Ogród w dolinie część 7 - wakacje w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród w dolinie część 7 - wakacje w ogrodzie

Post »

Witaj Aniu :wit Melduję się dopiero na 8 stronie ale to przez mój przymusowy urlop od FO. Jeżówki masz niesamowite ;:oj Marzy mi się kolekcja jakiegoś rodzaju kwiatków ale nie mogę się zdecydować, chyba najbliżej mi do ostróżek ale nie znam żadnej odmiany, wszystkie same się rozsiewają. Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Aniu :wit
Nie nadążam za FO i pięknymi miejscami, które ludziska pokazują.
Zaglądam, choć nie często wpisuję się.
Masz piękny ogród i kosztował masę pracy.
Rośliny uśmiechają się do Ciebie w podziękowaniu.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu mamy podobne upodobania ,mam o d początku ogrodu floksy bo to moje dzieciństwo ,no i vanille też bardzo chciałam ;:180 Mam i jestem z niej bardzo zadowolona , moja koleżanka nazywa ją ślubnym krzewem ;:108
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Lilie, liliowce, przepiękne zdjęcia to robi ogromne wrażenie ;:138 Cudownie.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Aneczko, tigridia przepiękna, wspaniała! Żałuję, że kiedyś swoją straciłam nie wiedząc że wykopuje się ją na zimę... jeszcze ją zdobędę!
Miłej soboty ;:196
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Dzisiaj mam dzień na odnajdywanie kolejnych wątków ulubionych ogrodów... ;:108 wpisuję się , by odwiedzać i podziwać ...

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Aniu masz cudowny ogród ;:oj duża różnorodność, wszystko pięknie skomponowane :lol:
Datura robi ogromne wrażenie no i szałwia którą bardzo lubię, będę wpadać i oglądać jej rozwój
Pozdrawiam cieplutko!
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Aniu, gdzieś mi uciekłaś, ale już cię znalazłam ;:168
Strasznie dużo pracy wykonaliście a i teren nie należy do łatwych .
Fotki jak zwykle śliczne :D
Pozdrawiam
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ewo (ewamaj66)! To na 100% jest Purpurea Plena Elegans. Nie jestem z tego pwodu nieszczęśliwa. Zresztą zobacz, jakie ma ładne kwiaty

Obrazek

Sweet Pretty jest cudna. Zakochałam się w niej w zeszłym roku, a w tym nadal mnie to nie dziwi!
Andrzeju (any57)! Czas wakacyjny, to i czas spędza się na łonie natury, a nie przed komputerem. Udokumentowane mam od wbicia pierwszej łopaty na budowie. Minęły 3 lata z okładem i już fajnie się to ogląda. Dla Ciebie mam sławię muszkatołową. Bardzo się cieszę, że nie tylko przetrwała zimę, ale także zakwitła.

Obrazek

Krysiu (Ignis05)! Niekiedy warto poczekać, zanim się coś wykopie. W przypadku clematisa Chopin nie miałam już nadziei, ale przy wykopywaniu go z donicy wydawało mi się, że ma żywe korzenia. Więc zamiast go wykopać, dosadziłam mu towarzystwo. Drygi jeszcze nie kwitnie, a Chopin szaleje. Tygrysówki miałam dwie. Jednej mi się nie udało uchwycić na zdjęciu, bo jak zakwitłą i przekwitła byłam w pracy. Za to jaka radość byłą w o tym przypadku! I ja mam je pierwszy raz, bo zobaczyłam je dopiero na forum. To może dla odmiany jeden z moich liliowców. Kupiony oczywiście na forum...

Obrazek

Izo (izaziem)! Trochę się napracowałam. To prawda. Ale dziś mogę podziwiać takie cuda, jak róża Biedermeier. Sadzona wiosną już pokazuje swe piękno. Cudnie pachnie. Czegóż chcieć więcej?

Obrazek

Jagódko (Jagodka)! Jakby się nie nazywał mnie się podoba. Zatem bynajmniej się nie zmartwiłam. Dla mnie nazwy maja drugorzędne znaczenie. Wśród liliowców mam wiele NN. Pysznogłówki mam dwa rodzaje: czerwoną, która ładnie się rozrosła (chcesz?) i lila - dosłownie 2 patyki. Na szczęście one się szybko i ładnie rozrastają. Na dowód, że nazwy nie są najważniejsze kupiłam sobie nową hortensję. Takiej nie miałam, a tam, gdzie ją kupiłam nie miała szans na przeżycie...

