W Bretonskiej kuchni u Gosi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Upiekłam dzisiaj coś, chyba kisz :;230 Podam "przepis" bo nam smakowało :) Zostały mi z wczoraj pieczone ziemniaki i żal było wyrzucić a odgrzewanych nie lubimy. No to wykombinowałam tak:

Składniki:
ciasto francuskie
wczorajsze ziemniaki
puszka pieczarek w plasterkach
puszka oliwek czarnych
spora cebula
pół szklanki mleka i łyżka śmietany (bo nie miałam więcej śmietany)
3 jajka
torebka (80 gram) tartego parmezanu
łyżka posiekanej natki pietruszki

Do okrągłej formy, na papier dałam ciasto francuskie, ponakłuwałam.
Na cieście ułożyłam warstwę pieczonych ziemniaków (były w grubych talarkach, ok. 2 - 2,5 cm). Na patelni na oliwie obsmażyłam pieczarki z cebulą. W garnku wymieszałam mleko, śmietanę, jajka, pietruszkę, ponad połowę sera i zawartość patelni. Na ziemniaki wysypałam odcedzone oliwki, zalałam tą breją z garnka i całość do piekarnika na jakieś 40 minut w 180-200 stopniach. Kiedy było upieczone to posypałam resztą sera i zostawiłam jeszcze kilka minut w piekarniku, aż się roztopił i nieco przysmażył.
Smaczne jest na gorąco ale bardziej nam smakuje na zimno. No i ziemniaki lepiej, żeby były w cieńszych plasterkach, ale naprawdę nie chciało mi się ich kroić.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Interesujące hmmmmm, spróbuję bo u mnie dość często zostają ziemniaki .
Grazie Tulo z Niskich Apenin
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4585
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu ja Twój kisz już chwaliłam a ja też podzielę się z tobą przepisem :D Zaniosłam nie dawno ciasto z tego przepisu do pracy i tak wszystkim smakowało ze wszystkie koleżanki piekły .Polecam :D

Ciasto angielskie.
4 jaja całe
2 szkl mąki
1 szkl cukru
3/4 szkl oleju
1 łyżeczka od herbaty;proszku do pieczenia cynamonu i sody.
1 paczka rodzynek
5 jabłek
cukier waniliowy

Całe jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę wymieszaną z cynamonem sodą i proszkiem. Dobrze zmiksować. Dodać olej i zmiksować (będzie dość gęste) Wrzucić pokrojone jabłka w nie dużą kostkę i rodzynki wymieszać.
Piec ok1godz w 150-180st.
Do smaku cukier puder.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosienko, nie moge dodzwonic sie do Ciebie, a mialam ogromna ochote, bo znowu jedlismy Twojego krolika. Znowu? A tak, tak, kiedy robilismy zakupy i zapytalam M na co ma ochote, odpowiedz byla oczywista. Mimo, iz po raz trzeci go robie, zawsze tak samo jest zachwycony i mowi: Gosia miala doskonaly pomysl ! jeśli chodzi o kurczaka z kandyzowana cytryna (confit) to zastanawiam sie czy ta cytryna nie jest zbyt slodka, choc sam przepis jest rownie interesujacy jak krolik w musztardowym sosie. Przesylam gratulacje od M, a i mnie przypadly one w udziale jako doskonalej kucharce. :D ;:137
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3577
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu a może podasz jakiś przpisik na jabłecznik ;:196 (łatwy ;:180 )
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Witam cieplutko w niedzielny poranek. :D :wit
Jak co roku zmieniano godzinę, jak ja tego nie lubię. Wszyscy budzimy się wcześnie, ciemno i zimno na dworze. Normalnie jemy w południe a tu dopiero 11h :;230 ; trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Tak wiec czekając na godzinę, wpadłam do wątku.

Gosiu, ciastko na pewno zrobię, bo przepis jest łatwy. :heja

fela tak sobie pomyślałam , te cytryny to one są kandyzowane ale w "saumure" w zalewie. Chyba nie myślałyśmy o tym samym co ?
Wygląda ona tak...

