Torty w stylu angielskim... i nie tylko

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
lusia74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 maja 2011, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Torty w stylu angielskim... i nie tylko

Post »

Lilia świetna a Hello Kitty też dobre oj tam następny będzie równy :) głowa do góry z każdym tortem będzie lepiej.
Gosiaczek2012
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2012, o 11:56

Post »

Witajcie Forumowiczki i Forumowicze. Rok temu odkryłam nową pasję - torty w stylu angielskim. Studiuje nałogowo różne fora i śledzę strony polskie i zagraniczne i im dłużej patrzę tym większego łapię doła. Dzieła, jakie tworzycie są tak oszałamiające, że z jednej strony od razu chcę upiec tort i go udekorować, a z drugiej strony przeraża mnie, jak malo wiem, jak mało umiem i jak daleko mi jeszcze do tego poziomu - którego byc może nigdy nie osiagnę. ;:145 Lusia74 i Ty Alll jesteście moimi wzorami na tym i innych forach. To co wyprawiacie z cukru przechodzi ludzkie pojęcie.
Przepraszam, jeśli to wyszlo tak pompatycznie, ale ja naprawdę jestem pod wrażeniem. Czy będzie nietaktem jeśli zapytam o kilka rad:
1. Jak można uzyskać na torcie efekt wodospadu, wody jak na twoim Alll torcie z górami
2. Czy te figurki Pumby i drzewa są wykonane z cukru?, z ciasta? czy z rice krispy?
3. Czy macie moze pomysł jak wykonać takie ciasto ryzowe - na polskim rynku ciężko dostać Płatki ryżowe, z których się to robi.
4. Jaki drucik używać najlepiej do kwiatów typu lilia - ja mam w domu taki bardzo cieniutki, niczym nie powleczony i jak nadziewam na niego płatki czy środki kwiatów, to mi ten drucik przebija masę na wylot i ostatecznie wszystko z niego zjeżdża :(

Jeszcze raz gratuluję fachu w rękach. Ja mam juz za sobą kilka tortów, ale nie śmiem nawet ich pokazać - tak dalece odbiegaja od Waszych mistrzowskich dzieł. To moj pierwszy post - mam nadzieję że nie przegięłam :)
lusia74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Gosiaczek tu to All jest naszym góru to co robi jest faktycznie powalające.
Gosiaczek2012
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To prawda, dziewczyna wymiata - jeśli mogę tak napisać - brak mi słów
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Post »

Martika68, Olenkam84, Magnez2003 torciki naprawdę bardzo ładne.
Na początku najlepiej podglądać torcik który chcecie zrobić. Zwracać uwagę na każdy szczegół, na każdy detal.
Kiedy nie macie z góry wymyślonego projektu lepiej wzorować się na torcie który Wam się podoba, ale już nic nie zmieniać.
Dużo detali na torcie nie znaczy, że będzie elegancko. Krem pod masą musi być pokryty idealnie Masa cukrowa nie pokryje nierówności. Będzie widoczny "celulitis" a to już ładnie nie wygląda
Lusiu74, dziękuję za miłe słowa. Ty też robisz ładne torciki. ;:196

Gosiaczek2012- zaczynasz od bardzo profesjonalnych pytań :D ale to dobrze. :D
- efekt wody uzyskasz stosując Piping gel- jego użycie gwarantuje Tobie to że masa cukrowa się nie rozpuści.
- większość figurek robię z prawdziwego marcepana, ale ostatnio też z Model Past, z prostej przyczyny-wygrałam tą masę w konkursie ( ale nie lubię jej)
-placek ryżowy robię z ryżu preparowanego i z cukierków toffi. Nie stosuję pianek bo strasznie się kleją. Uważam też, że stary przepis na szyszki jest idealny (po drobnej modyfikacji)
- do kwiatów stosuje się masę Flower Paste ma inny skład i trzyma się drucika, nie spada. Oryginalna masa jest strasznie droga więc robię ją sama.
- druciki profesjonalne do kwiatów- rozmiar różny od nr 20 do 28. Im wyższy numer tym drucik cieńszy. Drobne kwiatki na cieńszych, duże i cięższe na grubszych drucikach.
Pochwal się proszę swoimi pracami, bardzo jestem ich ciekawa.
A tych ostatnich pewnie nie widziałyście.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Awatar użytkownika
Martika68
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 09:14

