Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 4

Post »

Aniu, swego czasu mieliśmy z eMkiem szalony pomysł na kopanie dołów wiertłem spalinowym, ale na naszych kamieniach nie ma szans - są zbyt gęsto ;:185 Rano popatrzyłam przez okno na doły i już wiem, z której miejscówki muszę zrezygnować :roll: Niestety najgorsza jest miejscówka pod róże z serii 7 Krasnoludków i jej nie jestem w stanie zmienić... W zasadzie jakby się nie obrócić, d... z tyłu - w dobrej ziemi będzie jeszcze gorzej, bo woda będzie ściągać tam jeszcze bardziej - czy się mylę? O ile dobrze rozumiem, najlepiej w pobliżu wykopać szeroki rów, zasypać piachem i w nim umieścić np. coś jednorocznego w donicach dla kamuflażu. Drenaż na pewno mam, ale tylko w najbliższej okolicy domu. Choć na żadne rurki (przy domu też mam praktykę w kopaniu) nie natknęłam się. A może można zrobić jakiś drenaż dookoła cennych rabat? Jakieś rurki odprowadzające? Ktoś ma doświadczenie w tym temacie?
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Milenko, masz rację, jeżeli nie przebijesz się poniżej gliny to każdy dół z przepuszczalną ziemią będzie ściągał wodę jak studnia chłonna. Znajomi robili też tak, w miejscach najbardziej zatrzymujących wodę, kopali pionowe głębokie dziury, poniżej nieprzepuszczalnej warstwy, wstawiali pionowo nawiercone rury pcv i zasypywali piaskiem i żwirkiem, nie wiem czy to coś by pomogło u Ciebie, bo struktura gleby u każdego z nas pewnie jest inna. Ja ryję dziury, przy pomocy szpadla i łomu (takiego solidnego, ledwo go do góry podnoszę bo ma z półtora metra), zawsze poniżej gliny, ale u mnie dzięki Bogu warstwa gliny nie jest głęboka. Nawet sobie Milenuś nie wyobrażasz jakiego potwora wykopałam pod Sally Holmes, chyba by mi serce pękło jakby mi padła.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po godzinie solidnego machania kilofem i uprzednim wybraniu wody...

Obrazek

Zasięg kilofa się kończy, to chyba syzyfowa praca ;:218

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Mielnko, nie wygląda to dobrze :( , ja za godzinkę też idę ryć, bo właśnie paczka przyszła, u nas też padało przez ostatnie dni, zobaczę jak to u mnie wygląda i porównam do Twoich zdjęć. Może się znajdzie na forum jakaś bardzo mądra głowa która coś poradzi, w końcu na takich glebach też są ogrody, może jest wątek w tym temacie u nas na forum?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jeśli miejscówka musi zostać to może podnieś rabatę i wtedy to wszystko zda egzamin.
Myślę, że gdyby podnieść ją na pół metra z obrzeżem np. z kamienia to byłoby OK.
A róże tymczasowo posadż do doniczek.
Do jesieni super się ukorzenią i tak wzmocnione śmiało będziesz mogła wysadzić na podniesionej rabacie.
To też jest jakieś wyjście. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

O rany Milenko ależ masz ziemię ;:202 pierwszy raz coś takiego widzę, naprawdę można garnki lepić :roll: u mnie całkowite przeciwieństwo..... piasek...... a w głębi żółty piasek :;230
Ciężka praca Cię czeka przy sadzeniu roślinek....
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

No nie powiem żeby to dobrze wyglądało ;:185 ciężka sprawa z tymi różami w takiej ziemi.
U mnie podobnie jak u Agness piasek szary a głębiej piaseczek żółty idealny do piaskownicy.
Wydaję mi się że Grażyna dobrze radzi, wsadź je do donic a w sezonie coś wykombinujesz z tą rabatą. ;:173
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Milenko,
Podpisuję się pod Grażynką. Róże teraz do donic, niech się korzenią. Na pewno nie sadź ich w tą wodę. Jedynie pomogą tu rabaty wzniesione lub drenaż terenu. Drenaz jest b. kosztowny więc proponuję nasypać ziemi workowej (tylko kompostowa lub Substral do róż, nie torfowa!!!!) na te rabatki, aby podnieść poziom gruntu choćby o 20cm. I w to sadzić róże. Inaczej korzenie zaduszą się w wodzie i róża będzie marnieć. Korzenie róży bezwzględnie potrzebują napowietrzonego podłoża. na jedną różę należy liczyć worek 50 litrów . Na początek wydaje się sporo, ale zapewniam , że te zabiegi dadzą pożądany efekt. Przygotowanie stanowiska to najważniejsza rzecz, potem róże już same rosną. :)
Powodzenia! ;:196
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Złota ziemia, wow :D
Takiej gliniastej to chyba jeszcze nie widziałam.
Ja też jutro mam dostać róże, ale z R ;:oj .
Tymczasem cały dzień w pracy jutro będę :roll:
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Kochani! Około metrowy wykop wlazł mi w kręgosłup i chodzę jak pokręcona ;:209 Normalnie pewnie skwitowałabym, że to ból z tych przyjemnych. Niestety praca z kilofem poszła zupełnie na marne. Moja glina nigdy się nie kończy ;:202 Zawartość taczki (80% kamieni i 20% gliny) wylądowała z powrotem w "testowym dole". Po południu wspólnymi siłami wykopaliśmy korzenie tui, jałowca i świerka. Pod płotem przy berberysie, w miejscu wykopanej maliny miał zostać posadzony Charles Austin z hortensją Magical Moonlight, dostanie jednak towarzystwo co najmniej jeszcze 5 innych róż. To nie jest miejscówka na hortensję - tak suchy teren u mnie na wagę złota ;:306
Oceniłam też, że pod tujami 4 miejscówki będą się nadawać dla róż, zobaczcie sami - 4 doły suchutkie, odpada niestety jeden:

