Ogródek chatte - cz. 11, druga część lata i jesień ...
Re: Ogródek chatte - cz. 11, druga część lata i jesień ...
Izuniu ty przesadzasz a ja zabrałam się za skracanie moich szmaragdów wokół działki, nacięłam się tych grubych konarów masę. Zostało mi jeszcze przed działką ale boli mnie już ręka więc w tym roku tego nie zrobię, zostanie to na następny. Zaczął mi kwitnąć floks niebieski ponownie wklejam go tutaj bo wiem że go bardzo lubisz jak nie będzie Ci się podobał to usuń.

- Ellaa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Izuś
Jaki piękny schyłek lata w Twoim ogrodzie
Znów muszę Cię przepraszać za zwłokę w odpowiedzi
Ostatnimi czasy zupełnie nie miałam głowy do forum, trudny okres.
Czytałam Izuś, że przesadzasz. Ja też mam w planie przenosiny paru roślin....muszę przesadzić mahonię bo Rh tak mi się rozrósł, że ją zagłusza.
Kiepsko mi też rośnie Rodgersja kasztanowcolistna, coś jej nie pasuje miejsce, w którym ją posadziłam.
Podobnie bez Albovariegata....stoi w miejscu już 3 rok....nic nie rośnie, wypuści kilka liści i tyle, żadnych przyrostów
Brunerę Variegata mam w zbyt słonecznym miejscu....zasychają jej liście....trzeba myśleć o przenosinach.....i tak w koło Macieju.....
Oczywiście, jeśli nadal masz chęć obdarowania mnie tą rośliną, to bardzo chętnie ją przyjmę, ale nie chcę mieć długu i prosiłabym Cię, abyś wybrała coś z mojego ogrodu w zamian dla siebie
Jakby co, to daj znać
Moja róża do towarzystwa dla gipsówki jest chyba różą parkową, ale nie mam pewności. W tym roku (rosnąc w doniczce) osiągnęła około 1 m wysokości. Pędy ma sztywne jak koci ogon, więc może będą wystarczającą podporą dla gipsówki ?
Posadzę ją od północy, skoro pędy mają tendencję do kierowania się w stronę słońca

Jaki piękny schyłek lata w Twoim ogrodzie

Znów muszę Cię przepraszać za zwłokę w odpowiedzi

Ostatnimi czasy zupełnie nie miałam głowy do forum, trudny okres.
Czytałam Izuś, że przesadzasz. Ja też mam w planie przenosiny paru roślin....muszę przesadzić mahonię bo Rh tak mi się rozrósł, że ją zagłusza.
Kiepsko mi też rośnie Rodgersja kasztanowcolistna, coś jej nie pasuje miejsce, w którym ją posadziłam.
Podobnie bez Albovariegata....stoi w miejscu już 3 rok....nic nie rośnie, wypuści kilka liści i tyle, żadnych przyrostów

Brunerę Variegata mam w zbyt słonecznym miejscu....zasychają jej liście....trzeba myśleć o przenosinach.....i tak w koło Macieju.....

Bardzo Ci dziękuję, że chcesz się ze mną podzielić Panstemonem, nie spodziewałam się....chatte pisze:Penstemona będziesz miała, jeśli tylko zechcesz. On bardzo szybko się rozrasta, a ja nie mam miejsca na takie wielgachne kępy, zresztą trudniej je podwiązywać. Miałam go przesadzać niebawem, ale musiałam wstrzymać się z przesadzaniem z obawy, ze zabraknie mi obornika pod róże. Na pewno jednak będę go przesadzać, jak nie jesienią, to wiosną. Jeżeli chcesz, to tak, jakbyś go już miała

Oczywiście, jeśli nadal masz chęć obdarowania mnie tą rośliną, to bardzo chętnie ją przyjmę, ale nie chcę mieć długu i prosiłabym Cię, abyś wybrała coś z mojego ogrodu w zamian dla siebie

