Sylwekw zakłada ogród
Chyba wolę rozsadzić - cieszy gdy rośliny odpłacają się za starania dobrym wzrostem więc szkoda mi ich przycinać.Sylweste pisze:Ten narożnik prezentuje się bardzo fajniejesienią rozsadzaj, albo przycinaj
to moja metoda
też wcześniej nie mogłem zobaczyć fotek i nie wiem dlaczego
Ten na przodzie całkiem mnie zaskoczył - miał być takim mniejszym pierwszym planem a tymczasem zdominował swoimi rozmiarami cały kącik (o ile miałem dobrze zanotowane to jest Cyprysik Groszkowy odm. Nitkowata - Chamaecyparis pis. Filifera Aurea.
-
- 1000p
- Od: 9 sie 2008, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Sylwek, piękny ogród i moje ulubione roślinki, czyli perukowce:)
Co do tego płozińca na przodzie to nie jest groszkowy Filifera Aurea, przesadzaj jeśli tylko masz gdzie... Ja też go mam i on rośnie jak szalony, jego średnica może dochodzić do 3 m. Mnie też czeka właśnie jego przesadzanie:)
Co do tego płozińca na przodzie to nie jest groszkowy Filifera Aurea, przesadzaj jeśli tylko masz gdzie... Ja też go mam i on rośnie jak szalony, jego średnica może dochodzić do 3 m. Mnie też czeka właśnie jego przesadzanie:)
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Tak masz rację - teraz zweryfikowałem (przyjrzałem się w książce) to nie może być groszkowy, a do przesadzenia pójdzie na pewno (następna wizyta w ogrodzie w październiku).
No ale perukowce za jakiś czas pewnie tez trzeba będzie przesadzić (albo przycinać) - wiem, że pisze się iż perukowców nie należy przycinać ale czytałem też u osób którzy je jednak przycinali, że całkiem dobrze im to robi
Genia ... dziękuję za miłe słowa ale ten ogród to dopiero początki a i zdjęć też jeszcze trochę do pokazania zostało.
No ale perukowce za jakiś czas pewnie tez trzeba będzie przesadzić (albo przycinać) - wiem, że pisze się iż perukowców nie należy przycinać ale czytałem też u osób którzy je jednak przycinali, że całkiem dobrze im to robi

Genia ... dziękuję za miłe słowa ale ten ogród to dopiero początki a i zdjęć też jeszcze trochę do pokazania zostało.
Sylweste ... do tej pomyłki już się przyznałem powyżej 
A teraz dwa "zdjątka" takie trochę sentymentalne.
Nasza córka i sosna.
To nasza starsza córka w 2007 roku a na drugim zdjęciu w tym, tj 2009.
Ta sosna rosła sobie na naszej działce jako taka mała rodzima "choineczka" (może znajdę gdzieś zdjęcie z tamtego okresu) - około 50-70 cm. Chcieliśmy ją zachować i dlatego podczas budowy była co i rusz przesadzana w inne miejsca - kilka razy w roku - tam gdzie akurat w danym okresie budowy nie przeszkadzała. Znalazła swoje ostateczne miejsce ale niestety też coś trzeba będzie z nią zrobić
bo już zaczyna blokować przejście obok garażu do tylnej części ogrodu.

A teraz dwa "zdjątka" takie trochę sentymentalne.
Nasza córka i sosna.
To nasza starsza córka w 2007 roku a na drugim zdjęciu w tym, tj 2009.
Ta sosna rosła sobie na naszej działce jako taka mała rodzima "choineczka" (może znajdę gdzieś zdjęcie z tamtego okresu) - około 50-70 cm. Chcieliśmy ją zachować i dlatego podczas budowy była co i rusz przesadzana w inne miejsca - kilka razy w roku - tam gdzie akurat w danym okresie budowy nie przeszkadzała. Znalazła swoje ostateczne miejsce ale niestety też coś trzeba będzie z nią zrobić

