Rozmaitości w kolorowym ogródku amatorki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rozmaitości w kolorowym ogródku amatorki

Post »

Zdjęcia przypominają lato. ;:138 mogłoby być juz lato ;:170 A dużo masz uli? I jeszcze jedno pytanie duza jest juz twoja świdośliwa bo moja powoli rośnie. ;:223
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Post »

kropka2, myszaxs uwierzcie, że mi również ślinka pociekła jak wstawiałam fotki, oj chciałoby się znowu takich pyszności pokosztować.

Witaj elusia723 ;:108 , zapraszam w swoje skromne progi.

Soniu tak mi uciekłaś właśnie z tym ostatnim wątkiem, że za chwilkę idę poczytać. A wiesz że byłaś pierwszą osobą na forum od której zaczęłam podziwianie ogrodów :).

rafik5678 uli mamy ok. 30 sztuk, ale tym zajmuje się głównie mój mąż, ja tylko konsumuję produkt końcowy :lol: .

Natomiast swoją świdośliwę posadziłam jakieś 3 lata temu i do ostatniego sezonu stała taka malutka, odrostów praktycznie nic nie miała, nie owocowała, praktycznie była skazana na zagładę. A że w tamtym miejscu bardzo nie przeszkadzała to dałam jej szansę. Powiem Ci że zaczęła się rozrastać jak obcięłam jej wierzchołek i tak ostatniego lata doczekałam się owoców. Jeju jaka to jest pychotka, nie spodziewałam się. Dosłownie całą rodziną biliśmy się o każdy owocek. Dobrze że szpaki nie wylukały bo mielibyśmy za dużo konkurencji na tak mały krzaczek ;:112 .

Oto ona:
Obrazek

I jeszcze taka ciekawostka - starsi ludzie pamiętają, że właśnie ta roślina rosła i rośnie nadal w lasach pod potoczną nazwą "szpilus" (przynajmniej u mnie w regionie taka nazwa istnieje). Dosłownie nie mogłam w to uwierzyć i odszukałam dziko rosnącą naszą świdośliwę. Co prawda owoce troszkę mniejsze i mniej słodkie ale też smakowite.

A tutaj porównanie - po lewej stronie w ręku trzymam szpilus a obok na zdjęciu jagody w przybliżeniu:
Obrazek Obrazek

I moja świdośliwka ;:333 :
Obrazek
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Witaj Monika :) przychodzę z rewizytą ;:7 , przyjmiesz kolejnego gościa? ;)
Iwonka Cię zmotywowała do wstawienia fotek i bardzo fajnie, bo takie widoki to z wielką przyjemnością się ogląda!
Świdośliwa szybko zaowocowała u Ciebie i tak samo szybko przyrasta.. widać przycinanie jej służy.
No chyba to i konieczność bo docelowo to one ogromnie wysokie rosną.
Chwalisz smak, czyli warto je posadzić...
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

Mojej świdośliwy nie próbowałem przycinać, ale też doczekałem się owoców są bardzo smaczne :tan najsłodsze są te najciemniejsze ale w tym roku jak czekałem aż w pełni będą dojrzałe to mi ptaszki zjadły ;:223. Między tą dziką a szlachetną prawie nie ma różnicy ale ja nie spotkałem jej w lesie.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p

Post »

Mój znajomy, który uprawia sad czereśniowy twierdzi, że skutecznie chroni przed ptaszyskami tylko siatka.. żadne płyty CD, strachy itp... Więc żeby cieszyć się owockami niestety trzeba zainwestować..
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p

Post »

Agnieszko :wit cieszę się z Twojej obecności.
Też słyszałam że należy okryć siatką owoce które uwielbiają ptaki. U mnie jeszcze pod tym względem się nie rozpanoszyły bo mam małe drzewka ale kto wie, w przyszłości może skorzystam.
I Rafale zgadzam się z Tobą - te najciemniejsze jagody są najsmaczniejsze. :wink:

W tym miesiącu udało mi się zrobić zdjęcia kolejnym gościom odwiedzającym moje terytorium. Szkoda że nie mam tyle cierpliwości jak niektórzy ornitolodzy więc zdjęć ptaków mam nie za wiele. Ale za to słyszę mnóstwo pięknych treli poczynając od wczesnej wiosny aż do późnej jesieni. I zawsze tego w okresach zimowych mi brakuje najbardziej.

