Trawy pampasowe

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
ulx
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2007, o 12:51

Post »

Patrząc na wasze zdjęcia i czytając całą dyskusję już się nie mogę doczekać mojej trawy pampasowej ;) Dopiero wysiana więc jeszcze chyba długa droga... Powiedzcie, czy jeśli teraz ją wysiałem to kiedy do gruntu ją wsadzić?? z instrukcji na opakowaniu wynika, że w maju następnego roku ale z tego co KaRo napisała to chyba w tym maju też mogę? A ile średnicy u podstawy ma taka dorosła już kępa? Jeszcze się okaże, że jednak nie mam miejsca... ;)
Julian
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ulx pisze:... A ile średnicy u podstawy ma taka dorosła już kępa? Jeszcze się okaże, że jednak nie mam miejsca... ;)
Ta, którą widzisz obciętą na zdjęciu ma 40 centymetrów. Sama ma trzy lata. Jak wyglądała na jesieni w całości możesz zobaczyć w moim ogrodzie - część pierwsza.
Mietek.
eMZet
1000p
1000p

Post »

U mnie przezimowała chyba nieźle. Myślę jednak, że popełniłem błąd przycinając ją "na zero". W tej chwili sterczą dość rzadko 10-12 centymetrowe, zielone kikuty.
Mietek.
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Kontakt:

Post »

U mnie jest to samo, mimo, że ściąłem ją na ca 30-40 cm. Więc to nie sprawa cięcia...
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Moja obcięta na jakieś 10-20 cm od ziemi stoi raczej w miejscu ale żyje jest zazieleniona w środku, jednak nic nie wypuszcza jeszcze .
Nie martwi mnie to, ponieważ identycznie zachowuje się rosplenica - stoi jeżyk.
U mnie nie ma mowy o wygniciu - wszystko jest tak jak było jeśli chodzi o jej średnicę.
Awatar użytkownika
Evva
50p
50p
Od: 1 cze 2007, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja też zgniła buuuu! Na zimę związałam ją tylko, rośnie na małej skarpie (właśnie aby nie podchodziła woda) i niestety po przycięciu widać, że ma podgnite korzonki. A w zeszłym roku tak pieknie się rozrosła. Zniechęciłam sie trochę. :(
Pozdrawiam Ewa
KOCHAM BIEDRONKI ;-)
eMZet
1000p
1000p

Post »

KaRo pisze:...a jeśli tak krótko to chyba należałoby zrobić to dużo wcześniej? ...
Krysiu, przycięta była w pierwszych dniach marca, a więc prawie dwa miesiące temu.
Mietek.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A może przyciąłeś zbyt wcześnie... ja przycięłam wkrótce po Tobie, a u mnie klimat jest jednak łagodniejszy...
Z tym, że dzisiaj wyczytałam, że niektórzy radzą ścinać trawę pampasową tylko co 3, 4 lata... każdy radzi co innego... :?: :roll:
Ja mam swoją trzeci rok i już drugi raz ją ścinałam: w zeszłym roku 27 marca , w tym roku, 12 marca. Dzisiaj wygląda tak: (w zeszłym roku wyglądało to podobnie...)

Obrazek Obrazek
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Witam, to mój pierwszy post tutaj.
Ja aktualnie czekam na paczuszkę z allegro z nasionami trawy pampasowej. Dlatego między innymi weszłam na ten wątek. Z tego co piszecie wnioskuję, że jesienią trawy się nie przycina, tylko dopiero na wiosnę?
Wydawało mi sie, że łatwiej byłoby ją przezimować ścinając właśnie jesienią..
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Moja trawa pampasowa tuż po wykopaniu z ziemi wraz z donicą 13.04 wyglądała tak:

Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Kontakt:

Post »

Tym razem piasek, wydma, schody i trawa pampasowa. Mnie urzekło surowością i prostotą. Zamiast pampasówki mógłby tu być np. jakiś miskant chiński...
Zdjęcie zrobioje w holenderskiej szkółce traw i bambusów Hansa Meskera.
http://trawy.eu/encyklopedia/show_fot.p ... MESKER.jpg
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Ewo właśnie na tym polega cały szkopuł. Aby w okresie jesienno zimowym do korzeni trawy nie dostawał się nadmiar wody co w późniejszym czasie powoduje gnicie. Po konsultacjach znajomy jesienią posadził trawę pampasową na wysokim skalniaku w najwyższym punkcie i trawa też przezimowała ale grunt pod trawą był całkowicie przepuszczalny.Trawa powinna być okryta w taki sposób aby spływająca woda była odprowadzona poza donicę lub teren w którym jest posadzona. :D :D :D
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57

Post »

Ja wysiałam trawę z nasion, i to od Legutki, i wzeszła.
Do zimy był nawet fajny, gęsty, choć nieduży krzak, taki w doniczce fi 15 cm :) ale potem zamiast ją znieść do piwnicy i tam przezimować, podlewałam ją normalnie całą zimę :roll: :oops: no i zgniła.
Awatar użytkownika
jola30
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2008, o 18:48

Post »

Mi wzeszła ładnie ale mam tendencje do przelewania więc trochę zgniło, siejąc nie przykrywam ziemią tylko często zraszam i po kilka nasionek w jedno miejsce ,mi różowa lepiej rośnie spróbuj tak powinno coś ci urosnąć :D
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57

Re: Re :)

Post »

:shock: Nawet na instrukcji siewu pisze że kiełkuje po 14-24 dniach :)
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”