Moje storczyki - agasta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agatko, ależ on jest piękny :!: :!: :!: :!: :!:

Ty pewnie już wyzdrowiałaś ... ja natomiast właśnie zachorowałam ;:219
Awatar użytkownika
agasta
Przyjaciel Forum - silver
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Post »

Korzystając z tego, że wreszcie rozpracowałam aparat, zrobiłam dziś moim storczykom sesję zdjęciową :D

(proszę nie sugerować się datą - zapomniałam wyłączyć :oops: )
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Do tej pory mam kolorowy zawrót głowy ;:31

Pozdrawiam serdecznie,
Agata
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nigdy nie przepadałam za storczykami, ale po tym co tu zobaczyłam, chyba zmienię zdanie.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
agasta

Post »

Witaj w moim wątku!

Storczyków mam więcej, ale w chwili obecnej nie kwitną, więc nie robiłam im zdjęć.

Cieszę się, że udało mi się Ciebie przekonać do storczyków.
Cóż mogę więcej powiedzieć- życzę udanych storczykowych zakupów :D

Pozdrawiam,
Agata
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:100 Witaj Agatko
;:15 zdjęcia, a storczyki ... cuuuuuuuuuuuuuuuudo. ;:31

Troszkę Ci zazdroszczę, ale pozytywnie :wink:
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Przybyłam, zobaczyłam, osiwiałam.Tyle cudowności na jedno przedpołudnie to może źle się odbić na psychice.Masz tyle cudownych storczyków, tak pięknie o nich mówisz i jeszcze piękniej się nimi zajmujesz.Nic więc dziwnego, że tak Cię kochają i odwdzięczają się cudownym kwitnieniem.Miło mi było spędzić czas w tak doskonałym towarzystwie, osób i kwiatów.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:shock: To wszystko aktualnie KWITNIE???Agatko zazdroszczę Ci tych barw.
Piękne!!!! :D
Awatar użytkownika
agasta

Post »

Elu, witaj w moim królestwie :) (napisałabym storczykowym, ale wtedy inne kwituszki by się na mnie obraziły :lol: - a szkoda by było bo trochę ich mam)

Ciesze się, że umiliłam Ci dzień. Zaglądnij kiedyś tu jeszcze, to zobaczysz resztę jak zakwitnie. No i prawdopodobnie za jakiś czas znowu coś dokupię :D

Aktualnie biały falek - mój pierwszy, kształtuje pąki. Lada chwila będzie kwitł - mam nadzieję :D
Fioletowy jest w trakcie wypuszczania 2 pędów kwiatowych (wybił ze śpiących oczek).
Cambria pstrokatka wypuściła jakiś czas temu przyrost, rośnie jak szalony.
Dendrobium nobile - chyba nic z niego nie wyjdzie... Szkoda, bo fajny był.
2 cymbidia - ciągle rozwijają psudobulwy. Czy zakwitną, nie mam pojęcia...

Jak coś się u moich storczyków zmieni, to na pewno dam znać.

Krysiu, tak! Te na zdjęciach powyżej aktualnie kwitną :D Każdego ranka wstaję, i widzę, że u któregoś z nich otworzył się nowy pączek. Każdego dnia coraz więcej kolorków w moim domku :) Och, wspaniały widok!

Pozdrawiam serdecznie,
Agata
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Agato, dziękuję za miłe powitanie, wcześniej tylko nieśmiało zaglądałam.Ja mam 5 storczyków( wczoraj dokupiłam dwa falki), ale muszę się ich nauczyć.Rozsadziłam te które w końcu pozwoliły mi na to.Poza tym nie przywiązuję się do nich zbyt mocno, bo strata może być bolesna.Ale uroku, to ja im nie odmawiam.Uwielbiam patrzeć na ich cudowne kwiaty, takie egzotyczne, kolorowe, zaskakujące, które można podziwiać i podziwiać.
Dzięki Twoim zdjęciom, odkryty wczoraj pęd,który nie wiedziałam czym jest, okazuje się pędem kwiatowym.Duże zaskoczenie dla mnie, tym bardziej, że kupiłam go za 6,5 zł i nie wiązałam z nim wielkich nadziei.Zżółkły mu liście dolne, ale może to nie choroba, tylko wysysanie resztek pokarmu przez kwiat, przed ich odpadnięciem.Jak myślisz, czy gdyby chorował mógłby wypuścić pęd kwiatowy?
Awatar użytkownika
agasta

Post »

Owszem, nawet podczas choroby może wypuścić pęd. Kwiaty jednak mogą być nieliczne i liche.
Ale nie przeznaczaj swojego falka z góry na straty! To że był tani, nie znaczy, że jest chory!!!

