
Torty w stylu angielskim... i nie tylko
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 46
- Od: 30 maja 2011, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: olsztyn
Re: Torty w stylu angielskim... i nie tylko
Lilia świetna a Hello Kitty też dobre oj tam następny będzie równy
głowa do góry z każdym tortem będzie lepiej.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 6
- Od: 18 kwie 2012, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Torty w stylu angielskim... i nie tylko
Witajcie Forumowiczki i Forumowicze. Rok temu odkryłam nową pasję - torty w stylu angielskim. Studiuje nałogowo różne fora i śledzę strony polskie i zagraniczne i im dłużej patrzę tym większego łapię doła. Dzieła, jakie tworzycie są tak oszałamiające, że z jednej strony od razu chcę upiec tort i go udekorować, a z drugiej strony przeraża mnie, jak malo wiem, jak mało umiem i jak daleko mi jeszcze do tego poziomu - którego byc może nigdy nie osiagnę.
Lusia74 i Ty Alll jesteście moimi wzorami na tym i innych forach. To co wyprawiacie z cukru przechodzi ludzkie pojęcie.
Przepraszam, jeśli to wyszlo tak pompatycznie, ale ja naprawdę jestem pod wrażeniem. Czy będzie nietaktem jeśli zapytam o kilka rad:
1. Jak można uzyskać na torcie efekt wodospadu, wody jak na twoim Alll torcie z górami
2. Czy te figurki Pumby i drzewa są wykonane z cukru?, z ciasta? czy z rice krispy?
3. Czy macie moze pomysł jak wykonać takie ciasto ryzowe - na polskim rynku ciężko dostać Płatki ryżowe, z których się to robi.
4. Jaki drucik używać najlepiej do kwiatów typu lilia - ja mam w domu taki bardzo cieniutki, niczym nie powleczony i jak nadziewam na niego płatki czy środki kwiatów, to mi ten drucik przebija masę na wylot i ostatecznie wszystko z niego zjeżdża
Jeszcze raz gratuluję fachu w rękach. Ja mam juz za sobą kilka tortów, ale nie śmiem nawet ich pokazać - tak dalece odbiegaja od Waszych mistrzowskich dzieł. To moj pierwszy post - mam nadzieję że nie przegięłam

Przepraszam, jeśli to wyszlo tak pompatycznie, ale ja naprawdę jestem pod wrażeniem. Czy będzie nietaktem jeśli zapytam o kilka rad:
1. Jak można uzyskać na torcie efekt wodospadu, wody jak na twoim Alll torcie z górami
2. Czy te figurki Pumby i drzewa są wykonane z cukru?, z ciasta? czy z rice krispy?
3. Czy macie moze pomysł jak wykonać takie ciasto ryzowe - na polskim rynku ciężko dostać Płatki ryżowe, z których się to robi.
4. Jaki drucik używać najlepiej do kwiatów typu lilia - ja mam w domu taki bardzo cieniutki, niczym nie powleczony i jak nadziewam na niego płatki czy środki kwiatów, to mi ten drucik przebija masę na wylot i ostatecznie wszystko z niego zjeżdża

Jeszcze raz gratuluję fachu w rękach. Ja mam juz za sobą kilka tortów, ale nie śmiem nawet ich pokazać - tak dalece odbiegaja od Waszych mistrzowskich dzieł. To moj pierwszy post - mam nadzieję że nie przegięłam

