Ogród Oli , sezon 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Oli , sezon 2011

Post »

Trzecie podejśce w pisaniu odpowiedzi. Komputer mi się wiesza :twisted:
roza333 pisze:Piękny ogród
Różyczko, dziękuję ;:167
basjak pisze:mnie azalie i różaneczniki rosną na tej samej, prawie całkowicie zacienionej rabacie
Basiu, to mnie pocieszyłaś :D Posadzę je na jednej rabacie. Jeszcze raz dziękuję za namiary piwoniowe ;:180

Paulinko, ja nie lubię takich krzywulców. Po przekwitnięciu ciachnę ja troszeczkę :D
JolantaGraj pisze:Azalie wielkokwiatowe mają to do siebie ,że są takie jakieś nie kształtne
Ja dokonałam świadomego wyboru, bo tylko herbaciano żółta była w tej niezbyt urodziwej formie. Inne miały ładny pokrój i dużo kwiatów, ale były różowe i fioletowe . Mam nadzieję troszkę ją uformować :lol:

Moniczko, dziękuję za cenne rady. Z całą pewnością dodałaś mi otuchy i wiary w me siły aby podjąć próbę uprawy rh ;:108
Dzisiaj skopałam rabatkę pod moje kwasoluby. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu już będę mogła pokazać jak je posadzę :D

Aleksandrze, miejsca u mnie jeszcze dostatek. Brakuje jedynie rąk do pracy . Im więcej chodniczka, tym niej koszenia i pielenia :;230

Agatko, ja podlewam avocado zwykłą kranówką i to bez odstania. U mnie woda jest baaardzo twarda, co co chwilę czajnik jest pokryty kamieniem. Posadziłam je do ziemi takiej zwykłej do kwatów. Jako nawóz dałam jej pałeczki długodziałające do roślin zielonych substral. Trzymam ją w domu, bo na tarasie fiknęła koziołka. Jest już za wysoka w stosunku do doniczki. Muszę jej dać większą i dam jej także ziemi ze sklepu. Jak widzisz nic nadzwyczajnego z nią nie wyprawiam. Nie rozpieszczam. Pilnuje tylko podlewania, bo ma duże pragnienie i trzymam w rozproszonym świetle. Jak na razie nie mogę narzekać na jej rozwój. Moje doświadczenie w uprawie avocado dotyczy tylko tej roślinki i polega na obserwacji. Być może podłoże u Twojej jest zbyt ubogie i trzeba ją podkarmić ?

A to następna roślinka wsadzona do ziemi jeszcze w lutym. Trochę powoli rośnie :
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może jeszcze aktualne fotki :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Olu! Poletko liliowe -imponujące ;:138 będzie super widok jak zakwitną.Mak to jakiś gigant :roll: i w ogóle dużo masz już kwitnących, ślicznych roślin z przyjemnością je sobie obejrzałam.
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

OLU czy będą również owoce na Liczi jak sądzisz . Czy na poletku liliowym będziesz sadzic coś wiecej . Sliczny maczek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Olu czy inkarwilla zimowała w gruncie? Masz bardzo dużo poduszkowych bylin, które właśnie teraz mają swoje pięć minut ;:108 Niesamowicie to wygląda ;:63 a i lilie w natarciu :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu - pospacerowałam po twoim ogrodzie - wszystkie roślinki takie dopieszczone - śliczniutkie.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MalinaG pisze:Mak to jakiś gigant
Alu, mak jest faktycznie imponujacych rozmiarów. Oto fotka z zeszłego roku z jego wymiarami :D
Obrazek

JAKUCH pisze:OLU czy będą również owoce na Liczi jak sądzisz . Czy na poletku liliowym będziesz sadzic coś wiecej
Jadziu , na owoce raczej nie liczę :? Nie liczę na zbyt wiele. Jak bedzie rosło w domu , to już dla mnie mały sukces. W tej chwili niezmiernie powoli rośnie. Listki ma w oryginalnym kolorze. Sama frajda w jego obserwowaniu. Avocado też mnie niezmiernie raduje, że po prostu udaje mi się odgadywać jego potrzeby. Mam jeszcze inne ciekawostki siane z nasionek, ale są w tej chwili mało atrakcyjne. Pokażę je jak odrobinę podrosną :D
Pomiędzy liliami miałam zamiar dosadzić gladiole, ale zrezygnowałam, bo one się rozrosną i bedzie gąszcz liliowy. Inne kwiaty by się zadusiły. Za to przed liliami posadziłam bodziszki od Ani (Tary) , liatre i takie tam inne niższe. Za liliami posiana fasola tyczna (za tyczki mają służyć słoneczniki). A wczoraj jeszcze przepikowałam jeszcze kosmos. Będzie kolorowo :D
heliofitka pisze:Olu czy inkarwilla zimowała w gruncie?
Iwonko, ta inkarwilla sprawiłami niespodziankę. Posadziłam ja wiosną zeszłego roku do gruntu. Bodaj to była biedronkowa. Jakoś zaraz po posadzeniu zniknęła i myślałam, że zmarniała, a ona w tym roku jako pierwsza zakwitła. Muszę ją jednak przesadzić, bo rośnie w cieniu pod drzewem :? Natomiast inna inkarwilla posadzona jako piękna duża kwitnąca sadzonka w tamtym roku ... nie daje znaku życia. Mam jeszcze tegoroczną lidlowską. Przez majową zimę została zmrożona, ale teraz pięknie odbija :D

