Doniczkowe kompozycje na balkon i taras od 2008 -

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ketjow
100p
100p
Od: 8 lut 2009, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: "KOPERNIKOWO" lub jak kto woli "KRZYŻAKOWO" lub "THORN"

Post »

Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

ketjow pisze:anwi tym heliotropem mnie bardzo zaciekawiłaś. Mogłabyś napisać o im ciut więcej?
W jakich kompozycjach wygląda najładniej? Jak z podlewaniem i nawożeniem? Jaka wystawa odpowiada mu najlepiej? Jaką osiągają wysokość?[/b]
Ja go podsadziłam gipsówką murową (chyba, w każdym razie którąś z gipsówek :lol: ). Gipsówka jeszcze nie kwitnie, ale już zawiązała pąki, więc pewnie lada dzień się zabieli. Takiemu prowadzonemu jako drzewko heliptropowi można podsadzić wiele płożących się czy zwisających roślin. Podobno najbardziej odpowiada mu stanowisko słoneczne, ale osłonięte.
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
ketjow
100p
100p

Post »

Dzięki za odpowiedź. Mój już rośnie chyba od trzech tygodni. Niestety ostatnio ciągle podlewany przez opady deszczu. Z tego co się dowiedziałem nie bardzo to lubi. Anetko mam do Ciebie pytanie odnośnie usuwania przekwitłych kwiatów. Nie wiem kiedy mam to robić? Kwiatostany posiadają mnóstwo drobnych kwiatuszków. Niektóre w większej części są już przekwitnięte tak w 80%. Już usuwać czy jeszcze czekać?
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To ma być bałagan?? Piękny balkon, najbardziej mi się podoba kompozycja w glinianej doniczce.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wszyscy macie bajeczne balkony :D piękne...
orany jakie piękne.
Halinka to mistrzyni i jej balkon może być inspiracją dla wielu z nas ...
pozostałe przedstawione w tym wątku też mnie kręcą i już bym ściągała Wasze pomysły :D
Zostawię to chyba na następny rok :D :D
Awatar użytkownika
ketjow
100p
100p

Post »

KaRo pisze: Zostawię to chyba na następny rok :D :D
Sezon się dopiero zaczyna więc po po zostawiać to na następny rok. Przecież to dopiero za 12 miesięcy. :lol:
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p

Post »

ketjow pisze:Dzięki za odpowiedź. Mój już rośnie chyba od trzech tygodni. Niestety ostatnio ciągle podlewany przez opady deszczu. Z tego co się dowiedziałem nie bardzo to lubi. Anetko mam do Ciebie pytanie odnośnie usuwania przekwitłych kwiatów. Nie wiem kiedy mam to robić? Kwiatostany posiadają mnóstwo drobnych kwiatuszków. Niektóre w większej części są już przekwitnięte tak w 80%. Już usuwać czy jeszcze czekać?
U mnie też stoi na deszczu (jeśli pada) i na razie źle nie wygląda (mam go od ok. 2 miesięcy). A z przekwitłymi kwiatami czekam, aż cała gałązka przekwitnie (czyli jak już po prostu mi się nie podoba :wink: ) i wtedy delikatnie wycinam ją sekatorem.
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
ketjow
100p
100p

Post »

Sekatorem? Moja jest taka że wystarczy ją po prostu uszczyknąć.
Pozdrawiam Wojtek
rozalka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 cze 2008, o 10:11

Post »

[quote="eukomis"]obiecane zdjęcia kwiatów balkonowych.

Mistrzostwo swiata! :shock:

Brak mi słów.

Serdecznie pozdrawiam i szczerze gratuluje!
Ania
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p

Post »

ketjow pisze:Sekatorem? Moja jest taka że wystarczy ją po prostu uszczyknąć.
Kilka razy próbowałam uszczykiwać i zawsze się to kończyło rozerwaniem gałązek wzdłuż na dłuższym odcinku. Te gałązki dosyć giętkie są i trudno je uszczykiwać. Dlatego przycinam sekatorem. Ale jeżeli uszczykujesz i jest w porządku, to się nie przejmuj moimi metodami, tylko rób po swojemu :D
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Gosiu masz ślicznie podoba mi się ta gliniana donica i kompozycja w niej ,a co tam leży na podłodze korzeć czy kamień tów.,obojętnie co to jest wygląda super.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

[quote="eukomis"]Gosiu masz ślicznie podoba mi się ta gliniana donica i kompozycja w niej ,a co tam leży na podłodze korzeć czy kamień tów.,obojętnie co by to nie było wygląda super.i pasuje do kompozycji.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

LeNka dzięki za miłe słowa :lol: niedługo zakwitną rojniki z "glinianki". Są u mnie 3 rok ale do tej pory nie kwitły więc to dla mnie straszna frajda.

Halinko dzięki serdeczne ale naprawdę przy Twoim ogrodzie i balkonie to ja pikuś jestem :wink: Podpatruje zmiany tam u Ciebie w wątku i zawsze jak zaglądam to dech mi zapiera... A koło glinianej donicy jest korzeń, który kiedyś był w naszym dużym akwarium :lol:
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Fantastyczne macie balkony :)
Empuzo, co to za roślinka, ta która kwitnie na fioletowo/niebiesko (doniczka stoi na beczce)?
A może po prostu opisz pokrótce nazwy swoich roślinek, bo niektóre niby znam, ale nazwa gdzieś uciekła ;)
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

empuza cudne masz kwiaty na balkonach i nie tylko.
Jeśli możesz zdradzić mi tajemnicę - ja to robisz, że te kwiatki z pierwszej fotki rosnące na kwietniku u samej góry (kolor zółty z czerwonym) - mają taki zwarty pokrój.
Ja sobie je kupiłam pierwszy raz w tym roku - nazwę ich oczywiście zapomniałam - pani w ogrodniczym poleciła zasilać je nawozem do surfini (taki stosuję) - a one są takie nijakie - rosną pojedyncze pędy i nie zamierzają się chyba bardziej rozkrzewiać. pomimo, że im pozrywałam czubki.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”