Ogródek AGNESS

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek AGNESS

Post »

Od pewnego czasu spaceruję po tym pięknym ogrodzie i nie mogę się powstrzymać aby nie pochwalić właścicielki.Za ilość kwiatów ;:138 ,a za pracę włożoną ;:63 ;:63 ;:63 Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Och,uch,ach,ała,umieram...

Co to to niebieskie na 1 i 5 zdj?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale jestem opóźniona :roll:
Nie myślałam, że masz aż tyle liliowców.
Przepiękne. Szczególnie rzuciły mi się w oczy takie bordowe z poprzedniej części.
ja mam sporo żółtych i kremowych odcieni
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Agnieszko!
Twoja różowa lilia zidentyfikowana jako Robina jest identyczna jak moja, którą próbuję zidentyfikować.
Czy masz ją z Lilypolu?
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Aguś, ależ u Ciebie pięknie i kolorowo. Tak lubię ;:167 Masz wszystkie moje ulubione kwiaty-lilie, liliowce i floksy. Coś cudownego. A co to za białe dzwonki? Jakie to jest wdzięczne i piękne> Nigdy takich nie widziałam. To z nasionek?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Piękne, kolorowe rabaty. Widzę, że mamy podobny gust jeśli chodzi o łączenie różnych kolorów ze sobą ;:108 A floksy od lat są moimi ulubionymi bylinami. Są zupełnie nie kłopotliwe a jakie urocze :wink: Też mam kilka ich odmian, ale najbardziej dominują u mnie stare, dobre floksy w kolorze różowym od mojej babci ;:173
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Aguś lecisz jak szalona, piękne rozpoczęcie wątku , lilie masz niesmaowite, zastanawiam się cały czas gdzie ty wyszystko mieścisz. A Muscadet ;:170
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Od kolorowych i soczystych rabat nie można oczu oderwać :D A floksy to dla mnie jest stosunkowo nowe odkrycie. Pachną oszałamiająco i każda odmiana inaczej. A po deszczu to już w ogóle odlot.
Aga72
100p
100p
Od: 18 lip 2013, o 16:14

Post »

Pięknie wyglądają rabaty z mnóstwem kwitnących roślin.Dla mnie jesteś mistrzynią w tej dziedzinie.Wiem,że zawsze kiedy zajrzę czekają kwitnące niespodzianki.i to w jakiej ilości ;:oj
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Aga upalny czas a po Twoich roślinkach tego nie widać.Wszystkie dorodne,w przepięknych kolorach a liście cudo.Aż mnie skręciło jak napisalaś ile masz lilii-u mnie po pogromie mam bardszo malo.Nic to-jesienią będą duże zakupy. :wit
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tajeczko u nas popadało tylko przez chwilę w czwartek, nawet do ziemi nie dotarło, tylko kurz z liści spłukało.... dziś już roślinki omdlałe z upału, tak bardzo, jak jeszcze w tym sezonie nie było, od godziny 14 w zacienionych miejscach już włączyłam podlewanie, będzie się lało do późnej nocy..... Będę tylko przeciągała wąż.
Niektóre odmiany lilii są faktycznie bardzo wysokie, przekroczyły nawet 2 m .... będę miała mnóstwo przesadzania jesienią , bo już bardzo porozrastały się i mają zbyt ciasno w dotychczasowych miejscach. A to ciągnie za sobą przesadzanie i innych roślin , żeby zrobić miejsce. Muszę sobie zacząć notować pomysły.

Małgosiu dziękuję ;:196
Kolorowo faktycznie jest bardzo, ale już pomalutku lilie i liliowce przekwitają i będzie znacznie bardziej stonowany klimat. Teraz prym będą wiodły hortensje z floksami.
Sucho u mnie nieprawdopodobnie.... roślinki dosłownie mdleją ....

Aniu bardzo dziękuję za ciepłe słowa, miło mi , że podobają Ci się moje zakątki i bardzo zapraszam ponownie :D

Tulap roślina o którą pytasz, to szałwia muszkatołowa, prawdziwy kolos wśród szałwii :D Roślina dwuletnia, pięknie się rozsiewa .

Małgosiu liliowców trochę się nazbierało.... już straciłam rachubę ile ich dokładnie jest. Niedawno liczyłam, ale w tym roku u mnie sporo ogrodowych roszad :lol: sporo liliowców wykopałam i oddałam, coś tam dosadzałam.... myślę, że jest 60-70 kęp. Niektóre niestety już przekwitły a kolejne kończą .

Aniu tak lilia jest z Lilypolu..... no ale mam dylemat..... mam 2 które są praktycznie identyczne..... i kształt kwiatu i wielkość i liście i wzrost.... no dosłownie bliźniaczki. Jedynie różnią się odcieniem..... jedna jest różowa, druga ciemniejsza, wpada w fiolet.... i tu mam zagwozdkę.... czy to te same czy inne odmiany. Czy różnice w kolorze wynikają z różnych miejscówek, czy to zupełnie co innego.... Tak bardzo dużo jest lilii podobnych do siebie, że do niektórych naprawdę trudno dopasować nazwy. Wcześniej pokazałam zdjęcie jednej drugiej.... co o tym myślisz???