Reniu, roślinki u mnie muszą być dzielne, bo jako jedyny ich opiekun z ograniczoną ilością wolnego czasu , walczę z chwastami jak z wiatrakami ;:14 I ciągle się uczę, uczę ... od miłych forumków ;:108
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Ja też dwa lata temu kupiłam w Biedronce. Pięknie kwitła i nawet przetrzymała zimę :D Niestety tej wiosny nie mogę znaleźć jej na rabacie, a chyba nie przesadzałam jej ;:24 Zresztą o tej porze to miałaby już kwiaty :roll:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz fotki:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A teraz moje ukochane krzewuszki :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Może podpowiecie co to ja mam ?

Obrazek Obrazek

Doszłam do wniosku, że w przyszłym roku powstrzymam się od siania w domu nasion kwiatowych. Może wyjątkiem będzie kobea i rącznik. Te wysiane w domu bardzo mnie rozczarowały. Szczególnie pelargonie. Nasionka były drogie (8zł) a i czasu dużo zajęła uprawa a efekt, ech szkoda gadać. Pelargonie kupiłam a i taką kompozycję za jedyne 6 zł na bazarku można nabyć :D

Obrazek

Miłej niedzieli Wam życzę :wit

Iwonko, cierpliwości . Może ona tak co dwa lata wychodzi na powierzchnię :;230
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

"Co to jest?"-pierwsze wielosił ale odmianę nie powiem a drugie to czosnek bułgarski.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

A to można ciąc azalie bez szkody dla nich? Łał liczy własnej.. produkcji? Czy one mają szanse zaowocować w naszych warunkach?Czy ja dobrze widzę że krzewuszka Ci kwitnie?I to ile! :shock: U mnie to jeszcze daleko do tego
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tirek
50p
50p
Od: 28 lut 2011, o 17:45

Post »

Witaj OLU zawitałam dzisiaj do Ciebie :D z przyjemnością oglądałam twój ogród. Dużo się już u ciebie dzieje, nawet piwonia w kwiatach :D u mnie jeszcze w pąkach. A krzewuszka śliczna - wiesz może jaka to odmiana ?
Pozdrawiam
Grażyna
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku, witam Cię serdecznie i bardzo dziękuję za identyfikację moich nn ;:180 Już podpisałam w komputerze, tak więc nazwy nie "uciekną" :D

Paulinko, liczi z nasionka :D To tak dla zabawy . Nie liczę na oszałamiające efekty a tym bardziej na owoce. Klimat jakoś nie jest zbyt przyjazny a oranżerii nie posiadam (może jeszcze nie posiadam :;230 ) Krzewuszki się dopiero rozkręcają. Mam dopiero trzy odmiany, ale nie znam nazw :oops:

Grażynko, i Ciebie miło mi gościć w mych skromnych ogrodowych progach :wit
Piwonia dopiero jedna odmiana w kwiatach. Choć piękna z wyglądu, wcale nie pachnie :shock: Czekam na jasno różową, ta dopiero rozsiewa aromat :tan Mam też w pączku (jeden kwiatuszek) piwonię sorbetową. Kupiona tej wiosny i czekam co ona mi pokaże. W zeszłym sezonie zakupiłam kilka odmian, ale chyba muszę jeszcze poczekać na kwiaty . Jedna ma malutki pączek i nie wygląda aby się powiększał a druga nie ma wcale pączków, za to ładne liście :?
Niestety nie znam odmian moich krzewuszek. Zakupione w czasach gdy nie miało to dla mnie znaczenia :oops:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

też mam bez nazwy krzewuszki ale za to jak ślicznie kwitną .. jak dokupuję to po kolorze liści te pamiętam jakie mam ..
Piwonii majowej już pękają pąki a czerwcowa pod samą ścianą południową jak zwykle pierwsza kwitnie .. inne mają ładne pączki ale zakwitną w swoim terminie ....
Wreszcie się zachmurzyło . może popada bo sucho tylko te grzmoty ... nie za bardzo lubię burze...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Tez mam jedną bez nazwy, kwitnie na różowo. Dziś patrzyłam zatchnięta Twoimi i moja też będzie miała kwiaty, już są piękne pączki :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”