Kalla kwitnąca latem - Zantedeschia elliottiana cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
77malinka
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kto może mi podac namiary na sklep (najlepiej internetowy,w grę wchodzą również hipermarkety), w którym można kupic bulwy calli, najchętniej różowej lub pomarańczowej?
Już drugi dzień szukam w internecie i nic, na allegro jedna żółta. :cry:
Pozdrawiam, Małgosia
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33

Post »

Teraz nie jest najlepszy okres na zakup :? Zaczekaj do wiosny a oferta w sklepach będzie zdecydowanie większa ;-)
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

agasta pisze:A możesz jeszcze popowiedzieć jaką średnicę powinna mieć doniczka? Wysokie donice w domu mam, ale chyba nie dość szerokie. Obawiam się że z sadzeniem musze się wstrzymać do poniedziałku.
P.S. a co z cebulki begoni - posadzić razem, czy tez po 1 do doniczki? A frezje?
radziłbym raczej poczekać do wiosny...ja swoje sadzę do głębokiej donicy jedna przy drugiej a nawt warstwami..to nic że mają ciasno..jakoś rosną i kwitną...zimę powinny spędzić w chłodne piwnicy podobnie jak begonie i frezje...
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Witam,

dobrze, że tutaj trafiłam... gdyż mam problem z callą. Chciałabym się dowiedzieć, co robiłam źle iż moja mi nie zakwitła, abym po raz kolejny nie popełniła tego samego błędu w przyszłym roku.
Moja kalla jest podobno morelowego koloru. Podobno, gdyż otrzymałam ją w maju, bulwa (kłącze) była w papierowej torebce i kiełki były juz wysokości ok. 10 cm. Na torebce byłonapisane długopisem "calla morelowa". Wszadziłam do doniczki, bardzo szybko zaczęła rosnąć. Korzenie wychodziły z doniczki - wieć przeniosłam do większej. Rosła sobie do tej pory na werandzie. W tej chwili nie wiem co mam zrobić, przetrzymać dalej na werandzie i poczekać aż liście zaczną się obsuszać.. nie mam pojęcia co z nią zrobić, czy może wsadzić do domu i niech sobie rośnie dalej.. ma tak okazałe liście, ze mi to nie przeszkadza. Tylko nie mam pojęcia co jest najbardziej zalecane i pytanie, które wciąz mnie trapi to takie, dlaczego nie kwitła? Mam nadzieję, że uda mi się tutaj znaleźć odpowiedz.
A to jak przedstawia się calla w dniu dzisiejszym:
Obrazek Obrazek

Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
agasta
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Post »

Józef pisze: radziłbym raczej poczekać do wiosny...ja swoje sadzę do głębokiej donicy jedna przy drugiej a nawt warstwami..to nic że mają ciasno..jakoś rosną i kwitną...zimę powinny spędzić w chłodne piwnicy podobnie jak begonie i frezje...
No to pięknie mi teraz Józefie namieszałeś w głowie :D Sadzić, nie sadzić? - oto jest pytanie.
W takim razie powiedz mi Józefie jak przechować do wiosny cebulki. W trocinach, ziemi, papierze?

Pozdrawiam serdecznie
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

guidet pisze: postaram się wyjaśnić kilka spraw które trapią forumowiczów.
- w gruncie kłącza sadzimy od połowy IV do końca VI, natomiast do doniczek w warunkach domowych najlepiej sadzić od III. Jeśli kłącza wybijają zbyt wcześnie można obniżyć temperaturę ich przechowywania do 10 stopni (np. dolna półka lodówki),
- kłącza umieszczać należy tak żeby warstwa podłoża nad nimi wynosiła 8-10cm,
- w mieszkaniach rośliny wyrastają nadmiernie, a ich szypuły z kwiatami są długie, mało sztywne. Wynika to z słabego oświetlenia, zwłaszcza jeśli posadziliśmy rośliny w okresie zimowym. Jeśli tak już się stało można spróbowaś nawozić dodatkowo potasem ("substytut światła") i wapniem (zwiększa sztywność łodyg). Niektóre nawozy do pomidorów mają zawierają wyższe zawartości tych składnów,
- do uprawy doniczkowej nadają się najlepiej odmiany o niskim wzroście np. śliczne (choć drogie) mieszańce amerykańskie 'Purple Haze', 'Picasso', Crystal Blush'. Starsze odmiany w zależności od średnicy kłączy mogą osiągac 70-100cm,
- uprawa białych i kolorowych cantedeskii różni się (białe były uprawiane przez ogrodników od dawna, natomiast kolorowe stanowią jeszcze pewną zagadkę),
- producenci roślin zwiększaja plon kwiatów 2-3 krotnie, poprzez moczenie przed posadzeniem kłącz w roztworze giberelin (stąd na zdjęciach reklamowych czesto widać obficie kwitnące callie), u nas w kraju kwas ten występuje pod handlową nazwą "Gibreskol".
Warto więc przed zakupem kłąć zapytac sprzedawcy, czy były poddane takiemu zabiegowi.
- im dłuższy okres spoczynku tym szybszy wzrost po posadzeniu
- jeśli latem uprawiamy rośliny w gruncie to korzystne jest ich ściółkowanie (chroni to kłącza przed zbyt wysoką temperaturą),
- nie warto zraszać roślin,
To jest wg mnie fachowa rada i zamierzam z niej skorzystać. W tym roku, jak już w tym wątku pisałam
moje calle były wybujałe .. Teraz bulwki leżą w trocinach w piwnicy, a na wiosnę się za nie wezmę ..
I niech spróbują się nie udać ! :evil: :twisted: ;:5
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Calla

