Moje storczyki - galeria zuzulec

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agasta
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Post »

Lucynko nie wiem jak to się stało, że przegapiłam Twoje rozkwitające Eurostar. Cudny jest!
Szkoda, że nie pachnie, bo zapach ma ciekawy. Ale za to możesz wpaść do mnie i obwąchać moją cambrię :D

Co do Neluni to nie wiedziałam że ją masz :oops: Znowu gdzieś czegoś nie doczytałam :?

W sobotę wynagrodziłam sobie tą paskudną, deszczową, holenderską pogodę storczykiem :D Kupiłam dendrubium phalaenopsis o białych kwiatach, z ciekawymi, bardzo dalikatnymi przebarwieniami.

Pozdrówki ;:100
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Agatko,

Nelcię mogłaś przegapić, bo nie pisałam o niej - a może tylko wspomniałam, że dorobiłam się takiej przekwitniętej - już nie pamiętam.
ja również żałuję, że ta Cambria nie pachnie, ale przynajmniej widok jest powalający..
a co do powąchania Twojej Cambrii - to może da się coś z tym zrobić ;)
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

I dziś odsłona trzecia i ostatnia na ten moment. Moje dwa Falenopsisy, które puszczają pędy. Biały który był moją dumą, po skończonym kwitnieniu myślałam, że sobie odpocznie, gdyż podczas kwitnienia dodatkowo wypuszczał liścia teraz zabrał się za wypuszczanie całkie ładnego pędu kwiatowego .. czym bardzo mnie zaskoczył i ucieszył jednocześnie :
Obrazek

Poza tym kolejny Falenopsis ze śpiącego oczka wypuszcza pędzik ... jak widać nie warto obcinać pędów, które są zielone, bo prędzej czy później może coś z nich wyjśc ;)
Obrazek

I tak na dobry początek dnia, moja cambria w troszkę innej odsłonie:
Obrazek
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

zuzulec pisze:jak widać nie warto obcinać pędów, które są zielone, bo prędzej czy później może coś z nich wyjśc ;)
Było to właśnie wspomniane w artykule, który zeskanowałam... :D

A te kwiaty naprawdę przepiękne! Mam nadzieję, że mnie też kiedyś uda się wyhodować kwiatki...
:D
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Alu,

jeśli już mi się udało - totalnej ignorantce (może tutaj lekko przesadziłam :twisted: ) jeżeli chodzi o warunki uprawy - po prostu bardzo często traktuję je po macoszemu mając zbyt mało czasu na ich pielęgnację - to już na pewno Tobie się uda. Tylko troszkę cierpliwości... a wszystko będzie dobrze.. ;)
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Lucynko gratulacje, jesteś wspaniałą opiekunką swoich roślinek. Fotka-sepia przeurocza!!!!!
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Oj Halinko...
a ja już liczyłam, że za swój ostatni post otrzymam jakieś "baty" ;) hahahaha - ale wszystko jest jeszcze możliwe - hahahaha ;)
Dziękuję za miłe słowa..
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

zuzulec pisze: Tylko troszkę cierpliwości... a wszystko będzie dobrze.. ;)

No więc właśnie! To jest chyba najgorsze! Ja już bym chciała podlewać, nawozić, pielęgnować... a tu trzeba... czekać... :D
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Alu,

ale za to jaka będzie radość z uzyskanych efektów ... wówczas powiesz sobie, że warto było czekać ;)
Tak to już jest, że bardziej nas cieszy to, na co dłużej czekamy niż coś co mamy od razu - przekonasz się sama ..
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, mamy jeszcze jednego storczyka w takim samym kolorze, mam też białego z zielonym, identycznego ale mój ma pękające liście, masz ładną cambrie, biało-fioletową, choruje na takie połączenie kolorów ale u nas nie ma takich w sklepach.
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jovanko,

zwracam się bezpośrednio do Ciebie - może przeczytasz ten post i odpowiesz mi na takie nurtujące mnie pytanie. Chodzi mi o takie małe storczyki, pozyskane metodą in vitro, które można zakupić m.in. na Allegro, a są tam m.in. Cattleye, Falenopsisy, Vandy i inne. Zastanawia mnie to od dłuższego czasu, nie, abym była zainteresowana takim typem hodowli (od malusieńskiej roślinki - chyba nie mam na to cierpliwości), ale tak z ciekawości zauważyłam, że jest popyt na tego typu roślinki. Sprzedają je w słoiczkach, po kilka sztuk w jednym, z poplątanymi korzonkami i podobno gotowymi do wsadzenia do doniczki.
Powiedz mi proszę, czy takie roślinki w ogóle przeżyją?? zakwitną w przyszłości?? czy jest to tylko naciąganie ludzi?
Będę wdzięczna za odpowiedz. Zgłaszam się bezpośrednio do Ciebie z tym pytanirm, gdyż nie wiem, czy młodzi, niedoświadczeni storczykomaniacy będą mieli wiedzę na ten temat, a Ty zapewne spotkałaś się z tego typu historią ;)
Lucyna
Moje storczyki ...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:P :P :P :P :P

