Dorotko dorcia7 jedyny irys holenderski jaki u mnie rośnie i co roku zakwita, to 'Blue Magic'. Kiedyś połakomiłam się na 'Bronze Queen', kwiaty miał piękne, ale przetrwał na mojej działce tylko dwa sezony.
Lucynko plocczanka oczywiście, jeżeli nie przebywasz na działce wczesną wiosną, to nie masz potrzeby uprawiać roślin kwitnących w tym okresie. Lepiej miejsce przeznaczyć pod rośliny typowo letnie. Ja na działkę chodzę codziennie, bez względu na porę roku, więc cieszą mnie te wczesne zwiastuny wiosny.
Marysiu mar33 ranniki są naprawdę piękne i bardzo się z nich cieszę.
Białe pejzaże zniknęły, przynajmniej na razie. Zostały jeszcze placki śniegu pod drzewami.
Sławku slanka-flora tak, piękne i dlatego się nimi pochwaliłam. Cena na pewno o wiele wyższa, niż tych pospolitych, ale od czasu do czasu każdemu należy się jakaś przyjemność, a więc mnie także.
Olu Bufo-bufo rzeczywistość potrafi być czasem bardzo brutalna, miałam okazję już nieraz się o tym przekonać, szczególnie na działkach.
Śnieg w słońcu pięknie się skrzy, ale ja mam go już dość i chcę słońca bez śniegu.
Marysiu delosperma prima sort, to właściwe określenie.
Pierzyna znikła, zostały małe poduszki pod drzewami.
Marysiu Maska ja tam na ranniki nie narzekam, bo sieją się jak oszalałe, trzeba tylko zaznaczyć miejsce gdzie rosną, żeby nie przekopać. Siewki zakwitają w trzecim roku.
Resztki śniegu leżały jeszcze dzisiaj pod drzewami.
Jurku semper nie masz pojęcia jak bardzo cieszę z tych odmianowych ranników.
Mam nadzieję, że jutro śniegu już nie zobaczę, bo dzisiaj były niewielkie ilości pod drzewami. Następnym problemem jest teraz nadmiar wody, która stoi już wszędzie i jeżeli opady się nie skończą, to może być nieciekawie.
Jacku JacekP dziękuję. Pierwszy z moich i.histrioides 'Lady Beatrix Stanley' już przekwita, ciągłe deszcze i śnieg nie wpłynęły na niego dobrze. Część szafranów, które przed ostatnimi opadami śniegu były rozkwitnięte, już się nie podniosło. Teraz mogę liczyć na rozkwit tych w pąkach, ale do tego potrzebne jest słońce.
Biedne, przemoczone rośliny czekają na ciepło i słońce.
Miłek amurski i ciemiernik
Irys żyłkowany 'Pauline' i przylaszczka pospolita różowa
Pierwiosnki
Rannik zimowy
Przebiśnieg ikaryjski i przebiśnieg pełny
Miłek wiosenny i rannik cylicyjski
Śnieżyca wiosenna i irys x histrioides 'Katharine Hodgkin'