Hoja,woskownica(hoja) - uprawa, pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moja juz przekwitła, miała 3 miejsca z kwiatkami :wink: Ale teraz widzę, że znowu zaczynają się pojawiać pączki, będzie dużo kwiatków :wink:
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A moja bella wcale nie kwitła i chyba jej u mnie nie do końca dobrze, bo drugą turę pączków kwiatowych zrzuciła.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Może nie jest tak spektakularna jak Wasze, ale to moja ulubienica i bardzo cieszą mnie jej pąki

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
selmun
100p
100p
Od: 23 lut 2008, o 13:04

Post »

Aga, czy Twoja bella nie ma za ciemno? Z tego co pamiętam, wisiała na ścianie, a nie przy oknie.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Dostalam hoje, niestety nie kwitła prawie 7 lat, rozrosła mi się, liscie piękne ale kwiatow jak na lekarstwo. W końcu powiedzialam: dosyc moja miła, w tygodniu wyladujesz w smietniku, ale jakos mi zeszło trzy tygodnie a tu hoja cudnie zakwitła ileż kwiatów.
Problem: cudne kwiaty ale i cudny duszący zapach, niestety musialam ja oddac, pogniewala sie na mnie juz minęlo 4 lata i nie zakwitla w nowym miejscu.
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30

Post »

Aniu nic specjalnego nie robię, taka jest uroda tej odmiany :D

Kocurku kwiaty hoi comopacta nie pachną tak odurzajaco, mają ledwo wyczuwalny (na szczęście :!: ) niezbyt ładny zapach :evil:
Pozdrawiam, Jagoda
selmun
100p
100p
Od: 23 lut 2008, o 13:04

Post »

To no ja nie wiem. Moja na wschodnim oknie jest szczęśliwa (ma rano troszkę słońca), ale może by się ktoś bardziej doświadczony jeszcze wypowiedział?
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

może hoje to kolejna rośłinka nie dla mnie... niby ich nie uśmiercam, ale rozmnażanie mi nie idzie... carnosa od roku nie urosła ani o milimetr, a bella się stawia... :roll:
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Agnieszko ja bym przewiesiła obydwie hoje troszkę dalej od okna :arrow: jak dobrze zrozumiałam to z lewej strony patrząc na zdjęcie masz okno :?: :arrow: wychodzące na południe :?: więc kwiatki wiszą w cieniu :arrow: może to jest przyczyną :?:
Moja bella wisi na ścianie 4 m od okna zachodniego i może nie kwitnie tak pięknie jak Bożenki :cry: ale kwitnie :P Twoja jest dużo większa od mojej i masz ją dłużej to już powinna się przyzwyczaić do nowego miejsca :arrow: tak myślę może się mylą , ale może warto spróbować zmienić im miejsce może pomożeObrazek
Życzę Ci tego z całego serca :P bo wiem jak się troszczysz o wszystkie kwiatuszki i jaką by Ci radość sprawiły gdyby zakwitłyObrazek
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

flowers- piękna jest ta Twoja compakta :lol: moja stoi w miejscu jak zaczarowana :( nic nie rośnie zaraza jedna :twisted: wszystkie inne rosną tylko ta jakaś uparta :? ale mam nadzieję ,że ja też kiedyś doczekam się takich pięknych kwiatków :roll: :lol:
agaxkub -moja bella stoi blisko okna wschodniego :wink: rano troszkę słońca ,a póżniej już nie ma -podobnie jak u selmun :lol: może one lubią takie warunki :roll:
Figa -moja jakoś nie zrzuciła tych pąków co miała ,ale to że tak kwitnie to nie jest moja zasługa :( bo jak wiesz :wink: ona już była z pąkami :? a w przyszłości to też nie wiem jak będzie :? czy jeszcze zakwitnie :roll:
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko ja niestety mogę jej tylko zaoferować wariacje pokoju południowego..
północ za mało jasna dla hojek, a innych stron świata nie posiadam :?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pierwszy jedyny kwiat pojawił się po 8 -10 latach, u mojej koleżanki po 5 latach.

Tak obficie kwitnie pierwszy raz.

Bożenko, chyba masz rację :lol: , dorosła i rozkwitła :wink:
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

A ja mam jeszcze jedno maluśkie pytanko:ta hoja nowe odnogi wypuszcza z ziemi,czy tylko "rozgałęzia" dotychczasowe?No i chyba baaardzo wolno rośnie...
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pędy rozgałęziają się, ale też wypuszcza z ziemi. Masz rację, rośnie wolno, najdłuższy pęd ma 150 cm.
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
Chantico
50p
50p
Od: 6 lut 2008, o 11:06

Post »

Wspaniały okaz, serdecznie gratuluję! ;:138
Ja właśnie rozpoczynam swoją przygodę z hojami ("zaraziłam" się nimi na forum... :twisted: ) i mam nadzieję, że będą kiedyś tak piękne jak Wasze :D
Pozdrawiam :-)
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”