Obrazek

Bogumiłko przepis na jabłecznik niby mam ale zciagniety z netu ;:132 , tak wiec żadna rewelacja. Jeden na jablecznik z kruszonka drugi na szarlotkę . Jeśli mimo to jesteś zainteresowana, daj znać . :)
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

czy słyszałyście może o Flamenkueche? Jest to specjalność ze wschodu Francji, dokładnie z Alzacji.

Przypomina pizze ale jest zrobiona na bazie cebuli boczku i śmietany

Proste w przygotowaniu i bardzo apetyczne

Normalnie przygotowuje na innym rodzaju ciasta ale ja robię na cieście z pizzy i tez jest dobre :D

Tak wiec potrzeba:

ciasto na pizze (kupuje w sklepie)
200gr boczku pokrojonego na małe kawałki
ok 300ml gęstej śmietany
3 cebule pokrojone w cienkie plasterki
sol, pieprz
gałka muszkatołowa

Nagrzać piekarnik na 240°

Wymieszać śmietanę z sola pieprzem i gałka.

Na całej powierzchni ciasta rozprowadzić śmietanę .

Następnie położyć poszatkowana cebule i boczek

I do piekarnika na dobre 15min . Jak cebula i ciasto będą ładnie zarumienione to znak ze jest dobre.

Dla tych co wola jedzonko trochę lżejsze śmietanę można wymieszać np. z białym serem. :D

Piekę na blaszce z piekarnika

Obrazek
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Chyba nie podałam wam przepisu
Kisz ze szpinakiem z kozim serem i miodem

ciasto francuskie
3 jajka
2 łyżki śmietany
ok 350g szpinaku, ja daje na oko
150g pieczarek
kozi ser pokrojony na kawalki
trochę miodu do polania ciasta
gałka muszkatołowa
sol, pieprz, oliwa z oliwek do smażenia.


Podsmażyć szpinak, przez parę minut by zmniejszył objetosc.
Następnie podsmażyć pieczarki

W malej salaterce ubić 3 jajka, dorzucić śmietanę i kozi ser.

Na foremkę wyłożoną ciastem wyłożyć szpinak + pieczarki. Następnie wylać śmietanę.
Posypać gałką muszkatołową i polać troszeczkę miodem.

Piec w piekarniku nagrzanym na 190° przez ok 35 min

Obrazek

A u nas jest ciągle dobry okres na mule. Tutaj prosto przyrządzone ze śmietaną.

Obrazek
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Widziałam zdjęcia z połowu i teraz z niecierpliwością czekam na Twoją relację. Chętnie bym Wam potowarzyszyła, bo to musi być fajna zabawa. Może kiedyś wybierzemy się razem.
U nas też dzisiaj na kolację mule. Szkoda, że bez śmietany, bo M nie lubi, ale zawsze w restauracjach zamawiam właśnie takie. Krewetki z Madagaskaru były smaczne, chociaż wolę te mniejsze . Jedliśmy też pasztet z makreli z algami, który bardzo lubię. Można go kupić na niedzielnym targu, od właściciela pewnej portowej restauracji.
Dziękuję za linki. :D
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Fela, będzie fotorelacja z połowów. Wielki odplyw jest w sobote i niedziele. :tan :tan
Znalazłam w Wikipedii "lançon" w Polsce jest z rodziny Dobijakowate (Ammodytidae) - rodzina morskich ryb okoniokształtnych.
Występowanie : Ocean Arktyczny, Indyjski, Spokojny i Atlantycki. W polskich wodach Morza Bałtyckiego występuje dobijak i tobiasz. A ten Tobiasz to wygląda jak dwie krople wody co "lançon" hiihi

Obrazek

Nawet w Polsce można je łowić ! No powiedzmy szukać w piasku hihi

Zdjęcie jest z Wikipedii

Wolisz krewetki od gambasow hmmmmmmm, ja wole te większe ;:224
A mule to ja lubię na wszystkie sposoby, z camembert, z piwem, z Roquefort , pomidorami i oliwkami tak po prowansalsku, z curry, z cydrem ...
Tak sobie pisze ale to mój M jest specjalista od muli. :;230
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Posty: 1194
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu, Twój przepis na flamenkueche z nieba mi spadł! Musiałam nagle przygotować coś na ciepłą przekąskę i nie wiedziałam co. Mało składników i na ogół zawsze są w domu, i czas przygotowania krótki - w sumie bomba!
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Aisyrk witam cieplutko, no i zrobiłaś flamenkueche ? jejku co za nazwa ;:224
Bardzo jestem ciekawa jak wyszło, cebula nie była za surowa ? Moze popić piwem, lepiej się przełknie :;230
W Alzacji maja bardzo dobre piwo, kuchnia przypomina polska, jest pełno kiełbas, i atmosfera prawie taka jak w domu.
Ale się rozmarzyłam.

