Grzyby jadalne w ogródku.Amatorska uprawa

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Własne grzyby na działce.

Post »

Witam!
Działkę leśna mamy prawie 11 lat w tym okresie różnie było z grzybami,początkowo rosły kanie i tuż za jej granicami podgrzybki.W jednym roku olbrzymia ilość podgrzybków,w drugim kozaki aż zaczęły się prawdziwki.Maślaki i opieńki rosły co roku w tym roku maślaków nie było.Wszystkie grzyby robaczywe ze zbierania w lasach wyrzucałem do naszego lasu i nie wiem czy z nich wyrosła grzybnia.Kozaki rosną w symbiozie brzóz z drzewami igłowymi,prawdziwki pod świerkami,maślaki wszędzie,opieńki w trawie sadu,kanie u sąsiada w trawie w miejscach gdzie pasł się koń,pieczarki na kompoście gdzie był koński obornik,nawet wtedy gdy już nie dawałem obornika.O kupowanych grzybniach słyszałem ale efekty były marne.Dwa lata temu na powalonym starym drzewie topoli w listopadzie i grudniu wyrosła olbrzymia ilość jadalnych w kształcie uszu grzybów nazwy ich nie pamiętam,które bywają w marketach.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Boczniaki?
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za podpowiedż.
tarnovitz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 maja 2008, o 21:43

Post »

aovin pisze:No właśnie tak mi się wydawało, że to może być długotrwały proces, ale i tak spróbuję. Też posadziłam samosiejki brzóz i już sobie rosną, ale z uwagi na wielkość działki i dębu nie mogę za bardzo szaleć z drzewami. Mam natomiast co roku masę grzybków na trawniku, poczytaliśmy sobie z mężem ( bo jak coś występuje w takiej masie to dlaczego by tego nie zjeść :;230 ) i okazało się, że to Twardzioszek przydrożny. Sprawdziliśmy na sobie i żyjemy, bardzo smaczny grzybek, można jeść jak kurki, smażony na masełku palce lizać.
oto cytat z wikipedii:
Udaje się szczepić grzybnią borowika szlachetnego sadzonki drzew (tzw. szczepionki mikoryzowe) w celu wzmocnienia ich rozwoju[25]. W doświadczeniu mimo potwierdzenia obecności grzybni "prawdziwka" na korzeniach 82% szczepionych drzew po 6 latach uprawy ? nie zarejestrowano owocników[26].
pozdrawiam

tarnovitz
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09

Post »

No to kiszka, nie będę wzmacniać dębu mikoryzą, bo on jest wystarczająco wzmocniony :;230
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Grzybiarzy!
Dokładnie roku nie pamiętam zbierałem grzyby i znalazłem miejsce na łące z dużą ilością prawdziwków.Jednego przepięknego wziąłem z dużą darnią i wsadziłem do lasku w ogrodzie,po kilku dniach zeszły dwa prawdziwki.Więcej w tym miejscu nie wyrosło nigdy.Kiedyś gdy jeszcze nie miałem leśnego ogrodu przywiozłem na poletko truskawek korę zebraną na placu gdzie korowano sosny, w tym samym roku było to wczesną wiosną wyrosło nam w truskawkach kilka okazów Smardza Stożkowego.W drugim roku również.A te grzyby były zebrane z lasu obok naszego ogrodu:

Obrazek

Fotka zrobiona kamerą analogową Sony.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Hutkow, :wit zastanawiałam się czy Ty nas nie robisz w konia. Takie piękne okazy w ogrodzie? Teraz rozumiem i podziwiam: działka leśna. Mogę Ci troszkę pozazdrościć i oczywiście mocno pogratulować. ;:138 ;:138
Piękne okazy. Znikam bo się boję, że mi serce nawali... ;:223 :;230 ;:223
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Stasiu!
To co piszę i pokazuję to szczera prawda.Co prawda to te grzyby leżące na stole zostały zebrane razem z małżonką w lesie z którym graniczymy a inne w ogrodzie.
Pozdrowienia Edward :wit
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Rossynant pisze:Wbić łopatę na sztych głęboko w obrębie korzeni, trochę rozchwierutać - i do dziury. Ja tam problemu nie widzę ;:224
Trufla nie dziwota, wbrew temu co się czasem słyszy. Normalny grzyb, u nas dziko rośnie, zdarzyło mi się nawet zbierać - i to bez tresowanego wąchacza, a to już sztuka :lol:
Co prawda nie na piasku pod sosną.
Historię uprawy mamy długą: http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadat ... ier.net.pl
:wit
Rossynant Ty bogaczu :uszy Trufle jak podgrzybki się jada. Jaki mają smak ? Z filmów wiem, że "intensywny". To co ...? intensywnie grzybem to pachnie prawdziwek.... czy jakoś tak ?
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Dlaczego "bogaczu"? :shock:
Te trufle zbierałem dziko rosnące, na Wyżynie Krakowskiej, chyba Tuber aestivum; dalej na północ też podobno rosną, nawet w Białowieży. Grzyb jak grzyb, tylko z ziemi nie wystaje, ludzie ani wiedzą po czym chodzą - atoli czasem któraś ciut wystaje ;:224
Moze sobie posadzę, forum smak mi zrobiło na zajęcie się gospodarstwem :lol:
Aromat mają wyrazisty, ale swój, to trzeba spróbować. Ciut orzechowy, trochę grzybowy a trochę - truflowy... Wystarczy utrzeć kawałek do omleta, albo kupić oliwę aromatyzowaną truflami.
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

W Polsce trufle należą do roślin ściśle chronionych.Za ich zbieranie grożą surowe kary.Niedawno widziałem w TV z mikologiem.Twierdził on ,że w Polsce znaleziono tylko jedno stanowisko występowania tych grzybów własnie w Jurze i jest ono otoczone ścisłą tajemnicą.Nie zyczę Ci smacznego i radzę się zastanowić nad tym co piszesz.

Piestrak jadalny.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Oczywiście.
No trufla to to nie jest. Owszem, bywa mylone...
Rossynant

Post »

semper pisze:W Polsce trufle należą do roślin ściśle chronionych.Za ich zbieranie grożą surowe kary.Niedawno widziałem w TV z mikologiem.Twierdził on ,że w Polsce znaleziono tylko jedno stanowisko występowania tych grzybów własnie w Jurze i jest ono otoczone ścisłą tajemnicą.Nie zyczę Ci smacznego i radzę się zastanowić nad tym co piszesz.
Piestrak jadalny.
Ależ zachęcam do uprawy, nie grzybobrania :shock:
Na tej samej zasadzie nie można by jadać Purchawicy Langermannia gigantea - nader smaczna lecz chroniona - a też w ogródku rośnie.
Trufle objęto ochroną od niedawna - i przecież nie rozgłaszam gdzie szukać... ;:170 .
A występowanie - owszem, dawno to było, ale jedno stanowisko?! Już tam dziki lepiej wiedzą co jedzą :;230
Mykolodzy jeszcze powinni się porozglądać, albo chociaż sprawdzić to co inni podawali. W rezerwatach, dla przykładu, nie powinny były wyginąć, czułbym się osobiście urażony... :lol:
Piestrak zaś ma białą skórkę, trudno pomylić.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Qurcze blade. :shock: Mówicie o grzybach o których tylko słyszałam albo w ogóle nie słyszałam. A ślina mi leci, oj leci.... ;:108
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Rossynant

Post »

Tylko sobie coś zaszczepić :D Świeże grzybki w ogrodzie to jest to.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”