Brokuły- uprawa, odmiany
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak uprawiać brokuł?
I ja też wysiałam po raz pierwszy brokuł, odmiana Cezar nadająca się do uprawy jesiennej. Boję się że mi porosną tylko liście a nie różyczki brokuł, sąsiadka ma letni ale zbiór będzie miała bardzo mizerny.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Ja dzisiaj chciałam wsadzać do gruntu brokuł i kalafior.
A pod liściami znalazłam takie coś
: Co to jest?

A pod liściami znalazłam takie coś

- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mszyce
. Walcz z nimi wywarem z pokrzywy albo colą. Jeśli jest ich mało to zgnieć ręką
.

Aśka
Ręką?aśka2006 pisze:Mszyce. Walcz z nimi wywarem z pokrzywy albo colą. Jeśli jest ich mało to zgnieć ręką
.

Swoja drogą nie wiedziałam, ze mszyca może być pomarańczowa... Ale ja to początkująca jestem .
Pomarańczowa, czarna, zielona , bordowa, brązowa, czerwonawa, różowoprzeźroczysta.
Cała gama barw.
Cała gama barw.
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
Pewnie, że ręką...najbardziej ekologiczny sposób
no może trochę obrzydliwy. Wystarczy przejechać palcem po mszycach ale nie w celu pogłaskania 

Aśka
hmmm... człowiek ciągle się czegoś nowego dowie11krzych pisze:Pomarańczowa, czarna, zielona , bordowa, brązowa, czerwonawa, różowoprzeźroczysta.
Cała gama barw.

aśka2006 sposób rzeczywiście nie za ciekawy, ale faktycznie było tego nie za wiele, więc się poświęciłam

- rafik_ptp
- 100p
- Od: 5 mar 2011, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Od tygodnia trwają u mnie "żniwa" brokuła i kalafiora
Odmiana brokuła którą mam nie najlepiej zniosła tegoroczną pogodę (najpierw przymrozki, potem upały a na końcu gradobicie
) róże może nie są I klasa (niekształtne,guzowate) ale nie jest aż tak źle

Odmiana brokuła którą mam nie najlepiej zniosła tegoroczną pogodę (najpierw przymrozki, potem upały a na końcu gradobicie

Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 maja 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Te kalafiory i brokuły to z gruntu. Kiedy je sialiście?
- Karolina__
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
Re: Brokuł
A czy takiego zakwitniętego brokuła można zjeść? ;)

Jakoś nikt nic nie pisze o brokułach. Czyżby było jeszcze za wcześnie na sianie rozsady? Piszę, bo bardzo lubię brokuły i chciał bym je wyhodować jak najwcześniej ;)
Ja w tym roku sadzę dzikie brokuły.Podobno są mniej wymagające.
pozdrawiam, Justyna
,,Na H to może być Meksyk, może być Texas!... A na H! Zaraz moment, to będzie w Południowej... tych różnych krajów dużo na H... to może Ohio!,, Alternatywy 4
,,Na H to może być Meksyk, może być Texas!... A na H! Zaraz moment, to będzie w Południowej... tych różnych krajów dużo na H... to może Ohio!,, Alternatywy 4
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A gdzie kupiłaś te dzikie brokuły, czy nasionka są w sklepach czy zamawiałaś z internetu?
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
Zamawiałam na necie, ale tych nasionek dostałam bardzo dużo i część wysłałam na Akcję -Dogrywkę
pozdrawiam, Justyna