Kaktusy, sukulenty i inne - ROSARITA
- phoebs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusy, sukulenty i inne - ROSARITA
Śliczne, moje astro kwitło na żółto 

najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Dzięki wszystkim za miłe słowa. Staram się robić coraz to lesze ujęcia. Dzięki kaktusom i innym kwiatom mogę się trochę pouczyć. Nie zawsze wychodzi, no ale człowiek się uczy na próbach i błędach.
Powiem ci Aniu, że nie wiem czemu te zdjęcie tak wyszło
Niby wszystko ok - na zdjęciu widać, że kaktus zieloniutki a kwiatek na drugi dzień od kwitnięcia, bez słońca wyszedł mi tak jasno. Jak zajrzysz o stronę wstecz to widać jaki był żółciutki na samym początku.
Zdjęcia z żółtym kwiatkiem są robione w pełnym słońcu a to już po zachodzie widać wyraźnie, że kwiatek ma inną barwę. Mam pierwszy raz takiego kaktusa więc nie powiem ci czy to naturalne czy nie. 

Powiem ci Aniu, że nie wiem czemu te zdjęcie tak wyszło

- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
przeglądałem Twój wątek i mnie oświeciło

Ale genialny! Jaki ma kolor korpus tego kaktusa? Taki jak wyszedł na zdjęciu? Na prawdę super wygląda!!!
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Ładne zdjęcia kwiatów kaktusów po burzy.
Czy ten kwiat astro od początku był taki jasny,prawie biały ?
Czy ten kwiat astro od początku był taki jasny,prawie biały ?
- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
ejacek pisze:przeglądałem Twój wątek i mnie oświeciło![]()
![]()
![]()
, skoro to kaktus z importu jak piszesz dalej to ta dziura zamiast mankament to może być super bonus
bo tam mogą być nasiona o ile już roślina ich nie wypchnęła .Dziura jest dośc nisko więc roslina musiała kwitnąć dawno temu , może jest pusta a może coś zostało , o ile oczywiście nie jest to zwykłe uszkodzenie mechaniczne , ale obserwuj to i miejsce u podstawy rosliny przy dziurze, bo maluchy lubią wyrastać przy roślinie matecznej.
Mnie się wydaje (to tylko moje zdanie oczywiście), że będzie to uszkodzenie mechaniczne, z rosarita pisałem na PW i wiem, że moja pelcyfora była z tego samego źródła (ten jeden kaktus tylko z tego źródła niestety nie przetrwał u mnie pozostałe są w super kondycji) , niestety trafiła do mnie po 5 dniach od wysyłki i niestety nie przetrwała była też bardzo przesuszona w środku prawie wyschnięta więc nawet nie powiodła się próba zaszczepienia chociaż kawałka.
Myśle, że najbliżej prawdy jest Mariusz. Dziura się nie powiększa tylko chyba nawet i zarasta, nic tam nie wyrasta i nic więcej nie widać. Będę ją obserwować, ale też myślę, że to jakieś mechaniczne uszkodzenia przy transporcie.chaveiro pisze:
przeglądałem Twój wątek i mnie oświeciło![]()
![]()
![]()
, skoro to kaktus z importu jak piszesz dalej to ta dziura zamiast mankament to może być super bonus
bo tam mogą być nasiona o ile już roślina ich nie wypchnęła .Dziura jest dośc nisko więc roslina musiała kwitnąć dawno temu , może jest pusta a może coś zostało , o ile oczywiście nie jest to zwykłe uszkodzenie mechaniczne , ale obserwuj to i miejsce u podstawy rosliny przy dziurze, bo maluchy lubią wyrastać przy roślinie matecznej.
Mnie się wydaje (to tylko moje zdanie oczywiście), że będzie to uszkodzenie mechaniczne, z rosarita pisałem na PW i wiem, że moja pelcyfora była z tego samego źródła (ten jeden kaktus tylko z tego źródła niestety nie przetrwał u mnie pozostałe są w super kondycji) , niestety trafiła do mnie po 5 dniach od wysyłki i niestety nie przetrwała była też bardzo przesuszona w środku prawie wyschnięta więc nawet nie powiodła się próba zaszczepienia chociaż kawałka.
maryjan13 - Astro tak wyglądało wieczorem. Nie pamiętam już, ale to może efekt przy przekwitaniu, bo chyba tylko kilka godz. miał kwiatka. Widzę, że jeszcze ma pączki więc będę mogła sprawdzić czy tak samo się z nim stanie kolejnym razem.
Paula1984 - to gymno tak właśnie wygląda jak na zdjęciu. Nie jest zielony jak większość kaktusów tylko taki szaro brązowy a to jego kwitnienie.

A to mój Echinopsis. Niestety nie udało mi się zrobić w pełni kwitnienia

- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
nie będę mówił że jestem tego definitywnie pewien, ale myślę że to dziura po nasionach, nasiona mogą tam przebywać kilka lat o ile nie zostały wydobyte np szpilkąMyśle, że najbliżej prawdy jest Mariusz. Dziura się nie powiększa tylko chyba nawet i zarasta, nic tam nie wyrasta i nic więcej nie widać. Będę ją obserwować, ale też myślę, że to jakieś mechaniczne uszkodzenia przy transporcie.
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gymuś cudowny 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wydaje mi się, że kolor kwiatu jest mocno przekłamany. Sądzę to po nienaturalnym kolorze naskórka korpusu.
Ale i tak ładny.
Ale i tak ładny.

-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Dla mnie to kolorek śliczny,bo moje Baldianum,to same w kolorze czerwonym
poz.Leszek

poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2