Dziękuję za cenne rady, na pewno z nich skorzystamchatte pisze:Co do gipsówki, to - żeby to dobrze wyglądało - jej odległość od róży uzależniona jest od tego, jaka to jest róża. Gipsówka rośnie do 80cm mniej więcej, ale ma tendencję do pokładania się - przynajmniej u mnie. Przy wysokiej i sztywnej parkowej róży, posadziłam gipsówkę bliżej, ok. 40-50cm . Jak się pokłada, to opiera się na róży i wciska gałązki miedzy pędy róży.
Przy niższej rabatówce posadziłam gipsówkę trochę dalej, bo będąc dwa razy wyższą, zakryłaby całkiem różę, jakby się na niej położyła. Oczywiście gipsówka rośnie od strony północnej róży, bo wtedy pochyla się do przodu, do słońca

Moja róża do towarzystwa dla gipsówki jest chyba różą parkową, ale nie mam pewności. W tym roku (rosnąc w doniczce) osiągnęła około 1 m wysokości. Pędy ma sztywne jak koci ogon, więc może będą wystarczającą podporą dla gipsówki ?
Posadzę ją od północy, skoro pędy mają tendencję do kierowania się w stronę słońca

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Jacku, o czyśćca nie będę się spierać, być może masz rację, ale moja tojeść jednak jest karłowata!
Mam ją od Halinki/Eukomis, a u niej rosnie tak samo: jest niska i nie rozłazi się 
(Halinka ma dobrą, gliniastą ziemię). Czyli to taka odmiana
Fajnie, że mekonops Ci się rozsiał
Mój jak na razie nie, ale może wiosną coś znajdę ;)
I jakiego astra pytasz? Nie kojarzę szerokich liści ...
Jadziulek, tak własnie mi się wydawało, ze ta róza jest dwukolorowa
Czy Ty nie mówisz o astrach jednorocznych? Tych juz nie uprawiam, choć batdzo je lubię, bo za suzo z nimi roboty
poza tym odchodzę od jednorocznych. Za to nie wyobrażam juz sobie, ze mogłoby w moim ogródku zabraknąć astrów bylinowych 
Ewuś, dziękuję
Mam nadzieję, że w tym roku uda mi się odpowiednio zabezpieczyć sadzonki i przetrzymac do końca maja. Potem juz z górki
Zimowity, jak to cebulowe - twardziele, więc w przyszłym roku na pewno będą znów kwitły w Twoim nowym ogrodzie
Aniu, wydaje mi się, że różliny cebulowe najładniej wyglądają właśnie w duzych kępach, dlatego nie rozsadzam tych zimowitów
Grzesiu, masz pojęcie ile się trzeba naszukać, nawyginać, żeby takie lato znależć?

(Halinka ma dobrą, gliniastą ziemię). Czyli to taka odmiana

Fajnie, że mekonops Ci się rozsiał

I jakiego astra pytasz? Nie kojarzę szerokich liści ...

Jadziulek, tak własnie mi się wydawało, ze ta róza jest dwukolorowa

Czy Ty nie mówisz o astrach jednorocznych? Tych juz nie uprawiam, choć batdzo je lubię, bo za suzo z nimi roboty

Ewuś, dziękuję

Zimowity, jak to cebulowe - twardziele, więc w przyszłym roku na pewno będą znów kwitły w Twoim nowym ogrodzie

Aniu, wydaje mi się, że różliny cebulowe najładniej wyglądają właśnie w duzych kępach, dlatego nie rozsadzam tych zimowitów

Grzesiu, masz pojęcie ile się trzeba naszukać, nawyginać, żeby takie lato znależć?

