Zanim zakwitną na balkonie i w ogrodzie .

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dorotak
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zanim zakwitną na balkonie i w ogrodzie .

Post »

szczytnica38 pisze:Dawno mnie tu nie było, roślinki cały czas rosną i coraz więcej z nich zakwita; kropliki w różnych kolorach: Obrazek Obrazek
Żywe kolory nemezji SUNSATIA: Obrazek
mocno kontrastowe kolory kwiatu pelargonii wiszącej: Obrazek

Pierwsze zakwitające surfinie: Obrazek Obrazek
Obrazek
Jakie piękne az nie do wiary że to tego roczne ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

kasia82 pisze:BozenkaA rozumiem że na zimę wykopuje, dziele na sadzonki, przechowuje w piwnicy i za rok mam nowe i więcej? :heja
Kasiu trochę nie tak. :D
Ja robię tak. W sierpniu wyszukuję na pelargoniach nowych odrostów, długości kilku centymetrów z kilkoma listkami. Odrywam z "piętką", obrywam listki rosnące nisko i wsadzam do małej doniczki, którą stawiam na parapecie w mieszkaniu. Nie może być narażona na zbyt mocne słońce. Podlewam umiarkowanie, uważając aby nie zalać ani nie zasuszyć. Ewentualne pąki kwiatowe, obrywam. Roślinki wolno się przyjmują i aklimatyzują do warunków panujących w mieszkaniu. Gdy pelargonie są zbyt wysokie, odrywam kawałek i wsadzam do następnej doniczki. W ten sposób uzyskuje koleją roślinkę a tamta się rozkrzewi. Wiosną nie zależy mi na kwitnących pelargoniach w mieszkaniu, więc odrywam ewentualne pąki. Ten sposób przechowywania jest dla mnie najwygodniejszy, ale na forum jest opisanych dużo innych.
Kasiu jeśli jednak chciałabyś przynieść do domu kwiaty z balkonu przed zimą, chyba trzeba pryskać. Ja w ubiegłym roku przyniosłam "coś" razem z heliotropem. On padł a z nim moje domowe fiołeczki. :( Koleżanki przechowują całe skrzynki pelargonii, ale wiosną mają nieraz problem z mszycami. Kasiu, poeksperymentuj i znajdź metodę najlepszą dla Ciebie.
W ubiegłym roku chciałam przezimować dużą pelargonie angielską, ale nie podobała jej się zmiana warunków z balkonowych i powoli padła. Ślicznie przechowały się za to sadzonki pobrane z niej w sierpniu. Teraz słodko kwitną na balkonie.
szczytnica38
200p
200p
Od: 26 gru 2011, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W zasadzie ten wątek powinien zacząć się od tego postu. Chyba jednak chronologia jest tu najmniej ważna - minie lato, jesień i zima - co posadzimy w następnym sezonie? Pracują nad tym hodowcy roślin i z mieliśmy przyjemność odwiedzin w firmie hodującej pelargonie i wiele innych roślin, mianowicie niemiecką firmę PAC Elsner. Niech zdjęcia mówią za siebie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[/URL [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e2f67e2ca6eed208.html]Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Właśnie-wiosną... przecież ogrodnicy pracują cały rok, żeby na wiosnę pokazać takie śliczności.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Szczytnico :wit Mam problem z ustaleniem terminu dostawy sadzonek pelargonii. Sprawdzałem w kilku źródłach , ale dane dotyczące przyrostu dość znacznie od siebie odbiegają :( Planowałem grzanie tunelu od 1 Kwietnia , ale z tego co wyczytałem to trochę późny termin dla pelargonii. Czy zamówienie sadzonek na dziesiąty tydzień wystarczy przy dobrym nasłonecznieniu na początek kwitnienia końcem maja :?: :?: :roll:
szczytnica38
200p
200p

Post »

10. tydzień na sadzonkę pelargonii to termin dość późny, zwłaszcza w tunelu słabo dogrzanym - zakładam, że nie dysponujesz jakimś potężnym zasilaniem energii i temperatury nocą to jedna cyfra na plusie. Najlepiej mieć kwitnące pelargonie na koniec kwietnia, poradziłbym ci zakup półproduktu np. na 14. tydzień. Vitroflora rok temu sprzedawała ładny półprodukt w doniczce 12 rośliny w pąkach, cena 2.5 za szt.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z ogrzewaniem nie powinienem mieć problemu :roll: Piec gazowy 3 KW i system aluminiowych rur rozprowadzających powinny wystarczyć na 75 m2 tunel :roll: Piszesz o półprodukcie po 2,5 , a ja produkt kupuję poniżej 3,0 , więc nie bardzo by mi się to opłacało :roll: :roll: :roll:
szczytnica38
200p
200p

Post »

W zasadzie masz rację. Pozostając przy temacie pelargoniowym trochę zdjęć z wizyty u hodowcy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Piękne to mało powiedziane,pewnie widziane z bliska dają po oczkach?

Nie zaznaczysz watku pisaniem o tym,że 'muszę ponownie zaznaczyć"
Pod wątkiem na zielonej belce jest opcja
"Obserwuj" i to należy kliknąć by byc informowaną o koleknych wpisach w tym temacie..

Obserwuj | Kto przegląda ten dział ?

Post następny usunęłam zatem Marzenko.
KaRo
szczytnica38
200p
200p

Post »

Aura miesiąca grudnia nie rozpieszcza, jeszcze miesiąc wcześniej kwitły bratki, jakby to była wiosna ;:oj

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas trafiło się już w nocy nawet - 16 a na kilku bratkach kwiatki się trzymają :roll: Muszę przyznać , że Twoje są śliczne ;:180 ;:180 ;:180
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
szczytnica38
200p
200p

Post »

Jeszcze przedwczoraj górna warstwa ziemi była w nich zamarznięta (nie dopuszczam do całkowitego przemrażania). Dzisiaj zieloniutkie.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Patrzę i patrzę ;:oj Czyżbym miała Aristo Red Beauty i Aristo Black Beauty? ;:oj Kupowałam wiosną na ryneczku jako bezimienne angielki.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Witaj Mariusz. Dzisiaj trafiłam na ten ciekawy wątek i znalazłam sporo informacji na interesujące mnie tematy. Też zabiorę się do siania mniej więcej za dwa miesiące, a więc z pewnością skorzystam z twoich rad. Na pierwszy ogień pójdzie żeniszek.
D :D
szczytnica38
200p
200p

Post »

Zaraz po Nowym Roku zaczną się wysiewy i wysadzania wiosennych roślin do doniczek. Ani się człowiek obejrzy a urosną i pięknie zakwitną Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Tak wygląda hodowla sadzonek poinsencji, czyli gwiazdy betlejemskiej, która pięknie przyozdabia nasze mieszkania na świąteczny czas.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”