Pokuszę się ...
Przyczyn może być kilka
- przerośnięta bryła korzeniowa
- zbyt suche powietrze
- zakurzone liście
- zalanie
Tak czy siak uważam,że powinnaś wyjąć ją z tej doniczki i obejrzeć.
To podstawa.
Rada na zawsze:
Ustaw doniczkę na tacy z mokrym keramzytem tak by roślina nie mogła korzystać z tej wody od spodu lecz tylko poprzez jej parowanie .
To roślina z tropików,wymaga dużej wilgotności powietrza.
Korzenie powietrzne spełniają ważną rolę w uprawie monstery
służą do wspinania się rośliny,pobierania pary wodnej z atmosfery,gromadzą wodę a po zetknieciu się z ziemią,nawet w donicy , służą jako podpora dla tego wielkiego pnącza.
Kieruj je zawsze do ziemi ,nie ucinaj .
Ja mam takie korzenie, włożyłam kije tzn. gałęzie z jakiegoś drzewa ale moja monstera się nie pnie, co w takim wypadku zrobić?
Nie mogę powiększyć zdjęcia, może napiszesz coś więcej w kwestii, jak ją uprawiasz, stanowisko, podlewanie, itd, wszystko to ma znaczenie jeśli chodzi o kondycję rośliny. Nic nie bierze się się z niczego
Hmmm, półcieniste to dobre stanowisko dla monstery. Natomiast, co do ziemi powinna być regularnie wilgotna, jak podlewasz raz na tydzień powinno być ok. Problemem może być ziemia, która może być zbyt "ciężka", optymalnie powinna być zwykłą z dodatkiem torfu. Może w głębi doniczki jest zbytnia stagnacja wody? Musiałbyś delikatnie wyciągnąć roślinę z doniczki i zobaczyć w jakim stanie jest ziemia - czy niżej nie jest za mokra, a przy okazji oglądnąć korzenie, czy nie są np. nadgniłe. Kolejna sprawa - czy nie stoi gdzieś w pobliżu grzejnika? Monstera powinna być codziennie spryskiwana. I jeszcze jedna sprawa, nie wiem czy nie za bardzo pośpieszyłeś się z tymi pałeczkami nawozowymi, styczeń to trochę za wcześnie, marzec byłby lepszym terminem. Co prawda one uwalniają się stopniowo do gleby, ale ja wolę zwykłe nawożenie, wtedy mam większą pewność że roślina jest odpowiednio nawożona.
A,a,a to możliwe bo ta doniczka nie ma dziur to może nadgniło ,kiedyś była u mnie koleżanka i ja akurat spryskiwałem liście i powiedziała nie,nie podlewaj tak bo ci liście zżółkną
Doniczka bez dziurek..... W ten sposób załatwisz każdą roślinę... No to o czym my tu mówimy. 99% roślin musi być posadzona do doniczek, w którym są otwory odpływowe, to podstawa uprawiania jakichkolwiek roślin. Sorry, ale brakuje mi więcej słów.