Andziu bardzo dziękuję ;:196
Białe dzwoneczki to Dzwonek kropkowany, jest to bylina, dosyć ekspansywna, rozchodzi się po rabacie podziemnymi rozłogami i bardzo się wysiewa. Ja bardzo go lubię. Podoba mi się niesamowicie gdy wysiewa się pomiędzy innymi roślinkami i go nie usuwam. Tworzy piękne białe poletka :D

Dorotko witaj :wit
Uwielbiam , gdy kolory mieszają się ze sobą, tak jak w naturze, uważam, że wśród kwiatów wszystko do siebie pasuje . To dla mnie prawdziwa koloroterapia, która powoduję, ze smutki pierzchają precz .
Floksy to faktycznie wspaniałe ośliny, niestety czasami w niektórych ogrodach łapią mączniaka, ale u mnie na szczęście nie ma tego problemu i bardzo lubię te piękne, kolorowe plamy wśród zieleni :D

Dorotko no już mam z miejscem problem, teraz jestem na etapie wykopywania i oddawania roślin do zaprzyjaźnionych ogrodów , bo wszystko bardzo się rozrasta ...Ten sezon to prawdziwe roślinne wykopki :lol:

Wandziu dziękuję ;:196 W naszym ogródku floksy były od zawsze, to taki sentymentalny kwiat, przywołujący wspomnienia z dzieciństwa :D
Mówisz , że najpiękniej pachnie po deszczu....... tylko gdzie ten deszcz :roll: u mnie susza straszna....

Aguś bardzo miła jesteś, dziękuję ;:196
Faktycznie starałam się tak skomponować rabaty, żeby zawsze, przez cały sezon było kolorowo i bujnie. Tak najbardziej lubię i takie klimaty są bliskie memu sercu . Ciesze się bardzo, że to podoba się i innym osobom :)

Aniu niestety upały i susza okropne, dziś roślinki już były omdlałe i od 14 podlewam ogród..... zaczęłam od cienia i co jakiś czas przesuwam wąż.... Zapowiadane były deszcze....ale cóż, nic z tych zapowiedzi nie sprawdziło się :?
Ciekawa bardzo jestem Twoich liliowych zakupów, planowanych na jesień , będę zaglądała z ciekawością ;:oj U mnie już koniec z kupowaniem i dosadzaniem. ogródek już trzeszczy w szwach i teraz to są wykopki a nie sadzenie :lol:

Barbarano dziękuję :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

AGNESS pisze:U mnie już koniec z kupowaniem i dosadzaniem. ogródek już trzeszczy w szwach i teraz to są wykopki a nie sadzenie :lol:

:D
U mnie już wykopki, gorzej jak nie ma komu wydać. ;:185
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Moja lilia też jest z Lilypolu. Już kilka osób na forum mialo problem z identyfikacją tych lilii. Ja ma ten sam dylemat. W ubiegłym roku trzy sztuki rosły u mnie na liliowiej rabatce z innymi liliami a że tam mam lekki półcień wyglądały jak Bowmore. Miały ten kolor i podwinięte płatki do tyłu. Jesienią przesadziłam na różową rabatę ale jedna z nich nie wiem czemu została na tej rabatce. Te dwie wyraźnie się różnią kolorem. Tak jak mówisz: róż wpadający we fiolet.
Zupelnie inny odcień niż Pink Palace. Ta trzecia sierotka , która zostala ma zdecydowanie ciemniejszy kolor. Fiolet w kolorze bzu. Może to być spowodowane ekspozycją na słońce. Moja Urandi też rośnie w delikatnym pólcieniu i zauważyłam ,że kwiaty skierowane w stronę słońca są białe i tylko dmuchnięte różem a te odwrócone od słońca są bardziej różowe. Zwróć jeszcze uwagę na strukturę płatków. Ciekawa jestem czy zauważysz jakąś różnicę.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Witaj Anieszko ;:196

Wpadłam na chwilke i jestem zauroczona ;:oj
Pięknie masz ,bujne rośliny i urocze zakątki ;:138

Jesienią nadrobię wszystko :D

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Iguś ja na szczęście nie mam tego problemu, wiele moich znajomych ma ochotę na kwiatuszki. Jedna z nich kupiła właśnie wielki plac, na którym chce założyć ogród, więc każda ilość roślin się jej przyda. A i sąsiadki są zawsze chętne, więc póki co wykopki mogą iść pełną parą :lol:

Aniu no właśnie dylemat mam z tymi 2 liliami ogromny. To oczywiste, że w zależności od warunków mogą mieć inne nasycenie kolorów, ale tu jest zupełnie inny odcień.... jedna czysty róż, druga zdecydowanie w kierunku fioletu.... Wszystko poza tym jest identyczne.... Nawet już zrywałam kwiaty z każdej, żeby dokładnie je porównać..... są po prostu identyczne. Również pokrój rośliny, kształt kwiatów, liście..... wszystko... poza kolorem :roll:
Na Robinę pasuje mi bardzo ta z odcieniem fioletu, no ale wzrost mi nie leży :roll: bo wszędzie podają najwięcej 150 cm, a ona u mnie ma co najmniej 180 cm. Zresztą jedna i druga. Jesienią posadzę je razem i zobaczę co będzie.... czy staną się takie same, czy nie. To chyba jedyny sposób, żeby poznać, czy to ta sama odmiana , czy nie :lol:

Jadziu witaj kochana , ciesze się, ze mimo braku czasu zaglądasz ;:196 Ja mam okropne zaległości, staram się pomalutku zaglądać do zaprzyjaźnionych ogródków, ale wciąż mam jeszcze potężne tyły :roll: :lol:
Dziękuję za miłe słowa o ogródku ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”