Obrazek

Niestety o różance za rabatą pod wiązem mogę zapomnieć. Co nie znaczy, że przywrócę do życia trawnik ;:224 Byliny powinny sobie tu poradzić :wink: Poszerzę natomiast różankę pod tujami w stronę sosny - tam zdecydowanie bardziej sucho. Najgorszy dylemat mam z Krasnalami, dwa już rosną. Rabata jest podłużna, Krasnale miały "iść gęsiego" w stronę altany, ale to na dłuższą metę ta miejscówka w ogóle nie ma racji bytu. Mam wstępny pomysł na zastępczą miejscówkę dla nich - jest totalnie beznadziejna, mniej nasłoneczniona, ale za to... sucha ;:204

Puste miejsce po wykopaniu tui też jest suche, zatem tylko je brać w różane posiadanie :) (jałowiec i tuja od dołu wyliniałe, ta co tu rosła zabierała całą przestrzeń dusząc jałowca, rododendrona i tujkę, a jak widać z tyłu jeszcze cis, kolejny jałowiec i strzyżona kolejna tuja...)

Obrazek

Róże z Flo dotarły krótko przed zmierzchem, zdążyłam je zadołować w nieczynnym jeszcze warzywniaku i na daliowisku:

Obrazek

W irgach rozkwitł pierwszy żonkil:

Obrazek

Szafirki już już prawie :tan

Obrazek

Ale najbardziej zaskoczył mnie clematis Purple Spider - po deszczu puścił pąki kwiatowe:

Obrazek

Dziękuję Wam raz jeszcze za otwarcie oczu - lepiej teraz narobić sobie podwójnej pracy, niż za rok płakać na straconymi królewnami ;:170
I pamiętajcie - szanujcie swój piasek czy co tam macie w ogrodzie, bo nie ma nic gorszego niż zlewna glina (przynajmniej dla róż) :D

Iwonko - szukałam, co prawda pobieżnie, nic konkretnego nie znalazłam. Myślę, że w grę wchodzi jedynie porządny drenaż...
Grażynko - podniesienie rabat też brałam pod uwagę, ale nie wszędzie się da, żeby rabaty również jakoś wyglądały. Muszę sobie wszystko rozpisać i sprawdzić, ile róż upłynniłam na nowych miejscach :wink:
Aguś - glina jak glina i to nie ona jest problemem, tylko wysoki poziom wody gruntowej. Za moją działką na nieużytku rośnie głównie sit i olchy, brakuje tylko plantacji ryżu ;:306
Majko - kombinuję jak tylko się da, wizja zmarnowanych róż pomogła mi nagle wyczarować nowe miejsca :D Cóż, sama jestem sobie winna - przecież już w ubiegłym roku widziałam, co działo się w niektórych dołach..
Ewuniu - obawiam się, że podniesienie rabaty tylko o 20 cm niewiele da w tych miejscach, gdzie najdłużej stoi woda. Może przesadzam i dmucham na zimne, ale to zweryfikuje czas, bo na lekko bagiennym terenie rośnie Graham Thomas i Giardina. W największym bagnie rosła Rhapsody, która sama wiesz, jak skończyła. W tym roku nie chcę już popełniać takich samych błędów, dlatego jak najwięcej róż umiejscowię na mniej zlewnym terenie. Na każdą różę liczę nawet więcej niż 50 litrów - rok temu zużywałam na jedną więcej niż jeden worek. Dziękuję ;:196
Aniu - witaj u mnie! ;:168 Sama gleba jest ok, ale już w połączeniu z tak wysokim poziomem wód gruntowych to już niestety zabójstwo dla naszych panienek.

:wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p
Od: 19 lis 2011, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Milenko, super, że znalazłaś nową miejscówkę na różaną rabatę ;:138 clematis ładnie wybił , szafirki moje ukochane ;:173 żonkilek cudny ;:173
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Milenko,ależ masz problem ,ja też mam ciężkie gliny i wszystkie rabaty mam wyniesione na 20 cm,ale był taki rok w którym w lecie lało przez miesiąc to ogród cały stał w wodzie i nawet piwonie się pochorowały i wszystkie liście i łodygi straciły,to jest wielki problem takie wysokie wody gruntowe,ja nie mam takich wysokich wód gruntowych ,ale przy obfitym i długotrwałym deszczu ciężka ziemia nie wchłania tej wody,a Ciebie naprawdę w niektórych miejscach ratują tylko podniesione rabaty,buziaczki dla Ciebie i dobrej nocki ;:196 ;:19
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dominiko dobrze,że znalazłaś inne miejscówki dla różyczek,przyszły do Ciebie super perełki z F,ja oczekuję na dzisiejszą przesyłkę z 3 szt:)
Clemek Purple Spider już ma pąki wow,przydałby mi się taki fiolecik ,chyba na niego się skuszę:)
Powodzenia w sadzeniu różyczek,pomyśl również o donichach ;:224

Pozdrawiam:)
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A mowi sie krucha kobietka ... Strach Ci sie pod ten kilof nawinac.
Przy okazji dam Ci namiary na ogrodnika. Doradzi.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Milenko takiej ziemi faktycznie nigdy w ogrodzie nie widziałam, czeka Was ciężka praca przy każdorazowym sadzeniu.
Wory albo wywrotka dobrej ziemi i mieszkanie.
Na różach się nie znam jednak rozsądek podpowiadałby na razie donica.
Trzymam kciuki ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”