-
- 1000p
- Od: 9 sie 2008, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja bym sobie dał ręke obciąć, że to sosna.
ogródeczek
storczyki
storczyki
O rany no widzicie jaki ze mnie ogrodnik
..... szczerze powiedziawszy to się nigdy nie zastanawiałem i nigdy nawet nie pokusiłem aby spróbować rozpoznać.
W tej sytuacji zmieniam opis przy powyższych zdjęciach - zaminiejąc "świerk" na sosnę
. dziękuje bardzo, że tak szybko zareagowaliście - to jeszcze zmiany są możliwe.
Następny mój post to będzie seria iglaków z mojego ogrodu .... to już czuję ile tam błędów będzie - choć w tym przypadku (kupowanych) to przynajmniej spisuję z etykiet i o ile po czasie nie pomylę która etykieta była przy którym to powinno być poprawnie

W tej sytuacji zmieniam opis przy powyższych zdjęciach - zaminiejąc "świerk" na sosnę

Następny mój post to będzie seria iglaków z mojego ogrodu .... to już czuję ile tam błędów będzie - choć w tym przypadku (kupowanych) to przynajmniej spisuję z etykiet i o ile po czasie nie pomylę która etykieta była przy którym to powinno być poprawnie

Sylweste czy możesz mi coś więcej napisać o tym uszczykiwaniu albo wskazać gdzie mógłbym poczytać ??Sylweste pisze:a moja rada, by ewentualnie dołem podciąć i z następnym rokiem już go pilnować przez uszczywiwanie, ładnie się zagęści korona no chyba, że chcesz, by poszedł w górę i po kłopocie
Sylwek, znów nie widać Twoich zdjęć, a np to moje widać
dziwna sprawa
,
a co do uszczykiwania to najpowszechniejsza metoda skracania przyrostów u iglaków, znajdziesz o tym sporo na forum. Ja dodam tylko w skrócie, że wiosną kiedy sosenka będzie miała młode, jeszcze nie zdrewniałe pędy, ucinamy na pożądanej długości i zanim ładnie wykształcą się na nich igły, to zawiąże nowe pąki na przyszły rok
ja robię to zwykle w maju, no ale nie wiem jak u Ciebie postepuje wegetacja
więc tu kwestia, czy początkiem, w połowie, czy końcem maja 

a co do uszczykiwania to najpowszechniejsza metoda skracania przyrostów u iglaków, znajdziesz o tym sporo na forum. Ja dodam tylko w skrócie, że wiosną kiedy sosenka będzie miała młode, jeszcze nie zdrewniałe pędy, ucinamy na pożądanej długości i zanim ładnie wykształcą się na nich igły, to zawiąże nowe pąki na przyszły rok

No to teraz obiecanych kilka pierwszych zdjęć moich iglaczków.
Wszystkie są niestety jeszcze małe - ogród bardzo młody - ale moje oko cieszą.
Jeśli tylko pomyliłem jakieś odmiany albo gatunki to zwracajcie mi uwagę
Cyprysik groszkowy "Sungold"

Jodła górska "Compacta"

Jodła kaukaska

Jodła koreańska

Świerk pospolity odm. gniazdkowa

A tych dwóch nie znam
może ktoś podpowie
- a tak w ogóle to chyba muszę się nauczyć przynajmniej odróżniać sosnę od świerka od jodły itd. 

Będą następne iglakowe zdjęcia.
Wszystkie są niestety jeszcze małe - ogród bardzo młody - ale moje oko cieszą.
Jeśli tylko pomyliłem jakieś odmiany albo gatunki to zwracajcie mi uwagę

Cyprysik groszkowy "Sungold"

Jodła górska "Compacta"

Jodła kaukaska

Jodła koreańska

Świerk pospolity odm. gniazdkowa

A tych dwóch nie znam

Będą następne iglakowe zdjęcia.