Też tak myślałam, ale wcześniej nigdy się nie spotkałam z takim widokiem, a przylegają do siebie bardzo mocno, próbowałam
Potrafisz określić odmianę (mam pewne podejrzenia, ale i brak doświadczenia )?
To jest hippeastrum więc zastosuj się do wskazówek Szarotki.
Ja tylko dodam jeszcze,że cebula nie może być umieszczona cała w ziemi,powinna być wsadzona 1/3 lub połowa w ziemi.
Ok, ale co teraz przesadzać ,żeby ta cebula wystawała czy go zostawić jak jest ?
Czyli przetrzymać go tak do sierpnia , potem przestać go podlewać aż uschnie i potem cebulę schować do lodówki na 3 miesiące?
Jeśli możesz to po prostu odejmij trochę ziemi z wierzchu doniczki tak aby odkryć cebulę. Myślę, że nie kwitnie właśnie dlatego, że jest za głęboko posadzona. Zajrzyj do mnie tam na zdjęciach widać jak sadzę swoje i kwitną co roku. Długie liście ma pewnie dlatego, że ma ciepło i niezbyt dużo światła, ale to w niczym nie przeszkadza. Po zaschnięciu liści nie musisz chować cebuli do lodówki ja wynoszę po prostu do chłodnego pomieszczenia i tyle.
Mam kilka cebulek Amarylisów.Nie wiedziałam do dzisiaj że potrzebują okresu spoczynku itd.Jak wypuszczały pałkę,przenosiłam je z północnego parapetu w kotłowni,do pokoju południowego i kwitł.Zaraz po przekwitnięciu wędrował znowu do kotłowni.Tam jest zawsze chłodniej niż w pozostałych pomieszczeniach.Siedzały cały czas w doniczkach ale po przekwitnięciu nie podlewałam ich zbyt często.Kwitną przeważnie wiosną.Mam też amaryliska z biedronki.Dostałam go 3 lata temu kwitnącego oczywiście.Traktowałam go tak samo jak inne.powtórzył kwitnienie tylko raz.Czekam już 2 rok pąków ani śladu.Przeniosłam go na południowy parapet na jakieś 3 miesiace,podlewałam regularnie,ale oszczędnie tzn żeby go nie zalać i nic.Przed chwilą wyjełam wszystkie z doniczek isprawdziłam delikatnie korzenie.Wszystkie są mocno ukorzenione i mają duże zielone liście.Tylko jednemu dopiero zaczynają wychodzić liście z cebulki.Teraz jużwiem że trochę sknociłam sprawę i żle o nie dbałam,ale proszę powiedzcie mi co mam z nimi zrobić żeby zakwitły?Jak trzeba nawozić te kwiaty,podlewać żeby zakwitły.Później będę grzecznie postępować według zaleceń na FO ,ale co do tej pory mam robić?