Moja działka 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja działka 7

Post »

Po obejrzeniu Twoich zdjęć, aż sam poszedłem sprawdzić, jak się mają irises histroides. No i faktycznie - są już w pąkach :tan Jeszcze chyba nigdy nie wyprzedziły u mnie szafranów! Te ostatnie masz rację - otwierają się tylko w słońcu. Podobnie jak ranniki (nowości Twoje piękne!), które w lutym już się otwierały, a w marcu jeszcze ani razu, bo słońca nie ma :?
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko dorcia7 jedyny irys holenderski jaki u mnie rośnie i co roku zakwita, to 'Blue Magic'. Kiedyś połakomiłam się na 'Bronze Queen', kwiaty miał piękne, ale przetrwał na mojej działce tylko dwa sezony.

Lucynko plocczanka oczywiście, jeżeli nie przebywasz na działce wczesną wiosną, to nie masz potrzeby uprawiać roślin kwitnących w tym okresie. Lepiej miejsce przeznaczyć pod rośliny typowo letnie. Ja na działkę chodzę codziennie, bez względu na porę roku, więc cieszą mnie te wczesne zwiastuny wiosny.

Marysiu mar33 ranniki są naprawdę piękne i bardzo się z nich cieszę.
Białe pejzaże zniknęły, przynajmniej na razie. Zostały jeszcze placki śniegu pod drzewami.

Sławku slanka-flora tak, piękne i dlatego się nimi pochwaliłam. Cena na pewno o wiele wyższa, niż tych pospolitych, ale od czasu do czasu każdemu należy się jakaś przyjemność, a więc mnie także.

Olu Bufo-bufo rzeczywistość potrafi być czasem bardzo brutalna, miałam okazję już nieraz się o tym przekonać, szczególnie na działkach.
Śnieg w słońcu pięknie się skrzy, ale ja mam go już dość i chcę słońca bez śniegu.

Marysiu delosperma prima sort, to właściwe określenie.
Pierzyna znikła, zostały małe poduszki pod drzewami.

Marysiu Maska ja tam na ranniki nie narzekam, bo sieją się jak oszalałe, trzeba tylko zaznaczyć miejsce gdzie rosną, żeby nie przekopać. Siewki zakwitają w trzecim roku.
Resztki śniegu leżały jeszcze dzisiaj pod drzewami.

Jurku semper nie masz pojęcia jak bardzo cieszę z tych odmianowych ranników.
Mam nadzieję, że jutro śniegu już nie zobaczę, bo dzisiaj były niewielkie ilości pod drzewami. Następnym problemem jest teraz nadmiar wody, która stoi już wszędzie i jeżeli opady się nie skończą, to może być nieciekawie.

Jacku JacekP dziękuję. Pierwszy z moich i.histrioides 'Lady Beatrix Stanley' już przekwita, ciągłe deszcze i śnieg nie wpłynęły na niego dobrze. Część szafranów, które przed ostatnimi opadami śniegu były rozkwitnięte, już się nie podniosło. Teraz mogę liczyć na rozkwit tych w pąkach, ale do tego potrzebne jest słońce.

Biedne, przemoczone rośliny czekają na ciepło i słońce.

Miłek amurski i ciemiernik
Obrazek Obrazek

Irys żyłkowany 'Pauline' i przylaszczka pospolita różowa
Obrazek Obrazek

Pierwiosnki
Obrazek Obrazek

Rannik zimowy
Obrazek Obrazek

Przebiśnieg ikaryjski i przebiśnieg pełny
Obrazek Obrazek

Miłek wiosenny i rannik cylicyjski
Obrazek Obrazek

Śnieżyca wiosenna i irys x histrioides 'Katharine Hodgkin'
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ja też na brązowego holendra się skusiłam,i na żółte i na mix ;:223 wolę wobec tego żyłkowane,te przynajmniej rosną i kwitną ,miłego weekendu Lidka :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu śliczna ta śnieżyca z oczkami jakoś nie przykładałam wagi to tych kwiatuszków, ale teraz jak jestem w ogrodzie cały rok i na co dzień to muszę pomyśleć :;230 Moje śnieżyce chodzą po ogrodzie :D
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Lidziu jak zakwitnie przebiśnieg ikeryjski to go pokaż ;:108 .Widzę,że ma szerokie liście. Widziałam go w sprzedaży u R.M. Chyba się na niego skuszę.
A ranniki odmianowe ;:215 Też mają do mnie przyjść.
Twoja wiosna bardziej do przodu.U mnie wszystko przystopowało. Śnieżyce dopiero wychodzą a iryski nadal w pąkach. Wszystko czeka na ;:3 Czego Ci życzę. ;:196 :wit
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Lideczko już widzę , który to przebiśnieg ikaryjski - śliczna ciekawostka . Ranniki masz super ;:oj .
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lideczko, ależ u Ciebie kwitnąco, masz tyle cudnistych rarytasków a tu jeszcze dokupiłaś kolejne ranniczki. ;:138 ;:215
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Lidziu Twoje nowe ranniki to prawdziwe delicje ogrodowe. Zresztą nie tylko one. U Ciebie zawsze można nacieszyć oczy nowościami.

