Trawy pampasowe
Patrząc na wasze zdjęcia i czytając całą dyskusję już się nie mogę doczekać mojej trawy pampasowej ;) Dopiero wysiana więc jeszcze chyba długa droga... Powiedzcie, czy jeśli teraz ją wysiałem to kiedy do gruntu ją wsadzić?? z instrukcji na opakowaniu wynika, że w maju następnego roku ale z tego co KaRo napisała to chyba w tym maju też mogę? A ile średnicy u podstawy ma taka dorosła już kępa? Jeszcze się okaże, że jednak nie mam miejsca... ;)
Julian
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie jest to samo, mimo, że ściąłem ją na ca 30-40 cm. Więc to nie sprawa cięcia...
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Moja obcięta na jakieś 10-20 cm od ziemi stoi raczej w miejscu ale żyje jest zazieleniona w środku, jednak nic nie wypuszcza jeszcze .
Nie martwi mnie to, ponieważ identycznie zachowuje się rosplenica - stoi jeżyk.
U mnie nie ma mowy o wygniciu - wszystko jest tak jak było jeśli chodzi o jej średnicę.
Nie martwi mnie to, ponieważ identycznie zachowuje się rosplenica - stoi jeżyk.
U mnie nie ma mowy o wygniciu - wszystko jest tak jak było jeśli chodzi o jej średnicę.
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A może przyciąłeś zbyt wcześnie... ja przycięłam wkrótce po Tobie, a u mnie klimat jest jednak łagodniejszy...
Z tym, że dzisiaj wyczytałam, że niektórzy radzą ścinać trawę pampasową tylko co 3, 4 lata... każdy radzi co innego...
Ja mam swoją trzeci rok i już drugi raz ją ścinałam: w zeszłym roku 27 marca , w tym roku, 12 marca. Dzisiaj wygląda tak: (w zeszłym roku wyglądało to podobnie...)

Z tym, że dzisiaj wyczytałam, że niektórzy radzą ścinać trawę pampasową tylko co 3, 4 lata... każdy radzi co innego...

Ja mam swoją trzeci rok i już drugi raz ją ścinałam: w zeszłym roku 27 marca , w tym roku, 12 marca. Dzisiaj wygląda tak: (w zeszłym roku wyglądało to podobnie...)

Witam, to mój pierwszy post tutaj.
Ja aktualnie czekam na paczuszkę z allegro z nasionami trawy pampasowej. Dlatego między innymi weszłam na ten wątek. Z tego co piszecie wnioskuję, że jesienią trawy się nie przycina, tylko dopiero na wiosnę?
Wydawało mi sie, że łatwiej byłoby ją przezimować ścinając właśnie jesienią..
Ja aktualnie czekam na paczuszkę z allegro z nasionami trawy pampasowej. Dlatego między innymi weszłam na ten wątek. Z tego co piszecie wnioskuję, że jesienią trawy się nie przycina, tylko dopiero na wiosnę?
Wydawało mi sie, że łatwiej byłoby ją przezimować ścinając właśnie jesienią..
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
Tym razem piasek, wydma, schody i trawa pampasowa. Mnie urzekło surowością i prostotą. Zamiast pampasówki mógłby tu być np. jakiś miskant chiński...
Zdjęcie zrobioje w holenderskiej szkółce traw i bambusów Hansa Meskera.
http://trawy.eu/encyklopedia/show_fot.p ... MESKER.jpg
Zdjęcie zrobioje w holenderskiej szkółce traw i bambusów Hansa Meskera.
http://trawy.eu/encyklopedia/show_fot.p ... MESKER.jpg
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Ewo właśnie na tym polega cały szkopuł. Aby w okresie jesienno zimowym do korzeni trawy nie dostawał się nadmiar wody co w późniejszym czasie powoduje gnicie. Po konsultacjach znajomy jesienią posadził trawę pampasową na wysokim skalniaku w najwyższym punkcie i trawa też przezimowała ale grunt pod trawą był całkowicie przepuszczalny.Trawa powinna być okryta w taki sposób aby spływająca woda była odprowadzona poza donicę lub teren w którym jest posadzona.