Storczyki Joasi

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Joasi

Post »

Ubiegłoroczne kwitnienia zjawiskowe ;:224 Sabotek też ;:108
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu dziękuję bardzo ;:196
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p

Post »

A więc dziś przyszedł czas na nowe zdjęcia :heja Coś tam już mi zakwitło pojedynczymi kwiatkami, więc już coraz bardziej kolorowq u mnie. Cieszę się niesamowicie, bo wiosna jakoś nie przychodzi.

To może na początek mój stary storczyk (VII 2008) biały z różowym środkiem, który ma delikatne kreseczki na płatkach, kwiaty całkiem spore. I jeszcze kilka pączków do rozwinięcia czeka :D

Obrazek Obrazek

Biały drobnokwiatowy, pierwszy raz u mnie zakwitł po ok. 2 latach, miał marne korzonki, więc najpierw odbudowywał. Ma jeszcze sporo pączków.

Obrazek Obrazek

A tu biedronkowa miniaturka, takie u nas były na Dzień Matki w ubiegłym roku. Przedłużał dwa razy swój pęd, a na jesieni wypuścił już nowy, który właśnie zakwitł. :D Kolorki intensywniejsze niż na zdjęciach, środek mocno fioletowy a sam kwiatek bardziej żółty.

Obrazek Obrazek

Tu również miniaturka zakupiona na All, przyjechała z okropnymi korzeniami w spagnum, miała dwa pędy kwiatowe. Jeden ścięłam a drugi został. Po pewnym czasie z oczka bocznego wypuścił 6 pączków, które zakwitły. Szybko obcięłam ten pęd bo zależało mi na roślince i odbudowie jej korzonków, opłaciło się :tan Teraz ma śliczne gęste korzonki.
Jesienią wypuścił dwa pędy, jeden niestety ułamałam. Wyrastała pętelka, pęd nie mógł się wydostać i ja chciałam mu pomóc ;:223
Pierwsze zdjęcie obecne kwitnienie, drugie z ubiegłego roku. W rzeczywistości ma więcej różu.

Obrazek Obrazek

Mój drugi długodystansowiec, kwitnie prawie bez przerwy. Ma tylko jeden kwiatuszek na jednym pędzie i dwa na drugim, stał w ciemnym miejscu i tylko tyle kwiatków ma. Zawsze kwitnie 5 kwiatami. Ostatnie zdjęcie to poprzednie kwitnienie.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Zwykły różowy ma też tylko dwa kwiaty i jeden pączek-zima...

Obrazek Obrazek

Kilka poprzednich:

Obrazek Obrazek

;:167 W nowe osłonce :wink: Kwitnie trzema kwiatuszkami.

Obrazek Obrazek

A w paseczki rozwinął już wszystkie pączki, uwielbiam go ;:167

Obrazek Obrazek

Uff
Moje storczyki
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Asiu śliczne kwitnienia ;:63
Czy Twój ulubiony w paseczki ma kolor taki jak na przed czy ostatnim zdjęciu ?
Miniaturka z biedronki urocza a czy może miałaś coś na doniczce napisane, jakąś nazwę? bo jest bardzo podobna do moich kupionych na wystawie .
To ile storczyków w tej chwili kwitnie u Ciebie ?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Cała masa cudności :D

A co do sabotków...hmm...nawet botaniki lubią zmieniać kolor i kształt kwiatuszków.
Właśnie takiego, jednego kupiłam. jak przyjdzie paczusia, to się pochwalę. Wyczytałam o nim właśnie taką informację, iż każde kwitnienie może być inne, niż poprzednie.
Zatem u hybryd to zjawisko też może występować...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Pięknie ci kwitną Phalaenopsis :)
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Joasiu, ale piękny był ten sabotek. Trzymam mocno kciuki, żeby szybko wypuścił nową rozetkę i zakwitł po raz kolejny!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p

Post »

Kasiu dziękuję ;:196
katarzynka575 pisze:Czy Twój ulubiony w paseczki ma kolor taki jak na przed czy ostatnim zdjęciu ?
Ma kolorki bardziej jak na drugim zdjęciu, jest żółty i ma bardzo ma ciemnoróżowe paseczki i czerwony środek.
katarzynka575 pisze:Miniaturka z biedronki urocza a czy może miałaś coś na doniczce napisane, jakąś nazwę? bo jest bardzo podobna do moich kupionych na wystawie .
Nie wiem , ja zawsze zrywałam te naklejki, dopiero jak trafiłam na forum, to zobaczyłam, że tam coś ciekawego można znaleźć :oops:
katarzynka575 pisze:To ile storczyków w tej chwili kwitnie u Ciebie ?
15 :D