Mam pytanie. Kiedy wyciąć odrosty pigwowca? Chciałabym poprowadzić ten krzew tak jak Ty w formie drzewka.
Pozdrawiam Hala
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Lidko, ależ u Ciebie już niemal wiosennie. ;:138 Kwitnąco. ;:333
Mam nadzieję, że śnieg już spłynął i oby się więcej nie pokazał, bo szkoda byłoby tych pięknych kolorków. :) Zwłaszcza o tej porze roku. ;:108
Miłego wieczoru. ;:168
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Kupiłam na jesieni mieszankę irysów holenderskich. Nie wiedziałam, że one takie kapryśne. ;:223 Ale może im się u mnie spodoba. ;:224
Kosaciec Pauline śliczny. Czekam na rozwinięcie pąków różowej przylaszczki i oczywiście przebiśniega ikaryjskiego. :tan
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Wiosenne klejnociki :) Ja chętnie wzięła bym trochę tego śniegu i wody. Nie wiem jak w tym roku, ale poprzednie wiosny na Pomorzu były bezdeszczowe. Bywało że nie padało przez 3 miesiące z rzędu.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lidziu dobrze że Cię znalazłam, piękną masz wiosnę sama przyjemność oglądać Twoje fotki ;:180 ;:167
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko dorcia7 dziękuję. Dla mnie też iryski żyłkowane są najpiękniejsze.

Marysiu Maska u mnie śnieżyca wiosenna nie ma szans, po prostu nie rośnie, a więc już nie będę jej kupować. Natomiast śnieżyca letnia kwitnie bez zastrzeżeń.

Alu Biedronka641 mój przebiśnieg pochodzi właśnie z tej szkółki, chyba tylko R.M. go ma.
U mnie też rośliny nie kwitną jak powinny, bo zimno i słońca bardzo mało. Koniecznie pokaż swoje nowe ranniki.

Danusiu ktoś dziękuję. Sama jestem ciekawa kwitnięcia przebiśniegu, oby tylko zechciał zakwitnąć.

Stasiu stasia_ogrod dziękuję za pochwałę kwiatuszków. Kolekcja ranników powiększyła się z dwóch do pięciu. Oby tylko dobrze rosły.

Halinko hala67 delicje dziękują za pochwałę. W tym roku nowości nie będzie zbyt wiele, no może trochę cebulowych...
Halinko, jeżeli zdecydowałaś się na prowadzenie pigwowca w formie drzewka, to odrosty trzeba będzie wycinać dwa - trzy razy w sezonie. Spokojnie możesz to zrobić teraz. Mój jest drzewkiem, składającym się z dwóch pni związanych ze sobą. Wyprowadziłam go tak, bo wydawało mi się, że będzie stabilniejszy, a i tak kiedy owoców jest dużo, stosuję podpory pod gałęzie.

Lucynko plocczanka śnieg zniknął, ale co z tego, gdy znów wieszczą następny, mam nadzieję, że się mylą. Wody już mam za dużo, teraz przydałoby się takie prawdziwe słońce.

Marysiu delosperma u Ciebie podoba się wielu roślinom, a wiec jest nadzieja, że irysy holenderskie będą rosły. Gdyby jednak ruszyły, a miałby być przymrozek, to je okryj, bo są bardzo wrażliwe.

Olu Bufo-bufo dziękuję. Chętnie podarowałabym Ci nadmiar wody, ale niestety nie mam pomysłu, jak to zrobić.
Może tegoroczna wiosna będzie na Pomorzu bardziej wilgotna.

Irenko adamiec cieszę się, że mnie znalazłaś i dziękuję za pochwałę wiosennych zdjęć. Zapraszam na spacer.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Lidziu już go zamówiłam. Ranniki dziś odmianowe pokazałam, bo nawet się otworzyły. A nowe jutro będą do mnie wysłane. Po ranniku to skrzydlinka?Czemu moja ma kilka lat i nie chce kwitnąć?
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu Biedronka641 to jest szansa, że dostaniesz kwitnącego. Ranniki już podziwiałam, są piękne. Tak, to skrzydlinka, zakwitła u mnie po raz pierwszy.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”