Ciekawa jestem, co Ci wyjdzie z Twoich badań - z tego co piszesz wynika, że trafiłeś na to "twarde" ujęcie.
Super, że napisałeś o tej "mineralnej", czasem najprostsze sprawy są najtrudniejsze

Bardzo dziękuję za miłe słowa, ale chciałem zaznaczyć, że sam storczykami zajmuję się od niedawna i są na forum osoby które na pewno mają znacznie większe doświadcznie.*Kasia pisze:lesioc, jesteś dla mnie absolutnym autorytetem jak chodzi o uprawę phalaenopsis. Myślę, że każdy z nas próbuje dążyć do takich rezultatów, jakie Ty osiągnąłeś. Zanim jeszcze zarejestrowałam się na tym Forum czytałam, że podlewasz swoje storczyki woda mineralną i postanowiłam robić to samo. Moje podlewanie tą wodą trwa już jakieś 3 miesiące. Nie zauważyłam żadnych negatywnych rezultatów. Powiem więcej - jestem zadowolona z efektów. Nie zwracałam do tej pory uwagi na skład wody. Kupowałam najtańszą w marketach. Jutro druknę sobie Twoje posty o składzie wody i zagłębię się w temat, bo... chcę mieć takie kwitnienia jak Twoje
Ja swoje Phal. też mam niezbyt długo - o tym na początku wątku. Przy odpowiedniej wilgotności i długim ośiwtleniu to w sumie bardzo szybko rozrastajace się rośliny.Ann-ka72 pisze:Witam serdecznie.
Chylę czoła przed tak pięknymi okazami storczyków. Trzeba mieć chyba dobrą rękę do kwiatów,to one wtedy tak się odwdzięczają.![]()
Ja od niedawna jestem posiadaczką 2 phal. Mam nadzieję,że kiedyś będą wyglądały chociaż trochę jak Twoje.
Czy kiedy storczyk przekwita, przycinasz łodyżkę? Są różne szkoły-jedni przycinają inni nie....a co Ty o tym sądzisz?
Pozdrawiam. Anna
Dziękuję. Bardzo mnie to cieszyAnn-ka72 pisze:P.S. Życzę dalszych sukcesów w pielęgnacji storczyków.Twój wątek mam w ulubionych.
Przycinam zwykłymi nożyczkami jak podeschnie ;)justus27 pisze:Bardzo ladne pędziki Ci rosną. A Powiedz mi, czym Przycinasz stare uschnięte pędziki. Na fotkach zauważyłam, że Masz bardzo nisko i równo przycięte. Ja ostatnio przy obcinaniu starego pędu "zmordowałam" listek....Nożyczkami do paznokci hihi...
Jak na moje oko to jest jednak pęd kwaitowy.... bardzo gruby, ale jednak pęd kwiatowylesioc pisze:No też mi tak trochę podejrzanie wyglądał
Zobaczymy ja troszkę podrośnie, bo niewiele widać jak jest tak schowany między liściami - zrobię kolejne zdjęcie za kilka dni to sie wyjaśni.