Justynko(justus27) dziękuję ;:196 ja już nie mogę się doczekać, aż zakwitnie i ciekawe jak będzie wyglądał, czy tak samo :?: ;:65

Dusiu dziękuję ;:196

Justynko(Mala_MI) dziękuję ;:196

Rośnie nowy pędzik na jednym z ulubieńców, ale się cieszę. Czekam też na wielką niespodziankę, bo mam pewnego storczyka już ponad dwa lata, którego w zasadzie reanimowałam, bo troszkę mu podgniły korzenie, zostało zaledwie 4 kilkucentymetrowe. Teraz nie ma burzy korzeni, ale jest nieźle i wypuścił jesienią pęd, obdarował mnie aż jednym pączkiem :shock: , teraz chodzę i wyglądam żeby mi nie opadł :roll:
Moje storczyki
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

I na pierwszym i na drugim ładnie wyszedł ,choć szkoda ze nie jest taki jak na przedostatnim zdjęciu tam ma taki ciekawy kolorek.Czyli miniaturkę możemy nazwać Sogo Gotris .Ja jak swoje kupiłam to taką miały etykietkę (phal. Be Tris -Sogo Managet) i maja identyczne kwitki jak Twoja miniaturka .
Joasiu 15 kwitnących ;:224 to masz śliczne widoki :D
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Asiu piękne kwitnienia ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Joasiu, gratuluję kwitnień! ;:63 Piękne storczyki sobie wybierasz, podobają mi się wszystkie jak jeden, a zdjęcia z zeszłego roku powalają kolorami- tego nam teraz wszystkim trzeba :)

P.S. Może podasz nick tego (nieuczciwego) sprzedawcy dla ostrzeżenia? Nie rozumiem argumentu dlaczego jeden storczyk miałby nie przeżyć zimowej podróży, a drugi przeżył. Bzdura jakaś..! :evil:
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Asiu gratuluje kwitnień falenopsisów ;:138 ;:138 są śliczne. Trzymam kciuki za sabotka mój już powoli pokazuje główkę ale Twój ma cudny kolor więc czekam na kwitnienie :tan
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
reniab7
50p
50p
Od: 12 paź 2010, o 18:30

Post »

Asiu!
Piękne kwitnienia i piękne zdjęcia.
Renia
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p

Post »

Kasiu mnie się podoba właśnie taki :wink: A za rozpoznanie storczyka dziękuję, ciekawe czy miał taką nazwę?

Kasiu dziękuję ;:196

Julitko dziękuję ;:196 Mój sabotek rośnie w siłę, ostatnio z drugiej rozetki wyszedł mały listek i już całkiem fajnie urósł, mam nadzieję, że na wiosnę będzie kolejna rozetka. Mały zaczątek rozetki już pojawił się ok. roku temu, ale nie urósł nawet milimetr. :|

Agnieszko dziękuję ;:196 Nie wiem czy podawać nazwę tego sprzedawcy, bo to była tylko taka jednorazowa sprawa, zamawiałam u niego inne storczyki i zawsze wszystko było w porządku. Może po prostu się pomylił?

Reniu dziękuję ;:196

Moje storczyki całkiem dobrze sobie radzą, mimo że na podlasiu zima wróciła. Mam dwa nowe nabytki z All, ale zdjęcia zrobię jutro. Poza tym kilka pączków pęka i niedługo pokażą się nowe buźki, ale się cieszę :tan

Zastanawiam się też nad kupnem zygopetalum, poprzednie zjadł mi grzybek i strasznie smutno mi po nim. Bardzo mi się podobają te kwiaty, może coś źle robiłam, nie wiem. Bardzo dużo miałam nowych przyrostów, ale one po jakimś czasie brązowiały i gniły. :(
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Joasiu piękna kolekcja z sabotkiem na czele ;:138
Zygopetalum może zraszałaś a one tego nie lubią ;:185 bo woda dostaje się między liście i to powoduje gnicie ;:108
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”