Wszystkie posty czytam w naszym dziale :P ,więc nic mi prawie :wink: nie umknie ;:95 .

Lucynko!
W temacie siewek pozwolisz ,ze powiem na skróty:
-Są one ponad moje zainteresowania ----> chyba .... do końca :przy nich bym się zestarzała :;230
-oczekiwanie na kwitnienie ---->to nawet 10 lat w zależności od grupy ;:211
-To są rośliny hodowane w sterylnych warunkach----> jeden niewłaściwy manewr i koniec roślin ;:24
-Konieczne jest stworzenie super żłobka , a tym samym warunków temperatury,oświetlenia,przewiewu,wilgoci.Reżim totalny ;:163
-Samo nie rośnie, wymaga ciągłych przesadzeń ;:36
-uzysk po latach - aż się wierzyć nie chce ,ze tak mały ;:154

Tak więc poznałaś moje zdanie.
Ale to nie oznacza wiele, ponieważ uważam ,ze jak ktoś ma możliwości i czas ,
to powinien eksperymentować i w tym zakresie.

Siewki z kultury in vitro są powszechne na świecie .Przeznaczone są głównie dla tych ,
co myślą o hodowli na większą skalę , to nieoceniony materiał wyjściowy.
Zakup jest łatwiejszy niż cokolwiek innego i często planowy------>można sobie
zamawiać z katalogu różności wg nazwy klonu ,koloru itp....wybór ,że głowa boli.

Na *flaszki* to się kupuje -via samolocik np.Tajlandia -i już w domu masz.
Tysiące flaszek , jak czytam , wędruje z jednego końca świata na drugi.
To są osiągnięcia technologii ;:63 ,która pozwoliła uchronić zasoby naturalnych storczyków na świecie.
Wspaniała robota.

Temat jest dość poważny,ciekawy.
Tak przewiduję, że kiedyś uda mi sie dokończyć opracowanie w tym zakresie ;:95 .
i wtedy będzie instruktażem.
Już może bez moich subiektywnych odczuć.Chociaż i takie powinny wyznaczać drogę ku........przyszłości.

serdeczności J ;:59 VANKA
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jovanko,

bardzo Ci dziękuję za informacje. Tak jakoś mi ten temat siedział w głowie aż postanowiłam zapytać... aby zaspokoić ciekawość. I już mam spokój w główce - mogę jechać na wykłady i skupić się na socjologii i filozofii - :;230 :;230 :;230
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zgodnie z wcześniejszymi obietnicami - dziś załączę coś nowego ;) Przeglądając wątki takich jak jak - pozytywnie zakręconych na punkcie storczyków zauroczyłam się Ludisią ... słodko nazywaną przez Józefa Ludwisią ;)
Każdy nowy storczyk trafiający do mojego domu poprawia mi humor ... i tym razem, gdy tylko spojrzę na Ludisię od razu uśmiech mam na twarzy .. jestem pod tak ogromnym wrażeniem :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Razem z Ludisią trafił do mnie zdechlaczek Falenopsis - zobaczę co z niego będzie. Jak to mówią - darowanemu koniowi .. itd... ;) - więc przyjęłam go na parapet jakby był tym wyjątkowym ... bo kto wie, zapewne za jakiś czas będzie. Na razie to wygląda niezbyt ciekawie:
Obrazek

I jeszcze na zakończenie Cambria w pełnej odsłonie:
Obrazek
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Sliczne storczyki! ;:215 Ten ostatni, cambria, chyba taki sam lub bardzo podobny do mojego! :D a ten "pręgowany", nawet bez kwiatów jest piękny! Bardzo oryginalne listki! Myślę, że wkrótce, jak tylko otworzą się kwiaty, zamieścisz zdjęcia! Bardzo jestem ciekawa jak kwitnie. ;:173 A ten zdechlaczek, wcale nie taki zdechlaczek! :lol: Widziałaś moje zdechlaczki... :wink: :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”