Ja większośc moich storczyków kupuję na promocjach. Te ostatnie nabytki w postach powyżej w 100 % z nich pochodzą. Nie oznacza to jednak, że są gorsze od tych drogich. Tańszy lub kupiony nawet jako przekwitnięty, odpowiednio traktowany może być piękniejszy niż drogi storczyk. Wszystko zależy od tego, jak się nim będziesz opiekować.

Ostatnio kupiłam falka z jednym kwiatem, widać że końcówki pędów były uschnięte i ucięte (ale nie drastycznie do 3 oczka - tak może ze 3 centymetry). Zaatakowały mi go wełnowce - z góry skazałam go na śmierć ;:5 Kupiłam jednak pałeczki Provado, wybiłam robale ;:44 ;:214 przemyłam liście, zwiększyłam wilgotoność i chyba jest dobrze. Odwdzięczył mi się szybko - wypuścił 2 pędy ze śpiących oczek (wspominałam o nim wyżej) :D

Ale wracając do Twojego pytania...
Czasami zdarza się, że jeden lub dwa dolne liście uschną i odpadną - to całkiem normalne zjawisko. Niepokojącym objawem jest, gdy wszystkie liście zaczynają usychać. Jeżeli pozostałe listki sa jędrne, zielone -według mnie nie ma powodów do obaw.

Proponuje byś założyła (jak my wszyscy) w orchidarium swoją galerię. Jestem pewna, że każdy z Nas chce zobaczyć Twoje śliczności :D No i będziesz miała swój własny wątek - gdy pojawi się jakiś problem, szybciutko wstawisz zdjęcie, a my podpowiemy co i jak :) I nie ma się czego wstydzić czy bać. Po to juesteśmy by sobie pomagać, doradzać i wspierać w trudnych chwilach naszych storczyków :) Razem tworzymy forumową, storczykomaniakową rodzinkę i baaaardzo lubimy gdy dołączają do naszego kręgu nowi (storczykowo zakręceni oczywiście :wink: ) forumowicze ;:4

Także do dzieła Elu, czekamy na zdjęcia Twoich storczyków.

Pozdrawiam ;:100
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki za pokrzepiające słowa.A co do swojej stronki... obecnie nic nie kwitnie, a jak pisała Anya, kupione kwitnące się nie liczą, trzeba dokonać tego cudu, aby zakwitły u nas, dzięki naszym staraniom i opiece, więc muszę poczekać.Poza tym, jeśli nie przeżyją to przynajmniej nie spalę się ze wstydu. :oops:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jeśli pozwolisz, to jeszcze gościnnie zabawię u Ciebie.Wcześniej wspomniałaś o wełnowcach.Pod jedynym kwiatkiem na falku zobaczyłam właśnie takie białe, wąsate misie, to są chyba wełnowce.Były 3 - 4 sztuki i starłam je pałeczką nasączoną denaturatem.Czy oprysk jest konieczny, czy mogę poobserwować czy się jeszcze nie pojawią i wtedy ewentualnie zastosować środek o którym posałaś?
Awatar użytkownika
agasta

Post »

Witaj ponownie!

Oczywiście, że pozwolę! Goście zawsze mile widziani :D

Co do zwalczania wełnowców to specem nie jestem. Przydarzyły mi się pierwszy raz. Ale skoro potraktowałaś je denaturatem to powinno być ok. Nie była to wielka inwazja, więc wg mnie sam alkohol wystarczy. Przetrałaś wszystkie liście czy tylko miejsca, gdzie schowały się wełnowce?
Obserwuj falka uważnie, zapewnij mu optymalne warunki. Jeżeli powrócą (tfu, tfu - oby nie wróciły), to wtedy zastosujesz chemię ;:44

Kupiłam dziś miltonię. Zdjęć nie wstawiam, bo pąki jeszcze zamknięte. Jak się otworzą, to pokażę - sama jestem ciekawa jaki "wzorek" będa miały kwiaty :) Kusił mnie jeszcze jeden storczyk, ale zdecydowałam się tylko na jednego. Chociaż kto wie, może jeszcze wrócę do tego sklepu i go przygarnę :D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Myślę Agatko,że go przygarniesz w końcu :D :D :D
Awatar użytkownika
agasta

Post »

KaRo, Ty mnie nie podpuszczaj :) Jeden storczyk na tydzień w zupełności wystarczy!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”