Post »

agasta pisze:No to pięknie mi teraz Józefie namieszałeś w głowie :D Sadzić, nie sadzić? - oto jest pytanie.
W takim razie powiedz mi Józefie jak przechować do wiosny cebulki. W trocinach, ziemi, papierze?

Pozdrawiam serdecznie
Ania już udzieliła Ci szczegółowej instrukcji obsługi..moje zimują w piwnicu w pudełku niczym nie przysypane..na pewno nie radziłbym sadzić teraz...
77malinka
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 20:57

Post »

Posadziłam dwie calle w donicy w mieszkaniu - na próbę. ale coś ich nie widac, więc delikatnie rozgrzebałam ziemię i znalazłam... korzonki :cry:
Zaraz je poodwracam, ale boję się, że zmarnowałam roślinki :oops:
Po bulwach wcale nie było widac gdzie dól a gdzie góra. może trzeba sadzic bokiem :wink: to chyba byłoby bezpieczniejsze.
Czy komuś z was zdarzają się takie gafy, czy tylko ja jestem taką ignorantką?
Pozdrawiam, Małgosia
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Z dzieciństwa pamiętam te kwiaty.Zawsze u nas rosły.Gdy zobaczyłam w sklepie ogrodniczym na pudełku-kalla od razu kupiłam,chociaż zdawało mi się,że one miały kłącze,a to była bulwa.Spisałam nazwę z pudełka Zantedeschia aethiopica. Pani sprzedajaca powiedziała,że trzeba od razy wsadzić do ziemi.To wsadziłam i w tej chwili wyrosła już na ok.80 ,ma kilka dorodnych liści,ale jeszcze nie kwitnie.
Przypadkiem wyczytałam, że bulwy to ma kalla, którą sadzi się wiosną.
I jak teraz mam pielęgnować moją, która została posadzona w nie tej porze roku.
Chcę ją przestawić na kwitnienie w lecie.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Rodzaj czermień (Calla) ma pełzające kłącze u nas wsytępuje przedstawiciel tegoż rodzaju cz. błotna (C. palustris), rodzaj cantedeskja (Zantedeschia) tworzy bulwy.

pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
jolka1954
100p
100p
Od: 16 paź 2006, o 19:30

Post »

Dostałam Calle na dzień matki całe lato kwitał, na początku kwiaty miała białe a później zrobiły się zielone . Teraz jest już zasuszona i stoi w chłodzie do wiosny. No i oczywiście na forum dowiedziałam się jak hodować calle, a na wiosne zamierzam wsadzić ją w ogrodzie. Dzięki!!!
Pozdrawiam Jolka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16

Post »

Moja calla-antedeskja (Zantedeschia) teraz zimuje. Odstawiłam donice w ciemne, chłodne miejsce i nie podlewam. Zacznę podlewać dopiero na początku marca.
Bardzo szybko zaczynają potem rosnąć a na dworze jeszcze za chłodno, żeby je wystawić. No i problem gdzie te wszystkie donice trzymać.
Pozdrawiam. Małgorzata
Awatar użytkownika
EwaMałgorzata
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 gru 2007, o 20:20

Post »

Dostałam jakieś 3 lata temu kwitnącą callę. Od tamej pory dwa kolejne sezony nie kwitła, były tylko liście. Teraz zimuje w piwnicy. Co zrobić, żeby w tym roku zakwitła?
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16

Post »

Nie podlewaj jej, zetnij jej stare liście jeśli jeszcze jakieś ma. Moja zimuje zawsze bez liści. Gdy dni już będą zdecydowanie dłuższe i cieplejsze, wyciągnij ją na światło dzienne i zacznij ją umiarkowanie podlewać.
Pozdrawiam. Małgorzata
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

A co ja teraz mam zrobić z moją rośliną,posadzoną w listopadzie.Wyrosła wysoka,ale niestety nie zamierza kwitnąć.
Mam poczekać aż liście zaczną żółknąć,czy teraz przestać podlewać? Chcę ja posadzić na wiosnę w ogrodzie.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”