Dom w odcieniach zieleni (2)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dom w odcieniach zieleni (2)

Post »

Stokrotkaniu - dziękuję bardzo ;:196 .

Bateria się naładowała, więc nadszedł czas na kilka wieczornych zdjęć :) .
Na początek hoje, które zsadziłam razem przed Świętami. Póki co, nie narzekają :wink: :
Obrazek

Crassula, czyli pluszak - jakoś chyba nie podoba mu się, ale widzę, że jedna z gałązek wypuściła korzonki, więc mam szansę na jeszcze jedną próbę:
Obrazek

A reszta to skrętniki :) .
Ciąg dalszy eksperymentu na Concord Blue - pojedynczy listek wypuścił korzeń w wodzie (drugi siedzi w ziemi i jeszcze się namyśla :wink: ):
Obrazek

Pozostałe to prezenty świąteczne :) . Wystarczyło, że mnie nie było trzy dni i przyszalały ;:108. Na początek biały, który bardzo długo się namyślał, czy w ogóle chce u mnie żyć :roll: . Starsze liście padły, ale wypuścił młode listki:
Obrazek

Rodzeństwo NN: sierotek z młodym listkiem i jego podrośnięty brat trzymający się rodzica :wink: :
Obrazek Obrazek

Różowy pięknie rozrośnięty i cały zapiaszczony - widać bardzo się spieszył :) :
Obrazek

I na koniec: Susanna, Susanna, Susanna, I'm crazy loving you :wink: - dwa maluchy :tan :
Obrazek Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
monia77
100p
100p
Od: 15 paź 2011, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No ładnie puszczaja maluszki,widac ten czas im słuzy,juz nie mogę doczekać się aż zakwitną:)
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale się dzieje u twych listków i sadzoneczek;) Czekaj do wiosny to podrosną i może zakwitną:D
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Pięknie się zabrały Twoje sadzonki skrętników,widać że są zdrowe ;:63
Hoye też piękne i błyszczące aż miło patrzeć i czekać pięknego ich rozrostu. ;:3
Lidka lmw
1000p
1000p
Od: 23 sie 2011, o 13:47

Post »

Wiktorio hoje piękne !!! Chyba dobrze im razem !! Pluszak mi się spodobał ciekawe jak będzie rósł
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Wiktorio, hoje w tej podłużnej doniczce wyglądają bardzo ładnie. :) Fajna wyszła ci kompozycja ;:108
Skrętniki szaleją, prawie zazdroszczę, bo ja w krótkim czasie załatwiłam jedyny liść przysłany mi przez mniodkową. ;:223
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Hoje ładnie tak wyglądają. Moje skrętniki też nie mogą się zdecydować, żyć, czy nie żyć. Może na wiosnę bardziej ruszą.
monia77
100p
100p
Od: 15 paź 2011, o 10:32

Post »

Oj dopiero teraz po obejrzeniu jeszcze raz Twojego wątku zobaczyłam te poziomki mmmniam aż wiosna pachnie:)
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniu - dziękuję bardzo ;:196 . Ja to w tej chwili nawet nie spodziewam się kwiatów. Dwa dorosłe postraszyły mnie pączkami, które później ususzyły. Więc teraz mam nadzieję tylko na to, że będą zdrowo rosły.
A poziomki chyba jednak zbierają się do snu zimowego - mają coraz więcej żółtych liści (za to maliny wypuszczają pąki :? ).
Filigranowa - dziękuję ;:196 . Będę się do Ciebie wiosną uśmiechać jeszcze raz o listki, bo te, które dostałam chyba jednak miały za zimno lub za ciemno i nie dały rady :( .
Mmarylo - dziękuję bardzo ;:196 , a hoje miałam wykąpać przed zrobieniem zdjęcia i oczywiście zapomniałam. Na szczęście na fotce nie widać, że są całe w ziemi :wink: .
Lidko - dziękuję ;:196 . No właśnie pluszak nie do końca chce współpracować, ale jeszcze mam nadzieję :roll: .
Rapunzel - dziękuję ;:196 . Cieszę się, że Ci się podoba. Ja już mam na koncie cztery liście i jedną sadzonkę - na pewno na wiosnę będzie lepiej ;:108 .
Stokrotkaniu - dziękuję ;:196 . Masz rację - na pewno ruszą na wiosnę ;:108 . Muszą!

