Kaktusy, sukulenty i inne - ROSARITA

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
phoebs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2008, o 01:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusy, sukulenty i inne - ROSARITA

Post »

Śliczne, moje astro kwitło na żółto :roll:
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Kontakt:

Post »

Dzięki wszystkim za miłe słowa. Staram się robić coraz to lesze ujęcia. Dzięki kaktusom i innym kwiatom mogę się trochę pouczyć. Nie zawsze wychodzi, no ale człowiek się uczy na próbach i błędach. :D

Powiem ci Aniu, że nie wiem czemu te zdjęcie tak wyszło ;:131 Niby wszystko ok - na zdjęciu widać, że kaktus zieloniutki a kwiatek na drugi dzień od kwitnięcia, bez słońca wyszedł mi tak jasno. Jak zajrzysz o stronę wstecz to widać jaki był żółciutki na samym początku. :D Zdjęcia z żółtym kwiatkiem są robione w pełnym słońcu a to już po zachodzie widać wyraźnie, że kwiatek ma inną barwę. Mam pierwszy raz takiego kaktusa więc nie powiem ci czy to naturalne czy nie. ;:131
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Kontakt:

Post »

A to gymnocalycium michanovichii niedługo mam nadzieje, że zakwitnie. :D

Obrazek
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

rosarita pisze:Jakiś czas temu kupiłam sobie na allegrooo pelecyphorę aselliformis i zauważyłam, że w połowie jest ciemno szara to jeszcze maluszek ma dziurę. :cry:
Czy to mu nie zaszkodzi i nie zgnije? Strasznie się martwię o niego.
Dodam, że trzymam go w szklarni, blisko świeżego powietrza w półcieniu.

Obrazek
przeglądałem Twój wątek i mnie oświeciło :idea: :idea: :idea: ;:oj , skoro to kaktus z importu jak piszesz dalej to ta dziura zamiast mankament to może być super bonus :!: bo tam mogą być nasiona o ile już roślina ich nie wypchnęła .Dziura jest dośc nisko więc roslina musiała kwitnąć dawno temu , może jest pusta a może coś zostało , o ile oczywiście nie jest to zwykłe uszkodzenie mechaniczne , ale obserwuj to i miejsce u podstawy rosliny przy dziurze, bo maluchy lubią wyrastać przy roślinie matecznej.
Paula1984
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 12:49

Post »

rosarita pisze: Obrazek
Ale genialny! Jaki ma kolor korpus tego kaktusa? Taki jak wyszedł na zdjęciu? Na prawdę super wygląda!!!
Pozdrawiam, .Paula. ;:3

Zobacz moje kaktusy
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Ładne zdjęcia kwiatów kaktusów po burzy.
Czy ten kwiat astro od początku był taki jasny,prawie biały ?
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08

Post »

ejacek pisze:
rosarita pisze:Jakiś czas temu kupiłam sobie na allegrooo pelecyphorę aselliformis i zauważyłam, że w połowie jest ciemno szara to jeszcze maluszek ma dziurę. :cry:
Czy to mu nie zaszkodzi i nie zgnije? Strasznie się martwię o niego.
Dodam, że trzymam go w szklarni, blisko świeżego powietrza w półcieniu.

Obrazek
przeglądałem Twój wątek i mnie oświeciło :idea: :idea: :idea: ;:oj , skoro to kaktus z importu jak piszesz dalej to ta dziura zamiast mankament to może być super bonus :!: bo tam mogą być nasiona o ile już roślina ich nie wypchnęła .Dziura jest dośc nisko więc roslina musiała kwitnąć dawno temu , może jest pusta a może coś zostało , o ile oczywiście nie jest to zwykłe uszkodzenie mechaniczne , ale obserwuj to i miejsce u podstawy rosliny przy dziurze, bo maluchy lubią wyrastać przy roślinie matecznej.

Mnie się wydaje (to tylko moje zdanie oczywiście), że będzie to uszkodzenie mechaniczne, z rosarita pisałem na PW i wiem, że moja pelcyfora była z tego samego źródła (ten jeden kaktus tylko z tego źródła niestety nie przetrwał u mnie pozostałe są w super kondycji) , niestety trafiła do mnie po 5 dniach od wysyłki i niestety nie przetrwała była też bardzo przesuszona w środku prawie wyschnięta więc nawet nie powiodła się próba zaszczepienia chociaż kawałka.
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Kontakt:

Post »

chaveiro pisze:

Mnie się wydaje (to tylko moje zdanie oczywiście), że będzie to uszkodzenie mechaniczne, z rosarita pisałem na PW i wiem, że moja pelcyfora była z tego samego źródła (ten jeden kaktus tylko z tego źródła niestety nie przetrwał u mnie pozostałe są w super kondycji) , niestety trafiła do mnie po 5 dniach od wysyłki i niestety nie przetrwała była też bardzo przesuszona w środku prawie wyschnięta więc nawet nie powiodła się próba zaszczepienia chociaż kawałka.
Myśle, że najbliżej prawdy jest Mariusz. Dziura się nie powiększa tylko chyba nawet i zarasta, nic tam nie wyrasta i nic więcej nie widać. Będę ją obserwować, ale też myślę, że to jakieś mechaniczne uszkodzenia przy transporcie.

maryjan13 - Astro tak wyglądało wieczorem. Nie pamiętam już, ale to może efekt przy przekwitaniu, bo chyba tylko kilka godz. miał kwiatka. Widzę, że jeszcze ma pączki więc będę mogła sprawdzić czy tak samo się z nim stanie kolejnym razem.

Paula1984 - to gymno tak właśnie wygląda jak na zdjęciu. Nie jest zielony jak większość kaktusów tylko taki szaro brązowy a to jego kwitnienie. :)

Obrazek Obrazek

A to mój Echinopsis. Niestety nie udało mi się zrobić w pełni kwitnienia :(

Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Myśle, że najbliżej prawdy jest Mariusz. Dziura się nie powiększa tylko chyba nawet i zarasta, nic tam nie wyrasta i nic więcej nie widać. Będę ją obserwować, ale też myślę, że to jakieś mechaniczne uszkodzenia przy transporcie.
nie będę mówił że jestem tego definitywnie pewien, ale myślę że to dziura po nasionach, nasiona mogą tam przebywać kilka lat o ile nie zostały wydobyte np szpilką
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Kontakt:

Post »

Różowe Gymno... baldanium

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Gymuś cudowny ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wydaje mi się, że kolor kwiatu jest mocno przekłamany. Sądzę to po nienaturalnym kolorze naskórka korpusu.
Ale i tak ładny. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Dla mnie to kolorek śliczny,bo moje Baldianum,to same w kolorze czerwonym ;:108
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18

Post »

Może i przekoloryzowany, ale i tak nie umniejsza to jego wdzięku
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Kontakt:

Post »

Nie wiem, ale nic z tymi zdjęciami nie robiłam i nie mam w aparacie ustawionej opcji żeby wzmocnić kolor. Jedynie kontrast jest poprawiony - może to 'jego' wina ;P Ja tam patrząc na fotki i na real kwiatek na kaktusie to dla mnie on wygląda identycznie.

A to drugie czerwone baldanium

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”