Mój kwiatowy azyl cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kwiatowy azyl cz. 5

Post »

Iwonko cieszę się, ze grad nie zrobił dużych szkód..... kwitnących tulipanków szkoda, ale one niedługo i tak by przekwitły, ważne, że inne roślinki ocalały :D
Goryczka cudo..... Uwielbiam ją ;:167 ale u mnie też niestety bardzo słabo kwitnie... mam niewielką kępkę, w zeszłym roku miała 5 kwiatuszków, w tym..... jeden :?
Co to za żółte cudeńko na ostatniej fotce???
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Agnieszka ;:oj
Teraz mogłabym zacytować Zagłobę, "Wszelki duch Pana Boga chwali!" ...okazuje się, że nigdy nie wolno wątpić ;:196
Kochana, czy jesteś pewna, że chodzi o ostatnią fotkę ? Tam widzę tylko żółte tulipany i żółte dzikie bratki.
Może chodzi Ci o psiząb, który jest na pierwszej fotce ? Nawet nie wiesz, jak baaardzo się cieszę.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Iwonko dziękuję kochana ;:167 musiałam się troszkę zresetować i znów jestem ;:196
Jak najbardziej chodziło mi o ostatnią fotkę...ale ostatnią od końca :wink: :;230
Tak nawet myślałam, że to psiząb.... ale jakoś tak dużo płatków ma, że nie byłam pewna :D
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Nie lubię nawałnic, bo wyrządzają szkody. Całe szczęście, że nie masz większych strat w obejściu. A tulipany... no cóż... żal. Przyroda nadrobi ich bark.
Przyłączam się do chóru zachwyconych goryczką. Jest cudna ;:167 Moja jakaś taka leniwa. Może dostała złą miejscówkę?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Iwonko, u mnie też przeszła taka ulewa, że te pełne tulipany w większości nie dały rady. Część pogiętych zostało przy życiu, te w pełni rozkwitu połamane doszczętnie ;:145 . Cieszę się, że nie połamało lilii, bo są już całkiem spore..
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ufff...ale się narobiłam...ciekawe, kto jutro pomoże mi wstać z łóżka :?
Najgorsze, że jeszcze nie skończyłam, ale w tej chwili skupiam wzrok na tym, co zrobiłam...warto było.
Zanim wzięłam się do roboty zrobiłam fotkę, aby wiedzieć, jak było zanim wylałam hektolitry potu.

Obrazek

Agnieszko mój psiząb miał w tym roku, aż jeden kwiatek, dlatego poszedł w jakość ;:173

Obrazek

Halinko ja też nie mam jakiś specjalnych sukcesów w uprawie goryczki.
Posadziłam jedną roślinę, drugą, dopiero trzecia przeżyła zimę, ale kwitnąć nie chciała :?
Dopiero w tym roku nastąpił wysyp kwiatów, więc teraz może być tylko lepiej.

Obrazek

Sabinko u mnie też lilie nie ucierpiały, ale co z tego skoro dzisiaj w trakcie prac ogrodowych, kilka wydeptałam ;:145
Czy one naprawdę muszą mieć takie kruche łodygi. Inna roślina z czasem podniosłaby się, a one, eh...

Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Iwonko no i zaraziłaś. Goryczki! Zapisane:). Będą piękne:)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grad to najgorsze co może spotkać ogrodnika.
Dobrze, że ciebie ominął a raczej twój ogród.
Też nie mogłam przyjść na to co jest na pierwszym zdjęciu.
A to psiząb jak się okazało. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Iwonko, tej nawałnicy, to Ci nie zazdroszczę, całe szczęście, że Twoje roślinki nie ucierpiały, za to taras masz na prawdę prześliczny. Z tymi narcyzami to ciekawa sprawa, ale teraz przynajmniej wiem, że to nie tylko u mnie nie chcą kwitnąć, w zeszłym roku były takie śliczne, a w tym dosłownie pojedyncze sztuki, mam zamiar je wszystkie wykopać i wsadzić jesienią w jedno miejsce razem, co będzie to będzie, ale kupować nowych już nie mam zamiaru, wolę posadzić tulipany, chociaż tu również zauważyłam, że te zwykłe kwitną co roku, a z tymi nowymi krzyżówkami to tak różnie, są jednak i takie, które kwitną nie przerwanie juz trzeci sezon. Śliczną masz tę goryczkę, one też chyba są i wiosenne i jesienne, co prawda nie sprawdzałam, ale dostałam kiedyś w prezencie od Kasi (Robaczka) i już drugi sezon kwitnie mi dopiero jesienią.
majorowa
500p
500p
Od: 7 cze 2011, o 09:56