- chatte
- Przyjaciel Forum
Witaj Danusiu/dwostr 
Nie potrafię powiedzieć, jak długo te zimowity rosną w jednym miejscu
Na pewno więcej niż 2 lata. Może 3, a może 5?
Mam bardzo marne wyczucie czasu. Taka ułomność
Kolor Flory D. określam jako świetliście pomarańczowy
Tak, na 2 zdjęciach jest Flora Danica
Danusiu, dlaczego skracasz tuje? Wiem, jak od tego ręce bolą ( co roku muszę skracać żywopłot). Masz rację, nie warto się forsować, lepiej rozłozyć taką pracę na raty.
Tak, bardzo lubię te niebieskie floksy. Zresztą wszystkie lubię
I nic nie zamierzam usuwać
Elllu, nie ma obowiązku codziennego bywania na forum, a wiadomo, ze każdy ma jakieś problemy i swoje sprawy, więc nie musisz przepraszać!
Tylko błagam, nie traktuj tego jako dług!
Nawet jeśli jeszcze nie można mówić o nadmiarze, to dzielenie się jest, jak mi sie zdaje, odruchem naturalnym, więc jeśli występuje coś w nadmiarze, to ... no kurczę, to Ty mi wyświadczysz uprzejmość, że zechcesz przyjąć nadwyżki
Ja zaś, w drodze rewanżu, wyświadczę Ci uprzejmość wysyłając rosliny pocztą ;) Zatem mozna powiedzieć, że jesteśmy kwita 
W sprawie gipsówki i róż: pisałam jak to wygląda u mnie, ale ... zapomniałam wspomnieć, że moje róże rosną w niewielkiej odległości od żywopłotu, który mają od strony północnej. Dlatego gipsówki wyciągają się do słońca. Być może, gdyby zostały posadzone "w szczerym polu" rosłyby prosto ...
Jednak jeśli będą rosły za plecami róż, od północy, to też będą się wyciągały do słońca, zeby wyjść z cienia, jaki dadzą im róże. Musisz więc rozważyć, jak będzie to wyglądało w Twoim ogrodzie.
Weż tylko pod uwagę, że łatwiej przesadzić różę, niż dojrzałą gipsówkę, bo wprawdzie gipsówka przesadzić się da, ale wyplenić z miejsca, w którym rosła wcześniej,można chyba tylko z pomocą Rundupu

Nie potrafię powiedzieć, jak długo te zimowity rosną w jednym miejscu

Kolor Flory D. określam jako świetliście pomarańczowy

Tak, na 2 zdjęciach jest Flora Danica

Danusiu, dlaczego skracasz tuje? Wiem, jak od tego ręce bolą ( co roku muszę skracać żywopłot). Masz rację, nie warto się forsować, lepiej rozłozyć taką pracę na raty.
Tak, bardzo lubię te niebieskie floksy. Zresztą wszystkie lubię

I nic nie zamierzam usuwać

Elllu, nie ma obowiązku codziennego bywania na forum, a wiadomo, ze każdy ma jakieś problemy i swoje sprawy, więc nie musisz przepraszać!

A powinnaś była!Ellaa pisze:Bardzo Ci dziękuję, że chcesz się ze mną podzielić Panstemonem, nie spodziewałam się....

Nawet jeśli jeszcze nie można mówić o nadmiarze, to dzielenie się jest, jak mi sie zdaje, odruchem naturalnym, więc jeśli występuje coś w nadmiarze, to ... no kurczę, to Ty mi wyświadczysz uprzejmość, że zechcesz przyjąć nadwyżki

W sprawie gipsówki i róż: pisałam jak to wygląda u mnie, ale ... zapomniałam wspomnieć, że moje róże rosną w niewielkiej odległości od żywopłotu, który mają od strony północnej. Dlatego gipsówki wyciągają się do słońca. Być może, gdyby zostały posadzone "w szczerym polu" rosłyby prosto ...
Jednak jeśli będą rosły za plecami róż, od północy, to też będą się wyciągały do słońca, zeby wyjść z cienia, jaki dadzą im róże. Musisz więc rozważyć, jak będzie to wyglądało w Twoim ogrodzie.
Weż tylko pod uwagę, że łatwiej przesadzić różę, niż dojrzałą gipsówkę, bo wprawdzie gipsówka przesadzić się da, ale wyplenić z miejsca, w którym rosła wcześniej,można chyba tylko z pomocą Rundupu

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Zimowity boskie......
Zmartwiłaś mnie gipsówką.
Muszę ją przesadzić, bo w złym miejscu posadziłam i już teraz widzę, że musi być przesadzona.
Sadzona była zeszłej jesieni, ale kwitła marniutko, więc tym bardziej chce widać inne miejsce.
Ale jak ma takie korzenie....

