Opowieści z mchu i paproci

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p
Od: 21 cze 2006, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Opowieści z mchu i paproci

Post »

Dziękuję Maniolku za wsparcie :)
Nie zarzekam się , że nigdy , przenigdy mięsa do ust już nie wezmę, ale będę się starała.
Pisałeś , że powinnam strzelić parę fotek moich podopiecznych. Oto one , z zeszłego roku -koniec kwietnia 2018 wtedy zaczynałam. pszczółki już przywiezione z Barlinka w swoich dwóch domkach :) Ogródek od tamtej pory w totalnym remoncie jeszcze nie zakonczonym.

Obrazek

Nie dawałam fotek bo nie ma się czym pochwalić , ogólny rozpierdziel. Walkę zaczęliśmy od winobluszczu , ktory pędami zasłaniającymi całkiem ziemię i grubymi już na dwa palce porastał cały teren żmudne wyrywanie, siedzenie, ciecie na drobne kawałki , suszenie i palenie , potem karczowanie niepotrzebnych iglaków
ot takie tam wspominki.
Obrazek
Psina żywo zainteresowana. Wszystko musiała obwąchać , wsadzała nos do wylotka, ale pszczoły nie pozwalały sobie na takiego intruza. Użądliły ją w ten ciekawski nos i odtąd moja sunia już wiedziała z kim ma do czynienia. Przemyka sie chyłkiem , sporym łukiem :;230
Na działce! - PEŁNY ODLOT
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

A tak prezentuje się mój nowy regał do doświetlania roślin. W całości zainspirowany i wykonany pod kierunkiem Zibiego ;:196 Panoramicznie.....

Obrazek

i w detalach. Pieknie wzeszły pelargonie i petunie już zczyna być widać.
na tę porę roku królują oczywiście siwki cann

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

Kolejny piękny , słoneczny dzionek w moim mieście. Zimno, ale gdy świeci słońce nikt o tym nie myśli. Ptakom wydaje sie , że już czas rozpoczynać zaloty, drą się w niebogłosy , słyszałam piękny śpiew zięby, naprawdę cieplej na sercu się robi :)
https://www.youtube.com/watch?v=xyrNSMQQ-ws
maluchy pod lampami też nabierają sił i mocy , zaczynają wyglądac jak zielony dywanik.
tak wygląda lantana stojąca pod świetłem lamp

Obrazek

z łysych gałazek po ok. miesiacu. ma przepiękną soczystą zieleń
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Ewa widzę szalejesz :) ile wysiewów ;:oj pięknie, wszystko ładnie przygotowane, doświetlane ;:333
Ule na full wypasie, nowiutkie sztuki, bardzo ładne.
Fakt pogoda u nas dopisuje słonko jak świeci to całkiem przyjemnie się robi :)
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

Mariuszu ! poprosiłam jedną z naszych forumowych koleżanek o kilka nasion cann, chciałam spróbować wysiewu. Dotąd nie wiedzialam, że można w ciągu jednego sezonu dojść od nasionka do pięknie kwitnącej,olbrzymiej rośliny. Zamiast kilku dostałam trzy spore torebki nasion, cóż było robić? A skoro już doświetlam canny to przecież trzeba miejsce wykorzystać :uszy . No i jakoś lżej tę końcówkę zimy znieść kiedy już coś ,,rwie" sie do życia i zieleni :) ;:108
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie źle Ewa , trzy pasieki, własny miód. Też dziwię się że na działkach nie można trzymać uli, za to os jest pod dostatkiem, one też żądlą i chociaż jestem mega uczulona nie odizoluję się od przyrody. Też uważam że pasieki w miastzch to dobry pomysł. Wieś zdrowa i naturalna to już tylko bardzo odległe wspomnienie. Piękne masz siewki. Ja zacznę siać w połowie lutego.
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

