, gdy ziemia przeschnie.
arkandor pisze:Witam wszystkich!
Ja bym się specjalnie tymi plamkami na liściach nie przejmował. U mnie jest to samo, kilka starszych listków w ten sposób opadło, ale reszta ma się dobrze.
Wykiełkowało w styczniu tego roku, aktualnie ma 5 cm wysokości, pojawiają się odrosty boczne i jak się przyjrzycie jeden z dolnych listków ma plamki i prawdopodobnie wkrótce odpadnie :wink:

pozdrawiam, arkandor
Różyczka wydaje się być okazem zdrowia, ma intensywnie zielone i błyszczące liście. :) A to pojedyncze opadanie liści jest chyba naturalne - słabsze robią miejsce silniejszym.
Tylko bardzo mnie dziwi to, że Twoja roślinka po ponad pół roku wzrastania jest taka maleńka... Może brakuje jej słońca, wyższej temperatury i wilgotności...?
Wszyscy powtarzają, że adenium tylko na początku rośnie jak na drożdżach, ale że zatrzymało się na 5 cm to naprawdę zastanawiające... :?
Casaa pisze:Dziś wysiałam 5 nasion :) zobaczymy co i ile wzejdzie. Kolejne wysieję może za 2 tygodnie.

Pozdrawiam :)
Nie tak szybko, kochana! :lol:
Opisz po kolei, co i jak robiłaś (czy/jak długo moczyłaś nasionka, w jaką ziemię je wsadziłaś, ile podlewasz i w jakich warunkach je trzymasz - pod folią/przykrywką, doświetlasz czy nie, itd.). Wiesz, to dla następnych pokoleń, chcących wyhodować różyczkę. :wink:
Pozdrawiam! :)
Sabina
Pozdrawiam i zapraszam Zielone rastharsis
Rośliny to dla mnie zielona magia. ;)
Awatar użytkownika
Casaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 sie 2008, o 18:14
Kontakt:

Post »

Nasionka moczyłam ponad 12h. Na dno doniczek poszła gruba warstwa keramzytu, ziemia wyparzona z piaskiem mieszana. Nasionka były kładzione na ziemię, a nie stawiane na sztorc (ponoć to istotne). Nie podlewam, a spryskuję ziemię. Trzymam je w szklarni własnej roboty :) doświetlane są jak wszystkie inne rośliny świetlówką :)

Na razie to tyle.
arkandor
500p
500p

Post »

Nie martwi mnie, że moje adenium wolno rośnie. Ważne żeby nie padło :wink:. Trzymałem je od maja na dworze, bywało chłodno, bywało ostre słońce i wiatry. Wniosłem je do domu po straszliwych nawałnicach z 15 sierpnia, kiedy woda niemalże wypłukała roślinę z doniczki. Od tej pory stoi na parapecie od południa.

pozdrawiam, arkandor.
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p

Post »

Casaa pisze:Nasionka moczyłam ponad 12h. Na dno doniczek poszła gruba warstwa keramzytu, ziemia wyparzona z piaskiem mieszana. Nasionka były kładzione na ziemię, a nie stawiane na sztorc (ponoć to istotne). Nie podlewam, a spryskuję ziemię. Trzymam je w szklarni własnej roboty :) doświetlane są jak wszystkie inne rośliny świetlówką :)

Na razie to tyle.
To prawda, nasionka powinny swobodnie leżeć w ziemi.
Też tylko spryskuję, lekko, na wyczucie.
Ja miałam posadzić w specjalnej szklarence, ale nie chciało mi się eksmitować rosnących w niej ziółek i ostatecznie 2 nasiona róży i baobabu wylądowały w plastikowym pojemniku po brzoskwiniach. :lol:
arkandor pisze:Nie martwi mnie, że moje adenium wolno rośnie. Ważne żeby nie padło :wink:.
Jasne, strasznie bym się wkurzyła, gdyby roślinka po 2 latach troskliwego opiekowania się nią nagle padła. :?
arkandor pisze:Trzymałem je od maja na dworze, bywało chłodno, bywało ostre słońce i wiatry. Wniosłem je do domu po straszliwych nawałnicach z 15 sierpnia, kiedy woda niemalże wypłukała roślinę z doniczki.
O rany, nieźle ją zahartowałeś. :lol: Z tego wynika, że to "twarda" roślina.
A powiedz, arkandor, karmiłeś ją jakimś nawozem?

Moje 2 nasionka adenium kiełkują, tzn. jedno już jest ponad ziemią, a drugie - nie mogłam się doczekać i je odkopałam :oops: - zbiera siły na wyjście. :D
Cieszę się, bo do wysiewu wybrałam najmizerniejsze z 32 nasionka i myślę sobie, że skoro one dały radę, to te dorodniejsze już na pewno nie zawiodą. :)
Oto pierwsze zdjęcia malucha:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Baobab radzi sobie znacznie lepiej:
Obrazek
Drugie nasionko zasadziłam dzisiaj. :)
Sabina
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p

Post »

Paula15, jak się mają Twoje giganty? :)
Sabina
Maly
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 wrz 2008, o 14:08

Post »

bardzo mi sie podoba ta RÓŻA... zastanawiam sie nad kupnem jej
PoZdrAwIaM Przemek :)))
Awatar użytkownika
Frania
50p
50p
Od: 7 wrz 2008, o 09:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Adenium

Post »

Rastharsis pewnie masz rację co do tego moczenia nasion i dziękuję za trzymanie kciuków za moje roślinki na dzień dzisiejszy wyglądają tak, chyba troszkę podrosły i bardzo się cieszę ale to i tak mnie niesatysfakconuje bo powinny mieć więcej listków a tu jak zaklęte tylko po 2

Obrazek

Obrazek

Dla porównania 2 zdjęcia poprzednie 10 dni wcześniej i na dzień dzisiejszy
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rastharsis gratuluję Ci Twoich maleństw, choć baobab coś nie wygląda na taką znowu drobinkę :D Moja roślinka miewa się całkiem dobrze, choć przyznam, że ostatnio miałam mało czasu i przestałam ją doświetlać, w związku z tym rośnie wolniej :oops: Od dzisiaj mam zamiar się poprawić :) Jak wrócę do domu to wrzucę fotkę :)
arkandor
500p
500p

Post »

Witam,
Niczym poza wodą nie karmiłem swojego adenium (może dlatego takie małe?) i na razie nie zamierzam. Najwcześniej dostanie jakiś nawóz latem przyszłego roku.

pozdrawiam, arkandor
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tu obiecana fotka, widać już zaczątki nowych listków, a "pieniek" przybrał rumieńców:D

Obrazek
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arkandor: Wątpię, że to przez brak nawożenia, bo adenium powinno się bardzo rzadko nawozić i to w małych ilościach. Moje tez coś ostatnio wolnej rośnie, może to przez tę pogodę. :D
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A mojemu zmiękł kaudeks, co będzie jak mi padnie? :cry:
tak go lubię... ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może to prze zbyt mokrą ziemię. Podlewasz dopiero wtedy gdy ziemia całkowicie wyschnie? Jak często go zraszasz?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”