Kolejna Storczykomaniaczka:)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Post »

Ja oszaleję przez Ciebie :!: już nie mogę się doczekać swojego różowego falka. ale teraz podchodzę do tego z dystansem. nie zakładam że na 100% go zdobędę w tym tygodniu pomimo zapewnień kwiaciarki. staram sięnie myśleć o tym zbyt intensywnie (już raz się zawiodłam) ale za to tym większą niespodziankę sobie sprawię gdy w najbliższych dniach on już będzie. a twój taaaaki piękny! ale ja chcę młodzitkiego z jednym pędem kupić, i taniej będzie i dla mnie mobilizacja żeby się kolejne wypuszczał. a maży mi się kiedyś żeby mój biedulek (za te pare lat pewnie) miał 4 pędziki ;-) A widziałam na forum że to możliwe :D Tobie też tego życzę
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Kasicqa u jednej z forumowiczek czytalam nawet o takim agencie co ma 6 pedów :!: oby nasze tez tak sie porozrastały :) Bardzo dziekuje za komplemenciki pod adresem mojego Falka-to miod na moje serce :D czuje sie prawie tak dumna jakbym go sama urodzila :lol: chiciaz to nawet nie "moje" kwitnienie :lol: A moze zamiast polegac na kwiaciarce sama pojedz na gielde kwiatowa? :twisted:
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Post »

uuuu 6 pędów ;:154
nie mam pojęcia gdzie taka giełda może być, może zaraz w google poszukam czegoś.
jutro tatko do LM się wybiera to i ja wstąpię, ale pewnie tam nie ma jeszcze falków bo jak pytałam to powiedzieliże dokąd będą mrozy to dostawy nie będzie.
a to nowe studio florystyczne gdzie zamówiłam falka jest piękne, ma fajny klimat podoba mi się jak tam urządzają je. myśle że moge polegać na tej Pani bo bardzo konkretna była. miała tam dwa żółte czy żółty i biały - nie pamiętam - storczyki jeden falk drugi jakaś inna odmiana - często na forum widziałam ale oba tak rozrośnięte że SZOK. nawet nie wiem czy one do kupienia były czy tylko jako wystrój bo raz to sobie nie wyobrażam je transpotrować do domu, na prawdę nierealne a dwa nawet nie chce wiedzieć ile kosztowały. ale myślę że one badziej dla wystroju były.
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Możliwe, nic przecież tak nie zdobu wnętrza jak pięknie kwitnący, rozrośnięty storczyk :D Co do giełdy kwiatowej to zapytaj panią kwiaciarke-oni pewnie się na giełdzie zaopatrują. A jak taka miła to może Cie zabierze ze sobą i sama sobie wybierzesz kolorek :)
U mnie w LM było ledwie kilka przekwitniętych ale w kwiaciarni koło LM widziałam prawdziwe CUDO ciemnofioletowe :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Phalaenopsis przepiękny. na tych zdjęciach wygląda cudownie, dużo lepiej niż na tych poprzednich.
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Dzięki Dusia :D bardzo się starałam żeby w końcu oddać jego urodę co z resztą mi się do końca nie udało bo w rzeczywistości kwiatki są nieco ciemniejsze, takie bardziej bordo-fioletowe niż różowe, a w ogóle każdy kwiatuszek ma troszkę inny odcień :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu gratuluję prezentu, teraz będziemy czekać na dużo fotek :D A Phal prześliczny :D
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

volcowitch pisze:Te tacki z keramzytem to pic na wodę jest. dla wygody i dla estetyki właściwie tylko działa. Wilgotnośc ma docierać do liści jak trafnie zostało to zauważone, a nie do korzeni które są w podłożu już i tak wilgotne. Wilgotność z takiego keramzytu nie rozchodzi się przy storczykach, a idzie na całe pomieszczenie.
Pozwolę sobie popolemizować :lol:

ObrazekObrazek

Storczyki stojące na talerzach obiadowych :wink: :lol: , a więc podstawkach o średnicy dużo większej od średnicy doniczki, z całą pewnością w swoim najbliższym otoczeniu mają wyższą wilgotność powietrza niż reszta pomieszczenia. Do tego dochodzi jeszcze firanka :roll: , która ogranicza ruch powietrza ... lepsze to niż nic ... estetyczne także jest :)

Basiu, gratuluję prezentu Gwiazdkowego :)
Radzę już teraz założyć storczykową kartotekę, bo widać, że Twoja kolekcja szybko się rozrasta ;:333
Pozdrawiam, Baśka
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Dokładnie. Lepsze takie coś niż nic.