Post »

Grad nie taki straszny roślinom wiosennym :wink: Tak spodobały mi się twoje nasadzenia z bratkami że i ja w tym roku je posadziłam dodatkowo do donic :oops: Co prawda nie w takich ilościach , wszystkie są moje a rok był dla nich szczodry :D
Pozdrawiam cieplutko ;:167

Oto mój... Mały rozsadnik
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Iwonko,czytam ,że przeżyłaś gradobicie ,ja tak się boję gradu ,już raz zniszczył mi ogród praktycznie na cały sezon,funkie podarte na strzępy już się nie odnowiły,owocówka do zera była zerwana ,ale grad był wielkości kurzych jaj ,już nigdy nie chcę coś podobnego przeżyć,przepiękny masz taras z kominkiem w cegle ,to jest to co ja lubię ,to moje klimaty,i roślin w ogrodzie tyle kwitnących,pięknie :wit ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Iwonko jak tam przymrozek, był ?
Mnie się udało, ale na północy podobno przymroziło.
Mam nadzieję, że u Ciebie też jest OK. :wit
Grażyna.
kogro-linki
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pijąc poranną kawę przeszłam się po Waszych ogrodach i to, co przeczytałam raczej nie wprawiło mnie w dobry nastrój.
Pewnie zastanawiacie się o co chodzi...o nocne przymrozki ;:202
W każdym razie szybciutko ubrałam się i poszłam sprawdzić, czy czasami i u mnie rośliny nie leżą pokonane przez mróz.
NIE...u mnie jest zielono...kolorowo...majowo :heja
Karolino, Grażynko, Ilonko, Gosiu, Marto dziękuję za wizytę i pozostawione komentarze ;:196
Specjalnie dla Was moje kwitnące hipeastrum ;:4

Obrazek

W ogrodzie robi się coraz gęściej, więc jest nadzieja, że rośliny wkrótce zasłonią glebę i chwasty nie będą miały szans ;:170

Obrazek

Obrazek

Zastanawiam się, co zrobić z trzmieliną, bo nie dość, że zajmuje sporo miejsca, to zaczyna piąć się ku słońcu.

Obrazek

Nieprzerwanie kwitną tulipany ;:167 Kilka odmian jest jeszcze w pąkach, więc zdążę nacieszyć się nimi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obficie kwitnie pigwowiec, więc będą owoce na naleweczkę ;:304

Obrazek

Jak maj, to MUSZĄ być aromatyczne bzy. Nie wyobrażam sobie ogrodu bez tych krzewów.

Obrazek

Obrazek

Zaczynają kwitnąć rododendrony (udajemy, że nie widzimy pokrzywy ;:131 ).

Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

I naradka rojnikowa zakupiona, poszła do córci na skarpę :D śliczne maleństwo ;:oj
ale masz dorodne hipki ;:138 czy je wiedzę na podwórku :?: tz na zewnątrz :roll:
Pieknie i kolorowo szkoda ,że tulipanki kończą kwitnienie ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hahaha...widzę, że naradka podbiła twoje serce ;:333
Dzidziu hipeastrum stoi w kuchni na parapecie. Dopiero, jak zrobi się ciepło wyniosę je na taras, gdzie spędzi lato.
W sumie mam 10 doniczek tej rośliny i nie ukrywam, że przeszkadza mi, gdy po kwitnieniu zaczyna produkować masę długich liści.
Robi się wtedy ciasno na parapecie i nawet trudno spuścić rolety, aby którejś nie zrzucić.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”