Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Dobry wieczór wszystkim ! Wybieram się w odwiedziny do Waszych ogrodów, ale póki co - pokażę trochę funkii, których jest sporo w moim ogrodzie. Nie mam pojęcia jakie to odmiany...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przedstawiam Wam mieszkańców mojego ogrodu...

Obrazek

...a to ich "stołówka" - liście języczki...

Obrazek

I jeszcze takie tam...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Izo, uwierz mi, że Twoja ślimakowa stołówka jeszcze nie wygląda najgorzej...
Bardzo mi się podobają kamienne słupki - fontanna. Kamień i woda to wielki skarb w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Potwierdzam - pluskająca woda po kamieniach ;:224 Do pozazdroszczenia :uszy
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Iza, ja myślałam, że to jest jakieś urządzenie do odsysania mułu. Nie wyobrazam sobie jak ten muł ręcznie wyciągasz. Spryciara z ciebie. a co do hosty, która ci sie u mnie podobała to przecież masz taką. :wink: Juz wiem dlaczego ci się podobała, ;:224
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

IZO ty szalona kobieto czy nie słyszałaś o czymś takim jak przeciążenie kręgosłupa......no tak ale ta choroba jest najczęstszą u nas ogrodników z zamiłowania pokazałam ciebie w akcji mojemu m. ,który bez przerwy narzeka że siedzę tylko w ogródku i nabawię się choroby ......zaniemówił

ogród u stóp klasztoru
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Izka, widać, ze hosty mają u Ciebie bardzo dobre warunki :uszy pięknie się rozrosły.
A białe osteospermum cudne, ja mam tylko kolorowe, jak myślę Twoje to z białej rabatki :roll:
Co do winniczków, to uwierz mamy szczęście, u mnie też są. Przynajmniej mają domki, za która mozemy je chwycić. W górach widziałam ostatnio to czarne obrzydlistwo, bez domków i zrozumiałam o czym piszą forumowicze.
Najlepszy środek zdaniem fachowców - ślimakol, rozsypujesz, a rano po ślimakach ;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dzięki z odpowiedź. Naprawdę się napracowałaś. Ale warto, bo strumień wygląda rewelacyjnie. Opowiadam o nim wszystkim znajomym, którzy choć trochę mają zainteresowania ogródkowe.
Fontana super, zresztą kamiorki też.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Świetne detale, kamienie pięknie kontrastują z roślinami, rzeźba wyeksponowana - naprawdę miło popatrzeć. I w Twoim raju widzę jest miejsce dla winniczków i stół suto zastawiony dla nich :)
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam serdecznie moich gości !
Na początku chcę pokazać coś z Chelsea ? tym razem nie konkursowy ogród, ale prezentowane na wystawie kwiaty nagrodzonych hodowców. Oto stoisko z ostróżkami , stałam przed nim z pół godziny... Czy można nie kochać ostróżek..??

Właśnie posadziłam 4 błękitne w Białym Ogrodzie... Może będą choć w połowie tak piękne , jak te...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

AGNIEŚ ? Agnieszko, zdaję sobie sprawę, że szkody poczynione przez ślimaki mogą być okropne. Języczka wygląda kiepsko, ale jakoś się trzyma. Ślimaków jest sporo, co jakiś czas je trochę zbieram i wrzucam miłosiernie w pokrzywy.
Ta mała fontanna spełnia swoją rolę w ogrodzie ? woda pluszcze po kamieniach, co słychać, gdy się siedzi na tarasie. Pompa jest zanurzona w strumyku i co tydzień ?dwa trzeba ją przepłukiwać, bo woda nanosi muł do zbiornika ,zakopanego w dnie strumienia. Ale to drobna praca.

VERTIGO ? Moniu, , kamieni ( dużych ) chciałabym więcej w ogrodzie.
Co do fontanny , początkowo myślałam, że jest trochę mała, ale uznałam , że jednak wystarczająca i jestem zadowolona.

LUCY ? Lucynko, tym urządzeniem ?do odsysania mułu? są moje ręce... No, i M., który dźwiga wiadra.
Hosta może jest podobna ( trochę schowana wśród innych roślin), ale Twoja zdecydowanie ładniejsza ! Jeśli propozycja jest aktualna ?chętnie skorzystam . Ja nie kolekcjonuję host, po prostu sadzę takie , które mi się podobają w miejscach pasujących. A ta jest tak ładna i pasuje mi do kolejnej rabaty, którą planuję pod drzewami.