Dzięcioł zielonosiwy i Sierpówka:

Obrazek Obrazek

Kolejni goście to stali bywalcy :) - można powiedzieć wręcz domownicy:

Obrazek

I na koniec czerwcowych dni kilka rozmaitości:

ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Do zobaczenia niebawem w lipcowej, bardzo kolorowej odsłonie ;:215
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p

Post »

;:oj ;:oj ;:oj zdjęcie brzozy !!!! ;:215 ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko zdjęcia swoim kwiatom i ptakom robisz piękne. ;:138 Oglądanie mojego ogrodu, to wyjątkowe wyzwanie, ciągłe rewolucje. ;:306
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p

Post »

LIPIEC

"Lipiec zachłysnął się upałem
rozpalił niebo do białości,
rumiankom oczy wypłowiały,
sośniak się młodą szyszką pokrył.

Miedze błękitne od bławatków,
w polu się puszą koniczyny.
Muzykę, radość niosąc światu
ostatni przybysz lata przybył.

Lipy rozlały zapach miodu,
szaleje łąka, kwitnie, śpiewa.
Zapachem lipca dziś mnie otul
wśród kłosów żyta pełnych chleba."
[autor - Stella-Jagoda]

Chyba muszę nadgonić moje zaległości, wiosna się zbliża wielkimi krokami a u mnie dopiero letnie miesiące :-). W tym roku rabaty zdominowały kwiaty jednoroczne, są fajnymi wypełniaczami tym bardziej gdy ogród dopiero powstaje.
Na zdjęciach: cynie, dalie, motylki, lilie, tawułki, kwiat hosty...

Obrazek ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p

Post »

... lwie paszcze, floksy, przypołudnik, werbena, hortensja (Pinky Winky), róża Papageno na pniu - niestety nie przycięta i w całości wygląda fatalnie, róża Nina i Fresia.

Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Doniczkowe pięknotki:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Witaj Moniko :wit
Bardzo śpiewająco tu, poetycko i kolorowo. ;:215
Ciekawi goście zaglądają do Twojego ogrodu - wspaniale to fotografujesz ;:215
Dwa lata temu kosy mnie ubiegły z winogronami - w mgnieniu oka powybierały wszystko. Też myślałam o jakimś odstarszaczu ;:oj
Ale minionej jesieni jakoś sobie odpuściły. Więc nie wiem od czego to zależy, że raz pozbierają wszystko a raz niekoniecznie....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

Bardzo ładne pelargonie. ;:108 Lwia paszcza co roku mnie kusi ale nie wiem gdzie ją wsiać, jakoś nigdzie nie pasuje, na ale w tym roku to muszę ją gdzieś wsiać. ;:223 A Ty swoją siejesz wprost do gruntu?
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p

Post »

:wit Beaby - u mnie na razie kolorowy zawrót głowy, bardzo lubię jednoroczne kwiatuszki, a co najważniejsze rabatki co roku zmieniają się. :D

rafik5678 wszystkie kwiatki jednoroczne siałam sama, pikowałam i dopiero do gruntu sadziłam. Oj dużo było z tym zachodu ale warto, wszelkie pustki pozakrywane. :wink:

Owocowo - warzywne smakołyki:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne rozmaitości!
Takich łaciatych lwichpaszczy to jeszcze nie widziałam. Będę Cię podglądać i odrobinkę zazdrościć warzywnika jeżeli pozwolisz.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

A jagody masz u siebie w ogrodzie czy zdjęcie z lasu? Ja w tamtym roku przyniosłem kilka sadzonek, wsadziłem do doniczek z kwaśnym torfem na jesienie jak je dołowałem z doniczkami to miały zielone gałązki. Ostatnio nawet je oglądałem jak zimują i nadal mają zielone gałązki. ;:138 Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jutro wstawię zdjęcie w moim wątku jak teraz wyglądają. ;:108
A jeszcze jedno pytanie jak uprawiasz kapustę pekińską, jaką odmianę, kiedy wysiewasz i jak? Może się skuszę. ;:173
    Helen Mirren
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”