Postaraj się tylko o głębsze talerze i więcej keramzytu. By to nie była woda z keramzytem tylko keramzyt z wodą i to niekoniecznie zalany do pełna, ale by było go dużo i miał dużą powierzchnię odparowywania wody. Bo tak jak teraz to bardzo wolno będzie ci to parowac bo łatwiej odparowuje kropla niż cała szklanka. Także dużo "kropli" na keramzycie odparuje łatwiej tym bardziej, że będzie większa powierzchnia.

Wydaje mi się też, że jak już to wyciągnij te rośliny z osłonek by od dołu łapały wilgotność, lecz bez bezpośredniego kontaktu z wodą, bo tak tylko liscie moga ją ewentualnie złapać.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nawet fajnie to wygląda, ale nie mam na to miejsca. a poza tym nie mam osłonek i tak dużych podstawek. moje storczyki nie wyglądają estetycznie, bo doniczki są róznej wielkości i podstawki też. ale w sumie widzę je tylko ja, więc po co mam im dawać osłonki i jednakowe podstawki. dla mnie od ładnych doniczek ważniejsze jest dobro storczyków.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

volcowitch pisze:Dokładnie. Lepsze takie coś niż nic.

Postaraj się tylko o głębsze talerze i więcej keramzytu. By to nie była woda z keramzytem tylko keramzyt z wodą i to niekoniecznie zalany do pełna, ale by było go dużo i miał dużą powierzchnię odparowywania wody. Bo tak jak teraz to bardzo wolno będzie ci to parowac bo łatwiej odparowuje kropla niż cała szklanka. Także dużo "kropli" na keramzycie odparuje łatwiej tym bardziej, że będzie większa powierzchnia.

Wydaje mi się też, że jak już to wyciągnij te rośliny z osłonek by od dołu łapały wilgotność, lecz bez bezpośredniego kontaktu z wodą, bo tak tylko liscie moga ją ewentualnie złapać.
Wiem, wiem, keramzytu dosypie się w najbliższych dniach. Zapominam, że mam go kupić :roll: , a swoją drogą woda z tych talerzy odparowuje jak szalona :lol:
Pozdrawiam, Baśka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Blue Monkey
500p
500p

Post »

U mnie też woda z keramzytu odparowuje jak szalona mimo że podstawka nie jest zbytd duza (a raczej-właśnie dlatego). Za to moja znajoma hoduje storczyki na parapecie nad kaloryferem, nie uzywa keramzytu, podlewa je raz na tydzień, zostawia troszkę wody na podstawce (nie wiem po co) i świetnie jej rosną i kwitną często :)
Basiu szczerze mówiąc moja pseudo kolekcja jeszcze się nie powiększyła-to ciągle ten sam storczyk :lol:
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Bo jeśli je tylko podlewa a nie namacza to one się nie zdążą dobrze napić i potem tą wodę z podstawek sobie wciągają. Niektórzy tak robią i też jest dobrze. Byle ta woda nie stała tam długo, np zawsze ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Basiu, Twoja kolekcja szybko się powiększa. Phalaenopsis ma piękny kolor , a Cymbidium jest niezwykłe -kwiaty tej barwy wyglądają jak zrobione z delikatnej porcelany.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agita pisze:Bo jeśli je tylko podlewa a nie namacza to one się nie zdążą dobrze napić i potem tą wodę z podstawek sobie wciągają. Niektórzy tak robią i też jest dobrze. Byle ta woda nie stała tam długo, np zawsze ;)
ja właśnie tak robię. ale u mnie w podstawkach nie ma keramzytu. na drugi dzień albo po kilku godzinach od podlania wodę wylewam z podstawek do np. fiołków.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”