Owszem, nawet podczas choroby może wypuścić pęd. Kwiaty jednak mogą być nieliczne i liche.
Ale nie przeznaczaj swojego falka z góry na straty! To że był tani, nie znaczy, że jest chory!!!
Ja większośc moich storczyków kupuję na promocjach. Te ostatnie nabytki w postach powyżej w 100 % z nich pochodzą. Nie oznacza to jednak, że są gorsze od tych drogich. Tańszy lub kupiony nawet jako przekwitnięty, odpowiednio traktowany może być piękniejszy niż drogi storczyk. Wszystko zależy od tego, jak się nim będziesz opiekować.
Ostatnio kupiłam falka z jednym kwiatem, widać że końcówki pędów były uschnięte i ucięte (ale nie drastycznie do 3 oczka - tak może ze 3 centymetry). Zaatakowały mi go wełnowce - z góry skazałam go na śmierć ;:5 Kupiłam jednak pałeczki Provado, wybiłam robale ;:44

przemyłam liście, zwiększyłam wilgotoność i chyba jest dobrze. Odwdzięczył mi się szybko - wypuścił 2 pędy ze śpiących oczek (wspominałam o nim wyżej)
Ale wracając do Twojego pytania...
Czasami zdarza się, że jeden lub dwa dolne liście uschną i odpadną - to całkiem normalne zjawisko. Niepokojącym objawem jest, gdy wszystkie liście zaczynają usychać. Jeżeli pozostałe listki sa jędrne, zielone -według mnie nie ma powodów do obaw.
Proponuje byś założyła (jak my wszyscy) w orchidarium swoją galerię. Jestem pewna, że każdy z Nas chce zobaczyć Twoje śliczności

No i będziesz miała swój własny wątek - gdy pojawi się jakiś problem, szybciutko wstawisz zdjęcie, a my podpowiemy co i jak

I nie ma się czego wstydzić czy bać. Po to juesteśmy by sobie pomagać, doradzać i wspierać w trudnych chwilach naszych storczyków

Razem tworzymy forumową, storczykomaniakową rodzinkę i baaaardzo lubimy gdy dołączają do naszego kręgu nowi (storczykowo zakręceni oczywiście

) forumowicze
Także do dzieła Elu, czekamy na zdjęcia Twoich storczyków.
Pozdrawiam