Zrobiłam porządki świąteczno-noworoczne i przy okazji chciałabym pokazać Wam trochę zieleninki.
Na początek 2w1, czyli szeflery. Może to ostatnia okazja, aby się nimi pochwalić, bo ewidentnie coś je podgryza, a ja nie mogę wytropić łobuza. Na innej roślince znalazłam jakiś czas temu wielką, spasioną gąsienicę, ale dziury ciągle widzę na kolejnych kwiatkach, a winowajcy brak :( .
Widok ogólny i dziura w liściu:
Obrazek Obrazek
A tu dowód na to, że w doniczce jest też dwubarwna (choć mocno ukryta):
Obrazek

Chciałabym też się pochwalić moim mini-kwietniczkiem na dzbanecznika, zrobionym własnoręcznie, nieco na wzór kwietników Stokrotkani. Nie jest zrobiony do końca, bo jakoś nie mogę nigdzie trafić drobnego łańcuszka nierdzewnego, ale na sznurku też się trzyma, choć nie wygląda zbyt "wyjściowo":
Obrazek

No i moje ostatnie nabytki z casto: fikus i maranta :) . Fikusa zobaczyłam jakiś czas przed Świętami i tak od tamtej pory ciągle chodził za mną. Opierałam mu się bardzo dzielnie, bo przecież za duży i za drogi, ale w końcu przegrałam. Natomiast maranty zrobiło mi się szkoda, bo stała taka bidulka z poszarpanymi liśćmi i kosztowała jakoś koło 4 zł. Szkoda mi się jej zrobiło, więc zabrałam do domu :) .
Obrazek Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Fikus warty uroku, szeflera ładnie idzie do góry. A mnie interesuje maranta i dzbanecznik, czy wytrzymują kaloryferowe grzanie w zimie??
I jeszcze przypomniałam sobie o identycznym kwietniku z jasnych klepek, idę go szukać :D
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mmarylo - dziękuję bardzo za pochwały ;:196 . Marantę dopiero co wczoraj kupiłam, więc jeszcze nie jestem w stanie nic o niej powiedzieć :) , natomiast dzbanecznik siedzi w szkle (czyli terrarium-vivarium), w pokoju, w którym jest zakręcony kaloryfer. Dzięki temu nie ma jakichś specjalnych wahań temperatury (w przypadku otwierania okna, czy balkonu) i wilgotności (jak nie zapomnę włączyć, to cały dzień działa tam nawilżacz) :) .
Chętnie obejrzę Twój kwietnik :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Przepiękna kompozycja hoj . ;:138
Skrętniki jak tylko zobaczą więcej słoneczka to podrosną jak na drożdżach . ;:3

Szeflera mimo iż podjadana wygląda świetnie , szukaj dalej winowajcy pewnie nie jest tylko jeden . :uszy

Szukałaś może łańcuszków w dużym supermarkecie ?Wydaje mi się ,że je tam kiedyś widziałam , można kupić na metry .
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Wiktorio, twój kwietnik inspirowany kwietnikiem Stokrotkani bardzo fajny, a co do łańcuszków, to Jatra ma rację, że są w marketach budowlanych na metry. ;:108
Zyczę ci, żebyś wytropiła tego "wygryzacza" dziur w szeflerze. :uszy Po marancie widać, że jest po przejściach, ale fikus piękny. :)
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

o rany!!! Wiktoria ale mi dałaś po gałach ;:111
przecudna ta szeflera ;:167 jakbyś nie pokazała, że jest dwubarwna to bym nie dopatrzyła ;:224 skup się mocno na poszukiwaniach intruza bo szkoda by jej było ;:144

a tego fikusa co sobie sprawiłaś to normalnie bym Ci ukradła ;:224 ;:224

no i nie byłabym sobą jakbym się nie zachwyciła nad maluszkami skrętnikowymi ;:138 strasznie Ci gratuluję ;:138 i czekam na kwiatuszki ;:65

p.s. takiego łańcuszka to ja widziałam w OBI ;:108

p.s. 2 - ledwo weszłam na FO i znów za Jagodą krok w krok :;230
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Widzę, że kwiatki poodświeżane, moim kąpiel też by się przydała.
Super kwietniczek (moje w oryginale też na sznurkach) ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”