Zmartwiłaś mnie gipsówką.
Muszę ją przesadzić, bo w złym miejscu posadziłam i już teraz widzę, że musi być przesadzona.
Sadzona była zeszłej jesieni, ale kwitła marniutko, więc tym bardziej chce widać inne miejsce.
Ale jak ma takie korzenie....

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- chatte
- Przyjaciel Forum
Grażynko, jeżeli jest młoda, to może jeszcze nie zdążyła wytworzyć tak długich korzeni.
Przesadzić ją możesz, na pewno przyjmie się w nowym miejscu, tylko jeżeli kawałek korzenia zostanie w ziemi, to z niego odrośnie i będziesz miała 2
Jedyne, czego gipsówka potrzebuje, żeby ładnie kwitnąć, to słońce 
Przesadzić ją możesz, na pewno przyjmie się w nowym miejscu, tylko jeżeli kawałek korzenia zostanie w ziemi, to z niego odrośnie i będziesz miała 2

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Ona jest w słonecznym miejscu, ale nie przewidziałam, że może urosnąć do takich rozmiarów.
I dlatego muszę zawczasu ją przesadzić w inne miejsce, gdzie będzie mogła się wykazać.

I dlatego muszę zawczasu ją przesadzić w inne miejsce, gdzie będzie mogła się wykazać.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Izuniu
Wróciłam z urlopu cała i zdrowa i szybciutko przybiegłam do Ciebie. Niestety mam taki ogrom pracy, że na razie będę tu tylko bywać....przynajmniej przez najbliższy tydzień.
Mam nadzieję, że grzyb u Ciebie został opanowany - zresztą na zdjęciach widać naprawdę piękne róże.

Wróciłam z urlopu cała i zdrowa i szybciutko przybiegłam do Ciebie. Niestety mam taki ogrom pracy, że na razie będę tu tylko bywać....przynajmniej przez najbliższy tydzień.
Mam nadzieję, że grzyb u Ciebie został opanowany - zresztą na zdjęciach widać naprawdę piękne róże.

- chatte
- Przyjaciel Forum
Grażynko, najczęściej chyba musimy przesadzać z tego właśnie powodu
Witaj Asiulek
Cieszę się, że już wróciłaś! Szkoda, że od razu w wir pracy ...
Czy Ty aby nie dajesz się nazbyt wykorzystywać?
Grzyby trochę się uspokoiły, ale nadal niektóre rosliny chorują, a kilka pożegnałam na zawsze

Witaj Asiulek

Czy Ty aby nie dajesz się nazbyt wykorzystywać?
Grzyby trochę się uspokoiły, ale nadal niektóre rosliny chorują, a kilka pożegnałam na zawsze

-
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
Izuniu mam nadzieję, że nie daję się wykorzystywać, ale mając dwie prace tak to jest... trzeba wszystko ogarnąć. Ale chociaż postaram się być teraz na bieżąco. Fotki jakie serwujesz są naprawdę urocze
Twój ogród jest mi szczególnie bliski bo widziałam go w realu i zawsze jak patrzę na Twoje zdjęcia to sobie to w głowie wizualizuję. I zastanawiam się jak Ty te wszystkie cuda tak pięknie komponujesz 

- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Izka, żółta róża to kto taki? Śliczna i zdrowa
Jesień, jak na razie, rozpieszcza nas słoneczną pogodą
oby jak najdłużej. Co prawda byliny zaczynają przekwitać, ale róże wciąż wytwarzają nowe pąki.
Wycinam starą gruszę i wcale mi jej nie żal
nie owocuje, a liście corocznie w stu procentach chore. Spadając zarażają inne rośliny. No i światła sporo przybędzie 