Obrazek

Teresko (Tajka)! Mam trochę roślin, które zimują pod dachem, ale mogę je przechować czy w garażu, kotłowni, a nawet w pomieszczeniu gospodarczym. Ale więcej już ich nie mogę mieć, bo potem jest z tym mnóstwo pracy. A paprocie u mnie na działce też naturalnie występują. Do lasu jest dosłownie kilkadziesiąt metrów. Parę przesadziłam na rabaty, bo odkąd tu mieszkam to kosimy i nie byłoby ich widać. Pięknie rosną. No i nie musiałam kupować, a co jak co - paprocie są drogie. A dla Ciebie mam przetacznik kłosowy "Christa". W zeszłym oku był malutki i nie kwitł, a w tym - nieźle mnie zaskoczył.

Obrazek

Maryniu (marpa)! Dałabym radę sama, gdybym nie musiała jechać do pracy. I miałam rację - rano jeszcze w pąku, po powrocie z pracy był już zwiędnięty... Dziś mam dla Ciebie mój zeszłoroczny prezent imieninowy. W tym roku właśnie ta róża rozwinęła kwiaty. Jest cudna. Red Leonardo da Vinci

Obrazek

Kasiu (robaczek_Poznan)! Nie znoszę rzeczy niedokończonych. Zaczynam jak mam plan i materiały do wykonania. No i przyznam się, że znowu mam plany :heja A miałam już nic nie robić... Część za domem jeszcze wykorzystam na ogród ozdobny. Reszta zostanie użytkowa, bo nie wyobrażam sobie mieć ogród i nie mieć swoich jarzyn, czy owoców. Oczywiście wszystko w takiej ilości by starczyło na własny użytek. Hurtowych ilości nie planuję. Poza tym założenie sielskiego, wiejskiego ogrodu zakłada i część warzywno-owocową. Te dwie części będzie oddzielał żywy płot z różnych kwitnących krzaków. Na razie rosną już 2 małe pęcherznice i jaśminowiec. Grządki zostaną nieco posunięte w tył i zostaną zrobione od nowa. To jeszcze w tym roku. W tym roku także stanie drewniana pergola (lub pergole po obu stronach domu), która będzie stanowiła bramę do ogrodu użytkowego. Zostanie (zostaną) także obsadzona różami i powojnikami.
Tak wygląda całość. Działkę zamyka szpaler ze świerków serbskich, wśród których rosną małe: dąb, jarzębina i 3 brzózki. Za grządkami będzie ogród użytkowy

Obrazek

Tu natomiast widać część przeznaczaną jeszcze na ogród ozdobny. Trafiła tam m.in. ostatnio zrywana darń, by zwiększyć warstwę ziemi. No i widać pierwsze nasadzenia w ramach planowanego żywopłotu

Obrazek

Zaczęłam nasadzenia, które będą się znajdować na prawo od pergoli. Rosną tu dwie ogrodowe hortensje, The Fairy i liliowiec. Zamówione mam kolejne 10 liliowców, a także czeka na posadzenie róża Ghita. Darń zerwałam na razie w okolicach nasadzeń, bo resztę będę robić systematycznie do dostarczenia mi liliowców. Rabata będzie wykorowana. Na razie nie wygląda to imponująco, ale już w przyszłym roku...

Obrazek

To są świetne zdjęcia na udokumentowanie, jak wiele pracy mnie jeszcze czeka i jak dużo miejsca mam jeszcze do obsadzenia.
No i żeby nie było tak tylko szaro (a raczej zielono) coś kolorowego dla Ciebie. Nowość u mnie Lavender Ice

Obrazek

Loki! Fajnie :D Jestem ciekawa, czy któraś jeszcze u mnie zakwitnie. Posadziłam cała paczkę - jakieś 7 - 8, a na razie zakwitły 2 kwiaty. To może dla odmiany krwawnik?

Obrazek

Justynko (justyna_gl)! Pokazane :D A dla Ciebie Nostalgie

Obrazek

Aniu (anabuko1)! ;:196 Pysznogłówkę?

