Storczyki Marty

Zablokowany
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto, fajnie wyglądają te pastelowe osłonki na tle Twojej tapety- nawet jak wszystkie będą zielone, będziesz miała kolorowo :)

A nad morzem to klimat raczej ostrzejszy..?! Mocne wiatry, szybciej się powietrze ochładza od wody, no i większa wilgoć w powietrzu a to gorzej przy niskich temperaturach... Też myślę, że już za późno na balkon, szkoda dendrobium, jest takie piękne... :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

osłonki i kwitnienia cudne.
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agito, właśnie na odwrót :) Zauważ, że w Gd lata są chłodniejsze, ale zimy cieplejsze :) Nie ma żadnych skrajności. Morze długo się ociepla, ale też długo traci ciepło, dlateo jest u nas łagodniejszy klimat niż na południu.

Chyba macie racje i wyekspediuje to dendrobium tylko do drugiego pokoju, gdzie okno cały czas jest otwarte :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto, ja miałam na myśli to co jest teraz, czyli lato :) Mówimy o trzymaniu roślin na zewnątrz w chwili obecnej- u nas jest jednak chłodniej niż na południu.. Zimą to już w ogóle nie wspomnę, co z tego , że temperatury wyższe, skoro wiatry okropne, a wilgoć w powietrzu bardzo podnosi odczuwanie zimna, brr! W głębi lądu nawet przy duzych mrozach człowiek tak nie marznie, bo powietrze suche.

Zresztą, jak zwał tak zwał, ja już część roślin zabrałam z balkonu bo się o nie boję. Nocą bywa już u mnie 9-12 stopni. Choćby teraz- 11 st.
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Ależ u nas noce są teraz cieplejsze niż na południu :) Wystarczy na pogodę spojrzeć, np w Katowicach w nocy jest 6stopni a u nas 12. Ja mieszkam bardziej w głębi i u mnie nie ma takiego wiatru :) Zresztą nie ma co się kłucić i tak postanowiłam, że nie wyniosę mojego dendrobium :)

Agito bywasz czasami na giełdzie kwiatowej na Barniewicach?
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

u nas już zimno nocami. ja tylko cymbidium jeszcze trzymam, ale pojutrze wyjeżdżam na urlop i przeniosę je do ganku.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Nesuniaaa pisze:Ależ u nas noce są teraz cieplejsze niż na południu :) Wystarczy na pogodę spojrzeć, np w Katowicach w nocy jest 6stopni a u nas 12. Ja mieszkam bardziej w głębi i u mnie nie ma takiego wiatru :) Zresztą nie ma co się kłucić i tak postanowiłam, że nie wyniosę mojego dendrobium :)

Agito bywasz czasami na giełdzie kwiatowej na Barniewicach?
u nas jest gorzej, bo latem są duże upały, a zimy są bardzo zimne i często jest śnieg.

a na wynoszenie storczyków jest późno. ja niedługo moją żółtą Vandę muszę wziąść z powrotem do domu.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Z powyższego wniosek, ze jestem w świetnej sytuacji jako zamieszkała po środku. No! Może nie całkiem w świetnej, bo z wilgotnością kiepsko i sztucznie muszę wytwarzać. Deszczu na lekarstwo, w lasach sucho, aż trzeszczy pod nogami. Za to temperatury nocą nie spadają poniżej 12 stopni, a na górze, gdzie stoją na loggii storczyki - poniżej 15. Mam nadzieje, że sobie więc postoją na zewnątrz przynajmniej do końca września.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto, nie, nie byłam jeszcze na żadnej z dwóch giełd w okolicy. Wybieram się, ale kiedy się uda..? :roll:
A Ty byłaś już? Podobno mogą być problemy z wejściem...
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Wanda pisze:Z powyższego wniosek, ze jestem w świetnej sytuacji jako zamieszkała po środku. No! Może nie całkiem w świetnej, bo z wilgotnością kiepsko i sztucznie muszę wytwarzać. Deszczu na lekarstwo, w lasach sucho, aż trzeszczy pod nogami. Za to temperatury nocą nie spadają poniżej 12 stopni, a na górze, gdzie stoją na loggii storczyki - poniżej 15. Mam nadzieje, że sobie więc postoją na zewnątrz przynajmniej do końca września.

Największym plusem tego miejsca zamieszkania jest to, że masz okazję być na wielu wystawach, a tego Ci bardzo zazdroszczę :(
Zupełnie nie wiem czemu nie ma żadnych wystaw na Pomorzu, albo Kujawach ;:151

Nesuniaaa storczyki piękne ;:63
Widziałaś cornu cevi jak kwitnie?
Mnie zaskoczył - nie przypuszczałam, że kwiatuszek jest aż taki malutki :o
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Widziałam tylko na zdjęciach, więc nie mam żadnego porównania :) Ja mam sadzonkę, więc pewnie trochę minie zanim zakwitnie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

>Największym plusem tego miejsca zamieszkania jest to, że masz okazję być na wielu wystawach, a tego Ci bardzo zazdroszczę :(
>Zupełnie nie wiem czemu nie ma żadnych wystaw na Pomorzu, albo Kujawach ;:151

Właśnie się wybieram w sobotę do Ogrodu Botanicznego na Dni Storczyków. Nacieszę oczy i może sobie coś sprezentuje przy okazji. Szkoda, że fotograf ze mnie kiepski.
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Kiepski, czy nie, to zdjęcia mają być :)! Ahh czemu na pomorzu niczego takiego nie organizują!
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Wanda pisze:>Największym plusem tego miejsca zamieszkania jest to, że masz okazję być na wielu wystawach, a tego Ci bardzo zazdroszczę :(
>Zupełnie nie wiem czemu nie ma żadnych wystaw na Pomorzu, albo Kujawach ;:151

Właśnie się wybieram w sobotę do Ogrodu Botanicznego na Dni Storczyków. Nacieszę oczy i może sobie coś sprezentuje przy okazji. Szkoda, że fotograf ze mnie kiepski.
jeszcze raz powtórzę - jak ja Ci tego Wandziu zazdroszczę ;:160 ;:160 ;:160

Nesuniaaa jest malutki zaledwie 3x4 cm
:wink:
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Ja dzisiaj wytargałam z piwnicy akwarium 25l z zamiarem zrobienia mini orchidarium, dla sadzonek oraz zdechlaczka, ale ni cholere nie znalazłam miejsca na to akwa :? Biedny chomik tylko zawrotów głowy dostał, bo go przestawialam z kąta w kąt. Coraz bardziej mnie korci, zeby zlikwidować moje akwa 100l i tam urządzić orchidarium. Tylko rybek mi szkoda..
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”