Witaj Danusiu! Bardzo Ci dziękuję za wizytę. Masz świętą rację co do tego , że sami jesteśmy częścią przyrody i nie odizolujemy się od niej nawet gdybyśmy próbowali . Co do os to ich jad jest znacznie silniejszy niż pszczeli ja po 2-3 użądleniach os puchnę i gorączkuję . Użądlenia pszczół są dla mnie dużo mniej niemiłe, zresztą zawsze moje podopieczne usprawiedliwiam i rozumiem , że bronią swojego . Pszczoła, która leci po nektar albo pyłek nie interesuje się człowiekiem,nie napada na niego ona jest zbieraczką, ma swoją misję do wykonania, trzeba wykarmić młode i zrobić zapasy dla kolejnych pokoleń , sama spracowana (pszczoły nawet nie śpią) po około 40 dniach umiera poza ulem żeby swoim siostrom nie sprawiać kłopotu. Natomiast korzyści dla nas działkowiczów są niebotyczne . Liczy się, że wzrost plonów to około 70 %. Ale ludzie boją się samego brzęczenia kiedy widzą rój na drzewie reagują paniką . Bywa, że pszczoły powiszą kilka godzin i odlecą , też wtedy mają co innego w głowie, szukają nowego domu i w czasie kiedy tak wiszą, zwiadowczynie oblatują okolicę i szukają nowego lokum. Jeśli się ich nie drażni, nie rzuca w rój kamieniami , nie zgania , one nic nie zrobią . Tak jak hoduje sie nowe odmiany roślin tak i pszczelarze dbają o to by nowe rasy pszczół były bardziej miodne, żeby nie były rojliwe i przede wszystkim by były łagodne. Pszczelarze to nie masochiści chcą pracować w spokoju. Myślę, że trzeba wyciszać przy pszczołach emocje strachu a zwłaszcza wrogości. Musimy pamiętać, że nasze emocje to reakcje chemiczne, hormonalne, pszczoły je wyczuwają i taki właśnie chemiczny język od nas odbierają :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Ewciu ale zaszalałaś z siewem ... toż to produkcja na dużą skalę i jaka profesjonalna brawo !!!
Canny od wielu lat uprawiam , raz mniej a innym więcej odmian ale nigdy nie kusiło mnie z nasion, kibicuję Twoim siewkom.
Co do pasiek na działkach to zdania sa podzielone. W razie ukąszenia dojazd pogotowia do działek utrudniony, a jad szybko działa. Już miałam duże problemy z mężem po ukąszeniu ( twarz-okolice oka). Całe szczęście, że wszystko dobrze się skończyło.
Pszczoły sa pożyteczne dlatego od wielu lat mam murarki i jest ok.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

Wiesz Krysiu, zawsze marzyłam o własnej rozsadzie , ale warunki parapetowe umożliwiają siewy znacznie później, więc wreszcie się zebrałam w sobie i postanowiłam dzialać inaczej. To co rośnie bardzo mnie cieszy. Moje siewki pacioreczników nie próżnują. Mus będzie myśleć o przesiedleniu do większych domków .

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pelargonie szykują się do czwartego listka

Obrazek

petuniom niestety jeszcze trochę brakuje do pikowania
Obrazek

a z wysiewem lobelii mogłam też wcześniej , bo dopiero wschodzą, ale i tak mnie cieszą
Obrazek

Jednym słowem wiosna u mnie taka trochę inaczej , ale zawsze , bo budzi sie życie . Teraz jeszcze muszę wysadzić do pędzenia stare karpy cann i chyba trzeba już i przy caliach coś pogrzebać . No i na działkę też pojadę na dniach oczyszćić szklarenkę i posiać rzodkiewkę. W przydomowym ogródku są jednak jakieś oznaki wiosny. Moja kalinka

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

Gratuluję pomysłu na regał doświetlający i pięknych siewek. Zwłaszcza kanny robią wrażenie ;:oj
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

Ulu ! Dzięki za odwiedzinki i pochlebną opinię. Pomysł na regał niestety nie jest mój, zgapiłam od Zibiego, profesjonalisty :), nawet zrobiłam takie same wymiary jak jego, ale to dla mnie rownież dobry rozmiar. Pod świetlówkami roślinki rosną jak szalone , widać jasno,że to właśnie światło pobudza je do życia .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Niezła produkcja u Ciebie ;:oj trzymam kciuki, niech wszystko ładnie rośnie ;:333
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

Witaj Natalko u mnie , dziękuję za wizytę i życzenia , przydadzą się na pewno ;) ;:168
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

A w Gorzowie wiosna na całego . Krokusy kwitną , pszczoły pracują jak by był conajmniej kwiecień, a ja drżę na myśl co będzie jak przyjdzie jeszcze poważne ochłodzenie. Przecież to dopiero luty .....
Chciałam dołaczyć zdjecia , ale fotosik dzisiaj oszałał i podaje , że mają zły format choć dotychczas był ten sam. Czy też macie takie problemy? Co z tym zrobić ?
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Ewa to mamy podobny klimat. Ja jużpomidory wysiałam, dziś zauważyłam pierwsze siewki nad ziemią.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”