Post »

Alll,tort z bratkami ;:138 .Wygląda jak puzderko,które chciałabym postawić na stoliku.Albo raczej połknęłabym w całości,już sama nie wiem.Jest taki...piękny...
Dzięki za rady dotyczące celulitu na dekolcie :wink: .Wiem o co chodzi,ale jeszcze mi nie wychodzi(ha,ha,ha).Trening czyni mistrza.Będzie coraz lepiej.Twoje torty są dla mnie najlepszą inspiracją.
Martika
lusia74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tak bratki rewelacyjne.
All sama robisz marcepan czy kupujesz? Widziała u koleżanki jak robiła i paskudnie to wyglądało i się zraziłam do tego. Mam paczuszkę oryginalnego czerwonego marcepanu z węgier ale boję się cokolwiek z tego robić.
Gosiaczek2012
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Alll dziękuję za odpowiedzi, niestety sa one nie do końca takie jakich się spodziewałam :( już tłumaczę. Teoretycznie wiem że wode mozna zrobic za pomocą piping żelu, ale pytanie czy go kupujesz czy robisz sama - jeśli sama to jak?, podobnie do tej masy na kwiaty, robisz sama, ale jak? Wiem, wiem to pewnie tajemnica i dlatego tak bardzo ubolewam nad brakiem możliwości nauczenia się takich rzeczy od kogoś. Poszperam w necie może znajde jakieś przepisy :)

Alll Twoje torciki widziałm juz na innym forum i jak zwykle zaparły mi dech - zwłaszcza te bratki.

W załączeniu trzy z moich torcików - jak pisałam dopiero zaczynam - badźcie wyrozumiałe i szczere do bólu - słowa krytyki są bardzo konstrukcyjne :)
[img=http://img27.imageshack.us/img27/9716/dsc03458r.th.jpg]
[img=http://img85.imageshack.us/img85/1488/dsc03517f.th.jpg]
[img=http://img526.imageshack.us/img526/8762/dsc03437o.th.jpg]
[/img]
magnez2003
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 mar 2012, o 14:48

Post »

Gosiaczek2012 sądzę, że Twoje torty są bardzo ładne :) Chylę czoła ;:180 A te narysowane twarze wyglądają niesamowicie ;:215
Awatar użytkownika
Martika68
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 09:14

Post »

A mnie podoba się ten ostatni,w kwiaty.Jest naprawdę bardzo ładny.Chcę zrobić coś podobnego w tym tygodniu,na imieniny Jerzego.Jeśli będzie nadawał się do pokazania tutaj to się pochwalę :wink: .
Martika
Gosiaczek2012
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Alll jeszcze raz dziękuję, że jesteś obecna na tak wielu forach - znalazłam takie, na którym podajesz przepis na flower paste - dzięki kochana. Biorę się do pracy, zaraz po pracy :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Eh,,,żeby tak można było przetransportować taki tort pocztą.....Niedługo mam 18-stke syna ;:224
Tort z bratkami po prostu rewelacja.Chyba by mi się ręka zatrzęsła zanim pokroiła bym takie cudo.
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p

Post »

Dziewczyny bardzo dziękuję za miłe słowa.
Lusiu, marcepan kupuję gotowy. Kiedyś syn przywiózł mi z Holandii takie małe paczuszki białego i czerwonego, ale tak na prawdę nie mają smaku marcepana. Jedyna zaleta to fajna barwa, biały kolor jest nie do uzyskania, taką metodą domową.
Gosiaczku, zajrzyj na PW
lusia74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

All a gdzie kupujesz marcepan? Jak możesz zdradzić może bym pokombinowała coś z niego.
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p

Post »

Lusiu, w hurtowni Zeelandia. Niestety nie jest tani, dlatego używam tylko do figurek, a opakowanie najmniejsze 6 kilogramów. :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”