Obrazek

Majeczko (majka411)! Coral Palace jeszcze bardziej podoba mi się na żywo i nie żałuję, że ja sobie zmówiłam. A Sweet Pretty ;:167

Obrazek

Sławku (slanka flora)! Wiesz, że fotografowanie natury to moja kolejna pasja. Niekiedy coś się uda... To może powtórka (ale tylko obiektu, bo zdjęcie jest świeżutkie)?

Obrazek

Dosiu (Dobrosia)! Oj teren nie jest łatwy. Wsadzenie czegokolwiek łączy się z wykopaniem mnóstwa kamieni i koniecznością uzupełnienia ziemi. Ale radzić sobie trzeba... Szpaler z funkii przed domem już nie istnieje. Było tam dla nich za słonecznie i pod koniec lata nie wyglądały dobrze. A to w końcu reprezentacyjne miejsce zaraz obok wejścia. teraz hosty rosną z żurawkami koło ogrodzenia, bo tam jest cień. Wyglądają także pięknie. Zresztą zaraz obok zeszłorocznego szpaleru liliowcowo - paprociowego. Teraz posadziłam liliowce między małe iglaki i piwonię, a potem połączyłam 2 rabaty, które były obok. I wygląda to tak:

Obrazek

Dla Ciebie dodatkowo Stephanie Baronin zu Guttenberg. Jestem nią oczarowana :D

Obrazek

Teresko (tesia39)! Będziesz zadowolona z powojników. Nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu.
Podobnie jak bez floksów

Obrazek

Agnieszko (Kochammmkwiaty)! I ja nie wyobrażam sobie ogrodu bez tej całej różnorodności. Dla Ciebie chwalona przez Majeczkę (moją guru różaną) Coral Palace

Obrazek

Danusiu (danutab)! Nie wiem dlaczego, ale myślałam, że Purpurea Plena Elegans ma duże kwiaty. Teraz już wiem, że nie, bo i moje się rozwinęły. Ale i tak niezwykle mi się podoba. Dla miłej odmiany mieniąca się kolorami róża Watykan

Obrazek

Lineto! Cieszę się, że Ci się u mnie podoba ;:196 Ta mała paproć mnie każdorazowo rozczula. Jest zwyczajnie słodka. Jak się nazywa? Nie wiem. Podobnie jak Satin Haze

Obrazek

Gosiu (MaGorzatka)! Zgadzam się w pełni, że Little Kiss jest śliczna. U Rozanki kupiłam i inne, ale nie każda urosła tak ładnie. Np. ta. Jest jakaś karłowata ;:oj Ale nadal ładna...

Obrazek

Jurku (semper)! ;:196 Jestem pedantką i w bałaganie nie umiem odpoczywać. Ale to nie zawsze jest zaleta... Dla Ciebie błękitna, jak dzisiejsze niebo, ostróżka

Obrazek

Alu (a_nie)! Zdjęcia reklamowe często są przekłamane. Ja staram się wiernie oddawać rzeczywistość i nie poprawiam swoich zdjęć... Po co poprawiać coś co samo w sobie jest piękne? Przetacznik z maruną :D

Obrazek

Aniu (AnaAN)! To Mamma Mia :D Kupiłam ostanio dwie nowe, ale bez nazw. Nie szkodzi są śliczne.... A i cena była atrakcyjna (6zł).

Obrazek

Obrazek

Milenko (Mandragora)! Budleje szybko rosną. Dwa lata temu były tak małe, że panowie od płotu je zdeptali ;:oj Dziś mają przeszło 3 metry... Widziałaś, ale pokażę jeszcze raz

Obrazek

I dla Ciebie jeszcze Okami

Obrazek

Mariolu (kropelka)! Oj zmienił się... Dobrze, że mam zdjęcia, bo sama bym nie uwierzyła. W podziękowaniu za docenienie mojej pracy hortensja ogrodowa. Jestem dumna, że kwitnie, a do tego na niebiesko (nawóz!)

Obrazek

Ewo (ewa w)! Córka nie bardzo. Kiedyś więcej chciała mi pomagać, ale wierzę, że z czasem to się zmieni. Najśmieszniejsze jest to, że bardzo chętnie pomaga mi natomiast jej chłopak. Śmieję się, że kupię mu sztychówkę na imieniny :;230 Dla Ciebie mój nowy nabytek. Pięknie pachnie...

