Niedoskonały, ale mój :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Niedoskonały, ale mój :)

Post »

Violu zdjęcia "gości" masz przepiekne, bardzo mi się podobają.
Szkoda tylko, ze nie pokazałaś ostatnich liliowców, masz ich tek dużo i są takie piękne.
I masz rację, każdy "pokazowy" ogród jest piękny, ale najukochańszy jest swój własny, czasem niedoskonały, z brakami, ale wygłaskany i dopieszczony ręką ogrodnika - pasjonata
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wow :shock: ale tu u Ciebie pięknie, liliowce cudne, też je uwielbiam, zaczynałaś mniej więcej w tym samym czasie co ja, tylko że Twoja rabata z liliowcami zajęłaby pół mojego ogródka, który i tak jest jak dżungla. Dopiero od dwóch lat mogę zaszaleć bo kupiliśmy z mężem dom na wsi, więc powoli przeprowadzam to co się da, bo niestety moje warszawskie maleństwo musi zniknąć :cry:, chyba mamy podobne pasje wiec jeśli pozwolisz będę do Ciebie zaglądać ;:7
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

Amba Dzięki, Twoje zdjęcia też są dobre :) Czym focisz, jeśli można wiedzieć? Znalazłam na Twoim wątku, że ten liść to sałatnik leśny, następne zdjęcie to jego kwiatki :)
Aga Lepiej niech zostaną w pamięci w pełnej krasie niż te niedobitki ;) W lipcu sfociłam wszystkie odmiany w celach identyfikacyjnych to kiedyś powrzucam :)
Iwono Zapraszam w każdej chwili :) A warszawskie maleństwo będzie dalej żyło w nowej, doroślejszej postaci :) Wieś gdzieś w okolicach W-wy czy zupełna ucieczka? ;)

Pogrzebałam i znalazłam jeszcze :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Zgubiłam plan z naniesieniem liliowców i próbowałam uporządkować w tym roku moją kolekcję.... z wiadomym skutkiem :;230
Zdjęcia miałam w kilku folderach, nanosiłam na plan numerki, a bałagan i tak zrobiłam taki, że brakuje mi kilku odmian i nie wszystkie wiem gdzie rosną :;230
Te które wiem gdzie rosną :)
Obrazek
A te bezmiejscowe :D
Obrazek

Razem doliczyłam się chyba 58, ale na zdjęciach jest więcej, bo picasa powtórzyła zdjęcia, żeby zapełnić ramki.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09

Post »

Witaj Violu :wit . Imponująca kolekcja, ile kolorów, znasz wszystkie odmiany??! Z katalogowaniem roślin tak już chyba jest, też próbuję to robić ale zawsze wreszcie wychodzi z tego bałagan. Mam nadzieję uporządkować mój chaos przy okazji przeprowadzki, a wieś jest 100 km od Warszawy, w okolicach Dęblina. Na razie staramy się tam jeździć w każdej wolnej chwili ale pracujemy nad tym żeby tam zamieszkać. Działka ma 800m2 więc dla mnie to ogromnie dużo, chociaż znając moje możliwości za jakiś czas może się okazać ciasna :D
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Całkiem piękny ten " niedoskonały" :;230 Pokazujesz bujne i piękne kępy liliowców, niezłą kolekcję już uzbierałaś ;:108 ;:63 Kiedy moje takie będą :wink:
Pytałaś o chorobę jałowca Skyrocket, po tej zimie wiele tak wyglądało, ale większość uszkodzonych roślin w czerwcu zazieleniła się. Mróz i choroba:Zamieranie pędów powodowana przez grzyb Kabatina juniperi. Leczenia jako takiego nie ma., ale trzeba zapobiegać poprzez wycinanie latem przy suchej i słonecznej pogodzie wszystkich chorych pędów. Grzyb atakuje jesienią uszkodzone pędy np. przez owady i rozwijaja się objawy pod koniec zimy w lutym, marcu.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
x-d-a

Post »

Wiolu, i tak Cię podziwiam, że próbujesz chociaż skatalogować swoją wspaniałą kolekcję liliowców. To ogromna praca wymagająca dokładności, sumienności i samozaparcia. Mi brakuje tych cech i nawet się nie zabieram do oznaczenia i skatalogowania swoich roślin ;:224 Może w długie, zimowe wieczory :?:
Liliowców też mam sporo, ale przy Twoich to mały pikuś :P
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Iwonko W tej chwili to znam tylko jedną odmianę :;230 Będę męczyć o rozpoznanie tych co na nich się znają :roll:
Za rok, może dwa może dojdę z nimi do ładu ;:223
Mario Bardzo dziękuję, szczególnie za informację o tym grzybie, bardzo mi się przyda :) Najstarsze liliowce mają z 10 lat, choć na liliowcozę zapadłam później :D Najmłodsze posadziłam w tym roku :)
Dalu Każdy ma swój zestaw zalet. Ty zapewne posiadasz te, których mnie brakuje :D
Innych roślin, jak na razie ;), nie próbuję skatalogować, choć kilka zidentyfikowałam ucząc się dendrologii.... w tym moja ulubiona, brzmieniowo, Chamaecyparis pisifera 'Filifera' hihihi
No i co z tego, że liliowców masz mniej? Za to masz dużo innych pięknych roślin :)
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiolu za twoją kolekcję liliowców należy się wielki wielki ;:180 piękne
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Sama się uzbierała :;230 Podziw się należy temu jak zadbany ogród masz, bo to jest prawdziwa sztuka :)
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Violu, jak miło się dowiedzieć, że nie tylko ja mam bałagan w liliowcach :;230 Piękna kolekcja, oj z czasem się uporządkuje...Ja tak sobie powtarzam :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Marto, to raczej Ty mnie podbudowałaś, że nie tylko ja ;:136
Czytając Was mam wrażenie, że znacie każdą roślinkę u siebie, nie tylko z rodzaju i gatunku, ale też odmiany, a ja tylko piąte przez dziesiąte ;:224
A porządki robię z jednego powodu.... żeby nie kupować tego co już mam, bo się pogubiłam :;230
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

:wit
super kolekcja liliowców ;:138 moje jakoś słabo kwitna :( mam może ze 4 :;230 )
Co do nazw roślinek u siebie to podobnie jak Ty połowy nie znam lub nie pamiętam.
Kiedyś miałam plan zrobić plan :) ale jak to u mnie bywa ....nic z tego nie wyszło. Dobrze, że czasem fotki podpiszę.
Ten zacieniony kącik aż się prosi o cieniolubne hortensje, RH , azalie.... pomyśl.
Masz fotki swojego cao. Teraz widzę masz on-ka (mój już za TM)
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Fajni goście :P , zwłaszcza ten większy.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Edyto Przecież nie ma obowiązku chorowania na liliowcozę ;) No i masz więcej miejsca na inne roślinki :)
W cienistym zakątku rośnie jeden rh :) Myślałam o przerobieniu tego kącika.... a nawet całego ogrodu :;230 ale póki co się wstrzymam, bo znowu narobię błędów ;:14 poczekam aż skończę studia .....a wtedy to ho ho! :;230
Zdjęcia mam, ale tylko papierowe. Dziś nie dam rady, ale jutro sfocę i wrzucę :) a teraz faktycznie "przerzuciłam się" na on-ki :)
Przemku Dzięki :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”