-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 46
- Od: 30 maja 2011, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: olsztyn
Re: Torty w stylu angielskim... i nie tylko
Gosiaczek tu to All jest naszym góru to co robi jest faktycznie powalające.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 6
- Od: 18 kwie 2012, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Torty w stylu angielskim... i nie tylko
To prawda, dziewczyna wymiata - jeśli mogę tak napisać - brak mi słów
Re: Torty w stylu angielskim... i nie tylko
Martika68, Olenkam84, Magnez2003 torciki naprawdę bardzo ładne.
Na początku najlepiej podglądać torcik który chcecie zrobić. Zwracać uwagę na każdy szczegół, na każdy detal.
Kiedy nie macie z góry wymyślonego projektu lepiej wzorować się na torcie który Wam się podoba, ale już nic nie zmieniać.
Dużo detali na torcie nie znaczy, że będzie elegancko. Krem pod masą musi być pokryty idealnie Masa cukrowa nie pokryje nierówności. Będzie widoczny "celulitis" a to już ładnie nie wygląda
Lusiu74, dziękuję za miłe słowa. Ty też robisz ładne torciki.
Gosiaczek2012- zaczynasz od bardzo profesjonalnych pytań
ale to dobrze.
- efekt wody uzyskasz stosując Piping gel- jego użycie gwarantuje Tobie to że masa cukrowa się nie rozpuści.
- większość figurek robię z prawdziwego marcepana, ale ostatnio też z Model Past, z prostej przyczyny-wygrałam tą masę w konkursie ( ale nie lubię jej)
-placek ryżowy robię z ryżu preparowanego i z cukierków toffi. Nie stosuję pianek bo strasznie się kleją. Uważam też, że stary przepis na szyszki jest idealny (po drobnej modyfikacji)
- do kwiatów stosuje się masę Flower Paste ma inny skład i trzyma się drucika, nie spada. Oryginalna masa jest strasznie droga więc robię ją sama.
- druciki profesjonalne do kwiatów- rozmiar różny od nr 20 do 28. Im wyższy numer tym drucik cieńszy. Drobne kwiatki na cieńszych, duże i cięższe na grubszych drucikach.
Pochwal się proszę swoimi pracami, bardzo jestem ich ciekawa.
A tych ostatnich pewnie nie widziałyście.



Na początku najlepiej podglądać torcik który chcecie zrobić. Zwracać uwagę na każdy szczegół, na każdy detal.
Kiedy nie macie z góry wymyślonego projektu lepiej wzorować się na torcie który Wam się podoba, ale już nic nie zmieniać.
Dużo detali na torcie nie znaczy, że będzie elegancko. Krem pod masą musi być pokryty idealnie Masa cukrowa nie pokryje nierówności. Będzie widoczny "celulitis" a to już ładnie nie wygląda
Lusiu74, dziękuję za miłe słowa. Ty też robisz ładne torciki.

Gosiaczek2012- zaczynasz od bardzo profesjonalnych pytań


- efekt wody uzyskasz stosując Piping gel- jego użycie gwarantuje Tobie to że masa cukrowa się nie rozpuści.
- większość figurek robię z prawdziwego marcepana, ale ostatnio też z Model Past, z prostej przyczyny-wygrałam tą masę w konkursie ( ale nie lubię jej)
-placek ryżowy robię z ryżu preparowanego i z cukierków toffi. Nie stosuję pianek bo strasznie się kleją. Uważam też, że stary przepis na szyszki jest idealny (po drobnej modyfikacji)
- do kwiatów stosuje się masę Flower Paste ma inny skład i trzyma się drucika, nie spada. Oryginalna masa jest strasznie droga więc robię ją sama.
- druciki profesjonalne do kwiatów- rozmiar różny od nr 20 do 28. Im wyższy numer tym drucik cieńszy. Drobne kwiatki na cieńszych, duże i cięższe na grubszych drucikach.
Pochwal się proszę swoimi pracami, bardzo jestem ich ciekawa.
A tych ostatnich pewnie nie widziałyście.



Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Re: Torty w stylu angielskim... i nie tylko
Alll,tort z bratkami
.Wygląda jak puzderko,które chciałabym postawić na stoliku.Albo raczej połknęłabym w całości,już sama nie wiem.Jest taki...piękny...
Dzięki za rady dotyczące celulitu na dekolcie
.Wiem o co chodzi,ale jeszcze mi nie wychodzi(ha,ha,ha).Trening czyni mistrza.Będzie coraz lepiej.Twoje torty są dla mnie najlepszą inspiracją.

