Witajcie mili goscie
Krysiu nie wiem co to będzie,czy te młodziaszki nie zmarzną? Dobrze że zima nas oszczędza i nie ma mrozów jak do tej pory.A nie zostawiłaś ani jednego na werandzie aby zobaczyc jaka różnica będzie?
To bardzo ekscytujące czekać co tez wyrośnie,jak zakwitnie,a tu w dodatku trzeba być cierpliwym co najmniej 2 lata.
Ja tak mam teraz z drakwią kaukaską,ostatnio zachwycił mnie ten kwiatek,i tak przez ostatnie tygodnie sadzonki,które mam w doniczkach to wynosze na zewnątrz to znów zabieram do domu aby tylko jak najbardziej wydłuzyc okres wegetacji,żeby szybko zakwitły na wiosnę.Nasiona były jakies niemrawe i póżno wzeszły.
Tak ogólnie to nie narzekam że sezon ogrodowy się zakończył,bo mam tez inne pasje,a ostatnio to myślałam że ducha wyzionę wśród tych roślin z nadmiaru pracy,zakurzona,wybrudzona i wiecznie z jakimś narzedziem w dłoniach.Pomyślałam,że przesadziłam i odpuściłam,ale ponieważ ogród to choroba neiuleczalna to już w głowie tysiąc planów.
mati1999 witaj u mnie i zaglądaj jak najczęściej,szkoda że nie mogę się z tobą podzielić tym zapachem irysowym,bo jest cudny,słodki i duszący,nie ma nic wspólnego ze świeżaczkami.Tak naprawdę to każdy kolor pachnie inaczej,dla mnie np jedna odmiana brązowych pachnie czekoladą.
Edyta1 przychodż do mnie kiedy chcesz,cieszę się że ci się podoba.Róże to moja niedawna nowa fascynacja,były zawsze obecne w moim ogrodzie ale teraz odkryłam na nowo,nie ukrywam że pod wpływem tego forum.Niezmiernie podobają mi się wszystkie odmiany purpurowe.
zuzanka lilie wodne to są najłatwiejsze w uprawie rośliny pod słońcem.Nie chorują,nie podlewasz,nie nawozisz a rosną jak chwasty,są bardzo ekspansywne.Szkoda że nie uwieczniłam na zdjęciach jak oboje z mężem uwalnialiśmy oczko od ogromnej lilii odmiany alba,której korzenie tak powchodziły w różne najmniejsze zakamarki folii,że trzeba było wycinać po kawałeczku i wyrzucać.Wypuściła setki młodych wokół,a sama główna roslina była strasznie ciężka i też była rozcinana na kilka części aby można było ją wyjąc.
Różowe lilie to odmiana Atraction,bardzo popularna i trwała.Mnie najbardziej urzekła odmiana Holandia,cudowna jasnoróżowa kulista forma i duza.Sama zmarnowałam i już nie posiadam,wyjęłam na zimę do wiadra do piwnicy i to był błąd.