HYBRIDS (Echinopsis, Trichocereus, Chamaecereus ...)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: HYBRIDS (Echinopsis, Trichocereus, Chamaecereus ...)

Post »

No spoczko, hybrydy jak echinopsy :wink: , na razie nie różnią się bardzo niczym od poczciwego multiplex - a...
No ale jak zakwitną to ujawni się ich szkoda, że chwilowe piękno...
He, ciekawe nazwy mają. :wink:
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

W przypadku hybryd trudno zdefiniować cenność. Pewnie jest to pochodna wyglądu kwiatu i dostępności.

Nie ma czegoś takiego jak czysta hybryda. Wszystkie są efektem wielokrotnego krzyżowania i selekcji aby uzyskać tą jedną, która ma to "coś". Tak powstały najbardziej znane typu 'Morgenzauber' (jedna z pierwszych hybryd), tricho 'Apricot Glow', 'Flying Saucer' (kwiaty do 23cm średnicy) czy kolekcja którą wyhodował Bob Schick. To tym, że mają owo "coś" świadczy fakt, że od lat cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Nazwy dostają właśnie te popularne oraz te najbardziej udane wg. autora. Ale nie znaczy to, że na nich świat się kończy, jest kilka/kilkanaście osób na świecie które profesjonalnie zajmują się tworzeniem kolejnych hybryd jak np. Reinhard Liske (RL), który kolejne klony oznacza numerami. To są właśnie moje rośliny. W nawiasach znajdują się kody bądź nazwy rodziców, takie skrócone drzewo genealogiczne.
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

phantom pisze:takie skrócone drzewo genealogiczne.
Drzewo genealogiczne dla hybryd ( wszystkich roślin nie tylko kaktusów ) jest możliwe tylko wtedy gdy własne kolekcje tworzymy ( kupujemy ) tylko od jednego hodowcy. Wtedy jest zachowany tzw. " rodowód " danej rośliny, znani są kolejni potomkowie z krzyżówek ( hybryda hybryd ).
W przeciwnym razie nie ma to sensu.
darekcn42 pisze: chwilowe piękno...
No chyba właśnie chodzi o kwiaty, a że chwilowe ..... ;:138
BOŻENA
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p

Post »

Ja tam osobiście wolę astrokultywary, bo są wg mnie zawsze ładne. Ale to tylko moje skromne zdanie.
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

Hybrydy astro wyglądają odmiennie cały czas, ale jak sam zauważyłeś to kwestia gustu, np. dla mnie osobiście (bez urazy) są one paskudne, sztuczne, czasem powykręcane, słowo mutanty (w niezbyt miłym znaczeniu) samo się ciśnie na usta.
Bo-enka pisze:Drzewo genealogiczne dla hybryd ( wszystkich roślin nie tylko kaktusów ) jest możliwe tylko wtedy gdy własne kolekcje tworzymy ( kupujemy ) tylko od jednego hodowcy. Wtedy jest zachowany tzw. " rodowód " danej rośliny, znani są kolejni potomkowie z krzyżówek ( hybryda hybryd ).
W przeciwnym razie nie ma to sensu.
Dlatego użyłem słowa "skrócone". Drzewo nie w celu zachowywania rodowodu, ale bardziej przyziemnie - co potencjalnie może z tego powstać, jakie cechy przekazują określone hybrydy i wykorzystać to w tworzeniu kolejnych.
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p

Post »

Jasne, wszystko to kwestia gustu. Hybryd echinopsów za brzydkie nie uważam, bo to ciekawe roślinki, na pewno łatwiejsze hodowli od astrokultywarów i mutantów, tylko żeby dłużej kwitły :roll: . Byłoby super.
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
echinopsis
200p
200p
Od: 2 mar 2011, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszystko to rzecz gustu.Ludzie od wielu lat szukają czegoś nowego .W niemczech powstala grupa zajmująca się hodowlą hybryd jest ona galezią towarzystwa kaktusowego.Stowarzysza ona 150 członków na calłym świecie zajmujących się krzyżowaniem Echinopsis, Helianthocereus, Hildewintera, Trichocereus ,chamaecereus i innych. Za zadanie okreslili sobie zwiększenie zakresu kolorów, rozmiaru i czasu kwitnienia. To jest złożone i czasochłonne zajęcie wykonywane z wielu setek mieszańców.Jednymi z pierwszych hodowców byli Bob Shick,Paramount,Graser.Teraz jednymi z bardziej znanych są hybrydy MEX,BEX,RAB,BS skróty te mają nam dać znać z jakimi krzyżówkami mamy do czynienia .Na przykład jeden z najpiekniejszych(moim zdaniem) hybryd echinopsisów BEX104 Kleopatra z numerem,BS.574-01,Powstał ze skrzyżowania

BEX 104 Kleopatra

EH.SHICK 344-4 AFTERGLOW X EH . BEX 163 BS.150-13

{EH.(FORTY NINERX TANGERINE X EH.(AURORA X WHITE KNIGHT)} X {EH.GEFUIITE NEIKE X EH.LROG(MORGEN ZAUBER)}

POZDRAWIAM
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

http://echinopsis.eu/thumbnails.php?album=7&page=1

Polecam tę stronkę, a zasmakujecie urzekającego piękna.
Jest też i " Kleopatra "
BOŻENA
Awatar użytkownika
echinopsis
200p
200p

Post »

Fajna stronka ale niechce mnie zalogować bo zapomniałem hasła :roll:
Awatar użytkownika
echinopsis
200p
200p

Post »

Jak by ktoś z was natknął się szperając w necie na EH.BEX 220 To podeślijcie mi linka :wit
Dzięki

-- 16 kwi 2011, o 11:14 --

Jak by ktoś z was natknął się szperając w necie na EH.BEX 220 To podeślijcie mi linka :wit
Dzięki
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

Artur89 pisze:Naoglądałem się tych wszystkich hybryd u MEX'a na picasa aż mnie głowa rozbolała :wink: Kilka rzuciło mi się w oczy:

Pippilotta
https://picasaweb.google.com/MEXHYBRIDS ... 5554729970
...
To do dzieła, Herr Uwe ma na sprzedaż. Póki co kosztuke 5,5?, choć pewnie sporo podskoczy (może 'echinopsis' się szarpnie ;)).
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
echinopsis
200p
200p

Post »

Może 'echinopsis'się szarpnie :wit .Ale póki co jak patrze na ceny hybryd u Herr Uwe to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera ;:14
Jeszcze rok temu te same hybrydy u Mugge czyli u osoby która stworzyła hybrydy MEX kosztowały maximum 8Euro.Buuu...
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Musicie zacząć tworzyć własne hybrydy. Będzie taniej.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
echinopsis
200p
200p

Post »

Wole je kupować nie dysponuje odpowiednią ilością miejsca :D
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Stronka 'Echinopsis.eu' znana na tym dziale od dawna - moje zdjęcia też można tam znaleźć :wink:
Co do tworzenia nowych hybryd - temat ożyje w moim przypadku jak zaczną kwitnąć :D
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”