ALINAK ? szczerze mówiąc, Alinko, jestem tak obolała po tej robocie, że potem śpię na elektrycznej poduszce... Najgorzej właśnie plecy...Ale ręce i ramiona też. Na razie jeszcze daję radę, za parę lat nie wiem, co będzie... Oczywiście , wydaje mi się, że nikt nie zrobi tego tak dobrze...
PAMELKA ? dotychczas hosty rosły bardzo dobrze, mimo suchej ziemi. Bo miały cień. Teraz, po gwałtownej zmianie warunków na działce, wiele z nich marnieje w oczach...Własnie podjęłam decyzję posadzenia kilku drzew dla zacienienia.
Oseopermum rośnie, naturalnie, w Białym Ogrodzie. Kupiłam je pierwszy raz, na razie jestem zadowolona. Jeśli będzie kwitło przez całe lato , w przyszłym roku posadze więcej i w różnych kolorach.
Więc poznałaś, że to winniczki...! Tak myślałam... Na szczęście tego czarnego obrzydlistwa u mnie póki co nie ma , one chyba groźniejsze. Kiedyś sypałam Ślimakol, ale teraz jakoś ogród żyje bez niego . Jak wiesz, staram się nie stosować chemii w ogrodzie.

MARGO ? dziękuję, Małgosiu!

ZIELONA ANIA ? masz rację, kamień z roślinami komponuje się wspaniale . W wielu naszych ogrodach jest, a zawsze wygląda ładnie.
Co do rzeźby , jeszcze nie mam dla niej ostatecznego miejsca.
A ślimaki...to przecież także ich świat... Troche szkody czynią , ale póki nie jest tragicznie, po prostu przekładam je w inny kąt ogrodu.
Może uda nam się wypracować jakąś równowagę w tym Moim Świecie...

Jeszcze pokażę moje lilie ! Jestem z nich strasznie dumna ! Wiem, że to nie są żadne kolekcjonerskie odmiany ani rarytasy, ale uważam ,że są wspaniałą ozdobą ogrodu. I niektóre pachną ! Posadziłam je po 4-5 w tym roku wiosną, a już jakie ładne !

azjatycka Brunello - tylko 2 szt., prezent od Lilypolu

Obrazek

azjatka Navonna, podobnie jak następna - w Białym Ogrodzie

Obrazek

Seguret ( LA)

Obrazek

Giverny (LA) , dopiero się rozwija...Teraz wyglada oszałamiająco , i pachnie.Rośnie tuż przy tarasie

Obrazek

azjatycka Fata Morgana (trochę mniejsza )

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Izko, propozycja aktualna :D A ostróżki cudowne, bardzo je lubię. w tamtym roku wysiałam nasionka (miały być niezwykłe) a w tym roku mam już swoje własne zwykłe,choć dla mnie niezwykłe :wink:
Lilie bardzo ładne, mam taką jak ty białą i żółtą :tan
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

:wit Tamaryszku

Przy ostróżkach wymiękłam :shock:

Dązysz do perfekcji ;:138

Czekam jak to w naturze .......na jakąś skuchę :oops: Potok żeby był cudny musi mieć przebystrzenia ;:108 Wpirtol wielki kamień w nurt a pod nim pończochę z kwaśnym torfem :? Przy potoku dobrze wygladają lepiężniki..........bo kaczeńce masz :D

Hosty cudne ;:63

FANTASTYCZNY OGRÓD
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Izo - przyszłam obejrzeć Twoje lilie ,u Ciebie pięknie podpisane a ja niestety większości swoich nie znam nazw a wydaje mi się,że mam też takie same jak Twoje ,U mnie też większość pierwszy sezon i dochodzę do wniosku ,że muszę kupować chociaż po 3 w odmianie bo wtedy wyglądają okazale.Żeby tylko nie te nornice , to sadzenie ich byłoby mniej kłopotliwe !U mnie chyba z kilku pojemników zjadły cebule dostając się do nich od góry :evil: Ale mnie też coś w końcu zostawiły...
i ładnie już kwitną .A hosty Twoje też ładnie rozrośnięte .. ja swoim nie za bardzo dogadzam bo nie chcę ,żeby się szybko rozrastały z braku miejsca.Ale już trochę dużych egz.mam.A" hostowa " choroba "
jakby mnie opuściła ...
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Iza, Fata Morgana to przecież chyba ta sama co u mnie :) ??
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ale ostróżki :shock: :shock: :shock: Co to się porobiło :;230 :;230

Lilie piękne, chyba zaczynam dojrzewać, żeby jakieś u siebie posadzić :roll:

Oczywiście muszę pochwalić twoje roboty na zesłaniu (do strumyka :wink: ) - coś niesamowitego - ja nie wiem, czy bym w ogóle wpadła na to, że strumyk się czyści :shock: :shock:
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

No i stało się - zachorowałam na ostróżki, zwłaszcza, że niebieski to mój ulubiony kolor.
Hosty przepiękne, widac ślimaki nie skonsumowały wszystkiego. Ciekawa rzeźba wśród roślin.
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”