Dzięki za rady dotyczące celulitu na dekolcie

Martika
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 46
- Od: 30 maja 2011, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: olsztyn
Re: Torty w stylu angielskim... i nie tylko
Tak bratki rewelacyjne.
All sama robisz marcepan czy kupujesz? Widziała u koleżanki jak robiła i paskudnie to wyglądało i się zraziłam do tego. Mam paczuszkę oryginalnego czerwonego marcepanu z węgier ale boję się cokolwiek z tego robić.
All sama robisz marcepan czy kupujesz? Widziała u koleżanki jak robiła i paskudnie to wyglądało i się zraziłam do tego. Mam paczuszkę oryginalnego czerwonego marcepanu z węgier ale boję się cokolwiek z tego robić.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 6
- Od: 18 kwie 2012, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Torty w stylu angielskim... i nie tylko
Alll dziękuję za odpowiedzi, niestety sa one nie do końca takie jakich się spodziewałam
już tłumaczę. Teoretycznie wiem że wode mozna zrobic za pomocą piping żelu, ale pytanie czy go kupujesz czy robisz sama - jeśli sama to jak?, podobnie do tej masy na kwiaty, robisz sama, ale jak? Wiem, wiem to pewnie tajemnica i dlatego tak bardzo ubolewam nad brakiem możliwości nauczenia się takich rzeczy od kogoś. Poszperam w necie może znajde jakieś przepisy 
Alll Twoje torciki widziałm juz na innym forum i jak zwykle zaparły mi dech - zwłaszcza te bratki.
W załączeniu trzy z moich torcików - jak pisałam dopiero zaczynam - badźcie wyrozumiałe i szczere do bólu - słowa krytyki są bardzo konstrukcyjne
[img]
[img=http://img27.imageshack.us/img27/9716/dsc03458r.th.jpg]
[img=http://img85.imageshack.us/img85/1488/dsc03517f.th.jpg]
[img=http://img526.imageshack.us/img526/8762/dsc03437o.th.jpg]
[/img]


Alll Twoje torciki widziałm juz na innym forum i jak zwykle zaparły mi dech - zwłaszcza te bratki.
W załączeniu trzy z moich torcików - jak pisałam dopiero zaczynam - badźcie wyrozumiałe i szczere do bólu - słowa krytyki są bardzo konstrukcyjne

[img]
[img=http://img27.imageshack.us/img27/9716/dsc03458r.th.jpg]
[img=http://img85.imageshack.us/img85/1488/dsc03517f.th.jpg]
[img=http://img526.imageshack.us/img526/8762/dsc03437o.th.jpg]
[/img]
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 28
- Od: 20 mar 2012, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Torty w stylu angielskim... i nie tylko
Gosiaczek2012 sądzę, że Twoje torty są bardzo ładne
Chylę czoła
A te narysowane twarze wyglądają niesamowicie 



Re: Torty w stylu angielskim... i nie tylko
A mnie podoba się ten ostatni,w kwiaty.Jest naprawdę bardzo ładny.Chcę zrobić coś podobnego w tym tygodniu,na imieniny Jerzego.Jeśli będzie nadawał się do pokazania tutaj to się pochwalę
.

Martika
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 6
- Od: 18 kwie 2012, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Torty w stylu angielskim... i nie tylko
Alll jeszcze raz dziękuję, że jesteś obecna na tak wielu forach - znalazłam takie, na którym podajesz przepis na flower paste - dzięki kochana. Biorę się do pracy, zaraz po pracy 

Re: Torty w stylu angielskim... i nie tylko
Eh,,,żeby tak można było przetransportować taki tort pocztą.....Niedługo mam 18-stke syna
Tort z bratkami po prostu rewelacja.Chyba by mi się ręka zatrzęsła zanim pokroiła bym takie cudo.

Tort z bratkami po prostu rewelacja.Chyba by mi się ręka zatrzęsła zanim pokroiła bym takie cudo.
Re: Torty w stylu angielskim... i nie tylko
Dziewczyny bardzo dziękuję za miłe słowa.
Lusiu, marcepan kupuję gotowy. Kiedyś syn przywiózł mi z Holandii takie małe paczuszki białego i czerwonego, ale tak na prawdę nie mają smaku marcepana. Jedyna zaleta to fajna barwa, biały kolor jest nie do uzyskania, taką metodą domową.
Gosiaczku, zajrzyj na PW
Lusiu, marcepan kupuję gotowy. Kiedyś syn przywiózł mi z Holandii takie małe paczuszki białego i czerwonego, ale tak na prawdę nie mają smaku marcepana. Jedyna zaleta to fajna barwa, biały kolor jest nie do uzyskania, taką metodą domową.
Gosiaczku, zajrzyj na PW
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 46
- Od: 30 maja 2011, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: olsztyn
Re: Torty w stylu angielskim... i nie tylko
All a gdzie kupujesz marcepan? Jak możesz zdradzić może bym pokombinowała coś z niego.
Re: Torty w stylu angielskim... i nie tylko
Lusiu, w hurtowni Zeelandia. Niestety nie jest tani, dlatego używam tylko do figurek, a opakowanie najmniejsze 6 kilogramów. 

Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu