Niedoskonały, ale mój :)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Niedoskonały, ale mój :)
Violu zdjęcia "gości" masz przepiekne, bardzo mi się podobają.
Szkoda tylko, ze nie pokazałaś ostatnich liliowców, masz ich tek dużo i są takie piękne.
I masz rację, każdy "pokazowy" ogród jest piękny, ale najukochańszy jest swój własny, czasem niedoskonały, z brakami, ale wygłaskany i dopieszczony ręką ogrodnika - pasjonata
Szkoda tylko, ze nie pokazałaś ostatnich liliowców, masz ich tek dużo i są takie piękne.
I masz rację, każdy "pokazowy" ogród jest piękny, ale najukochańszy jest swój własny, czasem niedoskonały, z brakami, ale wygłaskany i dopieszczony ręką ogrodnika - pasjonata
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Wow
ale tu u Ciebie pięknie, liliowce cudne, też je uwielbiam, zaczynałaś mniej więcej w tym samym czasie co ja, tylko że Twoja rabata z liliowcami zajęłaby pół mojego ogródka, który i tak jest jak dżungla. Dopiero od dwóch lat mogę zaszaleć bo kupiliśmy z mężem dom na wsi, więc powoli przeprowadzam to co się da, bo niestety moje warszawskie maleństwo musi zniknąć
, chyba mamy podobne pasje wiec jeśli pozwolisz będę do Ciebie zaglądać 

- LaViol
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Amba Dzięki, Twoje zdjęcia też są dobre
Czym focisz, jeśli można wiedzieć? Znalazłam na Twoim wątku, że ten liść to sałatnik leśny, następne zdjęcie to jego kwiatki 
Aga Lepiej niech zostaną w pamięci w pełnej krasie niż te niedobitki ;) W lipcu sfociłam wszystkie odmiany w celach identyfikacyjnych to kiedyś powrzucam
Iwono Zapraszam w każdej chwili
A warszawskie maleństwo będzie dalej żyło w nowej, doroślejszej postaci
Wieś gdzieś w okolicach W-wy czy zupełna ucieczka? ;)
Pogrzebałam i znalazłam jeszcze

Aga Lepiej niech zostaną w pamięci w pełnej krasie niż te niedobitki ;) W lipcu sfociłam wszystkie odmiany w celach identyfikacyjnych to kiedyś powrzucam

Iwono Zapraszam w każdej chwili

Pogrzebałam i znalazłam jeszcze

"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2

- LaViol
- 500p
Zgubiłam plan z naniesieniem liliowców i próbowałam uporządkować w tym roku moją kolekcję.... z wiadomym skutkiem
Zdjęcia miałam w kilku folderach, nanosiłam na plan numerki, a bałagan i tak zrobiłam taki, że brakuje mi kilku odmian i nie wszystkie wiem gdzie rosną
Te które wiem gdzie rosną

A te bezmiejscowe

Razem doliczyłam się chyba 58, ale na zdjęciach jest więcej, bo picasa powtórzyła zdjęcia, żeby zapełnić ramki.

Zdjęcia miałam w kilku folderach, nanosiłam na plan numerki, a bałagan i tak zrobiłam taki, że brakuje mi kilku odmian i nie wszystkie wiem gdzie rosną

Te które wiem gdzie rosną

A te bezmiejscowe

Razem doliczyłam się chyba 58, ale na zdjęciach jest więcej, bo picasa powtórzyła zdjęcia, żeby zapełnić ramki.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."

Witaj Violu
. Imponująca kolekcja, ile kolorów, znasz wszystkie odmiany??! Z katalogowaniem roślin tak już chyba jest, też próbuję to robić ale zawsze wreszcie wychodzi z tego bałagan. Mam nadzieję uporządkować mój chaos przy okazji przeprowadzki, a wieś jest 100 km od Warszawy, w okolicach Dęblina. Na razie staramy się tam jeździć w każdej wolnej chwili ale pracujemy nad tym żeby tam zamieszkać. Działka ma 800m2 więc dla mnie to ogromnie dużo, chociaż znając moje możliwości za jakiś czas może się okazać ciasna 

- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Całkiem piękny ten " niedoskonały"
Pokazujesz bujne i piękne kępy liliowców, niezłą kolekcję już uzbierałaś
Kiedy moje takie będą
Pytałaś o chorobę jałowca Skyrocket, po tej zimie wiele tak wyglądało, ale większość uszkodzonych roślin w czerwcu zazieleniła się. Mróz i choroba:Zamieranie pędów powodowana przez grzyb Kabatina juniperi. Leczenia jako takiego nie ma., ale trzeba zapobiegać poprzez wycinanie latem przy suchej i słonecznej pogodzie wszystkich chorych pędów. Grzyb atakuje jesienią uszkodzone pędy np. przez owady i rozwijaja się objawy pod koniec zimy w lutym, marcu.