Obrazek

Michale (Darmokot)! Najważniejsze, że jesteś. Każdy gość bardzo mnie cieszy :tan Kolekcjonowanie.... U mnie i róże, jeżówki, floksy, irysy, ostróżki, ale i szałwie występują w kilku, kilkunastu a nawet kilkudziesięciu odmianach. Nie muszę się decydować, bo miejsca jak widać mam dość... Na razie! Rozchodników też mam kilka

Obrazek

Ewo (ewa_tuli)! Dziękuję werbeną hastata

Obrazek

Elu (ElleBelle)! Cieszę się, że znowu jesteś w domu. Wierzę, że pokonasz choróbsko. Floksy to kwiaty i mojego dzieciństwa. Tylko wówczas ich nie doceniałam. Vanille Fraise poznałam na forum i bardzo chciałam mieć. Jak Ty :D A zaczęłam od Wim's Red

Obrazek

Aniu (asta6265)! I ja kocham liliowce. Znowu dokupiłam nowe. Ale dla Ciebie stara odmiana - liliowiec rdzawy. Czyż nie jest piękny?

Obrazek

Aguniu (aguniada)! Faktycznie tygrysówki są nieziemskie. Szkoda, że mają tak nietrwały kwiat, ale cóż: coś za coś. A wykopanie ich to nie problem, więc kup znowu. Nie wiem, czy masz, ale Pink Anabelle też jest warta grzechu

Obrazek

Jolu (jola1010)! Rozgość się :D Zapewniam Cię, że zdjęć będzie mnóstwo... Dla Ciebie prawdziwa królowa - Kronenberg

Obrazek

Aniu (anym)! U mnie raczej nie ma kompozycji, tylko improwizacje. Ale jak Ci się podoba, to na zachętę nieco fikuśna Papageno

Obrazek

Reniu (reniulek)! Fajnie, że jesteś. Trochę pracy wykonałam, a tyle jeszcze przede mną... Ale dam radę :uszy Dla Ciebie mam Westerplatte

Obrazek

A dla wszystkich skrytoczytaczy mój subtelny, choć jeszcze malutki tamaryszek :D

Obrazek

Miłej niedzieli kochani ;:196
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Uwielbiam takie fotki :wit
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Piękne zdjęcia.
A dużego terenu do zagospodarowania trochę zazdroszczę, chociaż zdaję sobie sprawę, ile pracy musisz w niego włożyć. Świetnie będzie zobaczyć te same świeże teraz nasadzenia na przykład za rok. Koniecznie pokazuj zdjęcia, bo to bardzo ciekawe. Masz konkretną wizję swojego ogrodu i do niej zmierzasz, to imponujące.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Aniu, cudowne fotki przepięknych roślinek ;:138 ;:138
Bardzo mi się podoba dokumentacja tworzenia ogrodu, a jeszcze tyle zmian Cię czeka bo jak widać areał masz pokaźny. ;:215
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Wiesz, Sweety, u mnie jak na razie mieszanka okazała się znów być mieszanką tygrysówek czerwonych z czerwonymi tygrysówkami. Już chyba połowa zakwitła i wszystkie jednakowe. W zeszłym roku miałem więcej szczęścia, niestety nie udało mi się przechować cebul przez zimę.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32

Post »

Przepiękne zdjęcia wszelakiego kwiecia!! ;:oj Aniu
Cudowne królowe kwiatów - ech ta Nostalgia.... ;:196

Lilowce... ech... czarujący!!
A Leonardo da Vinci zachwyca swoją barwą...

Masz spory kawałek ogrodu do obrobienia...

Czapuś Okami śliczniutki ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu tyle pięknych roślin u Ciebie, a jak obsadzisz tą skarpę to będziesz wklejać po 100 zdjęć, a my się będziemy rozkoszować! Chyba ludzie niektórzy ulegają modom, bo sąsiedzi kupili sobie nowego psa oczywiście grzywacza od razu pomyślałam o Twoim biednym piesku jak trafił do Ciebie, bo moi sąsiedzi co chwile kupują nowego psa a poprzednie jakoś dziwnie znikają.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”