By zmienić kraj a nawet kontynent, zabieram was do USA.

Moja przyjaciółka pochodzi z New Hampshire za każdym razem jak przyjeżdża do nas to nie jada na śniadanie jak mój M bagietkę z konfiturą, czy jak ja chleb z serem czy szynką. :;230

Ona jada "Banana bread" czyli tradycyjne ciasto z bananów.Obrazek

Wyciągnęłam przemocą przepis i od tamtego czasu piekę go na podwieczorek.

Wszyscy je uwielbiamy podzielę się z wami tylko nie mówcie nikomu... ;:224

3 banany. Bardzo dojrzale, takie których nikt już nie chce jeść ;:224

2 jajka dobrze rozbić np w malej salaterce

280g maki i 140g cukru wymieszać razem, dodać 1 łyżeczka sody dobrze ja dodać ciasto będzie lżejsze

do ciasta wg gustu można dodać: kawałki czekolady czy orzechów , rodzynek itp ....

Nagrzać piekarnik na 180°
Nasmarować foremkę masłem i obsypać maką by ciasto się nie przykleiło . Można użyć foremkę jak do keksa albo do muffinek. Jak kto chce, tylko różnica jest w czasie pieczenia. :D

W salaterce rozgnieść banany widelcem, dodać rozbite jajka. Wymieszać

Na koniec mąkę wymieszaną z cukrem i sodą. Wszystko razem wymieszać i wylać do foremki.

Do ciasta można dodać małe co nieco. Dzieci uwielbiają kostki czekolady które w trakcie pieczenia się rozpływają... ;:137

Piec prze dobre 40min, te pieczone w muffinkach trochę mniej. Można sprawdzić nożem, jak wyjdzie suchy to ciasto jest upieczone. :D :D

Obrazek



A ja dzisiaj na kolacje zrobiłam, prawdziwe bretońskie danie "galette" czyli naleśniki z maki gryczanej.
Niestety przepisu nie znam.Przyznam się wam ze mam tuz obok Pana który robi tak wyśmienite naleśniki ze nie chce mi się wysilać :;230 :;230 Fela może poświadczyć ze są doskonale :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu, czy Ty wiesz jak mi ślinka cieknie na te wszystkie dania? Coś wspaniałego.
Z mąki gryczanej robiłam kiedyś bliny, podane z kwaśną śmietaną i czarnym kawiorem- dobre były. A co tam jest w środku Twoich naleśników?
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Witaj Aniu ! tak wiec w naleśniku mam jajko, szynkę, pieczarki i ser ;:137 .
Lubię tez z wędzonym łososiem i śmietana a na to posypuje koperek . :D
Dodaje tez suszone śliwki albo camembert, pycha
Jak mi zostaną naleśniki to daje na słodko np z nutella a jeszcze lepiej z karmelem w słonym maśle. Nie wiem jak oni to robią ,karmel jest lekko leisty, łatwo się rozprowadza po naleśniku. Ja kupuje gotowy w tubce. Coś pysznego.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu, my też wczoraj jedliśmy takie same naleśniki. Przepis jest raczej prosty. Podobny chyba do polskiego. Jedynie mąka jest razowa, albo gryczana. My mieliśmy w środku bekon, jajko i ser tarty. Zastanawiam się nad tymi z łososiem i śmietaną. Czy śmietana nie rozpływa się podczas smażenia?
Chcę Gosiu zadebiutować w dziedzinie nalewek, bo bardzo spodobała mi się nalewka pomarańczowo- kawowa. Kupiłam wszystkie składniki, ale nie mogłam wczoraj znależć w sklepie kawy w ziarnkach. Jeszcze dziś pojadę po południu na poszukiwania. Jeśli masz to sypnij trochę w moją stronę. Wystarczy dwadzieścia. :lol:
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”