Pytałaś o chorobę jałowca Skyrocket, po tej zimie wiele tak wyglądało, ale większość uszkodzonych roślin w czerwcu zazieleniła się. Mróz i choroba:Zamieranie pędów powodowana przez grzyb Kabatina juniperi. Leczenia jako takiego nie ma., ale trzeba zapobiegać poprzez wycinanie latem przy suchej i słonecznej pogodzie wszystkich chorych pędów. Grzyb atakuje jesienią uszkodzone pędy np. przez owady i rozwijaja się objawy pod koniec zimy w lutym, marcu.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Wiolu, i tak Cię podziwiam, że próbujesz chociaż skatalogować swoją wspaniałą kolekcję liliowców. To ogromna praca wymagająca dokładności, sumienności i samozaparcia. Mi brakuje tych cech i nawet się nie zabieram do oznaczenia i skatalogowania swoich roślin
Może w długie, zimowe wieczory
Liliowców też mam sporo, ale przy Twoich to mały pikuś :P

Liliowców też mam sporo, ale przy Twoich to mały pikuś :P
- LaViol
- 500p
Iwonko W tej chwili to znam tylko jedną odmianę
Będę męczyć o rozpoznanie tych co na nich się znają
Za rok, może dwa może dojdę z nimi do ładu
Mario Bardzo dziękuję, szczególnie za informację o tym grzybie, bardzo mi się przyda
Najstarsze liliowce mają z 10 lat, choć na liliowcozę zapadłam później
Najmłodsze posadziłam w tym roku 
Dalu Każdy ma swój zestaw zalet. Ty zapewne posiadasz te, których mnie brakuje
Innych roślin, jak na razie ;), nie próbuję skatalogować, choć kilka zidentyfikowałam ucząc się dendrologii.... w tym moja ulubiona, brzmieniowo, Chamaecyparis pisifera 'Filifera' hihihi
No i co z tego, że liliowców masz mniej? Za to masz dużo innych pięknych roślin

Za rok, może dwa może dojdę z nimi do ładu

Mario Bardzo dziękuję, szczególnie za informację o tym grzybie, bardzo mi się przyda

Dalu Każdy ma swój zestaw zalet. Ty zapewne posiadasz te, których mnie brakuje

Innych roślin, jak na razie ;), nie próbuję skatalogować, choć kilka zidentyfikowałam ucząc się dendrologii.... w tym moja ulubiona, brzmieniowo, Chamaecyparis pisifera 'Filifera' hihihi
No i co z tego, że liliowców masz mniej? Za to masz dużo innych pięknych roślin

- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiolu za twoją kolekcję liliowców należy się wielki wielki
piękne

- LaViol
- 500p
Sama się uzbierała
Podziw się należy temu jak zadbany ogród masz, bo to jest prawdziwa sztuka 

Violu, jak miło się dowiedzieć, że nie tylko ja mam bałagan w liliowcach
Piękna kolekcja, oj z czasem się uporządkuje...Ja tak sobie powtarzam 

- LaViol
- 500p
Marto, to raczej Ty mnie podbudowałaś, że nie tylko ja
Czytając Was mam wrażenie, że znacie każdą roślinkę u siebie, nie tylko z rodzaju i gatunku, ale też odmiany, a ja tylko piąte przez dziesiąte
A porządki robię z jednego powodu.... żeby nie kupować tego co już mam, bo się pogubiłam

Czytając Was mam wrażenie, że znacie każdą roślinkę u siebie, nie tylko z rodzaju i gatunku, ale też odmiany, a ja tylko piąte przez dziesiąte

A porządki robię z jednego powodu.... żeby nie kupować tego co już mam, bo się pogubiłam

- EdytaB
- Od: 1 sty 2009, o 12:19

super kolekcja liliowców

Co do nazw roślinek u siebie to podobnie jak Ty połowy nie znam lub nie pamiętam.
Kiedyś miałam plan zrobić plan

Ten zacieniony kącik aż się prosi o cieniolubne hortensje, RH , azalie.... pomyśl.
Masz fotki swojego cao. Teraz widzę masz on-ka (mój już za TM)
- LaViol
- 500p
Edyto Przecież nie ma obowiązku chorowania na liliowcozę ;) No i masz więcej miejsca na inne roślinki 
W cienistym zakątku rośnie jeden rh
Myślałam o przerobieniu tego kącika.... a nawet całego ogrodu
ale póki co się wstrzymam, bo znowu narobię błędów
poczekam aż skończę studia .....a wtedy to ho ho!
Zdjęcia mam, ale tylko papierowe. Dziś nie dam rady, ale jutro sfocę i wrzucę
a teraz faktycznie "przerzuciłam się" na on-ki 
Przemku Dzięki

W cienistym zakątku rośnie jeden rh

Zdjęcia mam, ale tylko papierowe. Dziś nie dam rady, ale jutro sfocę i wrzucę

Przemku Dzięki