Jesień, jak na razie, rozpieszcza nas słoneczną pogodą

Wycinam starą gruszę i wcale mi jej nie żal

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Izuniu róże czarują swoją urodą, schyłek lata jest w tym roku bardzo bujny i kolorowy. Różyczki wyglądają przepięknie, masa kwiatów i pąków. Jeszcze długo pocieszymy się ich urodą
Zimowity.....prawdziwy bukiet....coś pięknego
Moje strasznie się wykładają, cebule wypchnięte przez mrozy na sam wierzch......są aż nad powierzchnią
Koniecznie muszę je przesadzić 

Zimowity.....prawdziwy bukiet....coś pięknego

- chatte
- Przyjaciel Forum
Asiulek, tak czy inaczej - przepracowujesz się
Bardzo się cieszę, że masz miłe wspomnienia z mojego ogródka, chociaz wcale nie wyglądał najlepiej ...
Mam nadzieje, że w przyszłym roku znacznie zyska na wyglądzie, po Małej Rewolucji, którą właśnie rozpoczęłam
A czy Ty pamiętasz, ze masz do odebrania bukszpan i wajgelę? ...
Basiu, żółta to Friesia z patyczka
Słoneczna pogoda jest batdzo przyjemna, ale jak w kocu zdrowo nie popada, to jutro znów będę musiała polatać z wężem
jeśli Twoja grusza choruje, to też mi jej nie żal. Lubię bardzo drzewa owocowe, ale zdrowe
Aguś, moje róże jakoś w kratke kwitną, tzn. jedne mają troche kwiatów, inne pauzują, po czym pokazuja znów kilka kwiatów i znów robią sobie przerwę. A ja zajęta przesadzaniem, wysadzaniem z donic i porządkowaniem sadzonek, nawet nie pamiętam, zeby zrobić parę zdjęć
A trzeba już sadzić hiacynty!
Moje zimowity ładne były, ale już przekwitły
Nie wiem, czy to tak ma być, czy susza przyśpieszyła przekwitanie
Jeżeli Twoje mają cebule na wierzchu, to może posadziłaś je zbyt płytko? Jak je przesadzisz, to na pewno w przyszłym roku będziesz miała piękne kępy

Bardzo się cieszę, że masz miłe wspomnienia z mojego ogródka, chociaz wcale nie wyglądał najlepiej ...
Mam nadzieje, że w przyszłym roku znacznie zyska na wyglądzie, po Małej Rewolucji, którą właśnie rozpoczęłam

A czy Ty pamiętasz, ze masz do odebrania bukszpan i wajgelę? ...
Basiu, żółta to Friesia z patyczka

Słoneczna pogoda jest batdzo przyjemna, ale jak w kocu zdrowo nie popada, to jutro znów będę musiała polatać z wężem

jeśli Twoja grusza choruje, to też mi jej nie żal. Lubię bardzo drzewa owocowe, ale zdrowe

Aguś, moje róże jakoś w kratke kwitną, tzn. jedne mają troche kwiatów, inne pauzują, po czym pokazuja znów kilka kwiatów i znów robią sobie przerwę. A ja zajęta przesadzaniem, wysadzaniem z donic i porządkowaniem sadzonek, nawet nie pamiętam, zeby zrobić parę zdjęć

A trzeba już sadzić hiacynty!
Moje zimowity ładne były, ale już przekwitły

Jeżeli Twoje mają cebule na wierzchu, to może posadziłaś je zbyt płytko? Jak je przesadzisz, to na pewno w przyszłym roku będziesz miała piękne kępy

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Izuniu moje zimowity to już wiele lat rosną w tym miejscu i tak z roku na rok wyżej wypychał je mróz
teraz są już prawie na wierzchu. Wciąż ładnie kwitną, ale bardzo się wykładają.....wiosną koniecznie muszę je przesadzić....
Przypomniałaś mi o hiacyntach.....przecież planowałam dosadzić trochę tej jesieni i całkiem zapomniałam

Przypomniałaś mi o hiacyntach.....przecież planowałam dosadzić trochę tej jesieni i całkiem zapomniałam

- chatte
- Przyjaciel Forum