Papryka do gruntu. Część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 4

Post »

Długość dnia, na który papryka jest wrażliwa nie zależy od wielkości uprawy ani od tego czy to szklarnia czy parapet. Zresztą, po co ja się tu wysilam?. W końcu to Wasze rośliny i Wasz problem. Ja wiem kiedy mam siać i to mi wystarczy.

Żadne tu zaklinanie wiosny nie pomoże.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ODR napisało że rozsadę należy zacząć po 20 marca, czy chodzi o to aby 20 marca wysiać?
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lepszym sposobem, ale niestety droższym jest produkcja rozsady w pierścieniach spinanych o średnicy 8 cm lub doniczkach plastikowych o średnicy 10 cm. Taką rozsadę można zacząć produkować wcześniej i wysadzić bardziej zaawansowaną we wzroście.
http://kpodr.com.pl/ogrodnictwo/warzywn ... runcie.php

W tym artykule piszą, że produkcję rozsady powinnyśmy zacząć 20-25 marca, ale według nich czas od wysiewu do wschodów to 5-7 dni. Wg PIORiN czas ten wynosi ok. 14-20 dni, tymczasem forumowicze piszą, że papryka kiełkowała im prawie miesiąc. To duża różnica. Być może problem tkwi w utrzymaniu odpowiedniej temperatury, która wg artykułu zamieszczonego przez forumowicz, powinna wynosić 25-27 stopni C, przez całą dobę, do momentu skiełkowania. Po wzejściu powinno się ją obniżyć do ok. 20 stopni w dzień i 16 w nocy.

Ja swojej papryce takich warunków nie mogę zapewnić. Do momentu skiełkowania będą stały u mnie w temp. około 18-21 stopni, a na parapecie w temp. około 15 stopni. Pytanie, czy w tak kiepskich warunkach rozsada może mi się w ogóle udać? I kiedy ją wysiać, biorąc pod uwagę temperaturę?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Paweł

Tam przecież jasno jest napisane :
Produkcję rozsady powinniśmy zacząć około 20-25 marca. Nasiona papryki wysiewamy w skrzynki.......
Papryka powinna być wysadzana w III dekadzie maja a produkcja rozsady trwa 8 tygodni. Rachunek jest prosty.

camellia

Doprawdy nie znajdziesz w domu miejsca gdzie ta temperatura będzie większa ?. Czasem wystarczy ustawić na segmencie, bliżej sufitu. Tam jest zawsze 2-3 cieplej niż przy podłodze. Na kaloryferze, na akwarium, na pracującym komputerze... no różnie ludzie kombinują. Trochę pomyślunku.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Polecanym na forum sposobem na utrzymanie wyrównanej temperatury ok. 28 stopni jest trzymanie doniczek w piekarniku kuchenki przy włączonym światełku. Sprawdzałem, rzeczywiście tak jest.

U mnie w domu też nie jest b. gorąco, a rozsada papryki mi się w zeszłym roku udała. Najważniejsze jest żeby roślina ruszyła. Później jak będzie chłodniej od optimum, to będzie trochę wolniej rosła.
Pozdrawiam
Adam
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

camellia
za niska temp to był mój problem z zeszłego roku. Wrzuciłam nasiona do ziemi i kiełkowały ok 4 tyg na oknie od strony północnej w chłodnym otoczeniu. Teraz na wacikach koło pieca to po kilku dniach ostre już pokazały kiełki. Aktualnie zostały tylko 4 nieskiełkowane nasiona, ale obstawiam, że nie wykiełkują (w tym z 3 Pimento Padron nie wykiełkowało ani jedno nasionko). A tak to są kiełki maksymalnie po 7 dniach.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W takim razie pozostaje mi postawić na kaloryferze... ;)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Sezon grzewczy kończy się w kwietniu więc zdążysz. Trzeba tylko coś podłożyć pod kuwetę. Ręcznik lub np. kolorowe czasopismo bo inaczej nasiona się ugotują .
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

Papryka Roberta. Włożona na wacik trzy nasionka. Skiełkowała po prawie trzech tygodniach, długo. Zakładam, że ona tak ma.
Planuję wysiać (nasiona skiełkowane) po 15 marca.
forumowicz. Czy mówiąc osianiu koło 15-20 stego masz na myśli nasiona podkiełkowane?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Artykuł, który linkowałem nie ja pisałem.
Ja osobiście podkiełkowuję nasiona ale podejrzewam, że na skale towarową ,nikt się w to nie bawi. Ale też jest różnica w jakości nasion profesjonalnych a amatorskich. Nam amatorom sprzedają nasiona takiej jakości jak Indianom karabiny.
Dlatego lepiej jest podkiełkować niż posiać i czekać w nieskończoność aż wzejdą.
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

Nasiona kiełkuję około 15-20 marca (w 24-25 stopniach), trwa to 2-5 dni, potem do ziemi, później pikowanie,
natomiast do gruntu idą 20-30 maja (wszystko zależy od pogody).
Przemęczona papryka, z brązowymi korzeniami i (nie daj Bóg) zdrewniałą łodygą naprawdę nie wyda porządnych plonów.
Niestety, ale w naszym klimacie natury nie oszukamy.
Kiełkowanie to naprawdę bardzo mądre ułatwienie - oszczędza tydzień albo i dwa oczekiwania, aż papryka wychynie z ziemi.
Przy moich terminach na krzakach doszło 3/4, pozostałe dojrzały w domu.
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

Esmeraldko, śliczne te papryczki. Nie przypuszczałam,że w naszym klimacie można wyhodować takie cuda. Gratulacje i czapka z głowy ;:215
Pozdrawiam. Ania
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Esmeralda pisze:Nasiona kiełkuję około 15-20 marca
Wreszcie jakiś rozważny głos, no i widać efekty.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Ika2008 pisze:Siales wprost do ziemi czy na waciki?
Wprost do doniczek. Ustawiłem je na szafie, pod sufitem, wiec mają ciepło ;:3
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

forumowicz pisze:Sezon grzewczy kończy się w kwietniu więc zdążysz. Trzeba tylko coś podłożyć pod kuwetę. Ręcznik lub np. kolorowe czasopismo bo inaczej nasiona się ugotują .
I tu jest problem - mieszkam w domu tzw jednorodzinnym i u mnie sezon grzewczy kończy się, gdy temperatura w domu na to pozwoli czyli wcześniej (wszak gdy się oziębi można zapalić nawet w maju). W ubiegłym roku miałam zatem kłopoty z kiełkowaniem papryki :( . Akwarium nie mam, na meblach u góry temperatura też nie jest taka wysoka. Jakoś trzeba sobie radzić - może ten piekarnik?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”